default_mobilelogo
    1. Niko
    2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    3. Σάββατο, 09 Οκτωβρίου 2010
    ΠΡΟΣ Κύριο Ζησόπουλο

    Γιατρέ καλημέρα

    Στην προηγούμενη έκδοση του forum είχα κάνει ένα ερώτημα σχετικά με μια κωνοειδή εκτομή κατά την οποίαν τα όρια εκτομής προς τον ενδοτράχηλο δεν ήταν υγιή. Σας παραθέτω τον διάλογο που είχαμε κάνει τότε και μετά θα σας ρωτήσω βάσει των νέων δεδομένων

    Στην κοπέλα μου ετών 35 προ ενός έτους σε Τεστ ΠΑΠ βρέθηκε ότι έχει δυσπλασία CIN I. Επίσης έγινε HPV τεστ και έχει τα στοιχεία του ιού 16 και 52. Έκτοτε και μετά από 2 τρίμηνα που υπήρξε απλή παρακολούθηση και αφού δεν υποχωρούσαν τα συμπτώματα έγινε βιοψία που έδειξε CIN II.

    Ο γιατρός μας πρότεινε μια σχετικά ρηχή εκτομή δεδομένου του γεγονότος ότι δεν έχει τεκνοποιήσει και θα θέλαμε να το πράξουμε άμεσα στο μέλλον.

    Η μέθοδος που ακολουθήθηκε ήταν εκτομή με loop και laser εξάχνωση. Το βάθος της εκτομής ήταν 10 mm. Τα αποτελέσματα της βιοψίας ήταν CIN II.

    Το αρνητικό που μας είπε ο γιατρός είναι πως τα όρια της εκτομής ενώ περιμετρικά της βλάβης ήταν υγιή στο κέντρο της κωνοειδούς εκτομής δεν ήταν.

    Παρόλα αυτά ο γιατρός φάνηκε καθησυχαστικός δεδομένου ότι έκανε και εξάχνωση με laser οπότε θεωρεί πως αν είχε απομείνει κάτι κατά μεγάλο ποσοστό έχει ξεπεραστεί.

    Σε ερώτησή μας αν πρέπει να προβούμε άμεσα σε νέα πιο βαθιά εκτομή απάντησε πως δεν θέλει να προχωρήσει σε μεγαλύτερο βάθος. Συνεπώς μας είπε κολποσκοπική εξέταση σε 1 μήνα από την επέμβαση και εκ νέου έλεγχος με ΠΑΠ και HPV σε ένα 6μηνο.

    Έχουμε αγχωθεί πάρα πολύ καθώς τίποτε δεν προμήνυε προ 1 έτους την ραγδαία επιδείνωση της νόσου καθώς η κοπέλα έκανε τακτικούς ελέγχους και μέχρι πριν δύο έτη όλα έβαιναν καλώς.

    Τι μας προτείνετε να κάνουμε από εδώ και πέρα?

    Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας

    Στα παραπάνω απαντήσατε

    Αγαπητέ  φίλε!
    Θα έκαμνα  για την  ώρα,  αυτό  που προτεινε   ο γιατρός  σας ... Το  πλεον πιθανό είναι  ( υπολογίζω  ετσιθελικά ...99%),  ότι  τα  κολποσκοπκά  και   κυτταρολογικά ευρηματα  δεν  θα  ξαναπροκύψουν στους επομενους  ελέγχους.
    Φιλικά
     
    Καλησπέρα κ. Ζησόπουλε

    Σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησής μου και αφού σας ευχαριστήσω για την απάντησή σας (η οποία ομολογουμένως δεν μας καθησύχασε πλήρως)  θα ήθελα την άποψή σας σχετικά με το κατάλληλο χρόνο επανάληψης του ΤΕΣΤ ΠΑΠ. Μήπως οι 6 μήνες είναι υπερβολικοί και σε περίπτωση μη- ίασης της βλάβης αυτή έχει προχωρήσει περαιτέρω;
     
    Ειναι  το σύνηθες  διαστημα  που  συνιστουμε... Μπορει φυσικά  ενα  Pap-test να  γινει  και  σε πολυ  μικροτερο διαστημα, αλλά  αν  η περιοχή  δεν  εχει επουλωθει ακομη καλά,  ο   κυτταρολογος -  που δεν  εχει  επαρκή  πληροφορηση,  παρα  ισως  μονον  το CIN  2  κι  οχι  για  την τεχνική  που ακολουθηθηκε -  ισως αρχισει  τα ''ίξεις  - αφίξεις ΄΄   και  μπεις σε διαδικασία  ταλαιπωρίας  που δεν χρειάζεται...  Πάντως ,  αν ήθελα να  παω  λίγο με τα   νερά  σου, δεν  θα έκαμνα την εξεταση  πριν περασουν 4 μηνες,, Ρωτα  και τον γιατρο  σου   όμως  σχετικά..
    Δεν εχω  την άποψη  ότι  κατι  στην περιπτωση  σας θα  προχωρησει,,,Εξ  άλλου  και  σε  μικροτερο  χρονικο διαστημα  να  γινει   ο  'έλεγχος, αυτό δεν  σημαινει  ότι  δεν  θα πρέπει  να το  δει  κανείς  και παραπερα...Σε  ότι με  αφορά,  η παρακολουθηση  ανα  6μηνο,  είναι καλο να  γινεται   - οπως σε καθε  κωνοειδή εκτομη  -   για 3 χρόνια.
    Από την δικη   μου εμπειρία  σε  δυο  περιστατικά,  που  το συνορο της εκτομής  δεν   μπορούσε να  εκτιμηθεί σαφώς, πηγαν ολα καλα. (παρακολουθηση   για 10 και  15  χρόνια αντιστοιχα)
    Φιλικά
     
    Σε συνέχεια των παραπάνω κάναμε στους 5 μήνες νέο ΤΕΣΤ ΠΑΠ το οποίο δεν βγήκε καθαρό παρόλο που η κολποσκοπική εικόνα δεν έδειχνε κάποιο πρόβλημα. Ο γιατρός γνωρίζοντας το ιστορικό φρόντισε να πάρει δείγμα από αρκετά βαθιά στον ενδοτράχηλο όπου και τα όρια δεν ήταν υγιή. Τα αποτελέσματα ήταν:
    Άτυποι πυρίνες με υπερκεράτωση και σπάνια κοιλοκύτταρα. Εικόνα συμβατή με CIN I. Να σημειωθεί πως ο κυτταρολόγος δεν ήταν ενήμερος για το ιστορικό μου σύμφωνα με την άποψη του γιατρού ώστε να ήταν πιο αντικειμενικά τα αποτελέσματα.
    Τι με συμβουλεύεται να κάνω από εδώ και πέρα? Κολποσκόπιση και βιοψία και αν το αποτέλεσμα είναι CIN II εκ νέου κωνοειδή εκτομή? Αναφέρθηκε και μια μέθοδος-τεχνική ονόματι sobrero.
    Παρακαλώ πολύ προσβλέπω στην απάντησή σας
    Δρ.Παρμενίων Ζησόπουλος
    Συνεργάτης του Gyn.gr
    Αποδεκτή απάντησηPending Moderation
    Αγαπητέ  φίλε,  αγαπητή Φίλη! Niko
    Εφ΄  όσον  η  κολποσκοπικη εικονα   ήταν  ικανοποιητική, η  επακολουθη σκέψη  είναι,  ότι   η  λεγομενη ζωνη μετάπτωσης,  κατ΄ αλλους  ζωνη μετατρατροπής, (στα  απλά  Ελληνικά,  το συνορο  μεταξυ  του  πολύστοιβου πλακωδους επιθηλιου  που καλύπτει τον εκτοτράχηλο  και  του μονόστοιβου  κυλινδρικού  -   ή  αλλιώς   αδενικού - επιθηλιου  που καλύπτει  τον ενδοτραχηλικό  αυλό) , δεν εχει  αφαιρεθεί  -  η έστω  καταστραφει - τελειως  στην πρωτη  πολυ προσφατη  επέμβαση.(Δεν  μιλάμε δηλαδή  για  υποτροπη μετα  10  χρόνια, οπότε  το σκηνικό διαφέρει.)
    Ακριβώς  στο σημειο  αυτό  βρισκονται τα  λεγομενα  εφεδρικά  κύτταρα (σημερα μιλαμε  για βλαστικά  κύτταρα),  που μπορουν  να εξελιχθουν  σε φυσιολογικά πλακώδη,  ή  φυσιολογικά αδενικά  κυτταρα  και  που ειναι  αυτά  που  προσβαλονται   απο τους  HPV  και   τοτε δυνητικά  εξελίσσονται  στο  CIN-CINII - CIN-III ,  ή  σε Adeno -Ca in  situ  και βεβαια  σπανια στον επισημο  καρκινο..
    Στην περιπτωση  σας, εχει  εξαντληθει  και η  διαγνωστική, με την ταυτοποιηση  των  ιών HPV  16  και  52, που τονιζει  τον προβληματισμό..
    Σε  μια  τετοια λοιπον  περιπτωση   θα συνιστούσα  την  νέα, καπως  βαθυτερη   κωνοειδη εκτομή  με  νυστερι, ώστε και  η  ιστολογικη εξεταση, να  μην αφήνει  αμφιβολιες... Το συνoro   πλακώδους και  κυλινδρικού  επιθηλιου να βγει  τελειως.. 
    Σημαντικό:  Σε  δευτερη  ΄΄κωνοειδή'',  καλλίτερα   να  διενεργηθεί (μετά την αφαίρεση  του  κωνου!)  και  μία  προσεκτική  αποξεση.! Η  ηλικια  των 35  ειναι  ενα  επί  πλέον επιχείρημα..
     Η  αιμοσταση  θα  μπορουσε   να  γινει
    α)με  καυτηριασμό  (ηλεκτροκαυτηριασμός,  ή laser,  ώστε το τραυμα  να μείνει  ανοιχτό  και να  κλεισει κατά  δευτερο σκοπό.  Στοχος:   να μεινει  κατα δυναμιν  προς τα  έξω  η   νεα  πλέον ζωνη μετατροπης, ώστε να ελεγχεται  πιο ευκολα..
    β) Υπαρχει  και  η  αντιθετη  λογική  της συρραφής  του τραυματος (π.χ.  κατα  Sturmdorf)  που ΄΄τραβά΄΄  προς τα μέσα   την νεα αυτή ζωνη,  ώστε  να  μην  μπορουν   τα νέα πλεον  εφεδρικά  κυτταρα της  συγκεκριμένης περιοχής  να  επαναπροσβληθουν... 
    Εχω  χρησιμοποιησει στο παρελθον  την ανοιχτή μεθοδο,  αργοτερα την συρραφή (αυτή  δεν  εχει  κι επιπλοκες μετεγχειρητικων  αιμορραγιών)..
    Θα  έλεγα,  και  οι δυο  μεθοδοι,  οταν  δεν  ΄γινουν  ΄΄μικρόψυχα΄΄,  εχουν θαμασια αποτελέσματα.. 
    Μην  σταθεί  κανείς  στο θέμα  τυχόν  άλλων  μελλοντικών  προβληματων ... Καμία  γυναικα  απ΄ όσες παρακολούθησα (σχεδόν  όλες )   και  που   θελησαν  κι έμειναν εγυες,  δεν  αντιμετωπισε προβλημα  συλληψης,  αποβολής,  ή προωρότητας... Γεννησαν  όλες φυσιολογικά.. Μην αφησετε  να  σας τρομάξουν  με τετοια... 
    Με τις παραπανω   μεθοδους,  από  στατιστικές σοβαρων  κλινικων, το  ποσστό  υποτροπής  σε μεγαλο βάθος χρόνου   κυμαίνεται  στο 7 τοις  χιλίοις!!
    Για την  μεθοδο Sombrero,  δεν  γνωριζω.. Αν  ο γιατρός  σας  εχει   εμπειρία  σ΄αυτήν  και  η στατιστική της  απόδοση (ποσο καιρό  χρησιμοποιείται - σε ποσα περιστατικά; ποσες υποτροπές;  )  ειναι εξ  ίσου καλη  ή καλλιτερη, γιατί  όχι..
    Φιλικά
    Π.Ζ.
    Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
    Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
    Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.
    1. Σάββατο, 09 Οκτωβρίου 2010
    2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    3. # 1
    Αποδεκτή απάντησηPending Moderation
    Γιατρέ σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση και λεπτομερή απάντησή σας καθώς και για τον χρόνο που μου αφιερώσατε.

    Με εκτίμηση

    Α. Ν.
    1. Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2010
    2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    3. # 2
    Δρ.Παρμενίων Ζησόπουλος
    Συνεργάτης του Gyn.gr
    Αποδεκτή απάντησηPending Moderation

    Π.Ζ.
    Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
    Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
    Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.
    1. Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2010
    2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    3. # 3


    There are no replies made for this post yet.
    However, you are not allowed to reply to this post.