default_mobilelogo
    1. Kat.
    2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    3. Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2013
    Αγαπητοί ιατροί,
    θα ήθελα παρακαλώ τη βοήθειά σας.
    Προσπαθούμε με το σύντροφό μου να συλλάβουμε. Εγώ είμαι 40 χρονών και εκείνος 46. Τον Ιούλιο του 2012 είχαμε μια σύλληψη (χωρίς υποβοήθηση) η οποία κατέληξε σε κενό σάκο. Τους τελευταίους τρεις μήνες έχουμε πάλι ελεύθερες επαφές. Ο κύκλος μου είναι σταθερός, διαρκεί από 28 έως 30 ημέρες -σπανίως 32, είναι διφασικός, όπως δείχνουν τα διαγράμματα θερμοκρασίας, με την ωχρινική φάση να διαρκεί 13-14 ημέρες. Το σπερμοδιάγραμμα του συζύγου είναι επίσης καλό.
    Αυτόν το μήνα, τη 13η μέρα του κύκλου μου, απευθυνθήκαμε σε κάποιο γιατρό της πόλης μας, ο οποίος στον υπέρηχο είδε ωοθηλάκιο  1.80cm χ 1.49 cm, αλλά ενδομήτριο μόνο 0.51 cm. Επίσης είπε πως το ωοθηλάκιο φαίνεται άδειο, καθώς είναι σκούρο και δεν έχει "νεφέλωμα". Πρότεινε δε στον επόμενο κύκλο να ξεκινήσουμε κλομιφαίνη, οιστρογόνα και -αν κατάλαβα καλά- να κάνουμε και ένεση LH.
    Οι απορίες μου είναι οι εξής: Είναι δυνατό να ανοίγουν τα ωοθηλάκια κάθε μήνα, αλλά να μην περιέχουν ωάρια; Ή απλώς τα ωάρια, λόγω ηλικίας, δεν είναι καλής ποιότητας; Η κλομιφαίνη μπορεί να βοηθήσει; Έχω διαβάσει πως ενδέχεται να προκαλέσει λέπτυνση του ενδομητρίου... Μήπως να εστιάσουμε στο ενδομήτριο και να μην παρέμβουμε στην παραγωγή ωαρίων;
    Εν τέλει, πώς θα με συμβουλεύατε να κινηθώ; (Γνωρίζω πως οι πιθανότητες δεν είναι ευνοϊκές)
    Συγνώμη για την εκτενή ερώτηση και ευχαριστώ προκαταβολικά για την απάντησή σας.
    Κατερίνα
    Δρ.Παρμενίων Ζησόπουλος
    Συνεργάτης του Gyn.gr
    Αποδεκτή απάντησηPending Moderation
    Αγαπητή  Φίλη!
    Στην   ηλικία  των  40 , είναι δυνατόν  ΄΄εδω  κι εκεί΄΄ η  ωοθυλακιορρηξία να  μην ειναι ΄΄ποιοτικά΄΄  πάντα τοσο καλη..
    Επομενως , κατω απ΄ άυτή την σκοπιά,  η προσεκτική χορήγηση κιτρικής  κλομιφαινης, τουλαχιστον  για οσο  καιρό χορηγείται,  ειναι  μία επιλογή εγγυησης (ας το πουμε  έτσι!  Εγγυησεις δεν υπάρχουν!) της καλης  ωοθυλακιορρηξίας . 
    Οι παρενεργειες  της  αφορουν την σπανια  περιπτωση υπερδιεγερσης,  που με χαμηλη δοσολογια ειναι περιπου μηδενική...
    Για τυχόν ΄΄εναλλακτικη΄΄ θεραπεια:  αν πράγματι το ενδομητριο  ειναι τοσο λεπτό ( κατά  την άποψη  μου, δεν μπορει να  ειναι παντα  λεπτο),  αυτό  οφείλεται  στην   οχι τοσο καλη  ωοθυλακιορρηξία..
    Υπαρχει  η  δυνατοτητα  που  σκεφτηκες,  αλλά στην ουσία δεν θα  έλυνε το κυριως   δυνητικο πρόβλημα, της ελλειματικής   ωοθυλκλιορρηξίας (που βεβαια  σε σενα δνε παοδιεχτηκε  ότι υπαρχει παντα..)

    Να  προσθεσω κατι άλλο: Αν μεχρι τωρα  τα θερμοδιαγράμματα  ειναι άψογα  και το σπέρμα επισης  (ετσι κατάλαβα ) , θα φροντιζα  πρωτιστως  να γινου σύντομα  δυο τινά: 
    Το ενα θα ήταν  μία  σαλπιγγογραφία  και  το άλλο, ενα Post-coital- test,  8-12  ωρες  μετά από σχεσεις,  κατά  δυναμιν  την 13η με  14η ημέρα...
    Αν αυτα  ειναι εν ταξει,  οι προοπτικές συλληψης ειναι  για τις υπάρχουσες συνθηκες   πολυ  καλες..
    Φιλικά
    Π.Ζ
    Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
    Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
    Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.
    1. Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2013
    2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    3. # 1
    Αποδεκτή απάντησηPending Moderation
    Γιατρέ, σας ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας!
    Θα ήθελα, παρακαλώ, να ρωτήσω κάποια πραγματάκια ακόμα, καθώς είμαι μπερδεμένη και εμπιστεύομαι πολύ την κρίση σας. Θα μπορούσα πριν καταλήξω στην κλομιφαίνη να δοκιμάσω ενίσχυση με βιταμίνη ε, φυτοοιστρογόνα ή οιστρογόνα και να παρακολουθώ με υπέρηχο αν θα παχύνει το ενδομήτριο (αφού από τα θερμοδιαγράμματα φαίνεται να έχω σωστή ωορηξία) ή αυτά είναι απλώς χάσιμο χρόνου; Ο ενδοιασμός μου είναι ο εξής: Φοβάμαι πως αν πάρω κλομιφαίνη για 5-6 μήνες και δεν αποδώσει, μετά θα τη σταματήσω και οι ορμόνες μου δε θα μπορούν να αυτορυθμιστούν γρήγορα και έτσι η εξωσωματική θα είναι μονόδρομος...
    Έχει βάση αυτό που λέω ή ανησυχώ υπερβολικά; Κάτι ακόμα: Μετά την (ατυχή) εγκυμοσύνη που μας προέκυψε το Καλοκαίρι, νόμιζα πως δεν υπήρχε θέμα με τη βατότητα των σαλπίγγων και τη συμβατότητα βλέννης-σπέρματος... Μάλλον έκανα λάθος, ε;
    Και πάλι σας ευχαριστώ και περιμένω εναγωνίως τις συμβουλές σας... Να είστε καλά!!!
     
    1. Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2013
    2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    3. # 2
    Δρ.Παρμενίων Ζησόπουλος
    Συνεργάτης του Gyn.gr
    Αποδεκτή απάντησηPending Moderation
    Αγαπητήξ Φίλη!
    Οχι,  μ΄ αυτά δεν  προχωρουν  δουλειες της  γυναικολογιας,. Μονον οι εταιρείες  που  τα διακινουν  , επωφελουνται...Ειναι  απολυτως βεβαιο, ΄οτι ουτε την  ωοθυλακιορρηξάι  προωθουν,  ουτε βέβαια ΄΄παχαίνουν΄΄ το ενδομητριο...
    Για το Sims- test:  Eίναι  απλη  διαδικασία   που  θ΄   απολεισει μία τυχον  δυσχερεια  στην συλληψη - παρ΄ όλο που ετυχε να  συλλαβεις  -  που δεν  εχει   να κανει  μονον με το  καλο  πόρισμα  του σπερμοδιαγραμματος.. Προσωπικά  το κανω σε  όλα  τα περιστατικά...Ας  μην επιμεινω όμως  σ΄ αυτό, τοσο.. 
    Για την σαλπιγγοραφια:  Οι σαλπιγγες ειναι  ισως διαβατες...(αν  δεν εγινε αποξεση!).  Υπαρχουν  κι άλλα  ομως  που μπορεί να  φταινε  για  μια αποβολη,  ή παλινδρόμιση.(κοιλοτητα  μητρας;).. .Να μην τα αναλυω τώρα όλα...  Δεν λεω,  μια  τετοια εκδοχή δεν ειναι συχνή,  αλλά  στα 40  δεν κανουμε  δοκιμες...Μας πιεζει    ίσως   ο  χρόνος..
    Ακομη:   Για τον  οποιο  τροπο προσπέλασης  του   πολυ  συγκεκριμενου προβληματισμού,  πολλά  εξαρτωνται   από  το πως  το βλεπει καθε γιατρός..
    Φιλικά
    Π.Ζ
    Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
    Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
    Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.
    1. Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2013
    2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    3. # 3
    Αποδεκτή απάντησηPending Moderation
    Κε Ζησόπουλε, σας ευχαριστώ πολύ... Να είστε καλά!!!
    1. Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2013
    2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    3. # 4
    Δρ.Παρμενίων Ζησόπουλος
    Συνεργάτης του Gyn.gr
    Αποδεκτή απάντησηPending Moderation
    Π.Ζ.
    Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
    Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
    Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.
    1. Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013
    2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    3. # 5
    Αποδεκτή απάντησηPending Moderation
    Αγαπητέ κύριε Ζησόπουλε,
    ήρθε η ώρα να σας ενοχλήσω και πάλι...
    Εν συντομία να υπενθυμίσω: Είμαι 40 ετών και ο σύζυγος 46 και προσπαθούμε να συλλάβουμε. (Είχαμε μια εγκυμοσύνη που κατέληξε σε κενό σάκο το περασμένο Καλοκαίρι). Εδώ και αρκετό καιρό κρατάω θερμοδιάγραμμα και είναι κάθε μήνα σωστό. Επίσης τον περασμένο μήνα διαπιστώσαμε την ωορηξία και με υπέρηχο (πάχος ενδομητρίου 7.4).
    Αυτόν το μήνα κάναμε υπέρηχο τη 14η μέρα και βρήκαμε στη δεξιά ωοθήκη δυο ωάρια γύρω στα 14 χιλιοστά έκαστο και πάχος ενδομητρίου 6.29. Αυτόν το μήνα επίσης παρατηρώ αυξημένα υγρά. Ακόμα, ο σύζυγος έκανε σπερμοδιάγραμμα, για το οποίο τόσο η μικροβιολόγος όσο και ο γιατρός είπαν ότι είναι σαν να πρόκειται για 20χρονου άντρα. Τα δεδομένα φαίνονται ικανοποητικά ως προς την ωοθηλακιορρηξία και το σπέρμα. Σχετικά με τη βλέννα, ο γιατρός μου είπε να μην κάνουμε το post-coital test (καθώς δεν το θεωρεί αρκετά αξιόπιστο) και για τη σαλπιγγογραφία μας είπε να περιμένουμε (θεωρεί πως η δεξιά τουλάχιστον είναι διαβατή , αφού από εκεί είχε γίνει πρόσφατα σύλληψη).  Αντ' αυτού πρότεινε σε αυτό τον κύκλο να δοκιμάσουμε σπερματέγχυση.
    ΟΙ ερωτήσεις μου λοιπόν: Έχει νόημα να κάνουμε σπερματέγχυση ενώ α) έχουμε τόσο καλό σπέρμα β) δεν έχουμε βεβαιωθεί για τη βατότητα των σαλπίγγων και γ) δεν γνωρίζουμε αν η βλέννα δημιουργεί πρόβλημα; Αυτός ο κύκλος σας φαίνεται να έχει καλές πιθανότητες για φυσική σύλληψη και κατά πόσον αυτές ενδέχεται να αυξηθούν με τη σπερματέγχυση; Μήπως η ύπαρξη 2 ωαρίων είναι θετική και πρέπει να δοκιμάσουμε την σπερματέγχυση τώρα;
    Σας ευχαριστώ θερμά για την υπομονή και τις πολύτιμες συμβουλές σας! Να είστε καλά!!!
    1. Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2013
    2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    3. # 6
    Δρ.Παρμενίων Ζησόπουλος
    Συνεργάτης του Gyn.gr
    Αποδεκτή απάντησηPending Moderation
    ΄΄Θετικό΄΄ Sims-Huhner-test  περιπου 14  ώρες   μετά  απο σχέσεις... Αρκετά  ελεύθερα κινητά  σπερματοζωάρια,  τα περισσότρα από αυτά  με παθολογική μορφολογία  σε  κεφαλή,  αυχένα και ουρά, καθώς και  μεμονωμένα με  παθολογική  κινητικότητα.  (Τερατοσπερμία) .  Δικό  μας παρασκεύασμα,  μεγεθυνση 10Χ40,
     
    Αγαπητή Φίλη!
    Οπως ειπα,  καθε γιατρός εχει  μια  μικροδιαφοροποιηση σ΄ αυτά που ανεφερα παραπανω..
    Για το Sims-Test  και  το  ΄΄αξιόπιστι΄΄:  Ειναι αληθεια, ΄οτι ενα ΄΄θετικό΄΄ Simms-test  δεν εγγυαται  την συλληψη.....
    Ενα  αρνητικό  όμως, ειναι σαφώς  προβλημα..   περα του  οτι ειναι  γνωστό το θεμα, το εχω διαπιστωσει  και ο ίδιος σε χιλιαδα   περιστατικων (και πλεον!)  ..
    Εν  πασει περιπτωσει: Για   την  '' τεχνητη  ομολογη΄΄  να  συμφωνησω, αφου  οι συνθηκες στον  κυκλο αυτόν  ειναι καλες..
    Ισως πετυχει κι ολας,  οπότε τα άλλα δεν  χρειαζονται..
    Αν δεν  πετυχει  ομως, θα  το  σκεπτομουν, παραλληλα  με τις  λοιπες προσπαθειες,   να διερευνηθει, ότιι ειναι  ευκολα δυνατόν..  Η πιθανοτητα, με τις  οποιες προσπαθειες να  ειναι  κανέις  σε 6  μηενς παλι στα ιδια, ειναι  υπαρκτη..
    Φιλικά
    Π.Ζ
    Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
    Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
    Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.
    1. Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013
    2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    3. # 7


    There are no replies made for this post yet.
    However, you are not allowed to reply to this post.