user_mobilelogo
 1. Τσοκλα
 2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
 3. Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2012
Αγαπητέ γιατρέ, 
θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη σας, για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η μητέρα μου. Η εν λόγω είναι 52 ετών, και εδώ και ένα χρόνο περίπου είχε αλλάξει ο κύκλος της, είχε για πολλές μέρες περιοδο και πάρα πολύ αίμα. Υποθέσαμε ότι είναι εμμηνοπαυση. Αφού επισκεφτηκε  το γυναικολόγο, της είπε να κάνει απόξεση μήτρας για να δουν τι πρόβλημα υπάρχει. Κι έτσι κι εγινε. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχουν κάτι "άτυπα κύτταρα" και ο γιατρός της, της πρότεινε δύο λύσεις. Είτε να κάνει θεραπεία, είτε να κανει αφαιρεση μήτρας, μιας και όπως είπε, αν ακολουθήσει το δρόμο της θεραπείας θα πρέπει να εξετάζεται κάθε εξάμηνο, και να κάνει απόξεση επίσης. 
Έτσι η μητέρα μου διαλέγει την δεύτερη επιλογή, δηλαδή της αφαίρεσης μήτρας, μιας και δεν είναι διατεθημένη να μπαίνει στη διαδικασία της απόξεσης και της ολίκής νάρκωσης κάθε εξάμηνο, και να ρισκάρει με την επιδίνωση του προβλήματος. 
Οι ερωτήσεις τώρα που θα ήθελα να μου απαντήσετε είναι οι παρακάτω: 
Καταρχήν, τι σημαίνουν αυτά τα άτυπα κύτταρα,ακόμα δεν έχω καταλάβει...? Είναι κύτταρα που είναι πλέον "κακα-αχρηστα", και ίσως καρκινοποιηθούν? 
Δεύτερον, τα άτυπα αυτά κύτταρα είναι αυτά που προκαλούν την αιμοραγία?Με ποιον τρόπο?
Τέλος θα ήθελα να μου εκφράσετε εσείς τη γνώμη σας περί του θέματος. 
 
Να σημειωθεί ότι η μητέρα μου έκανε απόξεση πριν 1 μηνα περίπου, και τώρα έχει πάλι αιμοραγία,εφόσον ούτε θεραπεία έκανε αλλά ούτε και αφαίρεση μήτρας (δεν είχαμε καταλάβει ότι έπρεπε να ενεργήσει άμεσα),  και σε 4 ημέρες έχει ραντεβού με γυναικολόγο-χειρουργο-λαπαροσκόπο, για την εξετάσει και να κάνουν και την αφαίρεση εφόσον το θεωρήσει και αυτός απαραίτητο.
 
Σας ευχαριστώ εκ των προταίρων για την απάντηση, και για το χρόνο!
Δρ.Παρμενίων Ζησόπουλος
Συνεργάτης του Gyn.gr
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Αγαπητή  Φίλη!
Ετσι δεν  μπορεί να  γινει  σωστή συζητηση... Λειπει  το κειμενο της ιστολογικής  εξετασης για να κρινουμε σωστά...  Σε ποια κατηγορια    κυτταρων ανηκου τα ΄΄άτυπα  κύτταρα;΄΄ 
Είναι άτυπα  αδενικά  κύτταρα  από την κοιλότητα  της  μήτρας,  ή  είναι μηπως  ατυπα  κυτταρα από πλακώδες επιθηλιο,  που καμία φορά  εισχωρει  μεσα στον τραχηλο;  
Υποθετω,  ότι μαλλον για  ατυπα  κύτταρα αδενικού επιθηλιου θα προκειται.. 
Ας προσπαθησουμε  όμως   κι ετσι....
Η έκφραση ΄΄άτυπα  κύτταρα΄΄ σημαίνει   όχι τυπικά  φυσιολογικά,  ή   οχι  τυπικά  παθολογικά κύτταρα!
Σε  απλα  Ελληνικά:  Δεν ειμαστε και τοσο βεβαιοι ,   ότι   δεν  κρύβεται   πισω από την συγκεκριμενη  μορφολογικη  αλλαγή,  κάτι σοβαρότερο..
Κάτω απ΄αυτή    λοιπον την σκοπιά  - αν ειναι  φυσικά  έτσι - ,  η  κατα την δική  μου άποψη  πλέον σωστή  κίνηση  ειναι,  η   ολική  υστερεκτομία, μετά των εξαρτημάτων (με  τις  ωοθηκες και  τις σάλπιγγες  δηλαδή!)... 
Ο λόγος  που θα συνιστουσα  μια ριζικότερη επέμβαση  είναι,  ότι σε περιπτώσεις καρκίνων  του  ενδομητρίου , έστω και πολυ  μικρών,  σε ενα ποσοστό  υπάρχουν  μικρομεταστάσεις στις  ωοθηκες...που δνε  φιανοντια  υεπρηχογραφικά..
θα ήταν  τραγικό, μία στα χίλια,   να εχει  αφαιρεθεί   μόνον  η μητρα  και  στην ιστολογική εξέταση  της  να διαπιστωθει ενας καρκίνος ενδομητρίου..  Η γυναίκα  θα έπρεπε - σ΄αυτή την τελείως   ατυχή περίπτωση -   να χειρουργηθει  σύντομα   ακομη μια  φορά , προκειμενου  νά αφαιρεθουν  οι  ωοθηκες..!
Στο  κατά  ποσον  φταινε  τα ΄΄ατυπα΄΄  κύτταρα  για την μητρορραγία:  Θα το διεξει η   ιστολογικη εξεταση....
Αν  η  υπαρξη τους  οφείλεται  σε μια  κοινη  καλοηθη υπερπλασια  ενδομητριου,  πολυ  συνηθη κατάσταση στην  κλιμακτήριο,  δεν  φταινε σε τιποτε...
Φιλικά
Π.Ζ
Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
Μαιευτήρας Γυναικολόγος (Σε σύνταξη.)
Εκάβης 1 4 όροφος Τηλ: (2310) 828594 Fax : Τ.Κ. 54621, Θεσσαλονίκη email: [email protected]
 1. Σάββατο, 08 Δεκεμβρίου 2012
 2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
 3. # 1
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Αγαπητέ γιατρέ, 
 
ευχαριστώ για την απάντηση σας, 
παρόλο τις ελλιπείς πληροφορίες που σας έδωσα.
 
Ο ιστολογικός έλεγχος μας λέει τα παρακάτω : 
"αναγνωρίζονται ιστοτεμμάχια ενδομητρίου, αλλοιώσεις απλής αδενοκυστικής υπερπλασίας με εστιακή μονοκυτταρική ατυπία. κατά θέσεις αναγνωρίζεται αδενική και στρωματική διάπλαση και σαλπιγγικού τύπου μετάπλαση του επιθηλίου επιφανείας".


Η μητέρα μου επισκέφτηκε και έναν δεύτερο γυναικολόγο-χειρούργο, είδε τις εξετάσεις και τις συνέστησε να κάνει επέμβαση και να αφαιρέσει μονάχα τη μήτρα και όχι ολική υστερεκτομή, γιατί η ολική μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον οργανισμό, όπως κατάθλιψη ή οστεοπόρωση....
Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε οικογενειακώς σε σύγχυση, και η μητέρα μου περισσότερο από όλους γιατί δεν ξέρουμε ποια απόφαση θα είναι η σωστή, ώστε να λύσουμε το πρόβλημα αλλά και για να μην έχει η γυναίκα άλλα προβλήματα στο μέλλον. Προσωπικά δεν λεχω καταλάβει αν υπάρχει κακοήθια. 
Αν μπορείτε να με ξάνα-βοηθήσετε.
Ευχαριστώ εκ των προταίρων για την απάντηση!
 
 1. Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012
 2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
 3. # 2
Δρ.Παρμενίων Ζησόπουλος
Συνεργάτης του Gyn.gr
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Αγαπητή  Φίλη!
Συμφωνα  με  το πόρισμα, δεν υφίσταται  υπονοια  για  κακοηθεια.. Κατω  απ΄αυτην  οπτικη γωνία, (του  αναλυτικου ιστολογικου  αποτελεμσατος),   μπορεί να  κανει  η   γυναικα προληπτικά  την  ολικη   υστερεκτομια..
Φιλικά
Π.Ζ
Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
Μαιευτήρας Γυναικολόγος (Σε σύνταξη.)
Εκάβης 1 4 όροφος Τηλ: (2310) 828594 Fax : Τ.Κ. 54621, Θεσσαλονίκη email: [email protected]
 1. Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012
 2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
 3. # 3


There are no replies made for this post yet.
However, you are not allowed to reply to this post.