user_mobilelogo
  1. fkouk2000
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. Σάββατο, 04 Ιανουαρίου 2014
 
Καλησπέρα κ. Ζησόπουλε,
Τη Δευτέρα έκανα μικροσκοπική εξέταση κολπικού υγρού, καλλιέργεια κολπ. υγρού (αναερόβια και αερόβια) και γενική εξέταση ούρων και η αερόβια έδειξε πολλές αποικίες από μύκητες Candida spp, καθώς και το μικρόβιο Klebsiella pneumoniae, ενώ η αναερόβια ουδέν παθογόνο. Επίσης η γενική ούρων ενώ για τα περισσότερα ήταν αρνητική έδειξε αρκετούς μικρο-οργανισμούς, λίγα πλακώδη επιθήλια, 5-6 πυοσφαίρια, 1-2 ερυθρά αιμοσφ. Οι ενοχλήσεις που έχω δεν είναι έντονες, ωστόσο κάποιες φορές είναι έντονος ο πόνος και δεν μπορώ να προσδιορίσω από που προέρχεται (κόλπο ή ουρήθρα). Χθες είχα πάει στο γυναικολόγο και μου συνέστησε να κάνω μια καλλιέργεια ούρων και να ξεκινήσω τα Canesten για τους μύκητες για 1 βδομάδα. Αν δε βρεθεί μικρόβιο στο ουροποιητικό δεν θα πάρω καθόλου αντιβίωση για το μικρόβιο που προανέφερα, θα περιμένουμε να περάσει μόνο του. Υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο χωρίς αντιβίωση?

Επίσης σήμερα το πρωί πήγα για την καλλιέργεια ούρων(δεν έχω ξεκινήσει ακόμη τα κολπικά υπόθετα) αλλά δεν είχα πλυθεί το πρωί (δεν το ήξερα και δεν μου το είπε ο γιατρός), είχα κάνει εξωτερική πλύση το βράδυ πριν κοιμηθώ. Πόσο μπορεί να επηρεάσει αυτό το αποτέλεσμα? Μήπως πρέπει να επαναλάβω την εξέταση? Αν ξεκινήσω το βράδυ τη θεραπεία για τους μύκητες και κάνω επαναληπτική καλλιέργεια ούρων τη Δευτέρα, υπάρχει περίπτωση να επηρεάσει  η θεραπεία το αποτέλεσμα?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγγνώμη αν σας κούρασα.
Δρ.Παρμενίων Ζησόπουλος
Συνεργάτης του Gyn.gr
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Αγαπητή   Φίλη! Σε  περιπτωσεις  κολπιτιδος  βακτηριδιακής αιτιολογίας,  η καλλιεργεια  βγαινει θετική  μονον  σε ένα  από τα πολλα  παθολογικα μικροβια  που εχουν  εποικισει τον  κόλπο. (οι  μύκητες δεν ειναι  μικροβια, ειναι ... φυτά ). Και στην περιπτωση  σου λοιπόν,  στο πρόβλημα  συμμετεχουν  πολυ περισσοτεροι  μικροβιακοι παραγοντες   απ΄ ότι πιστεύεις η  ίδια, καθως  και  πολλοι  συναδελφοι  μου.  (Δεν  υπάρχει  π.χ. εικονα  κολπιτιδος   απο  Klebsiella  pneumoniae   μόνον!).  Τελος παντων, το θεμα  ως προς αυτά  μπορει να συζητηθεί μονον με γιατρους.   Η θεραπεία  που θα προτεινα είναι  η ενδοκολπική χρηση  ενός αντιβιωτικου  για  1 εβδομαδα -  μπορεί να χρησιμοποιήσει κανεις   και από στοματος  αγωγή, δεν ειναι λαθος -  και στο τέλος της  θα συνιστουσα  την χρηση ενος  τοπικου  μυκητοκτονου βραχειας θεραπειας  (ας πουμε  μιας  η το πολυ  3  ημερων) , επειδή  οι πάντα συνυπάρχοντες μυκητες,  δεν  αντιμετωπίζονται  με αντιβίωση, αλλα  τουναντίον μπορεί να  πολλαπλασιαστουν μετά  από αυτήν. Αυτή την τοπικη  αντιμυκητησιακη  αγωγη  (με κολπικα υποθετα  ή κολπικη  κρεμα) την συνιστώ  και  αμεσως  μετα την επομενη περιοδο., επειδη  οι  μύκητες υποτροπιαζουν  τοτε ευκολώτερα,  μια  και πολλες φορές οι αμυντικοι  μηχανισμοι  το  κολπου  δεν  εχουν  ακομη αποκατασταθει  τελειως. Για το θεμα της καλλιεργειας  ούρων :  Η  συλλογ  ούρων   δεν  νομίζω  ότι έγινε όπως έπρεπε.  Αν συμπαρασύρθηκαν  στοιχεια απο  τα υγρα  κολπου,  το τυχόν παθολογικό αποτέλεσμα  δεν ειναι  φερέγγυο!   Αν  λοιπον η καλλιεργεια βγεί  παθολογική, θα συνιστουσα  επαναληψη  της  ως εξείς:   Πρωινα  ουρα.  Αφου  πλυθεις εξωτερικώς  και στεγνώσεις,  πρωτα   θα  ουρήσεις  λίγο στην τουαλέττα  και θα συλλέξεις  μια ποσοτητα απο τα υπολοιπα  ούρα σε  αποστειρωμενο δοχειο  (φαρμακειο!), για να το δωσεις  συντομα   σε  μικροβιολογικο  εργαστήριο  για γενική  ουρων,  καλλιεργεια  και τεστ  αντιβιωτικών. Σε περιπτωση  που  και τοτε το αποτελεσμα ειναι  παθολογικό, εξυπακούεται,  οτι η αντιβίωση  που  θα παρεις  για  αυτό, επαρκει  και  για το προβλημα  του κολπου.  Την  τοπική αντιμυκητησιακή θεραπεια,  θα την εκαμνα  και τοτε  επισης στο τελος της όποιας αντιβιωτικής  αγωγής. Κατά την διαρεκια της, το αποτελεσμα  δεν ειναι τοσο  καλό. Η  θεραπεια της  κολπιτιδος  ειναι  εύκολη,  βραχύχρονη  και κατα  κανονα πολύ αποτελεσματική.   Εχε  υπ΄όψη σου, αν το προβλημα συνεχίζει, κάτι που διαβασα σ΄ενα κλασικο  συγγραμμα  γυναικολογιας: Σε κολπιτιδες που δεν περνουν, ή η διάγνωση ειναι λαθος,  ή  η θεραπεια  αναπαρκής. Σημειωση:   Ολα τα παραπνω δεν ειναι  μονοδρομος!  Αλλοι γιατροί  μπορεί επισης  να χρησιμοποιήσουν άλλους εξ  ίσου αποτελεσματικους τροπους αντιμετωπισης.   Τα παραπάνω αφορουν αποκλειστικά την δική  μου προσέγγιση  του προβληματος. Με φιλικούς   χαιρετισμούς Π.Ζ.
Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
Μαιευτήρας Γυναικολόγος (Σε σύνταξη.)
Εκάβης 1 4 όροφος Τηλ: (2310) 828594 Fax : Τ.Κ. 54621, Θεσσαλονίκη email: [email protected]
  1. Σάββατο, 04 Ιανουαρίου 2014
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 1


There are no replies made for this post yet.
However, you are not allowed to reply to this post.