user_mobilelogo
Μαρια. και 189 επισκέπτες
  1. Eirini
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2019
καλησπέρα
Παρακαλώ πολύ για την γνώμη σας για το παρακάτω θέμα :
Παίρνω ορμονική υποκατάσταση από το 2009 (dermestril patch 50 mg 2 την εβδομάδα και 14 μέρες στο τέλος του κύκλου προσθέτω dufaston 10 mg)
Κάνω τον έλεγχό μου κάθε χρόνο (μαστογραφία, υπέρηχο στήθους, υπέρηχο γυναικολογικό, οστική πυκνότητα)
Είναι όλες καλές, δεν έχω οικογενειακό ιστορικό
Λόγω της οστεοπενίας που πλέον είναι οριακή προς οστεοπόρωση πρέπει να μην μείνω ακάλυπτη
Τα διφοσφονικά είναι πολύ ισχυρά φάρμακα με σοβαρές παρενέργειες και θα ήθελα να τα αποφύγω
Η μελέτη που είχε γίνει WHI και ήταν η αιτία που οι περισσότεροι γιατροί έπαψαν να συνταγογραφούν ορμονοθεραπεία είναι άκυρη, διότι έγινε σε γυναίκες ηλικίας από 65 και άνω που είχαν ήδη 8-10 χρόνια σε εμμηνόπαυση χωρίς υποκατάσταση και μάλιστα σε ένα συκεκριμένο σκεύασμα και όχι με την φυσική ορμόνη που αναφέρω
Επειδή με φόβισαν, σταμάτησα την θεραπεία εδώ και ένα μήνα
Μου πρότειναν το livial το οποίο όμως είναι χάπι, επιβαρύνει το συκώτι και δεν έχω διαβάσει και πολλά θετικά ενώ επιπλέον οι παρενέργειές του είναι πάρα πολλές
Θα μπορούσα να συνεχίσω την θεραπεία μου εφόσον δεν έχω κάποιο πρόβλημα?
Και εάν δοκιμάσω το livial π.χ. για ένα χρόνο, εάν δεν μου κάνει, μπορώ να επανέλθω στο dermestril χωρίς να υπάρχει πρόβλημα?
Ευχαριστώ πολύ
Δρ.Παρμενίων Ζησόπουλος
Συνεργάτης του Gyn.gr
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Αγαπητή Φίλη!
1ον) Προ πάσης συζητήσεως : Λείπει η ηλικία σου!
2ον) Ορμονική υποκατάσταση, όπως ήδη την χρησιμοποίησες, μπορεί να χορηγηθεί, πάντα μέχρι την ηλικία που κατά τεκμήριο μπορεί να έχει περίοδο μία γυναίκα.
Αν κοιτάξουμε γύρω μας, η . εσχατιά αυτής της ηλικίας μπορεί να είναι το πολύ-πολύ 55-50 έτος και προϋποθέτει βέβαια να μην καπνίζει και να μην είναι υπέρβαρη και γενικώς υγιής. ..Αυτή την ΄΄εσχατιά΄΄, δηλαδή που βλέπουμε σε κάποιες λίγες γυναίκες γύρω μας, ,,.
Σύμφωνα με τους ΄΄δασκάλους ΄΄ μου ο ηλικιακός στόχος διάρκειας αγωγής πρέπει να προσανατολίζεται κάπου στα παραπάνω πλαίσια και βεβαία αυτό που μεχρι τώρα εφάρμοσες, ειναι νομίζω το καλλίτερο. Η αλλαγή που σκέπτεσαι δεν μου φαίνεται για κάποιο λόγο καλλίτερη,
Γενικά ισχύει: Η φύση προέβλεψε μια πολύ συγκεκριμένη χρονική διάρκεια που ο γυναικείος οργανισμός μπορεί να επηρεάζεται θετικά από ορισμένες ορμονικές επιδράσεις, όταν αυτή η ΄΄φυσιολογική χρονική διάρκεια΄΄ παραβιάζεται εμφανώς προς τα κάτω, η αγωγή ορμονικής υποκατάστασης είναι ενδεδειγμένη.
Για το Livial: Το χρησιμοποίησα σε γυναίκες που μπήκαν πολύ νωρίς στην εμμηνόπαυση και ΄΄ξεχάστηκαν΄΄ για πολύ καιρό να προβλέψουν μια έγκαιρη αντιμετώπιση της.
Σ΄ αυτές, δεν θα ήταν η ΄΄επιστροφή'΄' στην ΄΄ περίοδο΄΄, μετά ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αμηνόρροιας σκόπιμη.

Π.Ζ:)
Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
Μαιευτήρας Γυναικολόγος (Σε σύνταξη.)
  1. Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2019
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 1
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Καλημέρα

Σας ευχαριστώ πολύ.
Είμαι 58 και παίρνω το dermestril 50 mg εδώ και 9 χρόνια.
όπως ανέφερα κάνω κάθε χρόνο όλες τις εξετάσεις.
Δεν είχα κανένα πρόβλημα μέχρι τώρα.
Φοβήθηκα γιατί ένιωσα κάποιο πόνο στην δεξιά θηλή και αυτό με έκανε να επαναλάβω υπέρηχο.
Μου είπαν ότι υπάρχει διάταση γαλακτοφόρων πόρων και είναι φυσιολογικό εύρημα.
Επίσης μου σημείωσαν πιθανό ενδοπορικό θήλωμα και έτσι έκανα και μαγνητική όπου δεν φαίνεται κάτι τέτοιο και είναι όλα εντάξει.
Όπως είπατε, το dermestril είναι η καλύτερη θεραπεία (είναι φυσική, δεν επιβαρύνει το συκώτι)
Ένα μήνα που το έχω σταματήσει και δεν έχω καμία κάλυψη φοβάμαι ότι η οριακή οστεοπενία θα περάσει τα όρια.
Επίσης ξεκίνησαν εξάψεις, αλλαγές στη διάθεση και πολλά άλλα έπονται (ξηρότητα κόλπου, προβλήματα στο ουροποιητικό, καρδιαγγειακά κλπ)
Οι παλιοί γυναικολόγοι έδιναν την υποκατάσταση έως και τα 70
Διατηρώ άριστη εμφάνιση φαίνομαι 48 , γυμνάζομαι και όπως είπα ελέγχομαι.
Δεν έχω ιστορικό.
Εάν καλυφθώ κάποια χρόνια με το livial (δεν ξέρω γιατί μου το προτείνουν...) μπορώ να επανέλθω στο dermestril?
Δεν θέλω να μπώ στην διαδικασία να πάρω διφωσφονικά ή prolia, είναι τρομακτικές οι παρενέργειες
Βέβαια η έλλειψη οιστρογόνων δεν θα δημιουργήσει μόνο αυτό το θέμα όπως γνωρίζετε υπάρχουν χιλιάδες άλλα που θα προκύψουν
Γιατί να μην δώσουμε στον οργανισμό λίγο από αυτό που του λείπει?

και πάλι σας ευχαριστώ
  1. Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2019
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 2
Δρ.Παρμενίων Ζησόπουλος
Συνεργάτης του Gyn.gr
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Aγαπητή Φίλη,
Εριξα ματιά στό αρχείο μου και βρήκα 76 περιστατικά που υποβλήθhκαν σε θεραπεία με livial. Επρόκειτο για κυρίες που πέρασαν στην εμμηνόπαυση έως το μέσον της δεκαετίας 40-50 και αρκετές τις βλέπω ακόμη και μετά την διακοπή.
Εννέα περιστατικά κράτησαν την αγωγή γύρω στα 10- 15 χρόνια και μία για 17 χρόνια.. Σε κανένα περιστατικό, δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα στο μαστό και στα γυναικολογικά. Δεν είχα κανένα περιστατικό ΄΄αλλαγής ΄΄ σε διαδερμική χορήγηση. Η διαρκεια της υποκατάστασης δέν ξεπέρασε σε καμία γυναίκα το 60 έτος(terra..incognita!)
Για το πως εκτιμώ μια αλλαγή σε διαδερμική χορήγηση.: Δεν έχω άποψη. Οταν ελθει η ωρα, θα το δείς με τους ΄΄δικούς σου΄΄.
Φιλικά
Π.Ζ:) :) :) :)
Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
Μαιευτήρας Γυναικολόγος (Σε σύνταξη.)
  1. Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2019
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 3
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Καλησπερα

Ευχαριστω για την ερευνα σας

Θα ηθελα τη γωμη σας τοτε, στο να συνεχισω αλλα 2 χρονια νε το dermestril και στη συνεχεια βλεπουμε..
Ισως μετα σκεφτω το livial

Και παλι ευχαριστω
  1. Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 4
Δρ.Παρμενίων Ζησόπουλος
Συνεργάτης του Gyn.gr
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Είναι πασιφανές . ότι η διαδερμική χορήγηση ελαχιστοποιεί την ημερήσια δοσολογία και μεγιστοποιεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, χωρίς να προκύπτουν υπερβολές. Επί πλέον αποκτά κανείς την αίσθηση, ότι η ''διαδερμική΄΄ είναι προτίμηση των πιο πολλών και θα έλεγα - παρά τις κάποιες δυσκολίες εφαρμογής της -- πιο έξυπνων γυναικών.
Σχετικά με την διάρκεια αγωγής απ΄ εδώ και πέρα : ισχύει πάντα το ΄΄Βλέποντας και κάνοντας΄΄
Φιλικά
Π.Ζ:) :) :)
Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
Μαιευτήρας Γυναικολόγος (Σε σύνταξη.)
  1. Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 5
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Καλησπερα
Σας ευχαριστω πολυ!
Θα ηθελα να ρωτησω επισης:
Αρκει η μαστογραφια + υπερηχο?
Και αυτο γιατι οπως σας ειπα φετος μου εγραψαν στο 3ο υπερηχο που επανελαβα ''πιθανο ενδοποριλο θηλωμα'' κ προχωρησα σε μαγνητικη
Αναρωτιεμαι βεβαια, ποσο εμφανης μπορει να ειναι μια "εικονα"?? Μηπως παμε στ τυφλα?
Επισης, η ελλειψη οιστρογονων επηρεαζει την tsh?

Ευχαριστω
  1. Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 6
Δρ.Παρμενίων Ζησόπουλος
Συνεργάτης του Gyn.gr
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Μαστογραφία και υπέρηχο είναι η ρουτίνα και για τις αμφίβολες διαγνώσεις, ο μαγνήτης./ Τό οτι τελικά 'όλα έχουν ένα διαγνωστικό όριο κι ενδεχομένως υπάρχουν και ευρήματα που δεν βλέπουμε, είναι προφανές.
Για την έλλειψη oιστρογόνων και τυχόν αύξηση της TSH.: Λογικά δεν πρέπει. έχουμε παρά μόνον αύξηση της FSH - LH, .
Η ΤSH αυξάνεται σε ανεπάρκεια του θυρεοειδούς,΄ Είναι...΄΄άλλο σύστημα''!
Ακόμη, για την ερώτηση ΄΄μήπως πάμε '' στα τυφλά΄΄: Είναι προφανές, ότι προσπαθούμε να΄απομιμηθούμε την φύση, τηρώντας κατά βάσιν τα όρια που πρόβλεψε η φύση για την πλειοψηφία των πλασμάτων της,,,Κατά πόσο τώρα αυτό γίνεται ΄΄τυφλά΄΄, είναι υπό συζήτηση. Οπως συνηθίζω να λέω: Λιγο ΄΄βλέποντας και κάνοντας΄΄
Φιλικά
Π.Ζ:)
Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
Μαιευτήρας Γυναικολόγος (Σε σύνταξη.)
  1. Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 7
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Καλησπερα,
Ευχαριστω για την γνωμη σας
Νομιζετε οτι θα βοηθουσε να προχωρησω σε εξεταση BRACA1 και 2 και τι ποσοστο προβλεψης εχουν?
Ευχαριστω
  1. Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2019
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 8
Δρ.Παρμενίων Ζησόπουλος
Συνεργάτης του Gyn.gr
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Κατά την αποψη μου αυτά που γίνονται για την ώρα, φτάνουν...
Π.Ζ
Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
Μαιευτήρας Γυναικολόγος (Σε σύνταξη.)
  1. Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2019
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 9


There are no replies made for this post yet.
However, you are not allowed to reply to this post.