default_mobilelogo


Δρ Κωσταντίνος Ν. Χατζηγεωργίου

Μαιευτήρας- Χειρούργος Γυναικολόγος

Χρυσοστόμου Σμύρνης 8, 4ος όροφος

2310- 227981

Τ.Κ. 54622, Θεσσαλονίκη

www.gyn.gr/chatzigeorgiou

chatzkon@hotmail.com

 

 

(Διαβάσαμε στο πρόσφατο τεύχος του κορυφαίου περιοδικού New England Journal of Medicine).

Αυτό που οι περισσότεροι από τους γυναικολόγους πιστεύαμε και προπαγανδίζαμε, φαίνεται να αποδεικνύεται και σε μια πολύ πρόσφατη (δημοσίευση στις 22 Ιουνίου 2006) εργασία. Παρακολουθήθηκαν 82 φοιτήτριες του Πανεπιστημίου της Washington, με μέση ηλικία τα 19 έτη, και οι οποίες παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 34 μήνες σε σχέση με τη χρήση προφυλακτικού από το σύντροφο και τη μετάδοση του ιού HPV.

Τα κύρια αποτελέσματα της μελέτης ήταν τα ακόλουθα:

  1. Η συνεύρεση με νέο ερωτικό σύντροφο (κατά τους 8 προηγούμενους μήνες) συνοδευόταν από αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τον ιο των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus – HPV).
  2. Η συχνή χρήση προφυλακτικού από το σύντροφο και η αναφορά πως ο σύντροφος δεν είχε προηγούμενες ερωτικές επαφές, συνοδεύονταν από μικρότερο ποσοστό λοίμωξης από τον ιο. Όταν η ερωτική σχέση ήταν και για τους δύο η πρώτη, δεν υπήρξε καμμιά περίπτωση εμφάνισης λοίμωξης.
  3. Η συχνότητα των επαφών και η περιτομή του συντρόφου δε συσχετίζονταν με τη λοίμωξη από τον ιο.
  4. Όταν ο σύντροφος χρησιμοποιούσε προφυλακτικό καθ’όλο το διάστημα και σε όλες τις επαφές (100%), η πιθανότητα λοίμωξης από των ιο HPV ήταν στατιστικώς πολύ μικρότερη από το εάν η χρήση του προφυλακτικού γινόταν σε λιγότερο από το 5% των επαφών.
  5. Στις γυναίκες με χρήση προφυλακτικού σε ποσοστό 100%, αν και υπήρξαν 12 περιπτώσεις ανίχνευσης του ιού HPV στον τράχηλο (με δοκιμασία ανίχνευσης του HPV - μια γυναίκα μπορεί να είχε θετική ανίχνευση περισσότερες από μία φορές), ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΝΟΕΠΙΘΗΛΙΑΚΗΣ ΑΛΛΟΙΩΣΗΣ (CIN).
  6. Αντίθετα, στις γυναίκες με χρήση όχι στο 100% των επαφών, υπήρξαν 110 περιπτώσεις ανίχνευσης του ιού, και στην ομάδα αυτή υπήρξαν 14 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΝΟΕΠΙΘΗΛΙΑΚΗΣ ΑΛΛΟΙΩΣΗΣ (CIN)!!!
  7. Συνολικά, γυναίκες των οποίων ο σύντροφος χρησιμοποιούσε προφυλακτικό στο 100% των επαφών, είχαν 70% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από λοίμωξη HPV, αλλά ακόμη και οι γυναίκες που ανέφεραν χρήση προφυλακτικού στο 50% των επαφών (με τον ίδιο σύντροφο) είχαν 50 % λιγότερες πιθανότητες προσβολής.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως και η απλή επαφή των γεννητικών οργάνων (χωρίς διείσδυση του ποεους στον κόλπο) μπορεί να προκαλέσει τη μετάδοση του ιού HPV. Πάραταύτα, η χρήση προφυλακτικού κατά τη διείσδυση, ελαττώνει τον κίνδυνο λοίμωξης.