user_mobilelogo
Mimjan και 808 επισκέπτες

.

Δρ Κωσταντίνος Ν. Χατζηγεωργίου

Μαιευτήρας- Χειρούργος Γυναικολόγος

Χρυσοστόμου Σμύρνης 8, 4ος όροφος

2310- 227981

Τ.Κ. 54622, Θεσσαλονίκη

www.gyn.gr/chatzigeorgiou

[email protected]

 

 

Διάφορα προβλήματα στη μήτρα, όπως συγγενείς ανωμαλίες (μονόκερη, δίκερη, διαφράγματα μήτρας κλπ), πολύποδες, ινομυώματα, πρώιμα στάδια καρκίνου και διάφορες άλλες καταστάσεις, μπορεί να είναι η αιτία για την εμφάνιση προβλημάτων σύλληψης και τεκνοποίησης. Πολλές φορές επίσης, παρουσιάζεται ανεξήγητη αιμορραγία ή πόνος, και το αίτιο μπορεί να μην καθίσταται εμφανές με την απλή γυναικολογική εξέταση, το υπερηχογράφημα ή ακόμα και με την απόξεση. Σε πολλές από τις παραπάνω περιπτώσεις, όταν υποπτευόμαστε πως το αίτιο μπορεί να βρίσκεται στη μήτρα, αλλά οι άλλες εξετάσεις δεν μπορούν να μας διαφωτίσουν, τη λύση μπορεί να τη δώσει η απλή εξέταση-επέμβαση της υστεροσκόπησης.

Με την υστεροσκόπηση, δίνεται η δυνατότητα στον εκπαιδευμένο γυναικολόγο να κοιτάξει μέσα στη μήτρα, και αν χρειαστεί να εισάγει πολύ λεπτά εργαλεία και να εκτελέσει κάποια μικρή επέμβαση εάν αυτό κριθεί σκόπιμο ή να καθορίσει στη συνέχεια την πλέον ενδεδειγμένη θεραπεία.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΥΣΤΕΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ;

Χρησιμοποιείται ένα πολύ λεπτό όργανο, το υστεροσκόπιο, το οποίο εισάγεται μέσω του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας, στο σώμα της μήτρας. Αυτό που αποκαλούμε κοιλότητα της μήτρας είναι στην ουσία μια λεπτή σχισμή, και για να παρατηρήσουμε καλύτερα τα τοιχώματα της μήτρας, γεμίζουμε τη μήτρα (από αυλό που διαθέτει το ίδιο το όργανο) είτε με υγρό είτε με διοξείδιο του άνθρακα. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να παρατηρήσουμε ολόκληρο το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας και να διαπιστώσουμε εάν και τι είδους προβλήματα έχουμε.

Η ΥΣΤΕΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ;

Θεωρητικά δεν είναι απαραίτητο. Επειδή όμως τόσο η είσοδος του υστεροσκοπίου όσο και η πλήρωση της μήτρας με υγρό ή διοξείδιο του άνθρακα είναι ενοχλητική και επειδή θέλουμε να αποφύγουμε μια αθέλητη κίνηση της γυναίκας (π.χ. βήξιμο), προτιμούμε μια ήπια αναισθησία-νάρκωση. Αυτή μπορεί να είναι γενική ή τοπική. Το θέμα αυτό θα το συζητήσετε με το γιατρό σας.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ;

Στην απλή, διαγνωστική υστεροσκόπηση, εάν κριθεί απαραίτητο, μπορεί με λεπτά εργαλεία να γίνουν κάποιοι λεπτοί χειρισμοί, π.χ. αφαίρεση ενός ενδομητρίου σπειράματος (σπιράλ), διατομή λεπτών συμφύσεων μεταξύ των τοιχωμάτων της μήτρας κλπ. Εάν τέτοιες καταστάσεις δεν είναι δυνατό να προβλεφθούν πριν την επέμβαση, θα πρέπει να έχετε δώσει τη συγκατάθεσή σας από πριν, διότι κατά τη διάρκεια της επέμβασης και λόγω της ελαφριάς νάρκωσης δε θα είναι δυνατό να αποφασίσετε.

ΤΙ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΜΗΤΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΣΤΕΡΟΣΚΟΠΗΣΗ;

Μέσω του υστεροσκοπίου, μπορούν να διατμηθούν λεπτές συμφύσεις οι οποίες μπορεί να αποτελούν αιτία στειρότητας, μπορεί να αφαιρεθεί σπιράλ που κόλλησε με συμφύσεις στα τοιχώματα της μήτρας, μπορούν να αφαιρεθούν καλοήθεις πολύποδες, υποβλεννογόνια ινομυώματα, να ληφθούν βιοψίες από ύποπτες περιοχές. Ακόμη μπορεί να γίνει ένα είδος “μόνιμης απόξεσης- ablation”, αφαίρεσης δηλαδή του ενδομητρίου με αγκύλη διαθερμίας, συνήθως για αιμορραγίες που δε ρυθμίζονται με άλλους τρόπους. Αλλά ακόμη και πριν από μια απλή απόξεση, πολλές φορές είναι χρήσιμη η διαγνωστική υστεροσκόπηση, ώστε να εντοπιστούν τα πιο “ύποπτα” σημεία μέσα στη μήτρα.

ΤΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΟΥΝ;

ΌΛΕΣ οι επεμβάσεις (ακόμη και η τοποθέτηση βελόνας για χορήγηση ορού στο χέρι), ενέχουν έναν θεωρητικό κίνδυνο επιπλοκών!! Η υστεροσκόπηση είναι μια σχετικώς ακίνδυνη μέθοδος ρουτίνας. Θα αναφέρω τις πιθανές επιπλοκές, που τονίζω, είναι ελάχιστες.

1) Πιθανώς ελαφρός πόνος στην περιοχή της κάτω κοιλίας, που υποχωρεί σε σύντομο χρονικό διάστημα

2) ΣΠΑΝΙΑ, τραυματισμός του τοιχώματος της μήτρας. Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις δε χρειάζεται να κάνουμε τίποτε, διότι η μήτρα είναι ένας πολύ δυνατός μυς που συσπάται, με αποτέλεσμα και η (πιθανή) μικρή αιμορραγία να σταματήσει και το τραύμα να επουλωθεί.

3) ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΣΠΑΝΙΑ, τραυματισμός άλλων οργάνων (έντερο, ουροδόχος κύστη, μεγάλα αγγεία) ή πολύ έντονη αιμορραγία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να είναι απαραίτητο να γίνει μια μικρή επέμβαση από την κοιλιά για να διορθωθεί το πρόβλημα. Για την περίπτωση αυτή θα πρέπει να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας (για να μη μιλήσετε μετά με το δικηγόρο σας!) και να αποσαφηνίσετε το σημείο αυτό.

4) Μετά την επέμβαση και ανάλογα με το τι έγινε (διαγνωστική υστεροσκόπηση, αφαίρεση ινομυώματος κλπ), διαταραχές της περιόδου για κάποιο χρονικό διάστημα.

5) Υπάρχει (όπως σε όλες τις επεμβάσεις) πάντοτε κάποιος κίνδυνος δημιουργίας μιας φλεγμονής. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό μπορεί να σημαίνει χορήγηση αντιβιοτικών και μερικές ημέρες παραπάνω παραμονή στην Κλινική, χωρίς άλλες επιπλοκές.

6) Πολύ σπάνια η φλεγμονή μπορεί να προσβάλλει τις σάλπιγγες και να δημιουργήσει προβλήματα στειρότητας, ιδιαίτερα σε νέες γυναίκες.

7) Τέλος, σε κάθε επέμβαση υπάρχει ο κίνδυνος της θρομβοφλεβίτιδας, πνευμονικής εμβολής ή οιδήματος

ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ;

Μια απλή διαγνωστική υστεροσκόπηση (μπαίνουμε – κοιτάμε - βγαίνουμε), διαρκεί λίγο. Η επέμβαση αυτή καθεαυτή διαρκεί 4-5 λεπτά. Ο συνολικός χρόνος όμως, εξαιτίας της απαραίτητης προετοιμασίας είναι λίγο μεγαλύτερος (15-20 λεπτά). Το απαιτούμενο διάστημα για την επεμβατική υστεροσκόπηση (αφαίρεση πολύποδα, ινομυώματος κλπ) είναι μεγαλύτερο. Ρωτήστε το γιατρό σας για τη συγκεκριμένη πά