user_mobilelogo

parmΔρ Παρμενίων Ζησόπουλος Μαιευτήρας- Χειρούργος Γυναικολόγος

Ιατρείο: Χρυσοστόμου Σμύρνης 8, 4ος όροφος Τ.Κ. 54622, Θεσσαλονίκη

Τηλ. Ιατρείου: (231) 279-272 Fax : (231) 257-369

Email:[email protected] https://www.gyn.gr

 

Λευκόρροια (Κολπίτις)

Η κολπική έκκριση σε γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας είναι φυσιολογικό φαινόμενο, που δεν πρέπει να έχει ενοχλητικές διατάσεις. Η ποσότητα που θεωρείται φυσιολογική, είναι για τις περισσότερες γυναίκες υποκειμενικό μέγεθος. Έχω την άποψη, ότι το λεγόμενο ‘’τεστ της κυλόττας ‘’, που άκουσα σε πανεπιστημιακή παράδοση, σχετικά με την εκτίμηση της λευκόρροιας, είναι αντιπροσωπευτικό.

Σε γυναίκες που η κυλόττα τους παραμένει στεγνή επί 12 ώρες, το κολπικό έκκριμα είναι φυσιολογικό

Αν πρέπει να αλλάξετε μερικές φορές την ημέρα το κυλοττάκι σας, τότε καλλίτερα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας .

Αν το χρώμα του κολπικού εκκρίματος μεταβάλλεται απο λευκοκίτρινο που είναι συνήθως, σε γιαουρτοειδές, κόκκινο, καφεοειδές ή και πράσινο, τότε είναι ώρα να επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Το ίδιο ισχύει και όταν εμφανιστεί κνησμός (φαγούρα).

Τι μπορεί να κάνει ο γιατρός σας;

Πολλές φορές ο γιατρός σας είναι σε θέση να βάλει την σωστή διάγνωση με την απλή επισκόπηση της περιοχής και να δώσει την κατάλληλη θεραπεία.

Με την μέτρηση της οξύτητας των υγρών (του λεγόμενου pH ), είναι σε θέση να ξεχωρίσει, αν τα ενοχλήματα οφείλονται σε μικροβιακή αιτία, ή σε μύκητες,

Με την μικροσκοπική εξέταση ενός νωπού παρασκευάσματος ( λίγο διάλυμα φυσιολογικού ορού ανακατεύεται με ελάχιστη ποσότητα εκκρίματος κόλπου και μικροσκοπείται αμέσως) μπορεί σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις να τεθεί η σωστή διάγνωση (Κολπίτις μικροβιακής αιτιολογίας – κολπίτις εκ μονιλιάσεως – τριχομοναδική κολπίτις) και να δοθεί αποτελεσματική θεραπεία. Αν ο γυναικολόγος δεν έχει την ο ίδιος την δυνατότητα αυτή, στέλνει το δείγμα, ή την ίδια την ασθενή, σε μικροβιολογικό εργαστήριο.

Πολύ σπάνια είναι αναγκαίες πιο λεπτομερείς εξετάσεις.

Από που προέρχεται η λευκόρροια;

· Συνήθως προέρχεται από επιμόλυνση του κόλπου με μικρόβια ή μύκητες, Η επιμόλυνση επέρχεται συνήθως σε συνδυασμό με μία μείωση της άμυνας της περιοχής και λιγώτερο από μαζική εισβολή βακτηριδίων, κόκκων και μυκήτων. Εξ άλλου, η περιοχή βρίθει από παθογόνους μικροοργανισμούς και η σεξουαλική σχέση γίνεται με κάθε άλλο παρά άσηπτο τρόπο,

· Συχνό παράδειγμα για τα παραπάνω, είναι η εμφάνιση κολπίτιδων, μετά από χρήση αντιβιοτικών.

· Ένας άλλος παράγων προκλήσεως παθολογικής λευκόρροιας, είναι και κάθε είδους φλεγμονή στον τράχηλο, στο ενδομήτριο και τέλος και στην σάλπιγγα, που πρεξενεί αλλαγή στο pH τού κόλπου και με τον τρόπο αυτό υποθάλπει τον πολλαπλασιασμό παθολογικών μικροοργανισμών στο κολπικό έκκριμα.

· Κλασικό παράδειγμα είναι η προσβολή του τραχήλου από HPV (ιούς των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων) και η εμφάνιση υποτροπών κολπίτιδων εναλλασσόμενης αιτιολογίας.!

· Η συχνές υποτροπές παθολογικής λευκόρροιας, μπορεί να οφείλονται και σε μειωμένη ανοσολογική αντίσταση γενικότερα.

Ποια είναι η θεραπεία της λευκόρροιας ;

Η θεραπεία πρέπει να είναι ανάλογη με την αιτία και μπορεί να γίνει με εξωτερικές και ενδοκολπικές πλύσεις, αλοιφές και κολπικά υπόθετα, ή με από στόματος με χάπια. Μερικές φορές είναι ανάγκη να εφαρμοστεί θεραπεία και στον σύντροφο.

Παρά τις διαγνωστικές και θεραπευτικές δυνατότητες, υπάρχουν περιπτώσεις λευκόρροιας που υποτροπιάζουν σύντομα και συχνά, εξαντλώντας την υπομονή των ασθενών και των γιατρών.

Περίπου όλες αυτού του είδους οι κολπίτιδες, αυτοθεραπεύονται κάποτε και μόνες τους..

Τι επιπλοκές μπορεί να έχει μία κολπίτιδα;

Αυτό που εννοούμε με ανιούσα λοίμωξη. Να προσβληθεί δηλαδή από παθογόνους μικροοργανισμούς το ενδομήτριο και η σάλπιγγα, προξενώντας ενδεχομένως και στειρότητα. Ωστόσο αυτού του είδους οι επιπλοκές είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Εκείνο που φαίνεται ότι είναι σημαντικό, είναι ο ρόλος της κολπίτιδας μικροβιακής αιτιολογίας στην πρόκληση αποβολών σε προχωρημένη κύηση, καθώς και η πρόκληση προώρων τοκετών. Αρκετοί γιατροί εξετάζουν το pH του κόλπου συχνά κατά την κύηση (κάθε μήνα, ή και συχνότερα) και όταν αυτό ξεπερνά τα 4,8, προβαίνουν σε μικροσκοπική εξέταση του κολπικού εκκρίματος και θεραπεία τυχόν διαταραχής του.

Ιδε σχετικά την ανακοίνωση του Saling στο Internet