user_mobilelogo
  1. mara.m
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2014
 
Καλησπέρα και καλή χρονιά!
Εδώ και 6 χρόνια παίρνω τα Gynofen-35, τα οποία άρχισα τότε για να λύσω επίμονο πρόβλημα ακμής (επιπλέον, είχα παρατηρήσει και πολύ ήπια αυξηση της τριχοφυίας στο προσωπο και η γυναικολόγος μου είχε εντοπίσει και ελαφριά εικόνα πολυκυστικών ωοθηκών στον υπέρηχο). Να σημειώσω ότι ορμονικές εξετάσεις/αναλύσεις δεν έκανα ποτέ.
Μετά απο 6 μήνες χρήσης όλα τα πιο πάνω θέματα είχαν λυθεί. Επειδή ήθελα να παίρνω αντισυλληπτικά για σκοπούς αντισύλληψης, η γυναικολόγος μου είπε να συνεχίσω να παίρνω τα Gynofen, γιατί κατα την άποψη της είναι πολύ καλό σκεύασμα δοκιμασμένο για χρόνια. Όταν την ρώτησα πέρσι εαν θα πρέπει να κάνω κάποιες εξετάσεις/αναλύσεις αφου τα παίρνω 5 χρόνια ή εαν θα πρέπει κάνω διακοπή για ένα διάστημα η απάντηση της ήταν αρνητική, ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα (κάτι που λίγο με προβλημάτισε).
Παρόλ' αυτά αποφάσισα απο μόνη μου να κάνω διακοπή για 3 μήνες (μετά απο 5 χρόνια συνεχούς λήψης). Η διακοπή αυτή ήταν πολύ δυσάρεστη καθότι μετά απο 1 μήνα είχα άσχημη ακμή (όχι πάρα πολλή, αλλά τέτοιας μορφής που άφηνε ουλές στο πρόσωπο), τριχόπτωση σε βαθμό που η αραίωση έγινε αισθητή σε 2 μήνες και πολύ κακή ψυχολογία (άσχημη συμπεριφορά και σκαμπανεβάσματα - δεν μπορώ φυσικά να ξέρω αν ήταν όντως απο τα χάπια, είναι πιθανόν ή αποκλείεται? ). Τα προβλήματα λύθηκαν φυσικά όταν άρχισα πάλι τα gynofen, αλλά πλέον είμαι πολυ προβληματισμένη για τη στιγμή που θα θελήσω να τα κόψω οριστικά.
Προβληματίζομαι εαν υπάρχει κάποιος πιο "ομαλός" τρόπος διακοπής του φαρμάκου που μπορεί να με γλυτώσει απο τις πιο πάνω παρενέργειες. Μια εντελώς δική μου σκέψη (που δεν ξέρω αν έχει νόημα) ήταν για παράδειγμα να περάσω πρώτα σε ένα πιο "ελαφρύ" αντισυλληπτικό χάπι. Θα μπορούσε κάτι τέτοιο να είναι μια "λύση"??? Δυστυχώς όταν το συζήτησα με τη γυναικολόγο μου δε μου έδωσε ιδιαίτερη σημασία...μου είπε ότι οι παρενέργειες είναι φυσιολογικές και να μη με ανυσηχούν αλλά δε μπορούσε να καταλάβει ότι δε με ανησυχούν τόσο, αλλά με ενοχλούν πάρα πολύ.
Περαιτέρω προβληματισμός προέκυψε τις προάλλες που επισκέφθηκα ένα δερματολόγο και κάναμε και μια συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα. Μου είπε λοιπόν ότι δεν γνωρίζει αν το να περάσω σε ελαφρύτερο χάπι θα με βοηθήσει στη διακοπή των αντισυλληπτικών ή όχι (αποφυγή ακμής και τριχόπτωσης), αλλά έτσι κι αλλιώς κατά τη γνώμη του πρέπει να περάσω σε ελαφρύτερο χάπι καθότι οι "οδηγίες" για τα gynofen (ειδικά τώρα μετά απο κάποια τελευταία κρούσματα θρομβώσεων που παρουσιάστηκαν) είναι να χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους και όχι απλά για αντισύλληψη και εφόσων οι λόγοι για τους οποίους τα άρχισα δε συντρέχουν πια τότε δεν πρέπει να συνεχίζω με τα συγκεκριμένα. Πρότεινε να συζητήσω με το γιατρό μου ένα άλλο χάπι όπως τα yasmin.
Συγγνώμη για το τεράστιο μήνυμα, αλλά ήθελα να παρουσιάσω την πλήρη εικόνα. Εσάς ποια θα ήταν η γνώμη σας? Υπάρχει πιθανότητα/δυνατότητα πιο "ομαλής" διακοπής των gynofen? Eπίσης, αν και εφόσων δεν συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι να παίρνω τα gynofen θα ήταν πράγματι σκόπιμο να περάσω καλύτερα σε άλλο χάπι (π.χ. yasmin) για σκοπούς αντισύλληψης?
 
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Αγαπητή φίλη. Μπορείς να διακόψεις για λίγο τα χάπια, να κάνεις έναν αιματολογικό έλεγχο για ηπατικά ένζυμα και θρομβοφιλία και μετά να συνεχίσεις με κάποιο ελαφρύ αντισυλληπτικό, εφόσον χρειάζεσαι αντισύλληψη. Θα μιλήσεις με το γιατρό σου, από κοντά, για να σε κατευθύνει. Στην πορεία, θα δούμε την αντίδραση του οργανισμού σου. Φιλικά Π.Κ.

  1. Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2014
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 1


There are no replies made for this post yet.
However, you are not allowed to reply to this post.