user_mobilelogo
  1. Kyriak
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2011
Αγαπητέ γιατρέ, καλησπέρα,
Επανέρχομαι για άλλη μια φορά διότι θα ήθελα πολύ να ακούσω τη γνώμη σας, που πάντα τόσο με έχει βοήθησει. Έκανα σήμερα ένα υπερηχογράφημα στην 30η εβδ (29 εβδ+4 ημ) και οι μετρήσεις είναι οι εξής:
ΒPD   75mm
OFD   95mm
HC    267mm
AC    238mm
FL    56mm
Οι πρώτες 3 μετρήσεις δείχνουν να είναι στο διάστημα από μικρό έως μεσαίο (καμία δεν αγγίζει το μέσο όρο, όλες είναι χαμηλότερα) ενώ η τελευταία δείχνει ακριβώς πάνω στο μέσο όρο του διαστήματος.
Το βάρος υπολογίστηκε 1284 γρ. (κι αυτό είναι στο διάστημα χαμηλότερα του μέσου όρου) και εκατοστιαία θέση 27,6. Ο πλακούντας είναι οπίσθιος και η ωρίμανσή του γράφει "grade I-II". Το αμνιακό υγρό είναι φυσιολογικό.
Όταν είχα κάνει την β-επιπέδου (22εβδ+1ημ.), οι αντίστοιχες μετρήσεις έδειχναν περισσότερο ικανοποιητικές, από την την άποψη ότι ανήκαν στο διάστημα υψηλότερα του μέσου όρου (το τότε βάρος ήταν 462γρ).
Σύμφωνα με τα παραπάνω, υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το βάρος του μωρού; Θα έπρεπε να ήταν υψηλότερο σε αυτή την εβδομάδα; Το ότι οι ίδιες μετρήσεις (BPD, OFD κλπ.) δείχνουν τώρα να είναι πιο χαμηλές συγκριτικά με τα αποτελέσματα από τον προηγούμενο υπέρηχο, είναι κάτι που πρέπει να με ανησυχεί ότι η ανάπτυξη έχει μείνει πίσω;
Και τέλος, η ωρίμανση του πλακούντα (που είναι βαθμού Ι-ΙΙ) κατά την 30η εβδ. που διανύω είναι ανησυχητική;
Τι θα με συμβουλεύατε ώστε να παρακολουθώ πιο στενά την ανάπτυξη του μωρού μου;
Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
Με εκτίμηση,
ΔΚ
Δρ.Παρμενίων Ζησόπουλος
Συνεργάτης του Gyn.gr
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Αγαπητή  Φίλγ!
Για  φυσιολογικα ευρηματα   προκειται,  που δεν εμπνεουν  ανησυχία,  ότι  κατα καποιο τρόπο εχουμε να  κάουμε  με   μία  εγκυμοσύνη  υψηλου  κινδυνου..
Π.Ζ
Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
Μαιευτήρας Γυναικολόγος (Σε σύνταξη.)
  1. Σάββατο, 27 Αυγούστου 2011
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 1
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Καλησπέρα γιατρέ,
Επανέρχομαι να ρωτήσω ξανά την άποψή σας για τις μετρήσεις που έκανα στον υπέρηχο doppler. Όπως θα δείτε και παραπάνω, στην 30 εβδ. είχα κάνει ένα υπέρηχο και οι μετρήσεις ενώ ήταν μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια, ωστόσο έδειχναν να ανήκουν στο χαμηλό προς μεσαίο διάστημα. Η αλήθεια είναι ότι με είχατε καθησυχάσει και απλά ανέμενα την επόμενη φορά που θα με έβλεπε ξανά ο γιατρός μου. Πράγματι, στην 32η εβδ. έκανα ξανά υπέρηχο και οι μετρήσεις εκείνη την φορά έδειχναν περισσότερο ικανοποιητικές, όπως BPD 83mm, HC 282,7mm, AC 263mm. Μονάχα η OFD παρέμενε στα ελάχιστα όρια που ήταν 97mm. Το βάρος είχε αυξηθεί στα 1.674 γρ με εκατοστιαία θέση 41. Ποσότητα αμνιακού υγρού φυσιολογική και ωρίμανση πλακούντα ΙΙ.
Σήμερα, ακριβώς 2 εβδ. μετά, δηλαδή βρισκόμενη στην αρχή της 34ης εβδ που διανύω, είχε προγραμματιστεί το doppler. Τα αποτελέσματα είναι τα εξής:
BPD  84 mm
OFD 106 mm
HC  298,5 mm
AC   278 mm
FL    63 mm
Η εκτίμηση του βάρους είναι 1.960 γρ. και η εκατοστιαία θέση 24,8. Φυσιολογική ποσότητα αμν. υγρού και ωρίμαση πλακούντα ΙΙ. Η ομφαλική και η αντίστοιχη μέση εγκεφαλική αρτηρία είναι 0,75 και 1,65, αντίστοιχα, σημειώνοντας ότι υπάρχουν φυσιολογικές εμβρυοπλακουντιακές ροές.
Κρίνεται ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα ως προς την ανάπτυξη του εμβρύου; Ο γιατρός μου ανέφερε ότι θα περίμενε να είναι 150-200 γρ μεγαλύτερο, αλλά δεν ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικός. Ωστόσο, σε 17 μέρες κλείσαμε ξανά να κάνω doppler για επανέλεγχο.
Να σας θυμήσω ότι κάνω μία ένεση ηπαρίνης λόγω θρομβοφιλίας και ότι έχω μια παλίνδρομη κύηση (6 εβδομάδων) στο ιστορικό μου (δεν είχα καμία επιπλοκή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου). Με βάση αυτά, ότι είχα μια παλίνδρομη και ότι κάνω αντιθρομβωτικές ενέσεις, ο γιατρός μου σήμερα μου ανέφερε το ενδεχόμενο της καισαρικής ειδικά αν το μωρό συνεχίσει να παίρνει βάρος με σχετικά χαμηλούς ρυθμούς, έτσι ώστε, κατά τα λεγόμενά του, να μην ταλαιπωρηθεί με φυσιολογικό τοκετό. Σας παρακαλώ πολύ πείτε μου ποιά είναι η γνώμη σας. Κρίνετε απαραίτητο να γεννήσω με καισαρική λόγω των ζητημάτων που μόλις ανέφερα; Επίσης, ενάμιση μήνα πριν την πιθανή ημερομηνία μου, είναι αυτοί οι λόγοι σημαντικοί για να καθορίσουν από τώρα την επιλογή του τοκετού; Θα ήθελα πολύ να ακούσω την άποψή σας, ειδικά για το αν πρέπει να ανησυχώ για την ανάπτυξη του μωρού, καθώς και για το αν είμαι σε θέση να ζητήσω φυσιολογικό τοκετό, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν επιπλοκές.
Ειλικρινά, αναμένω με μεγάλη αγωνία την απάντησή σας. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για την βοήθειά σας.
Με εκτίμηση,
ΔΚ
  1. Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 2
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Καλησπέρα γιατρέ,
Επανέρχομαι να ρωτήσω ξανά την άποψή σας για τις μετρήσεις που έκανα στον υπέρηχο doppler. Όπως θα δείτε και παραπάνω, στην 30 εβδ. είχα κάνει ένα υπέρηχο και οι μετρήσεις ενώ ήταν μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια, ωστόσο έδειχναν να ανήκουν στο χαμηλό προς μεσαίο διάστημα. Η αλήθεια είναι ότι με είχατε καθησυχάσει και απλά ανέμενα την επόμενη φορά που θα με έβλεπε ξανά ο γιατρός μου. Πράγματι, στην 32η εβδ. έκανα ξανά υπέρηχο και οι μετρήσεις εκείνη την φορά έδειχναν περισσότερο ικανοποιητικές, όπως BPD 83mm, HC 282,7mm, AC 263mm. Μονάχα η OFD παρέμενε στα ελάχιστα όρια που ήταν 97mm. Το βάρος είχε αυξηθεί στα 1.674 γρ με εκατοστιαία θέση 41. Ποσότητα αμνιακού υγρού φυσιολογική και ωρίμανση πλακούντα ΙΙ.
Σήμερα, ακριβώς 2 εβδ. μετά, δηλαδή βρισκόμενη στην αρχή της 34ης εβδ που διανύω, είχε προγραμματιστεί το doppler. Τα αποτελέσματα είναι τα εξής:
BPD  84 mm
OFD 106 mm
HC  298,5 mm
AC   278 mm
FL    63 mm
Η εκτίμηση του βάρους είναι 1.960 γρ. και η εκατοστιαία θέση 24,8 (έπεσε από 41 που ήταν πριν, αυτό είναι κάτι ανησυχητικό;). Φυσιολογική ποσότητα αμν. υγρού και ωρίμαση πλακούντα ΙΙ. Η ομφαλική και η αντίστοιχη μέση εγκεφαλική αρτηρία είναι 0,75 και 1,65, αντίστοιχα, σημειώνοντας ότι υπάρχουν φυσιολογικές εμβρυοπλακουντιακές ροές.
Κρίνεται ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα ως προς την ανάπτυξη του εμβρύου; Ο γιατρός μου ανέφερε ότι θα περίμενε να είναι 150-200 γρ μεγαλύτερο, αλλά δεν ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικός. Ωστόσο, σε 17 μέρες κλείσαμε ξανά να κάνω doppler για επανέλεγχο.
Να σας θυμήσω ότι κάνω μία ένεση ηπαρίνης λόγω θρομβοφιλίας και ότι έχω μια παλίνδρομη κύηση (6 εβδομάδων) στο ιστορικό μου (δεν είχα καμία επιπλοκή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου). Με βάση αυτά, ότι είχα μια παλίνδρομη και ότι κάνω αντιθρομβωτικές ενέσεις, ο γιατρός μου σήμερα μου ανέφερε το ενδεχόμενο της καισαρικής ειδικά αν το μωρό συνεχίσει να παίρνει βάρος με σχετικά χαμηλούς ρυθμούς, έτσι ώστε, κατά τα λεγόμενά του, να μην ταλαιπωρηθεί με φυσιολογικό τοκετό. Σας παρακαλώ πολύ πείτε μου ποιά είναι η γνώμη σας. Κρίνετε απαραίτητο να γεννήσω με καισαρική λόγω των ζητημάτων που μόλις ανέφερα; Επίσης, ενάμιση μήνα πριν την πιθανή ημερομηνία μου, είναι αυτοί οι λόγοι σημαντικοί για να καθορίσουν από τώρα την επιλογή του τοκετού; Θα ήθελα πολύ να ακούσω την άποψή σας, ειδικά για το αν πρέπει να ανησυχώ για την ανάπτυξη του μωρού, καθώς και για το αν είμαι σε θέση να ζητήσω φυσιολογικό τοκετό, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν επιπλοκές.
Ειλικρινά, αναμένω με μεγάλη αγωνία την απάντησή σας. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για την βοήθειά σας.
Με εκτίμηση,
ΔΚ
  1. Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2011
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 3
Δρ.Παρμενίων Ζησόπουλος
Συνεργάτης του Gyn.gr
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Aγαπητή Φίλη!
Ειναι  πασιγνωστο,  ότι  οι πινακες  βαρους των εβρυων ειναι  ενας μεσος  ορος.,  που  στην Ευρώπη  κυμαινεται  σε τλειομηνα εμβρυα  στα  3400  γρ. Επομενως οι τιμες αυτές  στην πραξη μπορεί   να  διοαφερουν σημαντικά  από  τις λεγομενες  ΄΄φυσιολογικες΄΄ , χωρις  αυτό να ειναι κατ΄αναγκη παθολογικο... Ετσι,  θεωρουμε  οτι ενα  παιδί  τελειόμηνο, με  μια σταδιακή εξελιξη  στην εγκυμοσύνη,  που εχει βαρος 2500  στην  ημερομηνια  τοκετου,   δεν θεωρειται  ελιποβαρές!
Στην περίπτωση  σου,  το βαρος  του  εμβρυου  υπολειπεται ελάχιστα στην  αρχή της  34ης  εβδομαδας,  από  το μεσο  βαρος εμβρύου με συμπληρωμένη την 33η εβδομαδα.(στο  τελος 33ης  το περιμενουνμε  στα 2000 γρ, το δικο σου είναι  μειωμενο  40 γρ μερικες μερες   αργότερα..)
Το ευρημα  δεν  με  εντυπωσιαζει, στην  σταδιοδρομία  μου ήταν συνηθες  να εχουμε  τετοιες   αποκλείσεις...
Για  να  φτασουμε  στο προβλημα  -  μιλώντας  με τα δική σου ορολογια  -  η εκατοστιαία θεση   πρέπει να ειναι  κατω του 10...Δεν  νομίζω  ότι θα συμβει  αυτό... Ειναι  ωστόσο και  νωρίς  ακομη,   1,5 μήνα  πριν την  ΗΤ...
Κατά  τα  άλλα:  ο γιατρός  σου εχει  μπροστα  του  μία  ανήσυχη επιτοκο  που ειναι  σε αντιπηκτικη αγωγη  και ‘’διυλίζει τον κώνωπα΄΄,  επιζητώντας  εξασφαλισεις  για όλα..
Θα  το  πω ανοιχτά:  Αυτά τα δυο μαζί  εχουν την  δυναμική τους στην ιατρική σκέψη και  φέρνουν  το θεμα ΄΄καισαρική΄΄ επι τάπητος.  Κι εγώ, κατω  από παρομοιες  συνθηκες   θα  το έθιγα,  ίσως  επικοινωνιακα  κάπως καλλιτερα..  Στο κατω  - κατω δεν σημαινει,  ότι αυτή  θα διενεργηθει  κι ΄ολας..  
Θα έλεγα  λοιπον – καθως  το  μωρό τωρα  δεν κινδυνευει   –   να ακολουθησει κανείς την ρουτινα  λιγο  πιο  ήρεμα .. Οταν ελθει  η  ‘ώρα, θα γίνει  ότι ειναι καλλίτερο  για  μητέρα  και παιδί...Αυτή  η  ώρα  σπάνια μπορει να κριθεί πριν  το περας της  37ης εβδομαδας,,
Φιλικά
Π.Ζ
Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
Μαιευτήρας Γυναικολόγος (Σε σύνταξη.)
  1. Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2011
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 4
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Καλησπέρα γιατρέ,
σας ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας. Θα ήθελα να σας πω ότι με αυτά τα δεδομένα του doppler (και πριν λάβω την απάντησή σας) αποφάσισα και έκανα έναν υπέρηχο σε έναν εξωτερικό γιατρό και τα αποτελέσματα ήταν τα εξής, στις 33+2 εβδ.:
BDP 85,1 mm
AC   296,3 mm
FL    63,2 mm
Η εκτίμηση του βάρους υπολογίστηκε στα 2.225 γρ (ενώ το doppler 33+1 σας θυμίζω έδειξε 1.960 γρ) και το μηχάνημα έδειξε ακριβώς, σύμφωνα με τα παραπάνω αποτελέσματα, 33+2 εβδομάδες, όσο δηλαδή ήμουν. Δεν αναφέρθηκε δυστυχώς στην εκατοστιαία θέση, για να μπορώ να συγκρίνω, ούτε κι εγώ δυστυχώς γνώριζα την ακριβή σημασία του όρου ώστε να ρωτήσω κάτι επιπλέον. Ο γιατρός ήταν πολύ ευχαριστημένος με τα αποτελέσματα και μου πρότεινε όταν θα κάνω τον επανέλεγχο που μου είπε ο γιατρός μου (τότε θα είμαι 35+4 εβδ.) να κάνω το βιοφυσικό προφίλ που στην ουσία όπως μου εξήγησε περιλαμβάνει το doppler και το nst μαζί.
Θα ήθελα σας παρακαλώ τη γνώμη σας αναφορικά με τα νέα αποτελέσματα. Επίσης, καθώς το αναφέρατε, τι είδους ρουτίνα θα προτείνατε να ακολουθηθεί κατά το προσεχές διάστημα, ήτοι τι είδους υπέρηχο και κάθε πότε; Και τέλος, θεωρείται ότι μια αντιπηκτική αγωγή από μόνη της κρίνει το είδος του τοκετού ή είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους; Δηλαδή, μπορεί να υπάρξει φυσιολογικός τοκετός σε μια περίπτωση που ακολουθείται αντιπηκτική αγωγή ή αυτό είναι απαγορευτικό;
Σας ευχαριστώ πολύ για άλλη μια φορά για το χρόνο σας και την βοήθειά σας.
Με εκτίμηση,
ΔΚ
  1. Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2011
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 5
Δρ.Παρμενίων Ζησόπουλος
Συνεργάτης του Gyn.gr
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Αγαπητή  Φίιλη!
Δεν θα σχολίασω άλλο  τα   περι βαρους  και  αλλαγης  εξεταστών,  που βεβαια δεν εξορκιζουν  τον  αρχικό  προβληματισμό.... Λιγο  να  ΄''σπρωξεις΄΄  τον κερσορα στην οθονης μας   παραπέρα,  αλλάζουν  θετικά  χιλια  δυο..
Η  εντυπωση  μου παντως  ειναι,  ότι  τιποτε το ιδαιτερο δεν συμβαίνει με το βαρος   του  εμβρου...Τα των  αλλων εξετασεων, τα περι  βιο-προφιλ  του εμβρυου  (γραφε καρδιοτοκογραφικός  έλεγχος,  αντιδραση  των  πάλμων και   της  κινητικοτητας  του εμβρυου  σε  θορυβο  και τρανταγμα  των  κοιλιακων τοιχωματων )  ειναι ενεργειες  ρουτι\νας, την  συχνοτητα των  οποίων θα προτεινει ο γιατρός σου στην πορεια.
Η προληπτικη αντιμετωπιση με ηπαρίνες, δεν  αποτελεί  σε  καμια περιτπωση  ένδειξη για καισαρική. Η γυναικα  μπορεί  βέβαια   να γεννήσει  φυσιολογικά και στην  ωρα  της...
Φιλικά
Π.Ζ.  .
Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
Μαιευτήρας Γυναικολόγος (Σε σύνταξη.)
  1. Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2011
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 6


There are no replies made for this post yet.
However, you are not allowed to reply to this post.