Loading

 Gyn.gr Forum :: Γυναικολογικά θέματα
Καλώς ήλθατε Επισκέπτη   
Προς τα μέλη του Forum.   by admin on 20-07-2010 16:41:44
 Λαπαροσκόπηση ή εξωσωματική ?.. 19-01-2012 12:25:46 
katerina2512
Joined: 27-06-2010 12:37:30
Μηνύματα: 4
Τοποθεσία

Καλησπερα . 

Ειμαι 28 ετων κ ο συζυγος μου 35 . Το ιστορικο μου εν ταχει ειναι :

-Συνδρομο Πολυκυστικων Ωοθηκων (διαγνωσμενο απο τα 17) με αντισταση στην ινσουλινη . Η περιοδος μου ερχεται ολο κ ολο 4 φορες τον χρονο . Πηρα διαδοχικα αντισυλληπτικα κ gynofen κ επειτα μετφορμινη οταν αποφασισαμε να προσπαθησουμε για παιδακι . Στην σταθεροτητα του κυκλου δεν βοηθησε ουτε η μετφορμινη , ουτε η απωλεια κιλων που μου συστησαν οι γιατροι μου (10 κιλα) . Ωστοσο ξαφνικα απο τον Ιανουαριο του 2011 μεχρι κ τον Μαιο του ιδιου ετους αρχισε να ερχεται καθε μηνα με αποκλιση 3-4 ημερων κ μαλιστα χωρις καμια θεραπεια (ουτε καν μετφορμινη) 

-Τον Απριλιο του 2011 εκανα σαλπιγγογραφια που εδειξε οτι η δεξια σαλπιγγα ηταν αποφραγμενη . Ακτινολογος και γυναικολογοι μου ειπα οτι φταιει η οξεια σκωλικοειδιτιδα που ειχα σε ηλικια 12-13 ετων , η οποία δημιουργησε συμφυσεις . Στην φαση εκεινη αποφασιστηκε να γινει 6μηνη  προσπαθεια με κλομιφαινη , αλλοι 6 μηνες με γοναδοτροφινες κ αν δεν εχουμε αποτελεσμα μεχρι τοτε να αποφασισω  ειτε για λαπαροσκοπηση ειτε για εξωσωματικη . Εδω να προσθεσω οτι ολοι οι γιατροι ηταν αρνητικοι στην λυση της σπερματεγχυσης , καθως το σπερμοδιαγραμμα του συζυγου ηταν αψογο (κ σε κινητικοτητα κ σε αριθμο κ σε ποιοτητα) .

-Τον Ιουνιο με κλομιφαινη κ ωοθ/ξια απο την αριστερη πλευρα εμεινα εγκυος , αλλα παλινδρομησε στην 9η εβδομαδα . Ευτυχως δεν χρειαστηκε αποξεση καθως ειχα τελεια εκβολη μια μερα πριν την επεμβαση . Η γυναικολογος μου συστησε αποχη 3 μηνων κ επειτα νεες προσπαθειες κ παλι με κλομιφαινη . Επειδη ομως φοβηθηκα οτι ο κυκλος μου παλι θα ηταν στα αζητητα συν οτι ειχα φοβερη δυσμηνορροια , 3 ημερες μετα την εκβολη αρχισα (κατοπιν συνεννοησεως με την γιατρο) αντισυλληπτικα . Μια εβδομαδα μετα μου παρουσιαστηκε μια περιεργη τενοντιτιδα  ποδοκνημικης που δεν υποχωρουσε παρολη την φαρμακευτικη αγωγη που μου εδωσε ο ορθοπεδικος . Οταν υποχωρησαν τα συμπτωματα , πηγα σε αιματολογο καθως ηθελα να ψαξω λιγο παραπανω το θεμα της θρομβοφιλιας ,λογω οικογενειακου ιστορικου με ΟΕΜ και ΑΕΕ, αλλα κ λογω της παλινδρομησης . Η αιματολογος θορυβηθηκε πολυ καθως θεωρησε οτι δεν ψαχτηκα επαρκως στην περιπτωση της τενονιτιδας . Υποψιαστηκε τι ισως ηταν καποια θρομβωση που προεκυψε τοσο απο το ορμονικο φορτιο της εγκυμοσυνης οσο κ απο την χρηση των αντισυυληπτικων . 

- Απο εργαστηριακες / ακτινολογικες εξετασεις κ κλινικη εξεταση απο την αιματολογο κ απο ρευματολογο φανηκαν τα εξης : Μαιευτικο αντιφωσφολιπιδικο συνδρομο , συνδρομο Reynauld , οροαρνητικη σπονδυλοαρθριτιδα κ προδιαθεση για σκληροδερμια , η οποια δεν εχει εκδηλωθει κλινικα , αλλα φαινεται  απο τους εργαστηριακους δεικτες οτι καποια στιγμη ισως εμφανιστει (κανεις δεν ξερει ποτε κ αν θα εμφανιστει τελικα) . Οι οδηγιες ηταν

1.Οχι αγχος κ εκθεση σε ηλιακη ακτινοβολια  

2. Ναι σε προσπαθεια για παιδι , αλλα με οσο το δυνατον πιο ηπια φαρμακευτικη αγωγη απο θεμα ορμονων . Αν χρειαστει να καταφυγω σε εξωσωματικη θα πρεπει να γινουν λιγες προπαθειες (το πολυ 3) καθως τα φαρμακα της εξωσωματικης μπορει να προκαλεσουν θρομβωση λογω του παραπαν ιστορικου .

3. Φαρμακευτικη αγωγη ως εξης : πρεδνιζολονη 2Χ1 (διοτι η CRP και ΤΚΕ ηταν ακατεβατα στο 30 + )  , μετφορμινη 1Χ2 (για την ινσουλινοαντισταση) , neurobion 1Χ3 (λογω ελειψης Β12 μαλλον λογω μετφορμινης) , Φυλικο οξυ 1Χ1 , Salospir 80mg 1Χ1 οσο θα προσπαθω για παιδακι κ με την πρωτη θετικη χοριακη αρχιζω κ αντιπηκικες ενεσεις , ασβεστιο + D3 1Χ1 . 

Και φτανουμε στο δια ταυτα : Περασαν 4 μηνες απο την στιγμη που αρχισαμε τις νεες προσπαθειες με τον συζυγο , με κλομιφαινη και παρακολουθηση . Ατυχως οι 3 απο τους 4 μηνες εδωσαν ωοθ/ξια απο την δεξια βουλωμενη πλευρα . Το ερωτημα μου ειναι να συνεχισω να προσπαθω ετσι ή δεν εχει νοημα? Κ αν ηρθε η ωρα να κανω κατι πιο δραστικο να προχωρησω σε λαπαροσκοπηση κ συμφυσιολυση ή κατευθειαν σε εξωσωματικη? Υπαρχει περιπτωση να ξαναγινει οχι μονο βατη , αλλα κ λειτουργικη η δεξια μου σαλπιγγα μετα απο 15 χρονια "τεμπελιασματος" ? Απο την αλλη αν παω απο τωρα σε εξωσωματικη κ "σπαταλησω" τις 3 προσπαθειες μου ? 

Θα με βοηθουσε παρα πολυ να με συμβουλευσετε για το ποια απο τις δυο λυσεις ταιριαζει καλυτερα στην περιπτωση μου . Οι γιατροι ναι μεν με εχουν ενημερωσει πληρως οπως βλεπετε , αλλα η αποφαση με ταλανιζει . Συν του οτι υπαρχει κ οικονομικο ζητημα καθως γνωριζω οτι κ οι δυο λυσεις εχουν μεγαλο χρηματικο κοστος . 

Ευχαριστω εκ των προτερων κ συγνωμη για το μεγαλο post . 

IP Logged
 Απάντηση :Λαπαροσκόπηση ή εξωσωματική ?.. 19-01-2012 22:23:51 
Δρ.Παρμενίων Ζησόπουλος
Joined: 13-06-2010 13:25:03
Μηνύματα: 8,367
Τοποθεσία: 12312

Αγαπητή  Φίλη!

Στην λαπαροσκοπικη αντιμετωπιση θα ελεγα  εξ αρχης  ΄΄οχι΄΄... Οι πιθανότητες επιτυχίας   - ακομη και  σε πολυ ,εμπειρους  λαπαροσκοπους  -  χειρουργους   -  ειναι χαμηλη... Δεν  νομιζω να ξεπερνα  το 5 μ στην καλλτιερη  των περιτπωσεων  το 10%  %  κι επι  πλεον για να αποφανθεις ότι απέτυχε,  πρέπει να περιμενεις μέχρι και...2 χρόνια..

Κατα την άποψή  μου , μια και συνελαβες  μια φορά, εχεις ακομη  περιθωρια  προσπαθειας με  κιτρική   κλομιφαινη  και  κατω  από ευνοϊκες  συνθηκες εξέλιξης,  μπορείς ισως να    να ξεπερασεις  το  οριο των  6  κύκλων ..

Για την εξωσωματική:  απ΄ οσο γνωριζω ,  ή  προκληση  πολυωοθυλακιορρηξίας με  γοναδοτροπίνες, δεν  επηρεάζει τους  αντιπηκτικους  μηχανισμούς .Τουλαχιστον αν  δεν προκληθει  συνδρομο υπερδιεγερσης,  δεν διαβλεπω  τετοιο  κινδυνο.  Σημερα, σε ολα τα  κεντρα  εξωσωματικής, δεν  ρισκαρεται  το  συνδρομο  υπερδιεγερσης  και  η συγκεκριμένη προσπαθεια διακόπτεται έγκαιρα ..Αλλα τυχόν φαρμακα,  οπως χπορηγηση  ηψγηλων δοσεων προγεστερόνης,  ειναι συζητησιμο  να μην χοηρηγθει,..   Αυτα ωστοσο  ειναι θεματα, που θα σας απασχολουσαν,  αν φτανατε μεχρι εκεί..

 Για την  ωρα παντως  θα συνεχιζε την προσπάθεια κλομιφαινης , οσο ειναι  δυνατόν.. (θα το δει ο γιατρρός  σας αυτό ),

Φιλικά

Π.ΖSmile

IP Logged
 Απάντηση :Λαπαροσκόπηση ή εξωσωματική ?.. 19-01-2012 22:32:50 
katerina2512
Joined: 27-06-2010 12:37:30
Μηνύματα: 4
Τοποθεσία

Ευχαριστω πολυ γιατρε για την απαντηση

Την απαγορευση των πολλων κυκλων εξωσωματικης μου την εδωσαν η ρευματολογος σε συνεργασια με την αιματολο . Οπως κ να εχει ομως ελπιζω πως μεχρι να εξαντλησω τα περιθωρια της φυσιολογικης συλληψης θα προσπαθω . Απο εκει κ περα  οτι με φωτισει ο Θεος θα αποφασισω . Θα ζητησω ενα σαφες χρονικο οριο προσπαθειων για φυσιολογικη συλληψη απο τους γιατρους μου κ αναλογα θα πραξω . Ευχαριστω κ παλι .  

IP Logged
 Απάντηση :Λαπαροσκόπηση ή εξωσωματική ?.. 20-01-2012 22:09:37 
Δρ.Παρμενίων Ζησόπουλος
Joined: 13-06-2010 13:25:03
Μηνύματα: 8,367
Τοποθεσία: 12312

SmileSmileSmile

Π.ΖSmile

IP Logged
Page # 


Powered by ccBoard


Untitled-2
Get our toolbar!