user_mobilelogo
  1. Christine_Ant
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2010
Καλησπέρα σας και τα συγχαρητήριά μου για την προσπάθειά σας!
Είμαι 31 χρόνων, με μόνιμο σύντροφο, καπνίστρια, και θέλω να κάνω παιδάκι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Τον Ιούλιο έκανα τεστ ΠΑΠ με αποτέλεσμα "ASCUS (Πιθανή LGSIL αλλοίωση)". Ο κυτταρολόγος σύστησε κολποσκοπικό έλεγχο και βιοψία.
Έκανα κολποσκόπηση, η γυναικολόγος μου είπε ότι υπάρχει μια ήπια HPV λοίμωξη και "δεν υπάρχει λόγος να μου τραυματίσει τον τράχηλο για κάτι τόσο μικρό" (άρα, δε μου πήρε δείγμα για βιοψία). Πρότεινε να επαναλάβουμε την κολποσκόπηση σε έξι μήνες και, αν η λοίμωξη παραμένει ίδια, να κάνουμε HPV test.
Ψάχνοντας στο internet διάβασα ότι το ASCUS είναι κύτταρα με μη φυσιολογική μορφή, αλλά που δε μπορούν να αναγνωριστούν σαφώς. Εφ'όσων ΔΕΝ μου πήρε δείγμα και είδε με γυμνό μάτι (και τη βοήθεια ενός σπρέυ) τον τράχηλό μου, είναι τόσο σίγουρο ότι η λοίμωξη είναι λόγω HPV;
Η κολποσκόπηση πρέπει να συνοδεύεται απαραίτητα και από βιοψία; Τα κύτταρα με ASCUS είναι προκαρκινικά ή χρειάζεται HPV-DNA test για να καθοριστεί αυτό; Και αν είναι, χρήζουν αφαίρεσης; Μπορώ να μείνω έγκυος έχουσα μη φυσιολογικό ΠΑΠ; Και, τέλος, όταν λένε ότι ο καρκίνος του τραχήλου είναι θεραπεύσιμος, σημαίνει ότι αν αφαιρεθούν τα προβληματικά κύτταρα, δε θα επανεμφανιστούν ξανά; (Η τελευταία απορία δε σημαίνει ότι θεωρώ ότι έχω καρκίνο, απλά ψάχνοντας στο νετ μου δημιουργήθηκε...)
Ευχαριστώ προκαταβολικά για την απάντησή σας. Διαφωτίστε με!
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Αγαπητή  Φίλη!
Η  τακτική της γιατρου σου ειναι  σωστή, με το σκεπτικό   ότι αλλοιώσεις  αυτού του ειδους  υποστρέφονται  μόνες του  σε ποσοστό περιπου 40%, ήδη στο  πρωτο  έτος  αναμονης.  Ίσως δεν μιλησες καν  μαζι της  την προοπτική για σύλληψη..
Τι  θα μπορουσε να γινει  εναλλακτικά  (υποθεσεις εργασίας  κανω):
Να γινει ενα  HPV -test  τώρα.. Αν δεν βρεθει  τιποτε,   δεν  χρειαζεται  και τιποτε...
Αν βρεθουν στελεχη  HPV  χαμηλου κινδυνου, τοτε αρκει ο καυτηριασμός  της   τοσο μικρης  κολποσκοπικης  πειροχης  με  θεμοκαυτηρα,  με  κρυοπηξία,  ή με  laser..(για ισοδυναμες  μεθόδους προκειται).  Γινεται  ανωδυνα, με τοπικη αναιαθησία  σε επιπεδο ιατρείου..
Αν  βρεθουν στελέχη  υψηλου  κινδυνου, αφαιρεση της  μικρης  κολποσκοπικης  αλλοίωσης  και ιστολογικη εξεταση,  που θα καταδειξει  το πολύ  μια δυσπλασια  χαμηλου  κινδυνου...   Το πρόβλημα  εχει  λυθει και τοτε..Κι αυτό  δεν θ΄απαιτησει  νοσηλεια σε κλινική..
Η  παρουσια  στελεχων HPV  που τυχόν  διαπισιτωθει με το  HPV´-test  (οποια  κι αν ειναι  αυτά ),  φυσικά συνεχιζει  ήδη  να υπάρχει  και  κατά κανόνα το τεστ  αρνητικοποιείται κατά  80%  σε 2-3 χρόνια  από  μονο  του.. Σε σπανια περιστατικά το τεστ  παραμένει  θετικό για  πολλα  χρόνια..
Εχει  υπ΄  οψη σου:  H  παρουσια  του HPV -  που αφορά  κολπο και τραχηλο  και το εξω  γεννητικο συστημα  -  δεν  προξενεί προβλημα νεες  γυναικες,  παρα μονον αν  εμφανίσει   κολποσκοπκές και κυτταρολογικες αλλοιώσεις   σε πολυ συγκεκριμενο  σημείο  του τραχήλου της  μήτρας (στο στρωμα εφεδρικών  κυτταρων -  τελευταίως  μιλάμε για  βλαστικά  κυτταρα) που  εντοπιζονται  μονον  σε με  πολυ περιοριμένη περιοχη, στην  ''ζωνη μετάπτωσης'' .
Να τονισω:  Δεν  κινδυνεύεις   απο τιποτε... Μπορεις και  να συλλαβεις... Ειναι  όμως   λογικό,  ότι  η διερευνηση  και τυχόν τοπική αντιμετώπιση ενός  μικροπροβληματος, που δεν θα σε καθυστερησει χρονικα  πανω από μήνα, ίσως   σε καθησυχάσει περισσότερο..
Φιλικά
Π.Ζ.
[hr]
  1. Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2010
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 1


There are no replies made for this post yet.
However, you are not allowed to reply to this post.