default_mobilelogo

 

Πηγή Πληροφορίας:

parmΔρ Παρμενίων Ζησόπουλος Μαιευτήρας- Χειρούργος Γυναικολόγος

https://www.gyn.gr/dr-zisopoulos

Διαβάσαμε για σας στο Medscape Medical News, http://www.medscape.com/viewarticle/445867, ένα σχόλιο της Laurie Barclay, από 7.12.2002, με τίτλο

«Η βακτηριακή κολπίτιδα μπορεί να προξενήσει αποβολή μετά την 13η εβδομάδα.’’

Το περιεχόμενο αναφέρεται σε μία μελέτη από το St Georges Hospital της ιατρικής σχολής του Λονδίνου, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο British Medical Journal.

Oι ερευνητές αναφέρονται σε μία ομάδα 1216 εγκύων γυναικών μετά την 10η εβδομάδα της κυήσεως, που παρακολουθούνταν από 32 Γενικούς Ιατρούς και 5 κλινικές οικογενειακού προγραμματισμού στο Λονδίνο.

Οι γυναίκες χρησιμοποίησαν έναν ενδοκολπικό ταμπόν για την λήψη και εξέταση κολπικού εκκρίματος και συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο στην 16η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

126 γυναίκες είχαν μια αποβολή πριν την 16η εβδομάδα και 174 γυναίκες είχαν μία βακτηριακή κολπίτιδα.

Σε σύγκριση με γυναίκες που είχαν αρνητικά δείγματα, αυτές με βακτηριακή κολπίτιδα είχαν είχαν συνολικά τον ίδιο κίνδυνο αποβολής πριν την 16 εβδομάδα, αλλά έναν τριπλάσιο κίνδυνο από την 13-15η εβδομάδα

‘’Τα’ αποτελέσματά δείχνουν, ότι η βακτηριακή κολπίτιδα έχει σχέση με αποβολές στο 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.’’

‘’Από 29 γυναίκες στις οποίες διαπιστώθηκαν χλαμύδια, μόνον 1 απέβαλε. Η συχνότητα παρουσίας χλαμυδίων ήταν πολύ χαμηλή, ώστε να εκτιμηθεί ο τυχόν κίνδυνος, αλλά είναι απίθανο ν’ αποτελούν μείζονα κίνδυνο για την εγκυμοσύνη.’’

‘’Η κολπίτιδα βακτηριακής αιτιολογίας δεν είναι ισχυρός δείκτης για πολύ πρώϊμες αποβολές, μπορεί όμως να είναι ένας δείκτης κινδύνου για τις εγκυμοσύνες από την 13η εβδομάδα και μετά.’’

Σύμφωνα με τους ανακοινούντες, η μη επεμβατική διερεύνηση κολπικών επιμολύνσεων με ταμπόν, που χρησιμοποιούν οι έγκυες μόνες τους , μπορεί να είναι σημαντική για την πρόληψη δυσάρεστων επακόλουθων που έχουν σχέση με επιμολύνσεις, σε πιο προχωρημένα στάδια της εγκυμοσύνης.

Σχόλιο Π. Ζησοπούλου: Είναι γνωστό από άλλες ανακοινώσεις, γνωστές από πολλά χρόνια, ότι η μικροβιακή διαταραχή της χλωρίδας του κόλπου, συσχετίζεται άμεσα με αποβολές και ειδικότερα με πρόωρους και πολύ πρόωρους τοκετούς.

Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση του πατέρα της περιγεννητικής ιατρικής, Ε. Saling, σχετικά με την προωρότητα και την μικροβιακή διαταραχής του κολπικού εκκρίματος, καθώς και την σχέση της θεραπείας της διαταραχής αυτής, με την μείωση του αριθμού των μικρών(βάρος 1500 –750 γρ) και των πολύ μικρών (βάρος κάτω των 750γρ) προώρων εμβρύων. (http://www.saling-institut.de/)

Η ιδέα της μελέτης τους βασίστηκε στο ότι το pH του κόλπου είναι μεγαλύτερο του 4,8, όταν υπάρχει διαταραχή της χλωρίδας, μικροβιακής αιτιολογίας. Η μέτρηση του pH του κόλπου κάθε εβδομάδα από την ίδια της επίτοκο, (με ειδικές ταινίες που διατίθενται στο εμπόριο, ή με ειδικό γάντι, στον δείκτη του οποίου είναι προσαρμοσμένη ταινία χρωματικής εκτίμησης,) είναι πολύ απλή υπόθεση.

Στις γυναίκες με παθολογικό pH διενεργήθηκε εξέταση κολπικού εκκρίματος και αντίστοιχη τοπική ή γενική θεραπεία.

Τονίζει λοιπόν ο Saling στην ιστοσελίδα του:

‘’Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αναμνηστικά της ομάδας πολλαπλών κυήσεων σε 1120 εγκύους. Αυτό που σήμερα μας ικανοποιεί, είναι ότι σε όλες τις γυναίκες που έλαβαν μέρος στην αυτοεξέταση του pH του κολπικού εκκρίματος, το ποσοστό ελλιποβαρών εμβρύων (6,2%) ήταν 3 φορές μικρότερο, απ΄ ότι στις προηγηθείσες εγκυμοσύνες (18%).

Πολύ σημαντικό ενδιαφέρον, παρουσιάζει το γεγονός, ότι ο αριθμός των πολύ μικρών νεογνών ( 1,3% με βάρος 1500 – 750 γρ), εμφανίζεται 6,5 φορές μικρότερος, απ’ ότι σε προηγηθείσες εγκυμοσύνες .(7,8% με βάρος 1500 – 750γρ)

Η συχνότητα των άκρως μικρών νεογνών (κάτω των 750γρ) ήταν 0,9%, σε σύγκριση με 3,9% σε προηγούμενες εγκυμοσύνες.’’

Επειδή βρίσκω την πρόταση Saling λογική και εφικτή, μετέφρασα το 1999 για το gyn.gr την σελίδα του.

Πρόληψη προώρου τοκετού

Λέξεις κλειδιά: Πρόωρος τοκετός, προωρότητα, κολπίτις, αποβολή, πρόωρο νεογνό