user_mobilelogo
  1. jeanne
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010
Γεια σας, το πρόβλημα μου είναι το εξής:

Είμαι 21 ετών και από τότε που άρχισα να κάνω παπ εδώ και περίπου 2 χρόνια η κυτταρολόγος (η μαμα μου) βρίσκει συνεχώς τραχηλίτιδα! μετά το παπ κανω πάντα και μικροβιολογικό έλεγχο στον οποιο φαινόταν

αρχικά σταφυλόκοκκος και πήρα αγωγή

στην επανάληψη μετα 6μήνου βρέθηκε πάλι σταφυλοκοκκος

μετα από ένα εξάμηνο υποβλήθηκα σε απόξεση

πριν από 1,5 μήνες πέρασα μία ουρολοίμωξη οφειλόμενη σε σταφυλόκοκκο την οποία αντιμετώπίστηκε με καταλληλη αγωγή

και τωρα στο τελευταίο παπ η τραχηλίτιδα επιμένει (έντονη φλεγμονή) αλλα στον μικροβιακό έλεγχο βρέθηκε gardenella vaginalis ευρημα το οποίο η μαμα αμφισβητεί...

Τωρα θα κανω επανάληψη σε κανενα 6μηνο... μέχρι τότε η μαμα λέει να το αφήσουμε...

Να σημειώσω όυι πέρα από καποια αυξημένα υγρά δεν έχω αλλα συμπτώματα και ότι εδώ και 7 μήνες παίρνω yasmin.

Ποια η αποψή σας? που μπορεί να οφείλεται? τι μπορώ να κανω για να την αντιμετωπίσω? και ποιες οι πιθανές επιπτώσεις της αν παραμείνει ως έχει? ο σταφυλόκοκκος είναι κλασσικό μικρόβιο του κόλπου?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση σας..
Δρ.Παρμενίων Ζησόπουλος
Συνεργάτης του Gyn.gr
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Αγαπητή   Φίλη!

Ο  σταφυλοκοκκος δεν ειναι   φυσιολογικος μικροοργανισμός του  κολπου..  Ακομη,  με τιποτε δεν πιστευω,  ότι  στο κολπικο  σου έκκριμα  υπρχει  μονον σταφυλόκοκος!   Οπωσδήποτε  εχεις  μια  διαταραχή της κολπικης χλωριδας , στην οποια συμμετεχουν   πολλοι - καμια  φορά μεχρι  και..20  διαφορετικοι  μικροοργανισμοι..  Ειναι ωστοσο  φυσικο,  ότι  η καλλιεργεια  απομονωνει  μονον  ενα μικροβιο!

Κατι ακομη:  Αν γινει καλλιεργεια  σε οποιοδήποτε  κολπικο εκκριμα,  αποκλειεται  να το βρει  κανείς  αποστειρωμενο -  οπως τα ουρα! Ακομη και  ο πιο  φυσιολογικος  κολπος,  δεν ειναι αποστειρωμενος!   Εχει  μία  βιοπροστασια  κυριως από γαλακτοβακιλλους,  που συντηρουν  ενα σταθερο  οξινο περιβαλλον  και δεν επιτρεπου τον  πολλαπλασιασμό  άλλων  μικροβιων . Συνυπαρχουν  όμως  και παθολογικα  μικροβια στον κολπο  σε μικροτερους αριθμούς  και ειναι δυνατόν  να σου βγαλουν  καποια  καλλειργεια  θετική, χωρις  να υπάρχει  προβλημα!

Για το θεμα της εντονης  τραχηλιτιδας:   Δεν  μπορω  να εχω γνωμη, αφου δεν ειδα την  κλινικη και κολποσκοπικη  εικονα.   Ισως  ομως  δεν υπάρχει τοσο εντονη φλεγμονη  στον τραχηλο, αλλά άλλες συγκυριες οδηγουν σ΄ αυτή την διαγνωση.

Μια εκδοχή: Επειδή παίρνεις το αντισυλλητικό, ειναι  πολυ πιθανον να εχεις   στον τραχηλο  ενα αθωο εκτροπιο (ή αλλοιως  '΄΄εκτοπια΄΄).  Αν  η ληψη του Pap  γινεται με   σπατουλα  ή  με βουρτσακι,  δημιουργουνται μικροτραυματισμοι και προκυπτουν  αρκετα  κυτταρα βαθυτερων στιβαδων του επιθηλιου, κυτταρα  ενδοτραχηλου  καθως  και ερυθροκυτταρα.  Οτι βαλεις επανω στο πλακακι,  αυτό βλεπει  ο  κυτταρολογος  και το εξηγεί  ισως σαν τραχηλιτιδα.   Θελω  δηλαδή να πω, ότι  ισως δεν συμβαίνει  και τιποτε!

Το θεμα που θιξαμε  ειναι  πολυπλοκο  και δυσκολα  θα το εξηγησεις  σε  καποι  μη γιατρό.  Η ενημερωση  που κανω επ΄ αυτού ειναι  αναγκαστικά   τελειως εκλαϊκευμενη  και βεβαια  με κενα.
Καλά  ειπε  η μαμα  σου!  Αν δεν εχεις ενοχληματα,  άστο για την ώρα.   Εξ  άλλου , τα περισσοτερα μικροπροβληματα περνουν  κι  από  μονα τους με τον καιρό.

Με φιλικούς  χαιρετισμούς
Π.Ζ.
Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
Το 2001 Δημιούργησε την ιστοσελίδα ιατρικών πληροφοριών Gyn.gr με στόχο την άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση της σύγχρονης γυναίκας σε θέματα Υγείας και Πρόληψης η οποία υφίσταται και συνεχίζει το έργο του μέχρι σήμερα.
Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.
  1. Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 1


There are no replies made for this post yet.
However, you are not allowed to reply to this post.