user_mobilelogo
  1. Elena_Xr
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011
Καλησπέρα σας κ. Ζησόπουλε,
το Νοέμβριο του 2009 διαγνώστηκαν στο τεστ ΠΑΠ κονδυλώματα στον τράχηλο και προκειμένου να δούμε εάν είναι low ή high grade (όπως είπε ο γυναικολόγος μου) έκανα μία κολποσκόπηση όπου χαρακτηρίστηκαν ως επιπέδου CIN1 καθώς και υβριδοποίηση όπου ανιχνεύτηκε το ή τα στελέχη 31/33 (ο μεν πρώτος γυναικολόγος υποστήριζε πως επρόκειτο για 2 στελέχη, η δε 2η γυναικολόγος που επισκέφτηκα προ ημερών και είδε τις εξετάσεις για ένα και μόνο στέλεχος όπου απλά δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί επακριβώς αν πρόκειται για τον 31 ή τον 33).
Εν συνεχεία, ο (αρχικός) γιατρός μου επέμεινε ότι θα παρακολουθούμε το πρόβλημα με τεστ ΠΑΠ μόνο (και όχι και με κολποσκόπηση όπως συμβουλεύετε σε αντίστοιχα ερωτήματα). Εν συνεχεία, η πορεία των εξετάσεων έχει ως εξής:
1. Φλεβάρης 2010 Τεστ Παπ καθαρό
2. Σεπτέμβρης 2010 Τεστ Παπ καθαρό
3. Φλεβάρης 2011 Τεστ Παπ (αυξημένα μεταπλαστικά κύτταρα). Ο γιατρός μου τόνισε ότι εάν δεν είχα ιστορικό hpv θα επαναλάμβανα το τεστ ΠΑΠ μετά από χρόνο, αλλά λόγω του ιστορικού να επαναλάβω ένα ακόμα σε 6 μήνες. Εντωμεταξύ, επειδή είχα μόνιμη σχέση ξανά από τον Οκτώβρη του 2010 και ο σύντροφος μου ζητούσε να ξεκινήσουμε να έχουμε επαφές χωρίς προφύλαξη, επέμενα στον τότε γιατρό μου να προβούμε σε κάποια κολποσκόπηση και έτσι και έγινε.
4. Μάρτιος 2011 Κολποσκόπηση: CIN1, για την οποία όμως με καθησύχασε λέγοντας μου πως είναι ελάχιστη η μόλυνση, να χρησιμοποιώ προφυλακτικό και να επανέρθω σε ένα 2μηνο να επαναλάβω την κολποσκόπηση για να εξακριβώσουμε ότι θα έχει φύγει
5. Μάιος 2011 Κολποσκόπηση: ο γιατρός παρατηρεί κατά την εξέταση πως η δυσπλασία έχει επεκταθεί, φοβάται από την εικόνα πως έχει γίνει CIN2 και λαμβάνει δείγμα για βιοψία.
6. Ιούνιος 2011 Αποτελέσματα βιοψίας: CIN1 που συνυπάρχει με φλεγμονή (και για αυτό άλλωστε και η χειρότερη εικόνα στην κολποσκόπηση) και δεν μπορεί να αποκλειστεί ή ύπαρξη επικίνδυνου ογκογενετικού στελέχους. Μου συνέστησε ο γιατρός μου θεραπεία με κολπική αλοιφή και με λήψη χαπιών από το στόμα για τη φλεγμονή και κατόπιν HPV DNA Test.
7. Ιούλιος 2011 HPV DNA Test: Εμφανίζεται το Στέλεχος 59 και όχι πια το ή τα 31/33.
8. Επισκέπτομαι το γιατρό μου με τα ανωτέρω αποτελέσματα ανά χείρας, μου συστήνει να περάσει το καλοκαίρι, να κάνω τις διακοπές μου και από Σεπτέμβρη με το καλό επέμβαση στο ιατρείο του με laser!!! Nα σημειώσω πως επειδή είναι μεγάλο όνομα στο χώρο του, δεν έχουμε ποτέ χρόνο να μου εξηγήσει τι εννοεί ακριβώς όταν λέει laser και πως όταν πρωοτεμφανίστηκε το πρόβλημα επέμενε στην απλή παρακολούθηση αυτού δεδομένου ότι (όπως αυτολεξεί ο ίδιος είπε) δεν έχω κάνει ακόμα παιδιά και ότι τα CIN1 κατά κόρον εξαφανίζονται από μόνα τους, καθώς επίσης και ότι δεν είχα δει ποτέ σε καμία οθόνη στο ιατρείο του την εν λόγω δυσπλασία.
Αποφάσισα να πάρω μία δεύτερη γνώμη εφόσον επρόκειτο να προβώ σε επέμβαση. Η νέα γιατρός ήταν αναλυτικότατη για το θέμα, κάναμε κολποσκόπηση, είδα επιτέλους και εγώ στην οθλονη περί τίνος πρόκειται, τόνισε και η ίδια πως επρόκειτο για CIN1, μου είπε πως το "31/33" σημαίνει πως ήταν είτε το ένα ή το άλλο στέλεχος και πως δεν έχει τόσο σημασία το ποιο στέλεχος ήταν, είναι, κοιμάται ή θα εμφανιστεί αργότερα, όσο το ότι υπάρχει το CIN1 και εμμένει. Από τα συμφραζόμενα κατάλαβα (διορθώστε αν κατάλαβα λάθος) ότι το τεστ ΠΑΠ δεν ανευρίσκει πάντα τον ιό, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί η εν λόγω δυπλασία να εμμένει εδώ και 2 χρόνια και απλά το ΠΑΠ να μην την ανίχνευε (και πως ήταν μέγα λάθος που δεν κάναμε τακτικά κολποσκόπηση με τον αρχικό μου γιατρό, αν και εγώ το ζητούσα επανειλημμένα).
Εν ολίγοις, μου είπε πως δεν τίθετο θέμα άμεσης βιασύνης για το Σεπτέμβρη και ότι μπορώ να περιμένω και να προβώ σε επέμβαση μέσα στο φθινόπωρο του 2011 ή ακόμα και περισσότερο, αλλά να το παρακολυθώ στενά με κολποσκόπηση και να ξέρω ότι τα CIN1, όταν φτάσουν τα 3 χρόνια αφαιρούνται με επέμβαση. Η ίδια θεώρησε πως μπορώ να περιμένω μερικούς μήνες αλλά ότι δεν έβλεπε τη βλάβη τόσο ελαφριά ώστε να φύγει από μόνη της, επομένως η επέμβαση για εμένα ήταν μονόδρομος. Μου εξήγησε ότι η ίδια κάνει επέμβαση με συνδυασμό laser και loop, πως κόβεται εξ ολοκλήρου το κομμάτι του τραχήλου και όχι μόνο η πάσχουσα περιοχή και πως αυτό αναπλάθεται ξανά. Δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας για εγκυμοσύνη μεταγενέστερη, υποστήριξε, καθώς σε όσες επεμβάσεις είχε κάνει η ίδια δεν της έτυχε ποτέ να υπάρξει στένωση στον τράχηλο (και επομένως να χρειαστεί μεταγενέστερα εξωσωματική γονιμοποίηση) ούτε να χρειαστεί δεύτερη επέμβαση για τα CIN1. Επίσης τόνισε πως σε μια μόνιμη πλέον σχέση (που φτάνει τον ένα χρόνο πλέον) δεν τίθεται θέμα χρήσης ή όχι προφυλακτικού, γιατί θα έχει ήδη υπάρξει κάποια αμυχή, κάποιο ατύχημα και έχει επέλθει ήδη μεταξύ μας εναλλαγή των ιικών μας φορτίων (δεν θυμάμαι πως ακριβώς το διατύπωσε, αυτό που εγώ κατάλαβα είναι πως εφόσον πχ μας έχει σπασει ουκ ολίγες φορές το προφυλακτικό και εφόσον ο σύντροφος μου όπως και οι περισσότεροι άντρες είναι απρόσεκτοι, ότιδήποτε έχει ο ένας το έχει κολήσει ήδη και ο αλλος και πως δεν επηρεάζει πλέον η χρήση ή μη του προφυλακτικού το ανοσοποιητικό μου σύστημα και την καταστολή του ιού).
Αναμεταξύ των δύο γιατρών, δεν ξέρω ποιον να επιλέξω. Ο μεν πρώτος με παρακολουθεί χρόνια, όμως δεν είναι ποτέ αναλυτικός σε αντίθεση με τη δεύτερη που είναι περιγραφική. Ο μεν πρώτος επιμένει για επέμβαση στο ιατρείο του, η δε δεύτερη για επέμβαση σε δημόσιο νοσοκομείο (και για να υπάρχει αναισθησιολόγος και για αντιμετώπιση τυχόν αιμορραγίας κατά την επέμβαση). Ο μεν πρώτος εμμένει στο προφυλακτικό, η δε δεύτερη επιμένει πως σε μόνιμη (και αποκλειστική) σχέση δεν συμβάλει στη θεραπεία του ιού. Ο μεν πρώτος επέμενε αρχικά να παρακολουθούμε το πρόβλημα με ΠΑΠ και μόνο χωρίς επέμβαση (γιατί χαρακτηριστικά είπε πως δεν έχω γεννήσει ακόμα) η δε δεύτερη ΠΑΠ και κολποσκόπηση και επέμβαση η οποία σπανιότατα έως ποτέ επηρεάζει τη δυνατότητα τεκνοποίησης.
Τι ισχύει από τα παραπάνω;
Να σημειώσω και πως και οι δύο γιατροί είναι αρκετά ξακουστοί στο χώρο, πως επίσης κάποιοι τρίτοι/τρίτες με έχουν βομβαρδίσει με πληροφορίες για χρήση ομοιοπαθητικών φαρμάκων και βοτάνων, πχ: στελλαρία, η οποία εμφανίζεται πως κάνει καλό για τη θεραπεία και επούλωση των κονδυλωμάτων. Να προσθέσω πως δεν κάπνιζα ποτέ, όποτε μπορώ αθλούμαι (παλιότερα μάλιστα πολύ περισσότερο), είμαι 31 ετών, έχω πιει το ιπποφαές (περισσότερο και από τα άλογα του Μεγάλου Αλεξάνδρου) και το gozzi της ζωής μου τον τελευταίο χρόνο,  αλλά το παλιο-HPV δεν φεύγει με τίποτα.
Και κάτι τελευταίο γιατρέ (το ξέρω πως σας κούρασα): Σαν να μην έφτανα όλα τα παραπάνω, μετά την κολποσκόπηση η τελευταία  γιατρός μου έκανε και έναν υπέρηχο (και είπε πως τύχαινε να είμαι εκείνη τη μέρα στην 29η μέρα του κύκλου μου και για αυτό φάνηκε καθαρά γιατί κανένας άλλος γυναικολόγος δεν είχε ποτέ παρατηρήσει κάτι αντίστοιχο) και εμφανίστηκε στον υπέρηχο πως έχω (εκ γενετής όπως είπε συμβαίνουν αυτά) είτε δίκερη είτε διαφραγματική μήτρα (που φαίνεται τι ακριβώς είναι μόνο με υστεροσκόπηση, εξέταση η οποία γίνεται όμως μετά απο επανειλημμένες αποβολές). Μου είπε πως αυτό μπορεί να μην σημαίνει και τίποτα και να γεννήσω φυσιολογικά ή να έχω μια σειρά αποβολών ή γέννα με καισαρική τομή. Μήπως η ανατομία αυτή της μήτρας μου, επηρεαστεί ακόμα χειρότερα από μια ενδεχόμενη επέμβαση για την αφαίρεση του HPV, δεδομένου ότι έχω διαβάσει σε διάφορα φόρα για στένωση τραχήλου ή περίδεση τραχήλου μετά από αντίστοιχες επεμβάσεις.
Με συγχωρείτε για το μεγάλο μήνυμα, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!
Με εκτίμηση.
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
 
Aγαπητή Φίλη!
Παναγία μου... Δεν ξέρω τι πρέπει να πρωταπαντησω σ΄ ολ΄αυτά.. Θα προσπαθήσω καπως.. Τελος πάντων, ευτυχώς ΄΄ανακαλυφθηκε '' το HPV, ετσι πολλοι που γίναμε.... Εντυπωσιακή η ... εντυπωση από την οθόνη... Tην...οθόνη, την ειχα από το...1991... Την έβγαλα ωστοσο.. (που ειναι η οθόνη γιατρε;) ... Ενας καλος γιατρός δεν χρειάζετια τετοια εντυπωσιακα τρυκ..
Ας αρχισουμε με αυτά που προφανώς ουτε όλοι οι γιατροί γνωριζουν..
Ειναι αληθεια,
1ον) ότι το Pap-test δεν βλεπει όλες τις περιπτωσεις προσβολής από HPV.
2oν) ότι ειναι δυνατόν αυτές να φαινονται στην κολποσκöoπιση και οχι στο Pap αλλά καμια φορά και αντιστροφα..
3ον) το Pap-test απο μονο του, δεν βλεπει περιπου 20% των CIN I
4ον) το Pap-test απο μονο του, δεν βλεπει περίπου 20 % των CIN 2
5ον) το Pap-test από μονο του δεν βλεπει περιπου 20% rων CIN III
6ο) το Pap-test από μονο του δεν βλεπει περίπου 20 % των καρκίνων του τραχήλου της μητρας..
Αυτά δεν ειναι δικά μου, θα τα βρει κανείς σε ολα τα σοβαρό βιβλια γυναικολογικής κυτταρολογίας. Eνδεικτικά:  Gynecological Cytology,  Hans Friedrich  Nauth , Georg Thieme Veralg , Stuttgart, Germany  2007
Για το θεμα Laser (και αλλες καταστροφικές μεθοδους, όπως π.χ. κρυοπηξία, επιφανειακή ηλεκτρο - θερμοπηξία): Ειναι πολυ αποτελεσματικές ανωδυνες μεθοδοι σε δυσπλασίες CIN 1 ( κατ άλλους και σε CIN 2) και διενεργουνται σε επιπεδο ιατρείου. Ηταν σε μεγαλυτερη ανθηση, όταν δεν ειχε ΄΄διαβρωθεί ΄΄ το HPV με το φασμα του καρκίνου...
Για το θεμα loop: Προκειται στην ουσια για επιφανειακή κωνοειδή εκτομη... Ασφαλώς δεν απαιτεί ΄΄Δημόσιο Νοσοκομειο'', (σαν η ασφάλεια να ειναι μεγαλυτερη - μεγαλυτερη ειναι μονον για τον ...γιατρό! ), σε μικρα ευρηματα γίνεται και με τοπικη ανασθησία κι εν πασει περιπτωσει διενεργειται κατά κόρον σε καθε ιδιωτική κλινικη σε γενική νάρκωση, εντός 5 λεπτών... Η γυναικα μπορει σε μισή με μία ωρα ν΄αποχωρησει.. Αιμορραγίες, όπως τις βέπαμε σε ''ανοιχτες'' (χωρις ραφές!) ηλεκρρο-κωνοειδεις εκτομες κατα Krone , τις ξεχöaσαμε.. Σχετικά Video θα βρεις στο You tube πληκτρολογώντας Κonisation, ή conisation.
Στο ερωτημα τωρα της επιλογής μεθοδου: Με καλη ιστολογικη (και κολποσκοπικη) διαγνωση επαρκει και μία καταστροφική μεθοδος..
Ποια να διαλέξεις: Αν επιλεξεις το loop, επέλεξε και τον γιατρό... Αυτός που μιλά πολύ για επιπλοκες εχει ίσως ανασφάλειες.. Η ενημερωση επιβάλεται, αλλά δεν πρεπει να φοβίζει..
Οταν πρότινος επρεπε σε πολυ προσφιλες μελος της οικογενείας μου να γινει μία εξαιρετικά λεπτη επεμβαση στην αυχενική μοιρα, ρωτησα τον νευροχειρουργό για επιπλοκές... Ο νευροχειρουργός (ενα..αστέρι!) μου ειπε κοφτά...΄΄ Μπορει να παραλύσει το αριστερι χερι.. Δεν θα συμβει σε μας.....Δεν μου αφησε αμφιβολια, ότι ήξερε την δουλεια του..
Κανε λοιπον μια επιλογή μονη σου.. Το προβλημα σου παντως δεν ειναι ΄΄μειζον΄΄... Εμείς το καναμε έτσι..
Για το ευρημα της μητρας... Μαλλον για ΄΄τοξοειδή΄΄ μήτρα πρόκειται, που δεν προξενει κανενα προβλημα και μπορει ευκολα να διαφυγει την υπερηχογραφικη διαγνωση (σε γνησια δικερο , αυτό ειναι δυσκολο.). Ο πλεον απλος τροπος ελεγχου ειναι η σαλπιγγγοραφία. (ας το αυτό γι αργότερα)...
Ακομη πρέπει να ξερεις: Οσους γιατρους ρωτήσεις, ισως παρεις τοσες γνωμες.. Για το ποια ειναι σωστή: Ατυχώς αυτό δεν το κρινει πάντα η πλειοψηφία..
Φιλικά
Π.Ζ.
  1. Σάββατο, 01 Οκτωβρίου 2011
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 1


There are no replies made for this post yet.
However, you are not allowed to reply to this post.