user_mobilelogo
efivr και 334 επισκέπτες


Δρ Κωσταντίνος Ν. Χατζηγεωργίου

Μαιευτήρας- Χειρούργος Γυναικολόγος

Χρυσοστόμου Σμύρνης 8, 4ος όροφος

2310- 227981

Τ.Κ. 54622, Θεσσαλονίκη

www.gyn.gr/chatzigeorgiou

[email protected]

 

 

Επ’ευκαιρία μιας πρόσφατης δημοσιευμένης μελέτης σχετικά με τη συσχέτιση της βαφής μαλλιών και του κινδύνου εμφάνισης νεοπλασμάτων εγκεφάλου όπως το γλοίωμα, το μηνιγγίωμα και το ακουστικό νευρίνωμα, ερευνήσαμε τα βιβλιογραφικά δεδομένα προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει επίπτωση της βαφής μαλλιών στην εγκυμοσύνη.

Σύμφωνα λοιπόν με την εργασία που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Epidemiology [1], εξετάστηκε το ιστορικό 489 ασθενών με γλοίωμα, 197 με μηνιγγίωμα και 96 με ακουστικό νευρίνωμα, και συγκρίθηκε με 799 υγιή άτομα. Σύμφωνα λοιπόν με τα συμπεράσματα της μελέτης, η μόνη συσχέτιση που βρέθηκε ήταν πως υπήρχε μια οριακά θετική συσχέτιση εμφάνισης γλοιώματος σε γυναίκες που χρησιμοποιούσαν μόνμη, σκουρόχρωμη βαφή για περισσότερο από 20 χρόνια.

Σε ότι αφορά στη χρήση βαφών μαλλιών στην εγκυμοσύνη, μια πρόσφατη μελέτη από το 2005 [2], που διερεύνησε τα περιστατικά εμφάνισης νευροβλαστώματος (όγκου του εγκεφάλου) σε παιδιά από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, έδειξε πως η χρήση οποιασδήποτε βαφής μαλλιών το μήνα πριν τη σύλληψη καθώς και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παρουσίαζε έναν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νευροβλαστώματος στο παιδί. Παραδόξως (;) στις μη μόνιμες βαφές παρουσιαζόταν στη συγκεκριμένη μελέτη μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου στο παιδί απ’ ότι στις μόνιμες βαφές.

Ο κάπως αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικών όγκων σε παιδιά των οποίων η μητέρες είχαν χρησιμοποιήσει βαφές μαλλιών ένα μήνα πριν τη σύλληψη, είχε φανεί και σε μια παλαιότερη, μεγάλη μελέτη [3]. Αν και ο κίνδυνος ήταν διπλάσιος, η σημασία του ευρήματος δεν μπορούσε να αποδειχθεί στατιστικά (OR = 1.9, 95% με CI 0.5- 7.0). Αντίθετα, σε μια μελέτη του 1987, πάλι από τις ΗΠΑ [4], είχε φανεί ξεκάθαρα πως μητέρες παιδιών τα οποία εμφάνισαν νευροβλάστωμα, έβαφαν σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό τα μαλλιά τους απ’ ότι οι μητέρες των οποίων τα παιδιά δεν εμφάνισαν το συγκεκριμένο όγκο.

Επιπρόσθετα, υπάρχουν ορισμένες εργασίες που συσχετίζουν τη βαφή μαλλιών με εμφάνιση καρκίνου ουροδόχου κύστεως. Σε μια από αυτές, ενώ οι άνδρες δε φάνηκε να επιβαρύνονται από τις βαφές μαλλιών - τουλάχιστον σε ότι αφορά στον καρκίνο της ουροδόχου κύστεως - οι γυναίκες φαίνεται πως έχουν 1,5 φορά μεγαλύτερο κίνδυνο για το συγκεκριμένο καρκίνο, αν και πάλι η διαφορά είναι στα όρια ώστε να θεωρηθεί σημαντική [5].

Τέλος, σε μια πρόσφατη ανασκοπική μελέτη [6] στην οποία αξιολογήθηκαν 31 αγγλόφωνες επιστημονικές δημοσιεύσεις μεταξύ των ετών 1992-2005, έδειξαν συσχέτιση μεταξύ βαφής μαλλιών και εμφάνισης non-Hodgin λεμφώματος, πολλαπλού μυελώματος, οξείας λευχαιμίας και καρκίνου της ουροδόχου κύστεως σε τουλάχιστον μια πολύ προσεκτικά σχεδιασμένη μελέτη και αμφιλεγόμενα στοιχεία σε άλλες μελέτες. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ίσως μια υπο-ομάδα του πληθυσμού μπορεί να είναι γενετικώς επιρρεπής στην εμφάνιση ορισμένων νεοπλασμάτων σε συνδυασμό με τη χρήση βαφής μαλλιών.

Θα έλεγα λοιπόν πως σε ορισμένες σοβαρές επιστημονικές εργασίες φαίνεται μια πιθανή συσχέτιση της βαφής μαλλιών τόσο με κάποιους όγκους του εγκεφάλου στα παιδιά όσο και με κάποια νεοπλάσματα, ιδιαίτερα με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστεως, στο ίδιο άτομο που βάφει τα μαλλιά του. Αυτό σε συνδυασμό με τη μαρτυρία του κ. Ζησόπουλου, όπως αυτή κατατίθεται στο forum της ιστοσελίδας μας ( βλ. www.gyn.gr/forum/forum.asp?forum=4§ion=6&post=17951 ), με κάνουν να είμαι ιδιαίτερα σκεπτικός στο θέμα της βαφής των μαλλιών λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Περισσότερο από ένστικτο παρά από τεκμηριωμένη επιστημονική γνώση (μας λείπουν τα ουσιαστικά αποδεικτικά στοιχεία να υποστηρίξουμε το ένα ή το άλλο), θα συμβούλευα λοιπόν να αποφεύγεται η βαφή μαλλιών (οποιασδήποτε μορφής) τουλάχιστον κατά τη διάρκεια του 1ου τριμήνου της εγκυμοσύνης.

Στη συνέχεια, και εάν αυτό είναι απαραίτητο (κάντε τότε ένα γκάλοπ μεταξύ των γνωστών σας!!) ίσως θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε πιο light βαφές (πχ με φυτικά χρώματα, χωρίς αμμωνία κλπ), αλλά τονίζω πως αυτό θα γίνει πάντα με δική σας ευθύνη. Έχοντας όμως έστω κάποιες πιθανότητες οι -λίγες- δημοσιεύσεις να έχουν εντοπίσει έστω μερικά κάποια ψήγματα κινδύνου, αναρωτιέμαι αν αξίζει τον κόπο να διακινδυνέψετε έστω και σε ελάχιστο ποσοστό να εμφανιστεί πρόβλημα στο παιδί που κυοφορείτε. Ως μαιευτήρας και ως πατέρας, νομίζω πως όχι.

 


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

American Journal of Epidemiology 2007; 165(1):63-71

Cancer Causes Control 2005; Aug; 16(6): 743-8

Paediatr Perinat Epidemiol 2002 Jul; 16(3): 226-35

J Natl Cancer Inst 1987 May;78(5):797-804

Int J Cancer 2004 Apr 20;109(4):581-6

Journal of Toxicology and Environmental Health, 2006 Dec; 9(5): 413-439