user_mobilelogo
Julieta , Annoula.raf και 221 επισκέπτες

 


Δρ Παρμενίων Ζησόπουλος

Μαιευτήρας- Χειρούργος Γυναικολόγος

Χρυσοστόμου Σμύρνης 8, 4ος όροφος

Τηλ. : (231) 279-272
Fax : (231) 257-369

Τ.Κ. 54622, Θεσσαλονίκη

www.gyn.gr/zissopoulos

[email protected]

 

Στην κατάμεστη απο γυναικολόγους αίθουσα του ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, και υπό την προεδρία του Καθ. Κ. Μαμόπουλου, συνεδρίασε η Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία Θεσσαλονίκης με γενικό θέμα την ορμονική αντισύλληψη.

Πρώτος μίλησε ο Αναπλ. Καθηγητής κ. Γ. Μακέδος για τη εξέλιξη του αντισυλληπτικού χαπιού κατά τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, αναφερόμενος στις διάφορες μορφές του, δηλαδή στο μονοφασικό χαπι, όπου όλα τα δισκία περιέχουν την ίδια ποσότητα οιστρογόνου και προγεσταγόνου, καθώς και στο διφασικό και τριφασικό χάπι, όπου η περιεκρικότητα των δραστικών ουσιών αλλάζει, με σκοπό να επιτευχθεί κάπως η απομίμηση του φυσιολογικού εμμηνορρυσιακού κυκλου. Επίσης αναφέρθηκε στην σταδιακή μείωση της περιεκτικότητος σε αιθυνιλική οιστραδιόλη και την εναλλαγή προγεσταγόνων στα διάφορα σκευάσματα. Aκόμη έγινε αναφορά για ‘’το χάπι μετά ‘’, (Postinor, Nor-Levo) , που συνίσταται σε υψηλή δόση προγεσταγόνου και στηρίζει την δράση του στην μετατόπιση της ωοθυλακιορρηξίας και την αλλαγή συνθηκών εμφύτευσης εγκυμοσύνης στο ενδομήτριο. Το ποσοστό επιτυχίας υπολογίζεται γύρω στα 70%.

Υπάρχει βέβαια και το εκτρωτικό χάπι (δραστική ουσία Mifepriston (RU 486), με ποσοστό επιτυχίας 100%, που όμως δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη στην χώρα μας.

(Σημείωση Π. Ζησοπούλου: Στο σημείο αυτό, προφανώς από αβλεψία, δεν έγινε αναφορά στην δυνατότητα παρεμπόδισης της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης με τοποθέτηση συνηθισμένου τύπου σπειράματος την 3 και ακόμη την 4η ημέρα, όταν από τις τελευταίες σχέσεις έχουν παρέλθει περισσότερες από 48 ώρες χωρίς να έχει παρθεί το ‘’χάπι μετά ‘’)

Εν κατακλείδι ο κ. Μακέδος έκανε και μία μικρή αναφορά στο νέο αντισυλληπτικό της εταιρείας Schering A.G. , το Yasmin, που στην θέση των γνωστών μέχρι τώρα προγεσταγόνων χρησιμοποιείται drospirenone (σε συνδυασμό με 30gr αιθυνιλική οιστραδιόλη), που αναπτύσει προγεσταγόνες ιδιότητες, με σύγχρονη αντιανδρογόνο δράση και δεν προξενεί κατακράτηση υγρών. Προκειμένου να χορηγηθεί, πρέπει να έχουμε υπ’ οψη μας, ότι επηρεάζει τη αποβολή καλίου, γεγονός που σε άτομα με περιορισμένη νεφρική λειτουργία, πρέπει να ληφθεί υπ΄ οψη.

Ακολούθως με λίγα λόγια αναφέρθηκε στο σκεύασμα και ο επιστημονικός συνεργάτης της εταιρείας Schering A.G., ιατρός κ. Σταυρόπουλος, που παραβρέθηκε στην συνεδρίαση προκειμένου ν’΄απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το Yasmin.

Ακολούθως μίλησε ο Αναπλ. Καθηγητής κ. Γιάννης Τζαφέττας για το νέο ενδομήτριο σπείραμα Mirena, που μορφολογικά μοιάζει με το Νοva-T, έχει όμως στο στέλεχος του, εκεί όπου στο Νova-T υπάρχει το σπείραμμα χαλκού, ένα περίβλημα από το προγεσταγόνο Λεβονοργεστρέλη, που εκπέμπεται σε ελάχιστη ποσότητα επιδρώντας κυρίως τοπικά στο ενδομήτριο και δρώντας κατ΄αυτόν τον τρόπο αντισυλληπτικά. Τα επίπεδα της Λεβονοργεστρέλης στο κυκλοφορικό της γυναίκας, είναι ελάχιστα.

Η συσκευή Mirena προβλήθηκε σαν βελτίωση του συνηθισμένου τύπου σπειράματος, που επί πλεόν ενδείκνυται ιδιαίτερα στην περιεμμηνοπαυσιακή περίοδο, σε γυναίκες με προβλήματα μητρορραγιών. Η συνεχής επίδραση της Λεβονοργεστρέλης σχεδόν επιλεκτικά ( η ποσότητα που περνά στην κυκλοφορία είναι ελάχιστη) στο ενδομήτριο, πέρα από την αντισυλληπτική της επίδραση, εμποδίζει την δημιουργία υπερπλασιών, που είναι και η γενεσιουργός αιτία υποτροπών μητρορραγιών κατά την χρονική αυτή περίοδο.