user_mobilelogo
  1. Sniarfy
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2010
Γιατρέ καλημέρα σας, και ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που διαθέτετε στα προβλήματα μας...
Σας παραθέτω το ιστορικό μας, καθώς χρειάζομαι την άποψη σας για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν.
Μετά απο 2 έτη (ίσως και περισσότερο) ελεύθερων επαφών, και χωρίς να έχει προκύψει ποτέ εγκυμοσύνη, μπήκαμε με το σύζυγο (ετών 35, μη καπνιστής, με βαριά σωματική εργασία) στη διαδικασία ελέγχου της γονιμότητας μας. Ενώ οι δικές μου εξετάσεις δεν έδειξαν κάτι ανησυχητικό, το σπερμοδιάγραμμα δεν ήταν και ότι καλύτερο.
Αποχή 4 ημ. - Λήψη στο εργαστήριο - Συλλογή πλήρης
Ογκος 5.5 ml - p.h. 7.9 - Ρευστοποίηση εντός 30'  ΝΑΙ
Χροιά  ΔΙΑΥΓΗΣ - Γλοιότης  ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ - Συγκολλήσεις  ΛΙΓΕΣ
Αριθμός σπερματοζωαρίων ανά ml.  9 εκ. - Ολικός αριθμός σπερματοζωαρίων   49.5 εκ.
  ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΣ (%) ΕΝΤΟΣ 1 ΩΡΑΣ ΜΕΤΑ 4 ΩΡΕΣ ΣΥΝΟΛΟ 52 15 ΠΡΟΣΘΙΑ ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ (+4) a 8 - ΠΡΟΣΘΙΑ ΗΛΑΤΤΩΜΕΝΗ (+3, +2) b 32 9 ΕΠΙΤΟΠΙΑ ΤΡΟΜΩΔΗΣ (+1) c 12 6 ΑΚΙΝΗΤΑ (0) d 48 85
 
ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΣΠΕΡΜΑΤΟΖΩΑΡΙΩΝ
Τυπικές μορφές 13%   (φυσ. τιμή >12%)
Άτυπες μορφές κεφαλής 85%
Άτυπες μορφές ουράς 2%
 
Η καλλιέργεια σπέρματος βγήκε αρνητική για όλα εκτός από το ουρεόπλασμα (εγώ εξετάστηκα αρνητική και σε αυτό) και ο γυναικολόγος μου έδωσε και στους δύο 15 μέρες vibramicyn και παρέπεμψε σε ουρολόγο.
Ο ουρολόγος ζήτησε u/s οσχέου - σας παραθέτω το σχετικό πόρισμα:
"Κατά τον έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι αμφότεροι οι όρχεις ελέγχονται φυσιολογικών διαστάσεων με ομοιογενή παρεγχυματική σύσταση χωρίς σαφή εστιακή βλάβη.Αμφότερες οι επιδιδυμίδες ελέγχονται φυσιολογικών διαστάσεων και ηχογένειας. Απουσία υδροκήλης. Στον αριστερό οσχεϊκό σάκο απεικονίσθηκαν μερικά ανηχοϊκά οφιοειδή μορφώματα που θα αποδοθούν σε διατεταμένες σπερματικές φλέβες η διάμετρος των οποίων δεν ξεπερνά τα 2 mm ως επί μικρού βαθμού κιρσοκήλης."
Ο ουρολόγος σχολίασε πως η θεραπεία του ουρεοπλάσματος θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 20ήμερη (ζήτησε επανάληψη της καλλιέργειας ώστε να δοθεί νέα θεραπεία αν χρειαστεί) και μας πρότεινε επέμβαση κιρσοκήλης.
Ψάχνοντας όμως στο διαδίκτυο είδα πως α) το ουρεόπλασμα ίσως συμβάλει αλλά δεν μπορεί να είναι η αιτία της ολιγοασθενοσπερμίας και β) 2μμ κιρσοκήλη είναι πολύ πολύ μικρή - θα μπορούσε να είναι αυτή η αιτία του προβλήματος? Φοβάμαι μήπως ένα αχρείαστο χειρουργείο δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει.
Εσείς θα προτείνατε να γίνει η επέμβαση? Σας παρακαλώ δώστε μας τη γνώμη σας για τα επόμενα βήματα μας γιατί έχουμε πελαγώσει!
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Η Στην κιρσοκήλη η διάταση πρέπει να είναι (των αντίστοιχων φλεβών) άνω των 2με 3 χιλιοστά , οπότε δε χρειάζεται η επέμβαση , δείτε ανάλογα
Infertility
Scrotal Ultrasonography
The main application of scrotal ultrasonography in male infertility has been for the diagnosis of varicoceles. Varicoceles are normally detected by physical examination, but some patients may be difficult to examine or have equivocal results of the examination. Color duplex scrotal ultrasonography has been applied as a noninvasive alternative to internal spermatic vein venography in an attempt to objectively diagnose varicoceles. Other noninvasive tests for varicoceles include the Doppler stethoscope, thermography, and radionucleotide studies (World Health Organization, 1985).
The initial criteria developed to diagnose a varicocele include the presence of numerous large veins (>3 mm) and reversal of blood flow with Valsalva maneuver (McClure and Hricak, 1986). However, further studies have shown that the accuracy of color duplex ultrasonography diagnosis of varicoceles is only 60% when compared with both physical examination and venography (Eskew et al, 1993). Moreover, there is little evidence that repair of subclinical varicoceles has any positive effect on male fertility (Jarow et al, 1996; Yamamoto et al, 1996). Therefore, there is limited value in using scrotal ultrasonography for the detection of varicoceles in subfertile men.
Imaging studies should not be used to search for varicoceles in men with normal and adequate physical examinations. Color duplex scrotal ultrasonography should be reserved for those patients with an inadequate physical examination because of either obesity or testicular sensitivity. A venous diameter of 3.5 mm or greater should be used as the criterion to diagnose a clinical varicocele in these patients (Eskew et al, 1993; Meacham et al, 1994). The other application of scrotal ultrasonography in the subfertile patient is to rule out the presence of testicular tumors. Subfertility is sometimes a presenting symptom of testicular germ cell neoplasia, and scrotal ultrasonography is the best radiologic imaging modality for this problem (Honig et al, 1994). In addition, Leydig cell tumors are often not palpable and should be suspected in subfertile men with a high serum testosterone and/or estradiol level or gynecomastia (Horstman et al, 1994; Lemack et al, 1995). Scrotal ultrasonography to detect testicular tumors should be restricted to patients with suggestive histories, physical examinations, or hormonal values. It should not be used as a routine examination to screen all infertile men.
  1. Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2010
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 1
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!
Χωρίς να έχω ιδιαίτερη επαφή με τα ανδρολογικά θέματα, προσπάθησα να καταλάβω όσα περισσότερα γίνεται. Αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι κατάλαβα καλά - πρέπει πλέον να απευθυνθούμε σε ενδοκρινολόγο? Ο ουρολόγος που είδε τις  μέχρι τώρα εξετάσεις πρότεινε επέμβαση κιρσοκήλης  και δεν έκανε καμία νύξη σε ορμονικές εξετάσεις.
Εσείς ποια θα προτείνατε να είναι τα επόμενο βήματα μας?
Και τελικά υπάρχει περίπτωση να βελτιωθεί το σπέρμα ή απλά χάνουμε τον καιρό μας? (με συγχωρείτε αλλά ακόμη δεν έχουμε καταλήξει στο τι φταίει, πόσο μάλλον σε θεραπεία... Προσπαθώ να είμαι αισιόδοξη αλλά δεν είναι πάντα εύκολο!) Πραγματικά θα εκτιμούσα την καθοδήγηση σας.
Και πάλι σας ευχαριστώ.
  1. Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2010
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 2
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Οχι να μην γινει η επεμβαση διοτι οι τιμες που αναγραφεται περι κιρσοκηλης ειναι φυσιολογικες , ενω το σπερμοδιαγραμμα φαινεται να ειναι καλο και γονιμο
  1. Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2010
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 3
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Με κίνδυνο να σας κουράσω, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν πραγματικά θεωρείτε γόνιμο το σπερμοδιάγραμμα των 9 εκ/ml που αναφέρω παραπάνω.
Θα μας συμβουλεύατε να δώσουμε και άλλο χρόνο σε ελεύθερες επαφές πριν απευθυνθούμε σε υποβοηθούμενες μεθόδους?

Δεν μας έχει δώσει κανείς κουράγιο και επειδή προς το παρόν δεν έχει βρεθεί ο λόγος των μειωμένων τιμών του σπερμοδιαγράμματος νιώθουμε πως δεν ξέρουμε ποιο πρέπει να είναι το επόμενο βήμα.

Και πάλι σας ευχαριστώ
  1. Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 4


There are no replies made for this post yet.
However, you are not allowed to reply to this post.