user_mobilelogo

Όταν αναφερόμαστε στην προστατίτιδα ουσιαστικά  μιλάμε για φλεγμονή του προστάτη αδένα. Είναι η χρόνια ή η οξεία φλεγμονή του προστάτη. Ο συχνότερος τρόπος μόλυνσης του προστάτη είναι κυρίως μέσω της ουρήθρας.

 

Πέτρος Δ. Θάνος
Χειρουργός Ουρολόγος

Ερμού 36 2ος όροφος,

Τηλ. : (2310) 278-229

Κιν :   6976673977
Τ.Κ. 54623, Θεσσαλονίκη

http://www.uromed.gr

[email protected]
 

Όταν αναφερόμαστε στην προστατίτιδα ουσιαστικά  μιλάμε για φλεγμονή του προστάτη αδένα. Είναι η χρόνια ή η οξεία φλεγμονή του προστάτη. Ο συχνότερος τρόπος μόλυνσης του προστάτη είναι κυρίως μέσω της ουρήθρας. Τα συνηθέστερα μικρόβια που βρίκουμε στην προστατίτιδα είναι το κολοβακτηρίδιο (Escherichia coli)και διάφορα είδη του Πρωτέα, ενώ λιγότερο συχνά είναι η ψευδομονάδα (Pseudomonas) και ο εντερόκοκκος (Enterococcus).

Η οξεία προστατίτιδα χαρακτηρίζεται από τη ξαφνική εμφάνιση έντονων συμπτωμάτων, ενώ στη χρόνια προστατίτιδα τα συμπτώματα είναι επίμονα και μικρής έντασης. Στην χρόνια προστατίτιδα, ενδέχεται να μην υπάρχουν  συμπτώματα και η διάγνωση να γίνει τυχαία. Η φλεγμονή του προστάτη μπορεί να πιέζει την ουρήθρα και να εμποδίζει την ροή των ούρων. Αν η οξεία προστατίτιδα δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να δημιουργήσει απόστημα στον προστάτη (δηλαδή να συσσωρευτεί πύο). Χαρακτηρίζεται από πόνο, χαμηλά στο περίνεο, συχνουρία και καύσο στην ούρηση, από δυσουρία και αποφρακτικά φαινόμενα, όπως και από αιφνίδιο, υψηλό πυρετό με ρίγος και γενική κακουχία. Συχνά οι ασθενείς παρουσιάζουν και επίσχεση των ούρων, διότι ο προστάτης τους διογκώνεται και στη δακτυλική από το ορθό εξέταση, που πρέπει να γίνεται ήπια και προσεκτικά, είναι ο προστάτης επώδυνος αλλά και θερμός.

Μας ενδιαφέρει η χρόνια προστατίτιδα,

Διότι είναι ύπουλη και συμβάλλει ,ειδικότερα στον νέο άνδρα, αρνητικά στην γονιμότητα,τον καθιστά υπογόνιμο.
Η χρόνια προστατίτιδα αποτελεί συνήθως εξέλιξη της οξείας προστατίτιδας και προκαλείται με τον ίδιο τρόπο όπως και εκείνη και από τα ίδια μικρόβια, όμως η οξεία προσβολή μπορεί να μείνει «σιγηλή» ή να είναι ήπια και να ξεχαστεί, για να εκδηλωθεί αργότερα με τα συμπτώματα της χρόνιας προστατίτιδας.
Tα συμπτώματα που προκαλεί η χρόνια προστατίτιδα μπορεί να είναι ερεθιστικά ενοχλήματα στη διάρκεια της ούρησης (καύσος, συχνουρία, επιτακτική ούρηση και δυσουρία) και οι βύθιοι και ενοχλητικοί πόνοι στο περίνεο, την υπερηβική χώρα ή κατά μήκος του σπερματικού τόνου και τους όρχεις. Στη δακτυλική εξέταση ο προστάτης μπορεί να είναι φυσιολογικός ή να παρουσιάζει κατά θέσεις σκληρίες ή κλυδάζουσες περιοχές, με ένα επώδυνο και δυσάρεστο αίσθημα πίεσης ή πόνο, που επεκτείνεται κατά μήκος της ουρήθρας και που συχνά συνοδεύεται από την έξοδο εκκρίματος, συνήθως θολού ή ορώδους και διαυγούς.Στη χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα, ανευρίσκονται gram αρνητικά βακτηρίδια, αλλά και gram θετικοί κόκκοι, χλαμύδια και μύκητες. Στη μη βακτηριδιακή χρόνια προστατίτιδα ανευρίσκονται στο έκκριμα φλεγμονώδη κύτταρα και ιδίως μακροφάγα, απουσιάζει όμως η ανάπτυξη και η ανεύρεση μικροβίων.

Η θεραπεία,

πρέπει να διαρκεί για 2-3 μήνες, στη μεν βακτηριακή προστατίτιδα γίνεται με τη χορήγηση κινολόνης και κοτριμοξαζόλης, που είναι τα μόνα αντιβιοτικά που διέρχονται τον  αιματοπροστατικό φραγμό με υψηλά ποσοστά επιτυχίας (70-90%), στη δε μη βακτηριακή μορφή με τετρακυκλίνη, ερυθρομυκίνη και αζιθρομυκίνη.
Όσον αφορά την προστατοδυνία, η αντιμετώπιση γίνεται με φάρμακα που καταλαμβάνουν τους α-αδρενεργικούς υποδοχείς (αλφουζοσίνη, ταμσουλοσίνη, ντοξαζοσίνη) και με μυοχαλαρωτικά, βοηθάει στην ανακούφιση των ασθενών από τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Ποια τα αίτια;

* Η αιτία είναι άγνωστη στις περισσότερες περιπτώσεις
* Το 5% των περιπτώσεων προέρχεται από βακτηριακή μόλυνση (δηλαδή την ύπαρξη κάποιου βακτηριδίου). Η μόλυνση συνήθως περνά μέσα από την ουρήθρα και φτάνει τελικά στον προστάτη. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί από την σεξουαλική επαφή
* Η χρήση ουροκαθετήρων αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης προστατίτιδας.
* Σπάνια, η οξεία προστατίτιδα οδηγεί σε χρόνια προστατίτιδα.
*  Η πιθανότητα εμφάνισης οξείας προστατίτιδας είναι υψηλότερη σε νέους άνδρες ηλικίας 20-40 ετών που έχουν πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους και δεν χρησιμοποιούν προφυλάξεις.


Συμπτώματα

* Πυρετός και ρίγος
* Δυσκολία στην ούρηση, συχνουρία, επιτακτική ανάγκη ούρησης
Πόνος κατά την ούρηση
* Έκκριση πυώδες υγρού από την ουρήθρα
* Αίμα στα ούρα
* Αίσθηση ότι η κύστη είναι γεμάτη
* Πόνος κατά την εκσπερμάτιση, αίμα στο σπέρμα
* Πρόωρη εκσπερμάτιση ή στυτική δυσλειτουργία (στην περίπτωση χρόνιας προστατίτιδας)
* Πόνος στην περιοχή της λεκάνης ή την οσφυϊκή χώρα (δηλαδή στο κάτω μέρος της πλάτης)


Πρόληψη

* Να αντιμετωπίζονται άμεσα οι μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος
* Να χρησιμοποιείται προφυλακτικό για την αποφυγή σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νόσων


Διάγνωση

Επειδή ο αδένας βρίσκεται στο εσωτερικό του σώματος του άνδρα, οποιαδήποτε βλάβη του είναι δύσκολο να παρατηρηθεί. Οι  τρόποι που χρησιμοποιούνται σήμερα για να διαγνωσθεί μια φλεγμονή του προστάτη είναι:

* Δακτυλική εξέταση του προστάτη. Ο ιατρός σας, φορώντας γάντια και με λιπαντική αλοιφή, εισάγει ένα δάκτυλο (τον δείκτη) στο ορθό (παχύ έντερο) προκειμένου να ψηλαφίσει τον προστάτη και να διαπιστώσει αν υπάρχουν ανωμαλίες στο μέγεθος, στο σχήμα και στην υφή του. Αν και η εξέταση αυτή μπορεί να προκαλέσει κάποια δυσφορία, ειδικά σε άνδρες που δεν είναι επαρκώς πληροφορημένοι για την σημασία της εξέτασης, διαρκεί λίγα μόνο λεπτά και δεν είναι επίπονη.
* Μικροσκοπική ανάλυση και καλλιέργεια των εκκρίσεων που απελευθερώνονται από το πέος κατά την διάρκεια της δακτυλικής εξέτασης.
* Μικροσκοπική ανάλυση και καλλιέργεια ούρων.
* Απεικονιστικές μέθοδοι (διορθικό υπερηχογράφημα) για να αποκαλυφθούν τυχόν αποστηματικές κοιλότητες του προστάτη.

ü  Ο διορθικός υπέρηχος αξιολογεί τον προστάτη αδένα και ανιχνεύει φλεγμονές  (π.χ.προστατίτιδα), αποστήματα,επασβεστώσεις ενώ συμβάλει στον προσδιορισμό των αιτίων της υπογονιμότητας.