user_mobilelogo

Δρ Κωσταντίνος Ν. Χατζηγεωργίου

Μαιευτήρας- Χειρούργος Γυναικολόγος

Κούσκουρα 3 (έναντι Ιεράς Μητρόπολης), 1ος όροφος,

2310- 227981

Τ.Κ. 54622, Θεσσαλονίκη

www.gyn.gr/chatzigeorgiou

[email protected]

 

 

Πρόσφατα, παρουσιάστηκε από τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης το αντισυλληπτικό αυτοκόλλητο ως μια νέα, πολλά υποσχόμενη μέθοδος αντισύλληψης. Στο άρθρο που ακολουθεί, παρουσιάζουμε τη μέθοδο αυτή, προς ενημέρωση ώστε να αποφευχθεί η παραπληροφόρηση.

Καταρχήν πρέπει να σημειώσουμε πως το αυτοκόλλητο αντισυλληπτικό δεν κυκλοφορεί ακόμη στην ελληνική αγορά. Το 2001, στο Journal of the American Medical Association (JAMA 2001; 285: 2347-2354), δημοσιεύθηκε ένα άρθρο των Marie-Claude Audet και συνεργατών που παρουσίασε τα αποτελέσματα από 45 κλινικές των Η.Π.Α. και του Καναδά, στις οποίες έγινε σύγκριση μεταξύ χρήσης αντισυλληπτικού αυτοκόλλητου επιθέματος και αντισυλληπτικού δισκίου (χαπιού). Η μελέτη διήρκεσε από τον Οκτώβριο 1997 μέχρι τον Ιούνιο 1999 και συμμετείχαν 1417 υγιείς γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία. 812 γυναίκες τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν το αντισυλληπτικό αυτοκόλλητο επίθεμα και 605 γυναίκες το αντισυλληπτικό χάπι για 6 ή 13 κύκλους. Η εφαρμογή του αυτοκόλλητου ήταν για 1 εβδομάδα, στη συνέχεια τοποθετούνταν καινούργιο και αυτό γινόταν για τρεις εβδομάδες. Ακολουθούσε μια εβδομάδα χωρίς αυτοκόλλητο, κατά τη διάρκεια της οποίας εμφανιζόταν η περίοδος. Τα αντισυλληπτικά χάπια χρησιμοποιούνταν όπως τα περισσότερα σκευάσματα που κυκλοφορούν, δηλαδή για 21 ημέρες και στη συνέχεια παύση για 1 εβδομάδα.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: σε ότι αφορά στην αντισυλληπτική προστασία, το αντισυλληπτικό αυτοκόλλητο παρουσιάζει τον ίδιο βαθμό προφύλαξης από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη όπως και το αντισυλληπτικό δισκίο (παραπλήσιος Pearl-Index, βλ. άρθρο «Αντισύλληψη και διακοπή κύησης»). Και οι δύο μέθοδοι παρουσιάζουν το ίδιο ποσοστό (ελαφρών) παρενεργειών, με την ομάδα που χρησιμοποίησε το αντισυλληπτικό αυτοκόλλητο να εμφανίζει ελαφρώς περισσότερες τοπικές αλλεργικές αντιδράσεις, τάση μαστών και δυσμηνόρροια. Το αυτοκόλλητο ξεκόλλησε μόνο του σε ποσοστό 1,8%.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του αντισυλληπτικού αυτοκόλλητου ήταν το ότι πολύ περισσότερες γυναίκες συμμορφώθηκαν με τη σωστή χρήση του (88,2% έναντι 77,7% των γυναικών που χρησιμοποιούν το αντισυλληπτικό χάπι, διαφορά που είναι στατιστικώς σημαντική, P< 0,001). Το γεγονός αυτό, οφείλεται στο ότι η γυναίκα πρέπει να θυμάται μία φορά την εβδομάδα να αλλάζει το αυτοκόλλητο αντί να πρέπει να παίρνει κάθε μέρα ένα χάπι.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί πως το αντισυλληπτικό αυτοκόλλητο πιθανώς να μην έχει την αναμενόμενη αντισυλληπτική δράση σε γυναίκες με βάρος άνω των 90 κιλών (ενδεχομένως η ασφάλεια να μην είναι εγγυημένη και από βάρος μεγαλύτερο των 74 κιλών) όπως φάνηκε σε ορισμένες μελέτες. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι γυναίκες με μεγαλύτερο βάρος έχουν περισσότερο υποδόριο λίπος και αυτό οδηγεί σε μικρότερη απορρόφηση φαρμάκων που χορηγούνται διαδερμικώς.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΟΥ ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΟΥ ΕΠΙΘΕΜΑΤΟΣ: Το αυτοκόλλητο που εγκρίθηκε και κυκλοφορεί στις Η.Π.Α. είναι από την εταιρεία Ortho-McNeil Pharmaceutical, Raritan, NJ, έχει το χρώμα του δέρματος και με διαστάσεις περίπου 2,1Χ2,1 εκατοστά (περίπου 4,5 τετραγ. εκατοστά). Περιέχει 6 mg norelgestromin (προγεστερόνη) και 0,75 mg ethinyl estradiol (οιστρογόνο). Απελευθερώνονται ημερησίως περίπου 150 μg norelgestromin και 20 μg ethinyl estradiol. Σχεδιάστηκε ώστε να τοποθετείται μία φορά την εβδομάδα στην περιοχή της κάτω κοιλίας, των γλουτών ή του άνω έξω μέρους του βραχίονα, ενώ δεν πρέπει να τοποθετείται στους μαστούς. Μετά από 7 ημέρες το αυτοκόλλητο αφαιρείται και τοποθετείται καινούργιο. Τρεις συνεχόμενες εβδομάδες ακολουθούνται από μια εβδομάδα χωρίς αυτοκόλλητο.

Συμπερασματικά, φαίνεται πως το αντισυλληπτικό αυτοκόλλητο έχει την ίδια αντισυλληπτική προστασία με το χάπι, με μοναδικό πλεονέκτημα το ότι η γυναίκα δε χρειάζεται να παίρνει κάθε μέρα ένα χάπι, αλλά να κολλάει μια φορά την εβδομάδα το αυτοκόλλητο σε σημείο του σώματός της που δε θα φαίνεται.

Σχόλιο 1ο:Ακόμη μεγαλύτερη ευκολία παρέχουν τα υποδόρια εμφυτεύματα που παρέχουν αντισυλληπτική προστασία μέχρι και 3 χρόνια.

Σχόλιο 2ο: Άγνωστο είναι το πώς θα συμπεριφερθούν τα αυτοκόλλητα στην Ελλάδα το καλοκαίρι με την εφίδρωση και τα συχνά μπάνια στη θάλασσα.