Logo
 
  Forum  
Κοινότητα
Forum
Αναζήτηση
Σύνδεθείτε

Συνδεθείτε στο Gyn.gr

Ρωτήστε τους

συνεργάτες μας

για θέματα υγείας

που σας απασχολούν

Δείτε πάνω απο

16.000 απαντήσεις 

απο ερωτήσεις

επισκεπτών

Δείτε προφίλ και κάντε

νέους φίλους!

Δημιουργήστε μια

όμαδα και συμμετέχετε

σε άλλες!

 

Web counters Απόκρυψη
Επισκέψεις Επισκέπτες
Σήμερα 667 514
Εχθές 1.165 835
Top Day 26.535
(03/17/10)
28.246
(03/19/10)
Σύνολο 5.595.644 5.252.160
Forum http://www.gyn.gr
Forum
  > Ερωτήσεις Απαντήσεις για το gyn.gr
    > Γυναικολογικά Θέματα
      > Νέα ερώτηση
Last Visit:29 Απρίλιος 2017 at 20:25:27Συνδεθείτε | Top 10
  Εκτυπώστε  
Νέα ερώτηση
1 Αποστολέας Μήνυμα

kalpmary
Amateur Amateur

Πρώτη εγγραφή στις:
24 Φεβρουάριος 2007
Τοποθεσία:
Greece
Posts:35
STATUS:kalpmary - Offline
Καταχώρηση 11 Ιούνιος 2007 at 19:53:48 
Καλησπέρα σας..¨


Έχω αντιληφθεί ότι δεν πολυπαραδέχεστε την αποτελεσματικότητα της επιπρόσθετης προγεστερόνης..


Θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σας σχετικά με το σκεύασμα Vitex agnus castus. Και αν τέλοσπάντων δεν κάνει τίποτε κατά τη γνώμη σας, σε περίπτωση που ληφθεί κάνει κακό. Αν το γνωρίζετε πώς χρησιμοποιε'ιται; ευχαριστώ. 

Go Top
Προφίλ - kalpmary

dr.zissopoulos
Expert Expert

Πρώτη εγγραφή στις:
08 Οκτώβριος 2003
Τοποθεσία:
Greece
Posts:12555
STATUS:dr.zissopoulos - Offline
Καταχώρηση 13 Ιούνιος 2007 at 18:09:34 
Τροποποιηση 13 Ιούνιος 2007 at 18:18:11

Αγαπητή    φίλη!

 


To  συγκεκριμένο φυτικο σκεύσμα  εχει καποια θετική επιδραση  στην μειωση  εντασεως  των  εξαψεων  κλιμακτηρίου  (αυτό επιτυγχάνεται  επισης  σε καποιο βαθμό   και  με σκευασματα  απο΄ '' σπαθόχορτο''). 


Σε συμπτωματολογία   απο  άλλα συστηματα ,  π.χ. σε τυχόν  ατροφία  επιθηλιου ( ξηρότητα κολπου)   ή   ξηρότητα  επιδερμιδος, ειναι   αδρανές.


Επισης  ειναι  τελειως αδρανες,   σε  τυχόν διαταραχές  κυκλου.  Αυτό εχει ερευνηθει  κι  έχει  επιβεβαιωθεί  σε  σχετικές  έρευνες,  εδω  και  πολλα  χρόνα!


Στην  συνηθισμενη δοσολογία  δεν  εχουν γινει  γνωστές καποιες  παρενεργειες.


Για την  επιπροσθετη προγεστερόνη:   ναι  σε  συμπτωματική θεραπεια  συγκεκριμενων  διαταρχών  κυκλου.  Για άλλα, πρεπει να ισχύει  παντα  το σωστό.  Οι Αμερικανοί μιλαν  για  evidence based  medicin.  Αν  την ακολοηθησουμε όλοι,  θα καταργηθούν παρα πολλα περιττά πράγματα.


Φιλικά


Π.Ζ. [lo]


---------------
Δρ. Παρμενίων Ζησόπουλος
Μαιευτήρ - Χειρουργός - Γυναικολόγος
Κούσκουρα 3, 54622 Θεσσαλονίκη
Go Top
Προφίλ - dr.zissopoulos Αποστολή Mail - dr.zissopoulos

kalpmary
Amateur Amateur

Πρώτη εγγραφή στις:
24 Φεβρουάριος 2007
Τοποθεσία:
Greece
Posts:35
STATUS:kalpmary - Offline
Καταχώρηση 13 Ιούνιος 2007 at 20:35:12 
Καλησπέρα και πάλι...


Θα σας ξαναενοχλήσω, γιατί θα χρειαστώ κάποιες τελευταίες αλλά βασικές διευκρινήσεις επί του σκευάσματος agnus castus..


Σχετικό δημοσίευμα αναφέρει ότι η λυγαριά (το σκεύασμα αυτό δηλαδή) είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στο πρόβλημα που χαρακτηρίζεται ως ανεπάρκεια του ωχρού σωματίου, που παρατηρείται όταν η έκκριση προγεστερόνης είναι αφύσικα χαμηλή στο διάστημα της αναπαραγωγικής ηλικίας της γυναίκας. Το vitex agnus castus μοιάζει να αυξάνει την παραγωγή της GnRH στον υποθάλαμο με τελικό αποτέλεσμα την αύξηση της έκκρισης προγεστερόνης. Έτσι παρόλο που το ίδιο το φυτό δεν είναι άμεσα ορμονικά δραστικό και δεν είναι ένα φυτοοιστρογόνο "μιμείται" τη λειτουργία του ωχρού σωματίου.


Αντίστοιχα, επειδή η υπερπρολακτιναιμία (στο 70% των περιπτώσεων) σχετίζεται με μια προβληματική ωχρινοποιητική φάση, το agnus castus φαίνεται ότι παρεμποδίζει την απελευθέρωση της προλακτίνης και παρεμποδίζει την υπερπρολακτιναιμία.


Η δοσολογία υπό τη μορφή καψουλών αντιστοιχεί σε τρεις την ημέρα από τη 12η μέρα του κύκλου μέχρι να έρθει η περίοδος, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι δεν πρέπει να λάμβάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ούτε παράλληλα με φαρμακευτικές ορμονοθεραπείες.


Μόλαταύτα...


Ποιά είναι η γνώμη σας για τις παραπάνω ενδείξεις; υπάρχει περίπτωση να είναι αποτελεσματικό; σας ρωτώ γιατί μου έχει κάνει εντύπωση που απευθύνεται σε τόσο συγκεκριμένη πάθηση.. Μπορεί να βοηθήσει σε περίπτωση ανεπάρκειας ωχρού σωματίου; θεωρείται ομοιοπαθητικό σκεύασμα; χορηγείται με ιατρική συνταγή ή όχι; γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείται με άλλες φαρμακευτικές ορμονοθεραπείες; ποιά η άποψή σας ως γυναικολόγος; Σας ευχαριστώ θερμότατα για το χρόνο σας.

Go Top
Προφίλ - kalpmary

dr.zissopoulos
Expert Expert

Πρώτη εγγραφή στις:
08 Οκτώβριος 2003
Τοποθεσία:
Greece
Posts:12555
STATUS:dr.zissopoulos - Offline
Καταχώρηση 17 Ιούνιος 2007 at 17:48:20 
Τροποποιηση 17 Ιούνιος 2007 at 19:48:00

Αγαπητή   Φίλη!

 


η ανεπαρκεια  του ωχρου σωματιου, δεν ειναι  μία  ειδική παθηση,  αλλα διαταρχή ενος  συγκεκριμένου  κυκλου,  που  οφείλεται  σε  οχι τοσο καλή  ωοθυλακιορρηξία.  Αυτή βεβαια  μπορει να οφειλεται σε διαφορους λογους  και  σε μικρο βαθμο  και στην υπερπρολακτιναιμία.    Με άλλα  λογια, προκειται  για  κατασταση, που δεν αφορά  όλους τους  κυκλους  μιας γυναικας  και βεβαια  ξεπερνιεται  συχνά  κι απο  μονη της!‘  Τα  ΄΄πολυ καλα  αποτελεσματα''  τα αμφισβητω ευθεως, επειδή  λόγω της φυσεως της ''παθήσεως'',  μπορεί να ήταν καλα  και χωρις  αυτήν. 
Παντως  σε κανενα  εγχειριδιο  Γυναικολογίας,  η  συγκεκρμενη  ουσία  δεν χρησιμοποιεται με την ένδειξη αυτή.


Για τα σκευάσματα που κυκλοφορουσαν στην  Γερμανία  γνωριζω,  οτι  δεν κατεταχθησαν  στα φάρμακα  και   βεβαια  διαφημιστηκαν   για άλλες ενδειξεις.  Οταν  με ιστορία της Womens Helth   το 2002-2003   ξεκινησε η μεγαλη καμπανια  κατά των οστρογόνων, μας προεκυψε ενα  κυμα  φυτοθεραπιών επι παντος επιστητου. Μερικές  πανεπιστημιακές  κλινικές  ανελαβαν να διερευνησουν  την   αληθεια επι του προκειμενου, αλλά  αυτά  που προεκυψαν,  δεν  βοηθησαν  στην λυση   πραγματικών  προβληματων.


Για το σκευασμα στο  οποιο αναφέρεσαι  (οχι  ομως ονομαστικά)  δεν εχω εμπειρία. Εξ αλλου η αντιμετωπιση της υπερπρολακτιναιμίας γινεται  με ειδικα σκευασματα απο δεκαετίες , με  μεγαλη επιτυχία  και συνεχιζειται  επισης  -  οπου ειναι  ενδεδειγμένη  -  άφοβα  και κατά  την   εγκυμοσύνη. 


Γιατι  το σκευσμα  δεν πρέπει να χορηγειται κατα την εγκυμοσύνη  κτλ  Μια πολυ  απλη εξήγηση, ειναι  ότι αυτός που το παρασκευάζει , δεν  θελει να βρει τον μπελα του  με  απρόβλεπτες δικες..


Τελικα, επειδή   από τα γραφόμενα   που παρθηκαν προφανώς  ανωνυμο αρθρο  στο  διαδικτυο   για την δραση του συγκεκριμένου φυτού  και  ΄΄έπεσαν''  οι  όροι   ''υποθαλαμος,   GnRh και  αυξηση σταθμης προγεστερονης'' ,  θελω εδω  να επισημανω,  ότι  πριν σχεδον  2 δεκαετίες   δημοσιευτηκαν λεπτομερεις πειραματικές   εργασιες  σε πιθηκους  Rhesus,  που εχουν  παρομοιο  συστημα αναπραγωγής με τον άνθρωπο,  όπου  αμεσως  μετά την    ωοθυλακιορρηξία  κατεστρεψαν  τους  υποθαλμους των  ζωων,  χωρις αυτό να εχει καμία  επιπτωση  στην διαρκεια  της β΄φασης  και   στην σταθμη  της προγεστερονης!  Τυχαινει να εχω  μεταφρασει   αυτή την εργασία   περιπου 50 σελιδων ,  που δημοσιευτηκε στα Γερμανικά  στο περιοδικό  ''Der Gynaekologe ''   και που αναφέρεται σε ολα τα επιπεδα  της διαδικασίας  της   ωοθυλακιορρηξίας  και την σχεση της  με υπόφυση,  υποθαλαμο  κ.α.   Το   ωχρο σωμάτιο   ΄΄ανθει ''  λοιπον  και  χωρίς..υποθαλαμο.


Εν πασει  περιπτωσει,   συζητησεις  σ΄ αυτό το επιπεδο  ξεφευγουν αρκετά,  μια και δεν  μιλα  κανείς με  γιατρούς.   Το κατασταλαγμα  απ΄ ολ΄ αυτά   ελπιζω  να  ειναι,  να μην καταφευγει κανείς - τουλαχιστον σε προβληματα που επιλυονται  από την ιατρική  -    σε τετοιου ειδους  αγωγές.  


 Φιλικά


Π.Ζ. [lo]


---------------
Δρ. Παρμενίων Ζησόπουλος
Μαιευτήρ - Χειρουργός - Γυναικολόγος
Κούσκουρα 3, 54622 Θεσσαλονίκη
Go Top
Προφίλ - dr.zissopoulos Αποστολή Mail - dr.zissopoulos
  Εκτυπώστε  
 
Cookies Απόκρυψη
Κάντε το Gyn.gr αρχική σελίδα στο browser σας
 
 ©gyn.gr 2002-2017 - Contact Site Owner - webmaster (a) gyn.gr - Designed with ASP-Nuke community v1.4 SP4
Όροι χρήσης - Προστασία προσωπικών δεδομένων - Προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας
Page processed in: 0,7969 seconds.