user_mobilelogo
  1. sangerin
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2010
Παρακαλώ βοηθήστε με να καταλάβω τα αποτελέσματα του Τεστ ΠΑΠ.
Είμαι 34 χρονών και έχω μια κόρη (8 χρονών)
Στις 01/10/10 έκανα τεστ ΠΑΠ και η τελευταία μου περίοδος ήταν στις 09/09/10.
Η επόμενη μετά το τεστ ΠΑΠ ήρθε στις 08/10/10
 
Τα αποτελέσματα του τεστ ΠΑΠ ήταν τα εξής:
ΚΟΛΠΙΚΟ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑ ΕΞΩΤΡΑΧΗΛΙΚΟ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑ
Πλακώδη Κύτταρα Πλακώδη κύτταρα    : αρκετά
Επιπολής      :  λίγα                                           …
Διάμεσα       : αρκετά                                        Πολυμ/πύρηνα         : λίγα
Παραβασικά :  -
(όλα τα άλλα τίποτα)
Ορμονολογική εικών:
Χαμηλής οιστρογονικής δράσεως
ΕΝΔΟΤΡΑΧΗΛΙΚΟ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑ
Χλωρίς Αδενικά ενδροτραχήλου   : αρκετά
Κολποβακτηρίδια  : πολλά                                    …
…                                                                     Πολυμ/πύρηνα                  : λίγα
Πολυμ/πύρηνα      : λίγα                                      …
Μη φυσιολογικά κύτταρα
(όλα τα άλλα τίποτα)                                          Κοιλοκύτταρα          : Ναι ?

(όλα τα άλλα τίποτα) σημείωση με το χέρι:
«παραβασική με εκφυλιστικές αλλοιώσεις»

Συμπέρασμα:
«Αρνητκό για κακοήθεια. Ασαφής κοιλοκυττάρωση (HPV; Υποοιστρογονισμός;; Prel;; PCO;;)



Τι είναι όλα αυτά;;; Στις σημειώσεις που είναι γραμμένες με το χέρι την λέξη «παραβασική» και στην παρένθεση την λέξη «Prel» ΔΕΝ την έβγαζα και έγραψα αυτό που νομίζω ότι σημειώνει ο κυτταρολόγος. Ίσως γράφει κάτι άλλο.
Ο Γυναικολόγος μου, μου γράφει να κάνω καλλιέργεια κολπικού υγρού και στη συνέχεια (και μετά από θεραπεία αν προκύψει κάποιο μικρόβιο) να κάνω τυποποίηση του ιού HPV με μοριακές τεχνικές και στη συνέχεια κολποσκόπηση.
Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του μου είπε ότι δεν είναι σίγουρα λέει HPV αλλά πρέπει να κάνουμε την εξέταση για να ξέρουμε.
Και ρωτώ λοιπόν. Τα κοιλοκύτταρα με ερωτηματικό σημαίνει ότι πιθανόν έχω τον υιό ??
Και αν ναι πότε τον κόλλησα? Γιατί έχω σταθερή σχέση, από το 1998 και εντομεταξύ έχω κάνει και
10-12 ΠΑΠ τεστ. Και η χαμηλή οιστρογονική δράση??? Έψαξα στο διαδίκτυο και βρήκα ότι την έχουν όσες μπαίνουν στην κλιμακτήριο. Εγώ όμως είμαι 34.
Σας παρακαλώ να μου απαντήσετε ειλικρινά για να ξέρω τι να περιμένω……
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!!!
Δρ.Παρμενίων Ζησόπουλος
Συνεργάτης του Gyn.gr
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Αγαπητή Φίλη! sangerin
Η παρουσια παραβασικων  κυττάρων ειναι  κατα  βασιν  φυσιολογική... Καμία   φορά,  όταν   η ληψη  του  Pap  διενεργείται με εξάσκηση  μεγαλυτερης  πίεσης  του σπάτουλας,  ΄΄ξηλώνονται΄΄  κύτταρα  ολων  των  κυτταρικών  στοιβάδων  του καλύματος του τραχηλου (οι φυσιολογικές αυτές στοιβάδες  χαρακτηριζονται - από πανω  προς τα κατω  - σαν ΄΄επι πολλής  ή  επιφανειακή΄΄ ,  διαμεσος΄΄ και ΄΄παραβασική΄΄ .. Υπάρχουν  -  οχι  παντα -  ακομη  και  ΄΄αδενικα΄ κυτταρα΄΄,  που  προερχονται  από τον ενδοτραχηλο  και σπανια  από το ενδομήτριο... Αυτά  ωστοσο,  σε ένα  σχετικά μεγαλο  ποσοστό  επιχρισματων,  δεν τα βρισκουμε, επειδή  δεν  αποφολιδώνονται ευκολα... 
Οταν  υπάρχει  οιστρογονική ανεπάρκεια (καταστάσεις  συνήθως - όχι  ομως αποκλειστικώς -  στην κλιμακτηριο και εμμηνοπαυση),  τα κυτταρα της  επιφανειακης,  ή και της  διαμεσου σοτιβάδος σιγά - σιγά  μειώνονται  και  παραμενουν  κυριως  τα παραβασικά... Τοτε μιλάμε  για ατροφια  του  κολπικου επιθηλιου...
Υπαρχουν  όμως  και άλλες καταστασεις ,  που προκαλουν  κυτταρολογικες εικονες   μικρου βαθμου  ατροφιας   του κολπικου επιθηλιου,  που πράγματι  ειναι  δυνατόν  να προκληθουν  από  την  προσβολή (παλαιά,  ή πρόσφατη ) ιών  κονδυλωμάτων..Οι εικονες   αυτές  δεν ειναι  μονιμες και   υποστρεφονται συνηθως γρηγορα..
Η πλεον τυπική εικονα  ειναι εκείνη της  λεγομενης  κοιλοκυττάρωσης,  που προσβαλει  όμως  κυριως  κυτταρα  της  επιφανειακης  και διαμεσου στοιβαδος  και παρα πολυ σπανια μονον της παραβασικής..  Στα παραβασικα (αλλα και  σε άλλα  κυταρα )  κυτταρα  μπορει να  προκυψουν εκφυλιστικες αλλοιωσεις - το κυτταρο  εχιε αποφολιδωθει  και  υποκειται  σε  φυσιολογικη καταστροφή  -  που  συγχέονται  με κοιλοκυτταρωση... και πολυ σωστά   γι  αυτό  και ο  κυτταρολογος  δεν εκφραζεται  με  βεβαιότητα επ΄αυτού. 
Μια ιδέα, για  το τι  εικονες  μιλαμε, μπορεις να παρεις  στο http://www.gyn.gr/index.php?option=com_phocagallery&view=category&id=2:-hpv

Στο δια ταυτα:   Το οτι  δεν  εχεις  οιστρογονική ανεπάρκεια, θα φανεί  από  το  οτι  η επόμενη περιοδος θα εμφανιστει  κανονονικότατα... Αν  αργησει σημαντικα, τοτε κάτι  δεν πήγε καλά στον συγκεκριμένο κυκλο και θα   το δει κανείς... Δεν θα  πει  όμως ότι  μπηκες σε προκλιμακτηριο..

Για την  ταυτοποιηση ιων  HPV : Διενεργείται  όπως περιπου  ενα  Pap-test...Ειναι   πολυ ευκολο..
Aυτό  που  πρέπει να γνωριζεις  ειναι:  ενα μεγαλο  ποσοστό γυναικων της  ηλικιας  σου,  εχουν προσβληθει κάποτε από  ιους  κονδυλωμάτων (στο εξωτειρκο  μιλαμε  για  ποσοστό μέχρι  και   70% των  νεων  κυριως γυναικων!) και το το το τεστ  μπορει  να   βγει  θετικό,  χωρίς   να  σημαινει κατ΄ ανάγκη, ότι  θα νοσησεις..
Προσωπικά,  θα συνιστούσα,  τοσο  μία  επνανάληψη του τεστ,  μετά το περας της   επόμενης περιοδου, όσο και  μία  κολποσκόπιση..
Η προσβολή από  HPV,  προκειμενου να  προκαλέσει δυνητικό προβλημα, πρέπει ,  οχι  μόνον να  προσβάλει  πολυ  συγκεκριμένο σημείο στον  τράχηλο (στρώμα  εφεδρικων - τελευταια  το λεμε  και βλαστικων -  κυτταρων ), αλλά  κυριως να προκαλέσει  ορατές αλλοιωσεις στον τραχηλο  της  μη-τρας,  που να   διασπιτώνονται  κολποσκοπικά,  ή σοβαρές  κυτταρολογικες ατυπίες στο  Papanicolaou - test (που  δεν εχεις..)
Φιλικά
Π.Ζ
Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
Μαιευτήρας Γυναικολόγος (Σε σύνταξη.)
  1. Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2010
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 1
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Κύριε Ζησόπουλε, σας ευχαριστώ θερμά που μου εξηγήσατε πως έχουν τα πράγματα!Και κυρίως σας ευχαριστώ γιατί ξέρω ότι σπαταλήσατε χρόνο ενώ αυτόν τον χρόνο έπρεπε να μου τον διαθέσει ο δικός μου γιατρός.
Αυτός ήταν και ο λόγος που ψιλοπανικοβλήθηκα. Γιατί ο κατά τα άλλα σχολαστικός γιατρός μου που με έπερνε για ένα απλό μικρόβιο τηλέφωνο και μου εξηγούσε.......τώρα με μισόλογα και χωρίς εξηγήσεις μου είπε ότι πρέπει να κάνω τεστ HPV “για να είμαι σίγουρη”!!!
Το έκανα λοιπόν το τεστ και περιμένω τα αποτελέσματα σε 10 μέρες και θα σας ενημερώσω.
Θα ήθελα όμως να σας ρωτήσω και κάτι άλλο.
Μου γράψατε ότι σε περίπτωση που έχω τον υιό μπορεί να τον έχω κολήσει κάποτε. Δηλαδή υπάρχει περίπτωση να τον έχω κολήσει 12 χρόνια πρίν και να μην φάνηκε σε κανένα τεστ παπανικολάου????
Μου φαίνεται πολύ περίεργο και επιμένω γιατί έχω ιστορικό σοβαρής αιματολογικής ασθένειας με παραπάνω απο 2 χρόνια σκληρές χημοθεραπείες και απίστευτες ανοσοκαταστολές. (δεν έχω μεταμοσχευθεί όμως)
Τόσο μεγάλο διάστημα χωρίς άμυνα ο οργανισμός μου, πώς και δεν εμφανίστικε κάτι τότε???
Σας ευχαριστώ και πάλι θερμά.
  1. Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 2
Δρ.Παρμενίων Ζησόπουλος
Συνεργάτης του Gyn.gr
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Αγαπητή   Φίλη! sangerin

Ναι ειναι δυνατόν  η  επιμολυνση  (αν  υπάρχιει φυσικά!  Αυτό πρεπει  πρωτα να επιβεβαιωθει)  να  επηλθε  προ 12ετίας   και  οι  κυτταρολογικές αλλοιωσεις  να φανουν τωρα,,,
Εχω  υπ΄ οψη  μου περιστατικό 20ετίας ...
Γυναικα  που ξεγενησα με καισαρική τομή, εμφάνισε  σοβαρότατο  προβλημα  (αδενοκαρκινωμα ενδοτραχηλου)  από τον   ενα χρονο στρον  άλλο.   Κατατα λεγομενα της -  που δεν τα αμφισβητω -  η τελευταια της  σεξουαλική  σχεση  ήταν   αυτή  που οδηγησε στην συλληψη προ  20ετίας ..
Ειδικα για περιστατικά  ανοσοκαταστολής,  η εμπειρία  μου ειναι  ελαχιστη ..
Ειχα  (κι εχω  ακομη ) στην επιβλεψη  μου περιστατικό  με  HIV  (δεν ειναι η  δια κατασταση με την δική σου, αλλα  για  ανοσκαταστολη προκειτai, από αλλη αιτία ) που εμφανισε μια  δυσπλασια   σοβαρου  βαθμου στο  Pap-test (CIN  2) 15  χρονια  μετά την πιθανή επομολυνση  με HIV...
Συζυγος  και το 8χρονο παιδί της  που ξεγνεννησα με καισαρική σε ανυποπτο χρόνο, μη γνωριζοντας την  βασική διαγνωση ,   δεν ειχαν προσβληθει  από  HIV..
Για μενα πάντως,  η υπόθεση  σου οτι σενα  δεν  μπορεί  να  προκειται  για  παλαιά επιμολυνση,  δεν με ενθαρύνει να συνταχθώ  οπωσδηποτε  με τον συλλογισμό  σου...
Εξ  άλλου,  ολη αυτή η συζητηση εχει θωρητικό  μονον  ενδιαφέρον, επειδή  στην προκειμενη περιπτωση  δεν ειναι σημαντικό, αν η επιμολυνση ειναι  πολύ,  ή λιγοτερο παλαια..
Φιλικά
Π.Ζ
Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
Μαιευτήρας Γυναικολόγος (Σε σύνταξη.)
  1. Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 3
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Τέλος καλό, όλα καλά τελικά !!!!
Το Τεστ βγήκε αρνητικό οπότε ξεχνάω ότι έχει σχέση με hpv!
Φίου....!!! μου έφηγε ένα μεγάλο άγχος.
Βέβαια το ξέρω αρκετό καιρό αλλά είχα τόση χαρά που ξεχάστηκα να
σας ενημερώσω.
Τελικά ένα όχι και τόσο καλό τεστ ΠΑΠ δεν σημαίνει απαραίτητα κακά αποτελέσματα!
Ευχαριστώ που με ακούσατε και που δώσατε το χρόνο σας!
  1. Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2010
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 4
Δρ.Παρμενίων Ζησόπουλος
Συνεργάτης του Gyn.gr
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation

Π.Ζ.
Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
Μαιευτήρας Γυναικολόγος (Σε σύνταξη.)
  1. Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2010
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 5


There are no replies made for this post yet.
However, you are not allowed to reply to this post.