default_mobilelogo
    1. anta26
    2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    3. Δευτέρα, 07 Μαρτίου 2011
    Καλησπέρα γιατρέ,

    ειμαι 26 χρονών και ζω στην αγγλία εδώ και 1,5 χρόνο. στις 4 φεβρουαρίου 2011 επισκέφτηκα μία κλινική σεξουαλικής υγείας ώστε να βάλω εμφύτευμα αντισύλληψης (nexplanon). την ίδια μερα έκανα smear τεστ (ή servical screening test), που απ'ότι έχω καταλάβει είναι ίδιο με το τεστ pap, για ένα από τσεκ-απ, μια και ήμουν εκει και επειδη δεν ειχα κανει τεστ pap για 2 χρονια.
    μολις πηρα ενα γραμμα με τα αποτελεσματα, στο οποιο γραφει οτι
    "τα αποτελεσματα του εργαστηριου εδειξαν αλλαγές (borderline changes) σε καποια απο τα κυτταρα του τράχηλου σας. επίσης βρέθηκαν στοιχεία που δείχνουν σε HPV μόλυνση. αυτό σημαίνει οτι μπορεί να βρίσκεστε σε μεγαλύτερο ρίσκο να αναπτύξετε ανωμαλίες στον τράχηλο σας στο μέλλον."
    ετσι, μου εκλεισαν ενα ραντεβου για κολποσκόπηση για το τέλος του Μαρτίου.
    τα αποτελέσματα αυτα ήταν μεγάλη εκπληξη για μένα, καθώς έκανα στην Ελλάδα τεστ pap καθε 1,5 χρονο απο όταν ημουν 18 χρονών και πάντα ήταν κανονικα. το τελευταίο που έκανα ήταν πριν 2 χρονια, αλλά από τοτε δεν ειχα επαφές χωρίς προφύλαξη.

    επιπλέον, τον Νοέμβριο του 2010 έκανα εξετάσεις πάλι γιατί είχα καποιο ερεθισμό από το ξύρισμα γύρω από την περιοχή του πρωκτού και μου είπαν οτι βρήκαν ίχνη του ιού του έρπη. το οποιο πάλι μου φάνηκε παράξενο γιατί ειχα μονο μια σεξουαλικη επαφη πριν απο ενα χρονο (Νοεμβριος 2009) και στη συνέχεια επαφές με τον τωρινό μου σύντροφο απο τον Οκτωβριο 2010, αλλά καμμια δεν ήταν χωρίς προφύλαξη. μου είπαν οτι πιθανότατα είχα τον ιο από παλιοτερα και απλά τωρα εκδηλώθηκε. αυτό μου έκανε εντύπωση όμως, γιατί υποστηρίζουν οτι δε μπορείς να μεταδώσεις τον ιο αν δεν εχεις συμπτώματα την στιγμή της επαφής και εγώ ποτέ δεν είχα επαφή με κάποιον που ειχε εξάνθημα ή σημάδια. Ξέρω ότι δεν έχει νόημα να ψάχνω πώς συνέβη, από πού ήρθε και ποιον να κατηγορήσω, αλλά είναι καλό να ξέρω πώς να προφυλλάσσομαι και να προφυλλάξω τον σύντροφο μου.
    επίσης, μου έχει περάσει από το μυαλό, ότι εδώ στην αγγλία έχουν χαμηλότερα όρια για τις εργαστηριακές εξετάσεις και το παραμικρό ίχνος το βλέπουν σαν ιο, καθώς, πριν ακόμα βγουν τα αποτελέσματα θετικά για έρπη, μου έδωσαν προληπτικά πάρα πολλά φάρμακα για μία βδομαδα και καθώς επίσης, στην ελλάδα για 6 χρόνια (18-24 χρονών) ό,τι εξετάσεις και αν έκανα έβγαιναν πάντα καλές, εκτός από 2-3 κολπίτιδες που αντιμετώπιζα με αλοιφή που μου εδωσε ο γυναικολόγος.
    -ειναι πιθανόν κάτι τέτοιο?

    -τον ιο HPV (ή και του έρπη), θα μπορούσα να τον έχω κολλήσει από τουαλέτα, ή από εσώρουχο μου που φόρεσε κάποια συγκάτοκος μου (αλλά το οποιο εγώ φυσικά έπλυνα στο πλυντήριο πριν φορέσω)? το ρωτάω αυτό, γιατι και τα δύο κρούσματα (ερπης και HPV), εμφανίστηκαν αφού μετακόμισα σε σπίτι με 3 κορίτσια συγκατοίκους (μεχρι τοτε εμενα μονη απο 17,5 χρονων), από τις οποίες η μία εμαθα ότι είχε κονδυλώματα (warts μου τα ειπαν αλλα καταλαβα οτι ετσι λένε τα κονδυλώματα) πριν από ενα χρονο και τα είχε καυτηριάσει.

    αυτήν την περίοδο έχω σταθερό σύντροφο εδώ και 5 μήνες, και αφού κάναμε εξετάσεις τον Νοέμβριο για αφροδίσια νοσήματα (και πέρα από τον ιο του έρπη σε μένα, ολα τα υπόλοια ήταν καλά) η μέθοδος αντισύλληψης που χρησιμοποιούμε είναι το εμφύτευμα nexplanon.
    -τώρα που ξέρω ότι εχω καποια ίχνη του ιου HPV, στον τραχηλο μου, πώς πρέπει να το χειριστώ? να απέχω απο σεξουαλική επαφή για ένα μήνα μεχρι την κολποσκοπηση μου, όταν θα μάθω περισσοτερα,
    να χρησιμοποιώ προφυλακτικό ή να συνεχίσω να έχω επαφές χωρίς προφυλακτικό? Το ρωτάω αυτό γιατι δεν γνωρίζω αν μπορώ να μεταδώσω τον ιο HPV στον σύντροφο μου και πώς πρέπει να τον προφυλάξω.

    το ραντεβού της κολποσκόπησης που μου έκλεισαν είναι σχεδόν 2 μήνες μετα την πρώτη εξέταση (servical screening test) η οποία ηταν στις αρχές του φεβρουαριου.
    -πιστεύετε οτι θα έπρεπε να το επισπεύσω ή είναι ένα στανταρ διάστημα που πρέπει να περάσει μεταξύ των εξετάσεων, ή δεν είναι τοσο σοβαρό ωστε να μην περιμένω αλλες 20 μέρες?

    -τέλος, δεν έχω καταλάβει αν ειμαι υποψήφια να έχω κονδυλώματα ή αν η εξέταση θα γίνει για να προλάβω καρκίνου του τραχηλου (να σημειώσω που δεν έχω ιστορικό καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στην οικογένεια μου). υπάρχει περίπτωση να έχω και τα δύο?

    Έκανα καποια έρευνα στο διαδίκτυο γι αυτά τα θέματα και διαβασα και στο φόρουμ σας αρκετά, αλλα ακόμα έχω τις παραπάνω απορίες. συγγνώμη για το εκτενές γράμμα και ευχαριστώ προκαταβολικά για απαντήσεις και όποιο σχόλιο σας.

    Άντα

    υ.γ. να προσθέσω οτι τον δεκεμβριο του 2010 εσπασα το ποδι μου και εκανα εγχειρηση. δε ξερω αν έχει καποια σχέση, σκέφτηκα ίσως οτι ο οργανισμός μου ειχε ταλαιπωρηθει και ήταν πιο αδύναμος για κάποιο διάστημα.
    Δρ.Παρμενίων Ζησόπουλος
    Συνεργάτης του Gyn.gr
    Αποδεκτή απάντησηPending Moderation
    Aγαπητή  Φίλη!
    Ο  ιίος του  ερπητα   και  ο  ιός καποιου  στελέχους  HPV,  μεταδιδονται  μονον  με σεξουαλική  σχεση,   ή  εν πάσει περιπτωσει  με   αμεση δερματική  επαφή.(ο  ιος  του επιχείλιου ερπητα  μπορει να μεταδοθει  π.χ.  με  φιλί!). 
    Δεν  μεταδιδονται  από  τουαλέττες,  από ρούχα,  πετσέτες και   κοινούς συγκατοίκους..
    Ο ιός  του ερπητα μεταδιδεται,  όταν ειναι  σε εξαρση, στο σταδιοο των  φυσαλιδων..Αν   η εστία ειναι  μικρή,  δεν θα την  προσεξει κανείς.. 
    Ειναι  ματαιο  να κάνουμε  συλλογισμούς,  για   το  πότε,  ποιός  ποιόν  επιμόλυνε..
    Ο   HPV  μπορεί  να προσβάλλει τον τραχηλο   της  μητρας  και  οι  κυτταρικές  αλλοιωσεις  να  φανουν   ισως και χρόνια  αργότερα.
    Το  ίδιο  και  ο έρπης, του  οποιου  η υποτροπή  μπορει  να εκδηλωθεί  με έναυσμα   ψυχολογικές καταστάσεις..
    Για την  κολποσκόπιση: Θα  δειξει  αν  υπάρχουν  ορατές   αλλοιωσεις, τυπικες  για  HPV  στον  τράχηλο  της  μητρας . Θεραπεία  μαλλον δεν θα χρειαστείς..
    Γία  να  σε καθησυχάσουμε (όσο γίνεται!):  Πολύ  πανω  από τις μισές  γυναικες  της  ηλικίας σου, εχουν  προσβληθεί   από  καποια στελεχη  HPV. O οργανισμός  αναπτύσει  αντισώματα  εναντίον του  ιού  και  η επιμολυνση ξεπερνιέται  στην συντριπτική  πλειοψηφία των περιπτωσεων μεσα σε  περιπου  3 χρονια..
    Σε  καποιες , πολυ μεμονωμένες περιπτωσεις,  η  παρουσία  του  ιου  παραμένει,  οποτε  οι  γυναικες αυτές μπορει   στην πορεια της ζωής   τους   -  κυρίως   αν δεν  ελεγχονται  με Pap  και κολποσκοπιση,  να αναπτύκουν σοβαρές  δυσπλασίες  στην   περιοχή του τραχήλου..
    Δες  σχετικά με  ΗPV    στο  http://www.gyn.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=404:epimolynsi-me-stelexi-hpv-nosos-kai-therapeia-&catid=23:2010-06-11-16-48-52&Itemid=157
    Φιλικά
    Π.Ζ.
    Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
    Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
    Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.
    1. Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2011
    2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    3. # 1
    Αποδεκτή απάντησηPending Moderation
    γιατρέ σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας. θα περιμένω για την εξέταση και ελπίζω να μην είναι κάτι σοβαρό.

    μονο, θα μπορούσατε να μου πείτε πως πιστεύετε ότι θα έπρεπε να συνεχίσω στο μεταξύ, όσον αφορά στη μέθοδο αντισύλληψης? χρειάζεται να χρησιμοποιώ (επιπλέον του εμφυτεύματος) προφυλακτικό για να προστατεύσω τον σύντροφο μου από τον HPV?
    1. Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2011
    2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    3. # 2
    Δρ.Παρμενίων Ζησόπουλος
    Συνεργάτης του Gyn.gr
    Αποδεκτή απάντησηPending Moderation
    Θα έλεγα, ''μέχρι νεωτέρας ΄΄,  ας χρησιμοποιησετε  ενα  προφυλακτικό ..
    Φιλικά
    Π.Ζ
    Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
    Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
    Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.
    1. Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2011
    2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    3. # 3
    Αποδεκτή απάντησηPending Moderation
    Καλησπέρα γιατρέ,
    χθες μου εκαναν την εξέταση κολποσκόπησης επιτέλους. έριξαν 1-2 διαλύματα στον τράχηλο και μου ειπαν οτι υπάρχουν ελαφριές (mild) αλλαγές. γι αυτό το λόγο, πήραν δείγμα απο τον τράχηλο μετά από τοπική αναισθησία και μου είπαν οτι σε 3-4 βδομαδες τα αποτελέσματα της βιοψίας θα δείξουν πιθανόν ότι δε θα χρειαστώ θεραπεία αλλά θα πρέπει να επαναλάβω την κολποσκόπηση σε 6 μήνες, και αν τότε δεν εχει θεραπευτεί η περιοχή από μόνη της  ίσως χρειαστώ θεραπεία. μίλησαν για CIN1, CIN2 και CIN3. δηλαδή η περίπτωση μου θα ειναι μαλλον CIN1 και μόνο όταν γίνει CIN2 θα πρέπει να γίνει θεραπεία οπότε και θα αφαιρέσουν τις αλλοιωμένες περιοχές από τον τράχηλο (και απλά θα έχω λίγο αίμα για 4 βδομάδες).
    τόνισαν επίσης ότι ο τύπος HPV που έχω δεν έχει καμμιά σχέση με κονδυλώματα (warts), οπότε δε χρειάζεται να ανησυχώ για κάτι τετοιο. (για παν ενδεχόμενο πήγα σήμερα σε ειδικό γιατρό και με εξέτασε για κονδυλώματα και μου είπε οτι δεν υπάρχει τίποτα)
    συμφωνείτε με τα παραπάνω? ποιά είναι η γνώμη σας? μου είπαν επίσης ότι και στην χειρότερη περίπτωση, ο καρκίνος ίσως κάνει πολλά χρόνια να αναπτυχθεί.
    τέλος με συμβούλεψαν ότι δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιώ προφυλακτικό, καθώς δεν υπάρχει περίπτωση να επηρρεαστεί ο σύντροφος (καθώς δεν έχει τράχηλο :) )
    1. Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2011
    2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    3. # 4
    Δρ.Παρμενίων Ζησόπουλος
    Συνεργάτης του Gyn.gr
    Αποδεκτή απάντησηPending Moderation
    Aγαπητή Φίλη!
    Με ολο τον σεβασμό  στους Αγλους συναδέλφους  μου..
    Περίμενε  καλλίτερα   το ιστολογικό  αποτέλεσμα.. Αν  ήταν    τοσο βέβαιοι  για την διάγνωση  ( και δεν μπορεί  να 'ήταν, αν  σου  μιλούσαν  για  CIN  όλων των  βαθμίδων) , ειναι λογικό  ότι  δεν θα  προέβαιναν στην  βιοψία..
    Τι  θα σε πειράξει  μεχρι να επιβεβαιωθουν  , να προσεξεις;
    Π.Ζ.
    Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
    Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
    Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.
    1. Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2011
    2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    3. # 5
    Αποδεκτή απάντησηPending Moderation
    είπα να περιμένω τα αποτελέσματα της βιοψίας, αλλά επειδή έχω μπερδευτεί...

    είστε σκεπτικός με το "ο τύπος HPV που έχω δεν έχει καμμιά σχέση με κονδυλώματα (warts), οπότε δε χρειάζεται να ανησυχώ για κάτι τετοιο", γι' αυτό προτείνετε προφυλάξεις, ή πιστεύετε ότι σε περίπτωση που ο σύντροφος μου είναι φορέας και έχω συνεχή επαφή με τον ιο, μπορεί η κατάσταση μου να χειροτερέψει?

    επίσης, ήθελα να ρωτήσω πόσες μέρες είναι φυσιολογικό να έχω αίμα μετα από τη βιοψία. μου είπαν ότι θα έχω αίμα για 4 μερες και δε πρέπει να έχω επαφές κατα τη διάρκεια. έχουν περάσει όμως 8 μέρες από τότε και ακόμα έχω λίγο αίμα (φυσικά δεν είχα καμμία επαφή στο διάστημα). πρέπει να το κοιτάξω ή να κάνω υπομονή?
    1. Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011
    2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    3. # 6
    Δρ.Παρμενίων Ζησόπουλος
    Συνεργάτης του Gyn.gr
    Αποδεκτή απάντησηPending Moderation
    Αγαπητπη   Φίλη!:
    Απάντησα  νομζιω επαρκως... Να μην εναναλαμβάνομαι..
    Η συζητηση  ΄΄χαλάει΄΄,  ματσαλιαζοντας΄΄  το  θεμα  μας..
    Αφου βιάζεσαι  τοσο,  μπορεις να εφαρμοσεις   οποια συσταση νομιζεις εσύ..
    Πολυ φιλικά
    Π.Ζ.
    Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
    Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
    Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.
    1. Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011
    2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    3. # 7


    There are no replies made for this post yet.
    However, you are not allowed to reply to this post.