default_mobilelogo

 

Πηγή Πληροφορίας:

parmΔρ Παρμενίων Ζησόπουλος Μαιευτήρας- Χειρούργος Γυναικολόγος

https://www.gyn.gr/dr-zisopoulos

 Σαν αναιμία χαρακτηρίζουμε την έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων, που οφείλεται σε πολλαπλούς παράγοντες.. Στην αναιμία της κυήσεως πρόκειται αρχικά για μία ‘’φυσιολογική’’ κατάσταση και μόνον σε επιδείνωσή της, μπορούμε να μιλήσουμε για πάθηση. Τα όρια από την φυσιολογική στην παθολογική κατάσταση είναι στην προκειμένη περίπτωση ρευστά. Δεν πρέπει λοιπόν να υπάρξει αμέσως ανησυχία, αν βρεθεί κατά την διάρκεια μιας εγκυμοσύνης μία σχετική μείωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η κατάσταση αυτή εμφανίζεται συνήθως στο δεύτερο ήμισυ της εγκυμοσύνης, κυρίως λόγω των αυξημένων αναγκών του εμβρύου για σίδηρο.

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια παραλαμβάνουν οξυγόνο στους πνεύμονες και το μεταφέρουν στα κύτταρα των περιφερικών ιστών. Τα κύτταρα χρησιμοποιούν το οξυγόνο για παραγωγή ενέργειας. Κατά την διαδικασία αυτή δημιουργείται διοξείδιο του άνθρακα (CO2), που μεταφέρεται πάλι από τα ερυθρά αιμοσφαίρια στους πνεύμονες, απ’ όπου και εκπνέεται. Αν δεν υπάρχουν αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια στο αίμα, μεταβιβάζεται λιγότερο οξυγόνο από τους πνεύμονες στα κύτταρα του οργανισμού, με συνέπεια να μην είναι σε θέση να λειτουργήσουν σωστά.

Τα ερυθροκύτταρα παράγονται στον μυελό των οστών και έχουν διάρκεια επιβίωσης 4 μηνών περίπου. Για την δημιουργία τους, μεταξύ άλλων, απαιτούνται βιταμίνη Β12, φυλικό οξύ και σίδηρος. Αν ένα από αυτά τα στοιχεία λέιπει από τον οργανισμό, η έλλειψη αυτή σιγά – σιγά επιδρά αρνητικά στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και η γυναίκα αναπτύσει μιά αναιμία.

Αιτίες αναιμίας κατα την εγκυμοσύνη

Βασική αιτία είναι η αυξημένη ανάγκη του οργανισμού για στοιχεία που αφορούν την παραγωγή αιμοσφαιρίων, που οφείλεται στις αυξημένες ανάγκες του εμβρύου. Το έμβρυο αφαιρεί από την μητέρα, ότι χρειάζεται για δικές του αιμοποιοητικές ανάγκες.

Η έγκυος γυναίκα όμως, πρέπει να φροντίσει τον εαυτό της και το παιδί της. Ιδιαίτερα όταν το μεσοδιάστημα μεταξύ δύο κύησεων είναι μικρό, η εμφάνιση αναιμικών καταστάσεων είναι συχνότερη, επειδή οι ‘’εφεδρείες’’ της μητέρας δεν έχουν ακόμη ανανεωθεί. .

Οι παράγοντες της αναιμίας:

· Η αύξηση του βάρους της εγκύου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κατακράτηση υγρών. Ο όγκος του αίματος αυξάνεται κατά 30% περίπου και για τον λόγο αυτό ‘’αραιώνει’’ η παρουσία των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Φυσιολογικά αυξάνεται και ο απόλυτος αρμός ερυθρών αιμοσφαιρίων, αλλά δεν συμβαδίζει με την αύξηση των υγρών.

· Η σιδηροπενία ( η έλλειψη σιδήρου) είναι συχνή αιτία της αναιμίας κατά την εγκυμοσύνη. Πρώτος λόγος είναι οι αυξημένες ανάγκες για σίδηρο και σε δεύτερη μοίρα έρχεται η μειωμένη εισαγωγή του στον οργανισμό. Είναι λοιπόν σημαντικό, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης η λήψη σιδήρου να είναι επαρκής. Κατά κανόνα αυτό είναι εφικτό με την σωστή διατροφή..

· Η σιδηροπενία σπανιότερα οφείλεται σε απώλεια αίματος, ή σε διαταραχή απορροφήσεώς του σιδήρου από το έντερο.

· Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης υπάρχουν επίσης αυξημένες ανάγκες σε φυλικό οξύ, που όταν λείψει, δημιουργείται μία αναιμία. Εκτός από την διατροφή, την έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει και κάποια πάθηση του εντέρου, ή η λήψη κάποιων φαρμάκων.

· Στις χώρες της Μεσογείου είναι συχνό το στίγμα της Μεσογειακής αναιμίας, που είναι κληρονομική πάθηση. Συνοδεύεται συνήθως από χαμηλό αιματοκρίτη και απαιτεί ειδική αντιμετώπιση.

Ποια συμπτώματα δημιουργεί μία αναιμία στην κύηση;

Τα πρώτα συμπτώματα είναι το αίσθημα καταβολής (κούραση), η ωχρότητα, και η ταχυκαρδία.

Αν η αναιμία είναι εντονότερη, δημιουργούνται στηθαγχικά ενοχλήματα, πονοκέφαλοι και ζάλες.

Τι μπορείτε να κάνετε, ώστε να μην δημιουργηθεί αναιμία κατά την κύηση;

· Να υπάρχει ποικιλία και ποιότητα στην διατροφή..

· Ιδιαίτερα πλούσια σε σίδηρο είναι μεταξύ άλλων το συκώτι, το μοσχαρίσιο κρέας τα δημητριακά, τα αυγά, οι ξηροί καρποί και τα φρούτα. (Βέβαια, μετά το Tschernobyl δεν συνιστούμε πια την διαιτητική αντιμετώπιση της αναιμίας, επειδή τα ραδιενεργά στοιχεία συγκεντρώνονται σε ήπαρ και σπλήνα. Καταφεύγουμε για καλλίτερα σε σκευάσματα σιδήρου ).

· Η απορρόφηση του σιδήρου μπορεί να βελτιωθεί με βιταμίνη C, που υπάρχει σε ωμά λαχανικά και στα λεμόνια

· Φυλικό οξύ υπάρχει μεταξύ άλλων στα φασολάκια, στα δημητριακά, στα μανιτάρια και στα μπρόκολα

· Σε συνεννόηση με τον γιατρό σας μπορείτε να πάρετε επί πλέον σκευάσματα που περιέχουν βιταμίνες, φιλικό οξύ και σίδηρο.

· Να μην καπνίζετε και να μην πίνετε αλκοολικά ποτά.

Πως διαπιστώνει ο γιατρός την αναιμία;

Η διάγνωση γίνεται με μία γενική εξέταση αίματος, όπου μεταξύ άλλων προσδιορίζεται η χρωστική των ερυθρών αιμοσφαιρίων (η αιμοσφαιρίνη), καθώς και η σχέση των κυτταρικών στοιχείων του αίματος προς το υγρό στοιχείο του. (αιματοκρίτης)

Ακόμη μπορεί να προσδιοριστεί ο σίδηρος στον ορό αίματος και η φεριτίνη, δύο επίσης σημαντικοί παράμετροι στην εκτίμηση της αναιμίας.

Τι μπορεί να πράξει ο γιατρός ;

Ο γιατρός θα σας εξετάσει και θα σας προτείνει μία θεραπεία, ανάλογα με την αιτιολογία της αναιμίας.

Τα σκευάσματα που θα σας προτείνει για την θεραπεία ή την πρόληψη, είναι τα ακόλουθα

Σκευάσματα φυλικού οξέως

Σκευάσματα βιταμινών

Σκευάσματα σιδήρου

Η πρόγνωση.

Είναι γενικώς καλή. Με την σωστή αντιμετώπιση, η αναιμία ανατάσσεται κατά κανόνα έγκαιρα.