user_mobilelogo
Dg_Popi , Lisaki 80 , Annoula.raf και 237 επισκέπτες
  1. Nantia87
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010
Γεια σας,

θα ήθελα την γνώμη σας για ένα ιατρικό πρόβλημα που με απασχολεί. Έχω σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Το αντιλήφθηκα στην ηλικία των 15 κατόπιν εξετάσεων. Από τα 18 μέχρι τα 22, έπαιρνα αντισυλληπτικά gynofen 35. Τα συμπτώματα που είχα ήταν έντονη ακμή σε πρόσωπο,στήθος,πλάτη. Δεν είχα κάποια παρενέργεια, αντίθετα η ακμή εξαφανίστηκε και η περίοδος ερχόταν κάθε 29 ημέρες. Τα σταμάτησα αρχές αυγούστου, μου ήρθε περίοδος. Η επομένη φορά που έπρεπε να αδιαθετήσω ήταν 31 Αυγούστου, κάτι που δεν έγινε φυσικά. Ακολούθησε ύστερα απο μέρες, υπέρηχος κάτω κοιλίας, κολπικός υπέρηχος και αιματολογικές όπου δεν έδειχναν φυσικά μια κλινική εικόνα καλύτερη εξαιτίας του gynofen35. Δηλαδή τα ανδρογόνα δεν ήταν αυξημένα, και από όσο μου είπε η ενδοκρινολόγος μου, ήταν καλές. Απο εκεί,πήρα utrogestan για 10 μέρες, όπου μου ήρθε περίοδος δύο μέρες αφότου τα σταμάτησα, στις 26 Σεπτεμβρίου. Πήρα οδηγία από την γιατρό μου να πάρω utrogestan απο 15η μέρα-25η μέρα του κύκλου, όπου και το έκανα. Τώρα βρίσκομαι στην 32η μέρα του κύκλου και δεν μου έχει ερθει περίοδος. Έκανα υπέρηχο και δεν έδειξε κάποια κύστη επιπλέον μεγάλη κτλ, αλλά την εικόνα των πολυκυστικών  (ωοθηλάκια), αν το λέω σωστά. Το πρόβλημα μου είναι το εξής. Εφόσον πήρα utrogestan δεν έπρεπε να μου είχε έρθει περίοδος? Εγκυμοσύνη δεν προκύπτει καθώς από την τελευταία περίοδο δεν είχα επαφές και πριν την περίοδο είχα επαφές με προφύλαξη φυσικά. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι πήρα τα utrogestan προκειμένου να μην παίρνω αντισυλληπτικά και επιβαρύνω τον οργανισμό μου, αλλά αν δεν έχω περίοδο, δεν κινδυνεύω ουσιαστικα μακροπρόθεσμα;Ποια είναι η γνώμη σας? Ποιες είναι οι παρενέργειες από το gynofen που έχουν διαπιστωθεί και σε ποιες περιπτώσεις ισχύουν? Να σημειώσω, ότι δεν πίνω καθόλου αλκόοολ, δεν καπνίζω, είμαι 59 κιλά και έχω ύψος 1,64. Το σάκχαρο μου, χοληστερινή, τρανσαμισάνες, κρεατινίνη, όλα φυσιολογικά, όπως διαπιστώθηκαν από εξετάσεις που έγιναν τον μήνα Σεπτέμβριο. Συγνώμη αν σας κούρασα,

σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
Δρ.Παρμενίων Ζησόπουλος
Συνεργάτης του Gyn.gr
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Aγαπητή Φίλη!Nantia87
Ας  αρχισουμε  από το  οτι  δεν  ηλθε περιοδος  με  Utrogestan:   Το  συγκεκριμένο  σκευασμα,  όπως και  ολα τα άλλα  προγεστερινοειδή,  προξενουν  ΄΄περιοδο΄΄,  μονον  αν  η  γυναικα  μπορει  να εχει περιοδους.. 
Δεν  θα  φερει  ΄΄περιοδο'',
αν η γυναικα ειναι  έγκυος (ισως σε αφορά!)
αν η γυναικα  ειναι ΄΄βαθειά΄΄ στην εμμηνοπαυση (δεν   σε   αφορά!. )
αν η νεα γυναικα  εχει σχετικά  χαμηλή παραγωγή  οιστρογονων στην συγκεκριμενη χρονικη περιοδο  (ισως σε αφορά!)
Πριν  απ΄ ολα : Θα  πρέπει  με ενα  τεστ να  βεβαιωθεις  ότι  δεν εισαι εγκυος
Κατοπιν να μιλήσεις με τον γιατρό σου, για την τακτικη  που θ΄ακολουθησεις..
Για  τις καθυστερησεις (η προσωπικη  μου άποψη) :  δεν χαθηκε ο κοσμος, αν η περιοδος δεν ειναι τοσο  τακτική...
Θα εχει βεβαια  το προβλημα,  ότι μπορει να   συλλαβεις αθελητα  κι  ενδεχομένως  να  το  αντιληφθεις αργά.
Ωστοσο  ειθισται  πλέον  - για  διάφορους  πιθανώς  βάσιμους λογους -   σε γυναικες  που  εχουν πολυμηνες αμηνρροιες,   να  φέρνουμε  ενα ειδος ΄΄περιοδου΄΄ σε  καποιοα διαστηματα 2-3  μηνων..
Σε καποιες  μάλσιτα ειναι ενδεδειγμένη η  συνεχομενη υποκατασταση  με   ρυθμιστικα΄ κυκλου  (χαπι  - οχι αντισυλληποτικο  -  από 5-26ημερα   κυκλου)
Επισης  και η αντιμετωπιση με  συγχρονα αντισυλληπτικά (μικροτερη  ορμονικη φορτιση)  ειναι  άλλος τροπος   αντιμετωπισης..
Για το  Gynofen:  ειναι σκευασμα  που εξετιμησα  πολύ... Δεν κανει περισστοερες παρενεργειες  από ενα  αντισυλληπτικο  παλαιοτερης γενιας  -  το σκευασμα αυτό δεν σχεδιαστηκε για  αντισυλληπτικο, ειναι  ομως  και αντισυλληπτικο)..Εφ΄ όσον δεν  έχεις προβλημα  ακμης,  μπορει να  περασεις  και  σε καποιο  τρέχον  αντισυλληπτικο..
Σ΄'  οσες  παιρνουν αντισυλλητπικά:  δεν ειναι  ασχημο  να  γινει μια  εξεταση  αίαματος   (APC-Resitence), για ν΄ αποκλεισει  ΄΄χοντρά΄΄ την  παρα  πολυ σπανια  πιθανοτητα  θρομβοφιλιας.
- Αυτά  σε  αδρες  γραμμες ... Ο  γιατρός  σου θα  επιλεξει για  σενα,  ότι ''σου παει'' καλλίτερα .. Ισως , εν οψει  της αμηνορροαις  μετα από το προγεστερινοειδές, ζητησει και καποιες ορμονικες εξετασεις εκ νεου.
Φιλικά
Π.Ζ
Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
Μαιευτήρας Γυναικολόγος (Σε σύνταξη.)
  1. Σάββατο, 30 Οκτωβρίου 2010
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 1


There are no replies made for this post yet.
However, you are not allowed to reply to this post.