default_mobilelogo

Πηγή Πληροφορίας:

parmΔρ Παρμενίων Ζησόπουλος Μαιευτήρας- Χειρούργος Γυναικολόγος

https://www.gyn.gr/dr-zisopoulos

 

Από παράκληση μίας επισκέπτριας του www.gyn.grγια ενημέρωση σχετικά με την σαλπιγγογραφία και την λαπαροσκόπιση, διαπίστωσα με κατάπληξη, ότι στη μηχανή ανζήτησης του Google, καθώς και στο in.gr δεν εμφανίζονται στα Ελληνικά σχετικές πληροφορίες, για να σχηματίσουν οι ενδιαφερόμενες μία εικόνα περί της φύσεως και περί των δυνατοτήτων των εξετάσεων αυτών. Ετσι, αποφάσισα για την ώρα να παραθέσω αυτούσιo τo σχετικό απάντητικό e-mail, που προορίζεται για ενημέρωση μη ιατρών.

Ερώτηση (τίτλος: ΣΑΛΠΙΓΓΟΓΡΑΦΙΑ – ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΣΗ)

 

Γειά σας!

Θα ήθελα σας παρακαλώ να εξηγήσετε λίγο για την σαλπιγγογραφία και την λαπαροσκόπιση

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Ξ.

 

Απάντηση:

 

Αγαπητή Ξ.!

Λεπτομερεις για τις εξετάσεις θα βρείς σίγουρα και στο διαδίκτυο, ιδιαίτερα σε ξενόγλωσσες σελίδες. Απ΄οτι βλέπω, στο Ελληνικά δεν βρίσκει κανείς σχετικές ανακοινώσεις.

Αυτά που σου γράφω στηρίζονται στην προσωπική μου εκτίμηση και εμπειρία, που δεν σημαίνει, ότι κάποιος άλλος γιατρός πρέπει να συμφωνεί με όλα.

 

Τόσο η σαλπιγγογραφία, όσο και η λαπαρασκόπιση, είναι εξετάσεις με τις οποίες διαπιστώνεται άν το εσωτερικό της μητρας και η βατότητα των σαλπίγγων έχουν προβλήματα.

Η σαλπιγγογραφία είναι ακτινολογική μέθοδος και διενεργείται εύκολα κα γενικώς ακίνδυνα, μέσα σε λίγα λεπτά και σε επίπεδο ιατρείου.

Αν τηρηθούν οι ενδείξεις, η μέθοδος κατά τη άποψή μου δεν έχει κινδύνους.

Η αρχή της βασίζεται στην εισαγωγή ενός ευκολα διαλυτού σκιαγραφικού στην κοιλότητα της μήτρας, που εισέρχεται στις σάλπιγγες και μέσω αυτών στην κοιλιακή κοιλότητα. Ταυτόχρονα ελέγχεται ακτινολογικώς η πορεία του σκιαγραφικού και αποκτουμε μιά εικονα της ενδομητρικής κοιλότητας, της βατότητας των σαλπίγγων και σε μεγάλο βαθμό ελέγχουμε την υπόνοια για συμφύσεις (συγκολήσεις δηλαδή ) μέσα στον κοιλιακό χωρο, που θα μπορούσαν να δυσκολέψουν την σύλληψη.

Πρόκεται για εξέταση που πρέπει να γίνεται κατά κανονα στο τέλος μιας διαγνωστικης διαδικασίας (να έχει λυθει το προβλημα του συντροφου και της ωοθυλακιορρηξίας ).

Αν το ζευγάρι είναι σχετικά νέο και το ιστορικό της γυναίκας ελεύθερο (εκτρώσεις, αποβολές, περιτονιτιδα), μπορούμε να περιμένουμε αρκετούς κύκλους με τη εξέταση αυτή. Συνηθως, αν ολα είναι εν τάξει, θα επιτευχθει εγκυμοσύνη.

Αν ο χρόνος ‘’δεν παίρνει’’ το ζευγάρι, καταφεύγουμε σύντομα στην εξέταση αυτή, ώστε αν υπάρχουν ανατομικά προβλήματα, να έχουμε χρόνο για την χειρουργική αποκατάσταση τους.

Η σαλπιγγογραφία γίνεται κατά κανόνα 1-3 ημέρες πριν την πιθανή γόνιμη μέρα και έχει σαφώς και θεραπευτικό αποτέλεσμα, επειδή τυχον μικροσυμφύσεις – μικροαποφράξεις διασπώνται κατα την διενέργεια της και σημαντικός αριθμός γυναικών συλλαμβάνει στον ιδιο ή στους αμέσως επόμενους 2-3 κυκλους!

Πρόκειται για εξέταση υψηλής διαγνωστικής (και εν μέρει θεραπευτικής) ακρίβειας, διενεργείται σε επίπεδο ιατρείου, είναι χαμηλού κόστους και στην καθημερινή πράξη χωρίς προβλήματα.

 

 

Η λαπαροσκοπιση είναι χειρουργική μέθοδος, που κατά κανόνα – γίνεται αν η γυναικα έχει κουράγιο και με τοπική αναισθησία - διενεργείται σε γενική νάρκωση και απαιτεί οργάνωση κλινικού περιβάλοντος. Δεν γίνεται σε ιατρείο.

Με μια ειδική λεπτή βελόνη τρυπιέται το κοιλιακό τοίχωμα στην περιοχη του ομφαλού – ή και σε αλλο σημείο στο υπογαστριο - και εισάγονται μερικά λιτρα ενός ειδικού αερίου στην κοιλιά, ώστε να διαταθεί η κοιλοτητα της.

Από την περιοχη του ομφαλού, όπου έχει γίνει μια μικρη τομή 1-2 εκ. εισάγεται ένα οπτικο όργανο λεπτότερο από μολύβι, με την βοήθεια του οποίου βλεπουμε με γυμνό μάτι μεσα στην κοιλιά. Σημερα η εικόνα ελέγχεται μέσω μιας ειδικής ψηφιακής κάμερας σε εξωτερική οθόνη.

Παράλληλα, ενίεται ένα γαλάζιο υγρό στην μήτρα, που φαίνεται, άν διαπερνά τις σάλπιγγες, δηλαδή αν υπάρχει απόφραξη ή όχι. Επίσης μπορεί να εκτιμηθούν οπτικά οι ωοθηκες ή τυχόν συμφύσεις των σαλπίγγων και των ωοθηκών με άλλα οργανα, που εμποδίζουν την σύλληψη. Ακόμη υπάρχει δυνατότητα, αν ο γιατρος έχει την κατάλληλη προπαίδεια, να λυθούν και κάποια χειρουργικά προβλήματα εκείνη την στιγμή.

Η μέθοδος έχει τους μικροκινδύνους μιας χειρουγικής επέμβασης, απαιτεί την εργαστηριακή προετοιμασία, όπως σε λαπαροτομίες (καισαρική, άλλες κοιλιακές γυναικολογικές επεμβασεις) και κατά κανόνα απαιτείται παραμονή 24ώρου στην κλινική. Ακόμη η επέμβαση διαρκεί γύρω στα 30’ τουλάχιστον και άν πρόκεται να συνδυαστεί με συμφυσιόλυση ή άλλες χειρουργικές πράξεις, διαρκεί ίσως και ώρες!

Πλεονέκτημα είναι η μικρή παραμονή στην κλινική, η μεγαλύτερη διαγνωστική ακρίβεια ορισμένων προβλημάτων και ενδεχομένως η δυνατότητα διόρθωσης τους. Το εσωτερικό της μήτρας δεν μπορεί να ελεγχθεί.

 

Γενιικά για μένα ισχύει: Σαλπιγγογραφία γίνεται, άν από τους άλλους παράγοντες δεν υπάρχει δύσκολο πρόβλημα.

Ακόμη: Οταν η σαλπιγγογραφία είναι άψογη, δεν έχω δεί ποτέ να βρεθεί πρόβλημα στην λαπαροσκόπιση.. Κάτι άλλο φταίει, που δεν το ελέγξαμε σωστά.

Ωστόσο, άν όλα τα άλλα ευρηματα είναι σίγουρα αρνητικά και η σαλπιγγογραφία εν τάξει, δεν μένει παρά να ελέγξουμε και λαπαροσκοπικά, ειδικά άν στο ιστορικό υπάρχουν αποξέσεις ή περιτονιτιδα.

 

Σε λαπαροσκόπιση θα καταφύγουμε γρηγότερα, όταν οι άλλες ξετάσεις καταδείξουν ανατομικά προβλήματα στις ωοθήκες ή στις σάλπιγγες, που έχουν πιθανότητα αποτελεσματικής χειρουργικής διόρθωσης.

95% των ανατομικών βλαβών φαίνονται στην σαλπιγγογραφία.

Σημερα σε ελάχιστες περιπτώσεις θα συνιστούσα την χειρουργική προσπέλαση, επειδή το πσοσοστο επιτυχίας συμφυσιολύσεων και σαλπιγγοπλαστικών είναι χαμηλό και χρονοβόρο. (πρεπει να περιμένουμε τουλαχιστον 2 χρόνια για να πουμε ότι η επέμβαση δεν...πέτυχε).

Τις περισσότερες φορές, μετά το σαλπιγγογραφικό πόρισμα, μπορούμε να εκτιμήσουμε την κατάσταση και σε περίπτωση σοβαρών ανατομικών προβλημάτων, να συστήσουμε στο ζευγάρι έγκαιρα την εξωσωματική γονιμοποίηση.

 

Με φιλικούς χαιρετισμούς

 

Παρμενίων Ζησόπουλος

Λέξεις κλειδιά: Γυναικεία στειρότητα, στείρωση, σάλπιγγες, συμφυσιόλυση, σαλπιγγοπλαστική, σαλπιγγογραφία, λαπαροσκόπιση