user_mobilelogo
Happy και 316 επισκέπτες
  1. MARPAN
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013
Αγαπητοί μου γιατροί,
σας στέλνω μια ερώτηση που δεν αφορά εμένα αλλά πελάτες μου(είμαι φαρμακοποιός) καθώς βιώνω μαζί τους ένα γυναικολογικό τους θέμα. Πρόκειται για ένα υγιές ζευγάρι, ο άνδρας είναι 36 χρονών και η γυναίκα 33. Εδώ και τέσσερα χρόνια προσπαθούν να αποκτήσουν παιδάκι. Στην πρώτη τους προσπάθεια μένει αμέσως έγκυος η κοπέλα με θετικό τεστ χοριακής στις 3 ημέρες καθυστέρησης, αλλά την ίδια ημέρα ξεκινά αυτόματη αποβολή. Παρά την λήψη προγεστερόνης ενδοκολπικά και από το στόμα η αποβολή γίνεται. Στο μεταξύ έχουν αλλάξει γιατρό, και πάνε σε κάποιον ο οποίος είναι οπαδός του ελέγχου και θεραπείας για αντιπατρικά αντισώματα. Ακολουθούν εξετάσεις, ανοσολογικές (NK cells κα) , μικροβιολογικές, θρομβοφιλίας, σαλπιγγογράφημα. Όλες οι υπόλοιπες αναλύσεις καλές μόνο κάτι σχετικό σύμφωνα με τον γιατρό αυτό με τα αντιπατρικά αντισώματα. Οπότε και κάνουν την θεραπεία για αντιπατρικά αντισώματα και αμέσως μετά μένει και πάλι έγκυος. Στον υπέρηχο δεν βλέπουν εμβρυικό σάκο και τελικά κάνει και πάλι αποβολή. Αλλάζει γιατρό. Πάει σε κάποιο γυναικολόγο πιο συμβατικό. Μετά από όλα αυτά δυσκολεύεται να μείνει έγκυος και τελικά κάνουν σπερματέγχυση για να κερδίσουν χρόνο όπου και πάλι πανεύκολα συλλαμβάνει. Η χοριακή ανεβαίνει ικανοποιητικότατα, βλέπουν σάκο αλλά αμέσως μετά και κοντά στις 1500 μονάδες χοριακής γοναδοτροπίνης αποβάλλει και πάλι. Αποφασίζουν να κάνουν εξωσωματική για να κάνουν βιοψία στα έμβρυα ώστε να είναι βέβαιοι ότι γενετικά δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Προτού μπουν στην διαδικασία μένει έγκυος φυσιολογικά. Οι μονάδες χοριακής γοναδοτροπίνης ανεβαίνουν φυσιολογικά αλλά εμφανίζεται έντονος πόνος και αιμορραγία και τελικά καταλήγουν να αφαιρούν τη σάλπιγγα λαπαροσκοπικά λόγω έκτοπου κύησης. Τελικά, στις 16/03/13 κάνουν την εμβρυομεταφορά 2 υγιών μετά από βιοψία βλαστοκυστών. Στις 8/04 το τεστ χοριακής δίνει 1801 μονάδες. Τις προηγούμενες δεν τις θυμάμαι, αλλά είμαι απόλυτα βέβαιη ότι ανά 48 ώρες είχε ρυθμό πολλάπλασιασμού 80% το οποίο κάτα τον γυναικολόγο της ήταν φυσιολογικότατο. Στις 9/04 κάνουν τον πρώτο υπέρηχο όπου έιναι ορατός ο εμβρυικός σάκος. Φυσιολογικός σε μέγεθος και μορφολογία και ο γιατρός τους λέει ότι έιναι στην πέμπτη εβδομάδα παρά μία ημέρα. 10 ημέρες μετά στις 18/04 επισκέπτονται τον γυναικολόγο τους για να ακούσουν καρδιακό παλμό αλλά τίποτα. Παρόλα αυτά διαπιστώνει την παρουσία λεκιθικού σάκου, δεν βλέπει το έμβρυο όμως. Και τους κάνει αναφορά για απόξεση σε περίπτωση που δεν ακούσουν κτύπο την επόμενη Παρασκευή. Απογοήτευση, κλάματα, απόγνωση. Πάνε στις 19/04 για δεύτερη άποψη σε άλλο γυναικολόγο. Αυτός τους λέει πως τώρα είναι 5 εβδομάδων και 1 ημέρας. Το μέγεθος του σάκου είναι φυσιολογικό, δεν βλέπει καθόλου λεκιθικό σάκο όμως αυτό είναι λογικό για την ηλικία της εγκυμοσύνης και τους στέλνει για αιματολογική εξέταση χοριακής γοναδοτροπίνης. Στην ανάλυση η τιμή της είναι 10038. Τους ξαναβλέπει χθες 21/04 και τους λέει ότι ο σάκος μεγαλώνει φυσιολογικότατα. Τα παιδιά είναι σε σύγχυση. Δεν ξέρουν ποιον να πιστέψουν. Ανησυχούν ότι ο 2ος γυναικολόγος τους χαιδεύει τα αυτιά. Τρέμουν στην ιδέα ότι ο πρώτος έχει δίκιο και ότι η εγκυμοσύνη δεν προχωρεί για ακόμα μία φορά. Η ερώτησή του λοιπόν τώρα σε εσάς, μετά από το μακροσκελές ιστορικό τους είναι: Πώς πρέπει να χειριστούν την παρούσα κατάσταση. Ποιος γυναικολόγος έχει δίκιο? Κι αν τελικά αυτή η εγκυμοσύνη είναι παλίνδρομη, τι άλλο απομένει να κάνουν για να αποκτήσουν το πολυπόθητο μωράκι? 
 
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. 
 
Υ.Γ. Θα σας ήμουν ευγνώμων αν μου απαντούσατε έγκαιρα :)
Δρ.Παρμενίων Ζησόπουλος
Συνεργάτης του Gyn.gr
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Αγαπητή  Φίλη!
Η  πορεία  της εγκυμοσύνης  τελικα΄θα δειξει περι  τινος προκειται...Η ΄΄παραταση ΄΄  που  δώθηκε  στην αποξεση,  δεν  επηρεάζειπαντως κατ΄αναγκη ανρητικά...
Αν είναι  παλινδρομη   θα εχει ισως κι  ολας -  ισως  και μεχρι την απαντηση αυτή -  αποβληθει .. Η, εν πασει περιπτωσει  θ΄αποβληθεί σε   λιγες μερες..
Θα έλεγα:  Ας περιμενει  κανείς  την πορεια και  βλεπει μετά...  Με ολα  όσα εχουν γινει,  δεν μενουν και  πολλες λυσεις,  παρα να συνεχισει την προσπαθεια..
Οπως ειπα και αλλού,  στην  ΄΄καθ΄εξιν αποβολή΄΄ η αιτιολογια ειναι τοσο ποικιλόμορφη, ωστε  σε καθε αποβολή  (στην ιδια γυναικα! )    η αιτία μπορει   να ειναι  διαφορετική...
Με προϋποθεση  ότι  ολα  όσα μεχρι στιγμής κοιτάχτηκαν  (π.χ. θυρεοειδής;) ,  βρεθηκαν εν ταξει: Δεν  υπάρχει  αλλη λύση, από  το να ξαναδοκιμασουν...
Φιλικά
Π.Ζ.
Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.
  1. Δευτέρα, 06 Μαΐου 2013
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 1
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Αγαπητέ μου γιατρέ, σε συνέχεια του προηγούμενου μου μηνύματος σας αποστέλλω και κάτι άλλο που υπέπεσε της προσοχής μου σήμερα που η κοπελα μου έφερε τον φάκελο με τις εξετάσεις της. Στον έλεγχο για θρομβοφιλία στο assay MTHFR A1298C και MTHFR C677T το αποτέλεσμα των αναλύσεων είναι wild type ενώ για τη μεν πρώτη περίπτωση το reference value είναι 33% wild type, 52% mutant heterozygous, 15% mutant homozygous και για τη δευτερη περιπτωση 42% wild type, 45% mutant heteozygous,13% mutant homozygous. Και κάτι ακόμα, στις 5 βλαστοκύστες που έκαναν βιοψία καλά έμβρυα ήταν μόνο αρσενικά XY, ένα ΧΧ ΜΕ μονοσωμια στο 18 και ενα ΧΟ με μονοσωμία στο 13 και 18 χρωμόσωμα. Σας ακούγονται σωστά όλα αυτά? γ
  1. Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 2
Δρ.Παρμενίων Ζησόπουλος
Συνεργάτης του Gyn.gr
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Το  πεδίο αιτίων παοβολης εχιεδιευρυνθει παραπολυ για να τα ξερουμε ολα..
Για το  ευρηματα στα  εμβρυα,  κατα πόσο θαπροεκυπτνα παιδιά  χωρίς προβληματα ,  θα ήταν  σκοπιμο να μει την γνώμη του  ενας γεννετιστής..
Κατά τα άλλα: Ειναι ΄΄της μοδας ΄΄ , για ολα να φταίει μια κλιση  σε  θρομβοφιλία.. Ειναι δυνατόν, σε μια επομενη προσπαθεια, να  γινει προταση  καποιας  προλητπικής  αγωγης από   την αρχή.. Σ΄αυτό βεβαια  θα   ζητουσα  την γνωμη ενος αιματολογου..
Φιλικά
Π.Ζ
Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.
  1. Σάββατο, 25 Μαΐου 2013
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 3


There are no replies made for this post yet.
However, you are not allowed to reply to this post.