user_mobilelogo
Virgin , Μαρια745 και 222 επισκέπτες
  1. marina77
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. Τρίτη, 04 Ιουνίου 2013
Καλησπέρα σας!
Χαίρομαι πολύ που μου δίνεται η δυνατότητα να επικοινωνήσω μαζί σας μέσα από αυτό το φόρουμ και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για οποιαδήποτε συμβουλή μπορείτε να μου δώσετε!
 
Είμαι 36 ετών και μετά από 4 χρόνια ελεύθερης επαφής (χωρίς όμως υπολογισμούς και πρόγραμμα και με διαστήματα αποχής λόγω απόστασης) αποφασίσαμε με το σύντροφό μου να επισκευθούμε γυναικολόγο, συστημένο από φιλικό μας ζευγάρι που είχε πρόβλημα τεκνοποίησης. <strong>Μετά από κολπικό υπερηχογράφημα</strong> διέγνωσε οτι
- η αριστερή μου σάλπιγγα είναι υδροσάλπιγγα
- η δεξιά ωοθήκη μου έχει κύστη ενδομητρίωσης
- έχω 2 ινομυώματα - για τα οποία γνώριζα, και σύμφωνα με 5 γυναικολόγους που με έχουν εξετάσει την τελευταία 12ετία δεν αποτελούν πρόβλημα ούτε όσον αφορά στη θέση τους ούτε στο μέγεθός τους - τα παρακολοθούσα και η ανάπτυξή τους είναι σχετικά αργή, το ένα τοιχωματικό οπισθ. τοιχ. περίπου 2 εκ, το άλλο υπορογόνιο προσθ. τοιχ. περίπου 3 εκ. - σύμφωνα με αυτόν τον γυναικολόγο όμως το μεγάλο ινομύωμα είναι 4 εκατοστά και η θέση του έμποδίζει την επικοινωνία της δεξιάς οωθήκης με τη σάλπιγγα.
Το πόρισμα/συμπέρασμα ήταν οτι έπρεπε να κάνω λαπαροσκόπηση για <strong>αφαίρεση της υδροσάλπιγγας, αφαίρεση των ινομυωμάτων και θεραπεία () της κύστης ενδομητρίωσης</strong> στην οωθήκη και εν συνεχεία να γίνει μία υστεροσαλπιγγογραφία για να διαπιστώσουμε ΑΝ η δεξιά σάλπιγγα είναι λειτουργική, λέγοντας μου ξεκάθαρα οτι μετά από όλη αυτή τη διαδικασία υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μη μπορώ να συλλάβω φυσικολογικά. Παρατήρησε μάλιστα οτι αυτή η παθολογία υπάρχει πολλά χρόνια πριν και στο ερώτημά μου γιατί οι άλλοι γυναικολόγοι δεν τα εντόπισαν, ειδικά την υδροσάλπιγγα, μου απάντησε οτι ένα πολύ μικρό ποσοστό γυναικολόγων είναι εξειδικευμένο στο υπερηχογράφημα. Επίσης διέγνωσε από τα υγρά μου μηκυτες και μου έδωσε συνταγή για <strong>Dactarin + Hadlinol + Rulid + Domycotin, σε μία θεραπεία εβδομάδων</strong> - πριν ακόμα βγουν τα αποτελέσματα της καλλιέργειας/Παπ τεστ. Η συνταγή μου φάνηκε υπερβολική και, μέσα σε όλο το σοκ, <strong>δεν την πήρα</strong>. Τα αποτελέσματα τελικά του Παπ έδειξαν <strong>"υπόνοια κολπίτιδας από αιμόφιλο του κόλπου"</strong>. Σε μετέπειτα ερώτησή μου αν έπρεπε να πάρω τη συνταγή ο γιατρός μου είπε ναι.
Αφού συνήλθα από το σοκ επισκεύθηκα άλλο γυναικολόγο, συστημένο αυτή τη φορά από οικογενειακό φίλο ιατρό. Μετά από υπερηχογράφημα μου εξήγησε οτι δεν βλέπει κανένα απο τα παραπάνω ευρήματα αλλά δεδομένου του χρόνου ελεύθερης επαφής δεν μπορεί να τα αποκλείσει. Το "μεγάλο" ινομύωμα μάλιστα δεν το εντόπισε σε θέση που να εμποδίζει σάλπιγγα-οωθήκη και το μέτρησε σε 3 εκ. Μου πρότεινε να κάνω σαλπιγγογραφία και ο σύντροφός μου σπερμογράφημα. Τα αποτελέσματα ττου σπερμογραφήματος ήταν πάρα πολύ καλά, σε όλα τα επίπεδα, μορφολογία, ποσότητα, κινητικότητα.
Τα αποτελέσματα της σαλπιγγογραφίας όμως δεν ήταν ξεκάθαρα.
"Αρχικά παρατηρήθηκε καθυστέρηση διαγραφής της αριστερής σάλπιγγος και για το λόγο αυτό έγινε χορήγηση σπασμολυτικού ενδοφλεβίως (Buscopan). Και οι δύο σάλπιγγες σκιαγραφούνται μέχρι το κωδωνικό τους άκρο το οποίο εικονίζεται διογκωμένο με εικόνα συγκέντρωσης σκιαστικού γύρω από αυτό παρά την έξοδο και διάχυση σκιαστικού στην περιτοαϊκή κοιλότητα και από τις δύο σάλπιγγες. Τα ευρύματα πιθανολογούν ύπαρξη συμφύσεων περικωδωνικά και συνιστάται κλινική αξιολόγηση, συσχετισμός με το ιστορικό ή και με εξέταση των υπερήχων ή περαιτέρω έλεγχος για επιβεβαίωση."
Να σημειώσω οτι στη σαλπιγγογραφία πόνεσα αρκετά κατά τη διάρκεια κάθε φορά που περνούσε το σκιαγραφικό, δεν είχα όμως καμία ενόχληση το επόμενο 12ωρο.
Μετά τη σαπλιγγογραφία πήρα μετά από σύσταση του δεύτερου γυναικολόγου για 3 νύχτες από ένα Rulid των 300mg, όπως και ο σύντροφός μου.
Βλέποντας τη σαλπιγγογραφία ο δεύτερος γυναικολόγος απέκλεισε την υδροσάλπιγγα και μου εξήγησε οτι υπάρχει μία πιθανότητα 80% να υπάρχουν συμφήσεις και μου πρότεινε, εφόσον το σπέρμα είναι καλό, λαπαροσκόπηση για να διορθωθεί ότι υπάρχει. Με ενημέρωσε για τις περιπτώσεις α) να βρει ενδομητρίωση και να χρειαστεί αντίστοιχη θεραπεια β) οι συμφήσεις να είναι πολλές και η δυσκολία της επέμβασης να είναι μεγάλη.
Τα ερωτήματά μου είναι τα εξής:
α) όσον αφορά τον πρώτο γιατρό - πως σας φαίνεται η <strong>προσέγγισή του</strong> και πόσο δυνατόν είναι σύμφωνα με την εμπειρία σας να είναι εμφανή αυτά τα <strong>ευρήματα από υπέρηχο</strong>; Ήταν σωστό που δεν πήρα την αγωγή που μου έδωσε;
β)  <strong>θα πρέπει να σταματήσουμε τις προσπάθειες μέχρι να κάνω</strong> <strong>την λαπαροσκόπηση</strong> (αν το αποφασίσουμε, θα μπορέσω να την κάνω σε 2 μήνες λόγω κόστους) σε περίπτωση που είναι συμφήσεις, επειδή υπάρχει κίνδυνος για εξωμήτρια κύηση, <strong>ή να συνεχίσουμε</strong> με την αισιοδοξία οτι η σαλπιγγογραφία είχε και θεραπευτικό αποτέλεσμα;
 
Με συγχωρείτε για το μακροσκελές μήνυμα, αλλά αν το πρόβλημα είναι σύνθετο (τουλάχιστον για μένα)..
 
Σας ευχαριστώ θερμά!
Δρ.Παρμενίων Ζησόπουλος
Συνεργάτης του Gyn.gr
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Αγαπητή Φίλη!
Ειναι  προφανές  ότι ο  πρωτος συναδελφος  μου,  ΄΄ειδε΄΄ υπερηχογραφικα το προβλημα  καλλίτερα, επειδή  στην στγμη της εξετασης, ετυχε στην σαλπιγγα να  υπάρχει  λιγο υγρό.. Συμβαινει, άλλοτε   να το βλεπουμε  και άλλοτε οχι..
Το περιστατικό δεν αφηνει   ωστοσο    περιθωρια  για  αναλυσεις,  μια  και  οι δυο εξεταστες, κατεληξαν σαφως στο ενα και    μοναδικο  συμπερασμα, ΄οτι   πολλα   δεν  πανε   καλα  και  πρέπει να διενεργηθει μια  λαπαροσκοπιση  κι ενδεχομενως   προσπαθεια  λαπαροσκοπικης διευθέτησης...
Το  οτι  το  ενα ινονομυωμα  μετρηθηκε από τον εναν στα 3 κ  και απότον άλλο τα 4,  δεν ειναι  σημαντικη διαφορά και  μπορει για πολλους και   διαφορους λογους να προκυψει .Να μου επιτρεψεις  να μην αναλυσω  απ΄εδω  το γιατί και  πως..Δεν  προωθεί  την  λυση του προβληματος.. 
Γενικά  εχω την  άποψη,  ότι και  οι  δυο συναδελφοι  μου (ο ενας με την υδροσαλπιγγα και την πιθανη ενδομητριωση ),  ο  άλλος με  ΄΄΄το δεν  μπορει  ομως να  το αποκλεισει  κι  ολας ΄΄ (ο δευτερος   ήταν πιο επικοινωνιοακός!)  κατεληξαν  - οπως  απέδειξε  η σαλπιγγγοραφία - λιγο  πολυ στα ιδια.. Η σαλπιγγγοραφια  δεν δειχνει  ελλειματα στην κοιλοτητα,  το πορισμα  ΕΙναι  ωστοσο σαφές,  στο  οτι  υδροσαλπιγγα  υπαρχει,  οχι  μονον  αριστερα,  αλλα και δεξια.. (περικωδωνικες συμφυσεις,  συσωρευση του υγρου  στο  κωδωνικο στομια κτλ ,  στην μια  χωρις  αποφραξη..)..
Η αποψη  μου συμφωνει  λοιπον  επισης  και με τους  δυο:  Η  λαπαροσκοπιση επιβαλλεται...
Το τι θα  γινει  κατά την διενεργειά  της (απ΄ ότι   κατάλαβα απο την περιγραφή του ενος συναδελφου  για τις δυσκολιες  που θα προκυψουν ) δεν  αποκλειει   και την διευρυνση της  σε μικρη  λαπαροτομια (δεν εξεστομισθη φυσικά!), πραγμα βεβαια  που ειναι  σε καθε τετοιου ειδους  επεμβαση, περισσότερο  ή λιγοτερο  πιθανό..
Αυτό θα το δει  ο χειρουγός  επι τοπου και  θα κρινει αν θα εκπυρηνίσει το ινομυωμα και τι ακριβώς  θα κάνει με τις  σάλπιγγες...  Εκεί  κυριως   πιστευω κρινεται  και  ο τροπος  προσπέλασης..
Αποφασιστε λοιπον πρωτιστως , ποιος  θα προβει στην λαπαροσκόπιση και  εκεινος  θα συζητησει τοτε  τις  οποιεε λεπτομερειες και εκδοχές  μαζι  μετο ζευγαρι..
Για την πιθανη  συλληψη μετά  την σαλπιγγογραφια... Ενα  αημαντικο θεμα ειναι το πσσο καιρό θα   περιμενετε  ακομη (περασαν 4 χρονια ) , μια  και  ο χρόνος πιεζει..
Δρομολογειστε  παντως  την  ΄΄δυναμική ΄΄ λυση συντομα.
Φιλικά
Π.Ζ.
Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
Το 2001 Δημιούργησε την ιστοσελίδα ιατρικών πληροφοριών Gyn.gr με στόχο την άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση της σύγχρονης γυναίκας σε θέματα Υγείας και Πρόληψης η οποία υφίσταται και συνεχίζει το έργο του μέχρι σήμερα.
Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.
  1. Κυριακή, 09 Ιουνίου 2013
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 1


There are no replies made for this post yet.
However, you are not allowed to reply to this post.