default_mobilelogo
    1. nova
    2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    3. Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2010
    Κύριε Ζησόπουλε γειά σας.
    Θα εκτιμούσα πολύ τη γνώμη σας σε σχέση με το ιστορικό μου.
    Είμαι 39 ετών και προσπαθούμε για παιδάκι εδώ και δύο χρόνια. Έχω σταθερό κύκλο 30 ημερών. Οι εξετάσεις μου κατα τη γνώμη των γιατρών είναι καλές. Τελευταίος ορμονικός έλεγχος την τρίτη  μέρα του κύκλου: FSH 5,3  PRL  21,5   LH  3,O   E2  34,6. Ανάλογες ήταν και οι τιμές προηγούμενων μετρήσεων.
    Η γνωμάτευση της σαλπιγγογραφίας είναι η ακόλουθη: Η τραχηλική και η μητρική κοιλότητα σκιαγραφούνται φυσιολογικές σε θεση, μέγεθος και μορφολογία. Οι σάλπιγγες ελέγχονται βατές επιτρέποντας την δίοδο του σκιαγραφικού μέσου.
    Ωστόσο, οι γιατροί που την έχουν δει παρατηρούν ότι τα στελέχη παρουσιάζουν μια οφιοειδή μορφή (πιθανώς από παλιότερη φλεγμονή).
    Με βάση αυτό το δεδομένο κάποιοι γιατροί θεωρούν πως αν και διαβατές οι σαλπιγγές, η ανατομική αυτή ιδιαιτερότητα δυσκολεύει την πορεία του ωαρίου αλλά και αυξάνει την πιθανότητα για εξωμήτριο κύηση. Κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα.
    Το HUNER TEST που έχω κάνει σε τουλάχιστον τρεις κύκλους 12 ώρες μετά την επαφή έχει βγεί καλό.
    Επίσης και το σπερμοδιάγραμμα. Πρώτο σπερμοδιάγραμμα:Ολικός αριθμός: 165.120.00
    Αριθμός/ml 38.400.000
    Στα 60 min: Ταχεία κίνηση: 60, Καλή κίνηση: 10, Κίνηση επιτόπου: 10, Ακίνητα :20.
    Δεύτερο σπερμοδιάγραμμα από άλλο εργαστήριο:
    Συνολικός αριθμός: 464.000.000
    Συγκέντρωση/ml: 58.000.000
    Κινητικότητα: Ταχεία: 23  Αργή: 27 Επιτόπια: 5  Ακίνητα: 45
    Ταχεία+Αργή>40%.
    Ένα εύρημα που εντοπίσαμε τελευταία και πιθανώς να δημιουργεί πρόβλημα είναι η προγεστερόνη μου. Μετρήσεις την 21η μέρα σε διαφορετικούς κύκλους έδειξαν 14, 15, 12. Ο γιατρός μου είπε πως δεν είναι κακές τιμές αλλά θα την θέλαμε υψηλότερη. Μου σύστησε αγωγή με clomiphene για να ενισχύσουμε την ωορρηξία. Η μέτρηση της προγεστερόνης σε εκείνο τον κύκλο ήταν 9.8.
    Η θεραπεία αυτή προφανώς δεν λειτούργησε. Στον επόμενο κύκλο έκανα ενεσεις altermon των 150. Σχηματίστηκαν αρκετά ωοθηλάκια (12) Έκανα pregnyl και είχαμε προγραμματισμένη επαφή. Η προγεστερόνη την 21η μέρα ήταν 97. Την 29η μέρα είχα θετικό τεστ τεστ εγκυμοσύνης και χοριακή 60 η οποία όμως έπεσε στις επόμενες μετρήσεις. Ο γιατρός μου είπε ότι επρόκειτο για βιοχημική κύηση πράγμα το οποίο ήταν θετικό γιατί τουλάχιστον είδαμε ότι το σύστημα μου λειτουργεί.
    Άφησα έναν κύκλο και στον επόμενο πήρα τα puregon των 100 για να σχηματιστούν λιγότερα ωοθηλάκια από την προηγούμενη φορά. Σχηματίστηκαν 8 . Την 16η μέρα μετα από υπερηχογραφημα το οποίο έδειξε ότι υπήρχαν δυο μεγαλα ωοθυλάκια (22 και 21) και άλλα μικρότερα (19,18 14) ο γιατρός έκρινε ότι δεν θα κάνουμε pregnyl για να αποφύγουμε την πιθανότητα να σπάσουν όλα μαζί. Η προγεστερόνη την 22η μέρα ήταν 1,95. Ο γιατρός είπε ότι μάλλον δεν έγινε καθόλου ωορηξία (επειδή δεν έγινε η pregnyl) ή ήταν πολύ κακής ποιότητας. Η περίοδος ήρθε πολύ νωρίς την 25η μέρα και πολύ βαριά. Την 3η μέρα του κύκλου με υπέρηχο είδαμε ότι τα ωοθηλάκια είχαν γίνει κυστικά και δεν είχαν απορροφηθεί. Κύστεις 27 και 12 mm από την αριστερή ωοθήκη και 33, 20 και 12mm από τη δεξιά. Ο γιατρός δε μου έδωσε αντισυληπτικά γιατί έχω θρομβοφιλία( Ομόζυγος για τη μεταλλαξη 677C-T του γονιδίου MTHFR) και μου είπε να περιμένουμε ένα μήνα μηπως απορροφηθούν μόνα τους και μετά βλέπουμε.
    Eσεις θεωρείτε ότι θα πρεπει να περιμένω να απορρoφηθούν μόνα τους? Και αυτές οι κύστεις είναι επικύνδυνες?
    Επίσης πως βλέπετε όλη την πορεία που έχω ακολουθήσει?
    Θεωρείται ότι θα πρέπει να επιμένω σε αυτού του είδους τις αγωγές δεδομένου ότι τουλάχιστον μια φορα πετύχαμε βιοχημική κύηση (αυτή είναι η γνώμη του γιατρού) ή να μπω κατευθείαν σε εξωσωματική καθώς ηλικιακά τα περιθώρια στενεύουν? Επίσης μήπως είναι προτιμότερο να αποφύγω τις θεραπείες με προκληση ωορρηξίας επείδη υπάρχει το ανατομικό πρόβλημα των σαλπιγγων και ετσι αυξάνω τις πιθανότητες για εξωμήτριο?
    Ζητώ συγγνώμη για το μακροσκελές μήνυμα  - θα εκτιμούσα όμως πoλύ τη γνώμη σας.
     
    Δρ.Παρμενίων Ζησόπουλος
    Συνεργάτης του Gyn.gr
    Αποδεκτή απάντησηPending Moderation
    Aγαπητή  Φίλη!
    Η μη ανταποκριση  σε   κλομιφαίνη, σε συναρτηση με την σχετικά χαμηλη  Ε2  (κατω  του 50), δεν αφηνει  μεγαλα  περιθώρια  επιτυχους συντηρητικής αντιμετώπισης του προβληματος.. Η ενδεχομένη  νεα  υπερδιεγερση ωθηκων,  σε περιπτωση νεας χρησης γοναδοτροπινών,   θα  μετατοπισει  την  επομενη  προσπαθεια   για μερικούς μηνες  πιο  πισω..
    Η  πολυ προσωπική μου άποψη:  Να προσανατολιστειτε στην εξωσωματική.
    Τα  κυστικά  ωοθυλάκια  θα  υποχωρησουν συντομα -  συνηθως σε 2, ισως 3 μηνες – από μονα  τους..
    Για την χημική  εγκυμοσύνη:  Αν  μεταξυ  της χορηγησης  της  Pregnyl 5000   και του προσδιοριμσού  της χοριακής γοναδιοτροπινης  δεν  μεσολαβησαν   10 ημερες, ειναι  δυνατόν η μετρηθεισα τιμη να οφειλεται  στο σκευασμα.
    Σε περιπτωση  που καταλήξετε  σε νεα παρόμοια  προσπαθεια,  θα συνιστουσα  προηγουμενως  και παλι επαναληψη των   FSH-LH,  E2.
    Φιλικά
    Π.Ζ
    Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
    Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
    Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.
    1. Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2010
    2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    3. # 1
    Αποδεκτή απάντησηPending Moderation
    Κύριε Ζησόπουλε,
    ευχαριστώ για την απάντηση και τις πληροφορίες που μου δώσατε.
     
    Σε συνενόηση με το γιατρό μου αποφασισα να προχωρήσω σε εξωσωματική πιθανώς τον επόμενο μήνα.
    Ωστόσο, επανέλαβα τις ορμονικές εξετάσεις όπως και εσεις προτείνατε.
     
    τεταρτη μέρα κύκλου
     
    FSH: 6,9
    PRL:8,3
    LH: 6,6
    E2: 23,9
     
    21η μέρα κύκλου χωρίς όμως να είμαι σίγουρη πότε έγινε η ωορηξ'ια (σε αυτόν τον κύκλο δεν είχα υπερηχογραφικό έλεγχο)
     
    LH:6,2
    PRL:30,8
    PRG:11,7
    E2: 171,7
     
    Eπιπλέον, έκανα έλεγχο για τον θυρεοειδή (παίρνω euthyrox  των 50 εδώ και τρία χρόνια).
     
    TSH:4,090
    T3:1,03
    T4:8,3
     
    Θεωρείτε ότι η TSH που παρά την αγωγή είναι κάπως τσιμπημένη μπορεί να επηρρεάζει τις άλλες τιμές;
     
    Επίσης, πως αξιολογείται την διαφορά στην τιμή της προλακτίνης από την 4η στην 21η μέρα;
     
    Τέλος, θα ήθελα τη γνώμη σας για την οιστραδιόλη. Αν και η τιμή της είναι χαμηλή την 4η μέρα, πως την βλέπετε την 21η; Το ρωτώ γιατί έχω μπερδευτεί με τις φυσιολογικές τιμές της οιστραδιόλης. Το εργαστήριο που την έκανα δίνει φυσιολογική τιμή για την ωχρινική φάση 40-61. Σε περιήγηση στο internet και από άλλες πληροφορίες είδα ότι δίνουν τιμές για την ωχρινική φάση εως και 250pg/ml. Οπότε, η δική μου τιμή είναι πιο ψηλή από όσο θα έπρεπε σε αυτή τη φάση του κύκλου ή είναι μέσα στα φυσιολογικά όρια; Και γενικά πως θα αξιολογούσατε συνολικά αυτό το ορμονικό προφίλ;
     
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας!
    1. Πέμπτη, 06 Ιανουαρίου 2011
    2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    3. # 2
    Δρ.Παρμενίων Ζησόπουλος
    Συνεργάτης του Gyn.gr
    Αποδεκτή απάντησηPending Moderation
    Αγαπητή  Φίλη!
    Οι ορμονικές εξεταεις ειναι ικανοποιητικές , κυριως σε οτι αφορά την προγνωση  επιτυχίας  αγωγης  πολυωοθυλακιορρηξίας,  που θα γινει  για την εξωσωματική.
    Η υψηλη  Ε2  μπορει να οφειλεται  και σε  πολλαπλη  ωοθυλακιορρηξία..H  τιμή προγεστερονης υνηγορει  για..αξιππρεπη  ωοθυλκιορρηξία..
    Η  τιμή της προλακτινης   δεν ειναι   ποτέ απολυτα  σταθερή  και η εκτροπη της  λιγο πανω από τα φυσιολογικά ορια  οφειλεται προφανώς  σε  σχετικο  υποθυροοειδισμό.. (  τομπημενη TSH)
    Φιλικά
    Π.Ζ.
    Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
    Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
    Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.
    1. Πέμπτη, 06 Ιανουαρίου 2011
    2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    3. # 3


    There are no replies made for this post yet.
    However, you are not allowed to reply to this post.