default_mobilelogo
    1. lena1985
    2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    3. Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2012
    Γιατρέ καλησπέρα,
     
    είμαι 32 χρονών και έχω ήδη ένα παιδάκι 2 χρονών, το οποίο συλλάβαμε με εξωσωματική. Το καλοκαίρι με την ίδια μέθοδο ξαναέμεινα έγκυος αλλά δυστυχώς παλινδρόμησε στην 7η εβδομάδα.
     
    Μετά από ενδελεχή έλεγχο βρήκαμε ότι είμαι θετική ομόζυγη για τη μετάλλαξη C677T του ενζύμου MTHFR (το οποίο φαντα΄ζομαι αντιμετωπίζεται με αντιπηκτική αγωγη-αν και ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω πώς πήγε καλά η πρώτη μου εγκυμοσύνη με αυτό το δεδομένο-)  και ότι τα Anti-TG είναι 264.
     
    Αυτό το 2ο στοιχείο είναι που ελεγξα ιδιαιτέρως και θα ήθελα τη γνώμη σας. Στον ενδοκρινολόγο που επισκέφτηκα ανακάλυψα ότι υπάρχει ένας όζος 2,5 εκ. (μαζί με ένα μικρότερο οζίδιο ανευ σημασιας), τον οποίο όμως έλεγξα πλήρως με περεταίρω ορμονολογικές εξετάσεις ( TSH :0,77  T3: 1,6  T4:92,3  TG:11  PTH:55 και Καλσιτονίνη :1) αλλά και με παρακέντηση-βιοψία, η οποία ήταν αρνητική για κακοήθεια.
     
    Ωστόσο, ο ενδοκρινολόγος γνωρίζοντας ότι επιδιώκω σύντομα να ξαναμείνα έγκυος με συμβούλευσε να κάνω ολική θυρεοειδεκτομή!! Με το επιχείρημα ότι κατα την εγκυμοσύνη οι όζοι συνήθως μεγαλώνουν και ότι δεν είναι ευχάριστο σε εγκυμοσύνη να ξανακάνουμε βιοψία ή πολύ χειρότερα χειρουργείο!
     
    Γνωρίζοντας ότι δεν είναι η ειδικότητά σας, βασιζόμενη ωστόσο στην εμπειρία σας, θα ήθελα να σας ρωτήσω τα παρακάτω:
     
    1) Είχατε ποτέ έγκυες με όζο στον θυρεοειδή με εγκυμοσύνη που κύλησε ομαλα με αγωγή βέβαια; Ή κι αν δεν είχατε, προτείνετε να γίνει ολική εκτομή οπωσδήποτε πριν απο πιθανή εγκυμοσύνη;
     
    2) Τα αυξημένα Anti-TG μπορεί να οφείλονται στην υπαρξη του όζου και μόνο; Θα μειωθούν με το Τ4 που παίρνω τώρα; Μπορεί να οδήγησαν απο μονα τους στην παλίνδρομη;
     
    Υ.Γ. Σε κάθε περίπτωση γιατρε δε σκοπεύω να υποβληθώ σε αφαίρεση του αδένα για καθαρα "προληπτικούς" λόγους -εφόσον δεν υπάρχει κακοήθεια-και να υποκαταστήσω τη λειτουργία του με χάπια εφ'όρου ζωής. Απλά θα προτιμήσω να μην επιδιώξω εγκυμοσύνη αν βεβαιωθώ ότι  αυτή θα είναι τόσο επιβαρυντική για την υγεία μου. Ποιά είναι η γνώμη σας;;
     
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων και χίλια συγγνώμη για το τεραστιο ποστ..
    Δρ.Παρμενίων Ζησόπουλος
    Συνεργάτης του Gyn.gr
    Αποδεκτή απάντησηPending Moderation
    Αγαπητή  Φίλη!
    Δεν  μου εχει τυχει ακριβώς παρόμοιο περιστατικό, προκειμένου να   εχω  άποψη για την ενδειξη.,,
    Βεβαίως εγκύους  με ολική αφαίρεση  θυερεοειδους   πριν την εγκυμοσύνη, είχα   μερικές...Στην μία  βρεθηκε  μάλιστα  ενα  Ca,,
    Ολες  οι εγκυμοσύνες  πήγαν  πολυ   καλα  και   βεβαια τα  παιδιά  ήταν  (και είναι, δυο δεκαετίες μετά! )   μία χαρά...
    Για τις λοιπες ερωτήσεις,  που  αφορούν  το ενδοκρινολογικό μερος  του  θυρεοειδούς: Θα πρπει  να  κριθει  παό   τους  πιο εδικούς
    Φιλικά
    Π.Ζ
    Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
    Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
    Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.
    1. Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2012
    2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    3. # 1


    There are no replies made for this post yet.
    However, you are not allowed to reply to this post.