user_mobilelogo
  1. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2015
Γεια σας! Μετά από πολύ καιρό χρειάζομαι και πάλι τη βοήθεια σας.
 
Είμαι 38 1/2 χρονών. Το 2002 έκανα ανοιχτό χειρουργείο για κύστες ενδομητρίωσης (και στις δύο ωοθήκες, πολύ μεγάλες). Ακολούθησε θεραπεία με ορμόνες και χρήση αντισυλληπτικών. Το 2012 μετά από 18 μήνες προσπαθειών για παιδί και εφόσον οι ιατρικές εξετάσεις δεν έδειχναν να υπάρχει κάποιο πρόβλημα προχώρησα σε διαγνωστική λαπαροσκόπηση η οποία τελικά έγινε επεμβατική, καθώς όπως χαρακτηριστικά μου είπε η χειρούργος "όλα μέσα σου ήταν μια μάζα", προφανώς από το χειρουργείο το 2002. Το εντυπωσιακό είναι ότι δεν βρέθηκε ίχνος ενδομητρίωσης. Προχωρήσαμε σε λύση συμφύσεων και τον ίδιο μήνα έμεινα έγκυος. Το 2013 γέννησα την κόρη μου (δυστυχώς με καισαρική τομή, κι άλλο χειρουργείο). 7 1/2 μήνες μετά έπαθα ειλεό, λόγω συμφύσεων. Στην αρχή μου είπαν ότι είναι από την καισαρική, μετά το χειρουργείο όμως μου είπαν ότι μάλλον πρόκειται για σύμφυση από το χειρουργείο το 2002, καθώς ήταν πολύ σκληρή και αποκλείεται να έχει δημιουργηθεί τόσο πρόσφατα.
 
Πρόσφατα αποφασίσαμε με το σύζυγο να ξαναπροσπαθήσουμε για δεύτερο παιδί, λόγω της ηλικίας και των προβλημάτων του παρελθόντος αποφασίσαμε να ξεκινήσμε από την αρχή με πλήρη έλεγχο γονιμότητας. Σε λίγες μέρες έχουμε ραντεβού με γυναικολόγο και η αλήθεια είναι πως δεν έχουν βγει τα αποτελέσματα όλων των εξετάσεων, θα ήθελα όμως την άποψη σας στο θέμα των συμφύσεων. Έκανα σαλπιγγογραφία στον ίδιο γιατρό που είχα κάνει και πριν χρόνια, προ λαπαροσκόπης. Η σαλπιγγογραφία όπως μου είχε πει ο ίδιος τότε ήταν άριστη αν και η λαπαροσκόπηση έδειξε ότι ήμουν γεμάτη συμφύσεις. Είχα μείνει λοιπόν με την εντύπωση ότι η σαλπιγγογραφία δείχνει μόνο τη διαβατότητα και όχι άλλα πράγματα, όπως τις συμφύσεις τριγύρω ή την κινητικότητα των σαλπιγγών. Όταν του μετέφερα λοιπόν την άποψη μου αυτήν τη φορά που έκανα σαλπιγγογραφία επέμενε ότι η εξέταση δείχνει τα πάντα, όταν λοιπόν έκπληκτη του είπα για την λαπαροσκόπηση κατέβασε τα μούτρα και φάνηκε ειλικρινά ότι ενοχλήθηκε. Στο τέλος μου έδωσε τη διάγνωση του, η οποία ήταν διαβατές σάλπιγγες, με περιορισμένη κινητικότητα λόγω περικωδωνικών συμφύσεων. Ειλικρινά δεν ξέρω αν όντως το είδε ή άθελα μου του είπα εγώ τι να γράψει....Μπορεί να είμαι υπερβολική αλλά η εμπιστοσύνη χάθηκε.
 
Με το σύζυγο είμαστε μάλλον αρνητικοί σε εξωσωματική λόγω των φαρμάκων. Το ερώτημα μου λοιπόν είναι:
1) Θα μπορούσα να προχωρήσω σε εξωσωματική με φυσικό κύκλο ή δεν γίνεται λόγω των σαλπιγγών;
2) Οι περικωδωνικές συμφύσεις αποκλείουν τη φυσική σύλληψη;
3) Πρέπει να σταματήσουμε τις ελεύθερες επαφές για να αποφύγουμε κάποιο εξωμήτριο;
4) Θα είχε νόημα να ξανακάνω λαπαροσκόπηση για λύση των συμφύσεων;
 
Συγγνώμη αν σας κούρασα, ανυπομονώ να ακούσω την άποψη σας, την οποία εκτιμώ απεριόρτιστα.
 
Δρ.Παρμενίων Ζησόπουλος
Συνεργάτης του Gyn.gr
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Αγαπητή  Φίλη! Στην σαλπιγγογραφια  φαινονται  πολλά,  αλλά  οχι  τα παντα..  Αλλοιως δεν  θα καναμε λαπαροσκοπισεις, αλλά μονον σαλπιγγογραφιες...Ειναι συνηθες ,  να   ειναι  η  αλπιγγγοραφια  εν ταξει  και  να υπάρχουν  ενδοκοιλιακες συμφύσεις,  χωρις κανενα  ιστορικο . Για το  οτι δεν βρεθηκε ιχνος  ενομητριωσεως:  Δεν ειναι περιεργο, αφου  αυτη χειρουργηθηκε , δόθηκαν φαρματα και   ξεπεραστηκε  κι επί πλεον  η εγκυμοσύνη  οχι  μονον επιβεβαιωσε το καλο αποτελεσμα της λαπαροσκοπικης επεμβασης, αλλά....βοηθησε ισως  με  τους  9  μηνες  αμηνόρροιας,  να   εξαληφθει καθε ιχνος εστίας  ενδομητριωσεως. Για  το  από ποτε  ήταν  οι συμφύσεις  που βεθηκαν στον  μετα  την καισαρικη  ειλεό,     κτλ..:  Για υποθεση εργασιας πρόκειται..  Ειλεός  ειναι  μία σοβαροτάτη  επιλοκή που μπορει  να   προκυψει και  σε φρεσκοχειρουργημενες  κοιλιες,  χωρις   το   δικό σου ιστορικο..Μπορει ακομη να προκυψουν και σε .... μη χειρουργημενες  κοιλιες.... Περι του πρακτεου  τωρα : Επειδή τα  ερωτηματα ειναι   πολλά:   Δεν  μπορει  ν΄απαντηθούν διαδικτυακά..Εξαρταται   από την  σαλπιγγογραφικη εικονα κι   από το  τι  λέει  η εκθεση χειρουργειου  του  ειλεού..
Για   τις περικωδωνικες συμφύσεις   που δεν υπηρχαν  αριχκά  και...υπαρχουν  μετα   την συνομιλια με  τον γιατρό:  Δεν  εμποδιζουν  οπωσδηποτε την συλληψη..  Δεν αποκλειουν βεβαια και  την εξωμητριο...  Τελικα,  η αποφαση   θα ληφθει  με   βάση ευρηματα που προανεφερα  και  με την τωρική την  κλινικη εικονα, Η δική  μου  ΄΄αίσθηση΄΄:  Το καλο  παραδειγμα της  λαπαροσκοπικης  διορθωσης, ισως δεν  ειναι αυτή την  φορά τοσο απλη  διαδικασία  και  εχει το ρισκο  μίας επέμβασης  σε  πολυχειρουργημενη  κοιλια..  Η  εξωσωματική  διαφαινεται  να  ειναι η καλλίτερη επιλογη. Ωστοσο ,  η προταση με τα περι  '' φυσικής  ωοθυλακιορρηξίας ΄΄ , κατά την  αποψη  μου περιοριζει τις δυνατοτητες της  εξωσωματικης. Φιλικα Π.Ζ

Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
Το 2001 Δημιούργησε την ιστοσελίδα ιατρικών πληροφοριών Gyn.gr με στόχο την άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση της σύγχρονης γυναίκας σε θέματα Υγείας και Πρόληψης η οποία υφίσταται και συνεχίζει το έργο του μέχρι σήμερα.
Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.
  1. Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2015
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 1


There are no replies made for this post yet.
However, you are not allowed to reply to this post.