user_mobilelogo

Δρ Παρμενίων Ζησόπουλος

Μαιευτήρας- Χειρούργος Γυναικολόγος

Χρυσοστόμου Σμύρνης 8, 4ος όροφος

Τηλ. : (231) 279-272
Fax : (231) 257-369

Τ.Κ. 54622, Θεσσαλονίκη

www.gyn.gr/zissopoulos

[email protected]

 

Διαβάσαμε και συνοψίσαμε για σας από το Internet

Φυτο- οιστρογόνα  –  Ισοφλαβόνες, Γενιστεϊνη και Δαϊζίνη

Επιδημιολογικές έρευνες από την Ασία  δείχνουν, ότι εκεί ο κίνδυνος ορμονοεξαρτωμένων καρκίνων είναι μικρότερος. Αυτό ισχύει για τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του εντέρου. Το επιστημονικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις ασιατικές διαιτητικές συνήθειες και ιδιαίτερα στη κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων παραγώγων σόγιας.

Η σχέση μεταξύ σόγιας και μείωσης ορμονοεξαρτωμένων ειδών  καρκίνου, αποδίδεται στα φυτο-οιστρογόνα. Σαν φυτο -οιστρογόνα χαρακτηρίζουμε φυτικές ουσίες, που απομιμούνται την δράση ζωικών σεξουαλικών ορμονών  - στην περίπτωσή μας τα οιστρογόνα. Οι μηχανισμοί δράσης δεν έχουν διερευνηθεί ακόμη, αλλά η δράση είναι ξεκάθαρη: Μειώνουν την πυκνότητα των οιστρογόνων στον ορό αίματος, είτε με επιτάχυνση  της αποδομής τους, είτε με μείωση της παραγωγής τους, είτε με εκτόπιση των οιστρογόνων από τους υποδοχείς τους.(αυτή η τελευταία εκδοχή φαίνεται να επικρατεί)

Τα δύο κυριότερα οιστρογόνα της σόγιας  είναι η Γενιστεϊνη και η Δαϊζίνη. Δρουν   σαν οιστρογόνα και μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ορμονοεξαρτώμενων όγκων. Υπάρχουν ακόμη αποδείξεις για την αναστολή αύξησης προκαρκινικών καταστάσεων στο έντερο. Άλλα επιστημονικά συμπεράσματα συνηγορούν για ανασταλτική δράση σε καρκίνους του προστάτη, της κύστεως, του μαστού του εντέρου και του δέρματος. Σε καρδιοπάθειες και οστεοπόρωση αναφέρονταιι επίσης γνωστές θετικές επιδράσεις. Η Γενιστεϊνη μπλοκάρει επί πλέον την δραση των ενζύμων Τυροζίνης – Κινάσης,  DNS – τοποϊσομεράση II και δρα σαν αντι - οξυδωτικό ενδοκυτταρικώς.

Από χημικής πλευράς η Γενιστεϊνη και Δαϊζίνη κατατάσσονται στις Ισοφλαβόνες. Στα φασόλια τύπου σόγιας οι Ισοφλαβόνες είναι ως επί το πλείστον συνδεδεμένες με γλυκόζη. Οι Ισοφλαβόνες που είναι συνδεδεμένες με γλυκόζη, είναι λιγώτερο δραστικές, απ’  ότι οι ελεύθερες Ισοφλαβόνες.

Οι ισοφλαβόνες απελευθερώνονται με 2 τρόπους. 1. από το έντερο με υδροδιάλυση και απορρόφηση, ή μέσω μιας ‘’προπεπτικής’’ διαδικασίας από βακτηρίδια, πριν την λήψη τους, (Δηλαδή στην κουζίνα!). Λόγου χάριν, τα παρασκευάσματα σόγιας Miso και Natto έχουν υποστεί ενζυματική επίδραση και έτσι έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε Γενιστεϊνη και Δαϊζεϊνη.

Για ν’  αποκτήσουμε μια εικόνα, παραθέτουμε τους χημικούς τύπους. Οι Ισοφλαβόνες Γενιστεϊνη και  Δαϊζεινη μοιάζουν από πλευράς χημικής κατασκευής προς την Κερσετίνη και Μορίνη. Η Κερσετίνη προσομοιάζει με ισοφλαβόνη της δρυός (Quercus, εξ ου το Quercetin) και η Μορίνη από το φυτό Μora (Chlorophoratinctoria).

Γενιστεϊνη

(4',5,7- Τριυδροξυ-ισοφλαβόνη)

Δαϊζεϊνη
(4',7- Διυδροξυ-ισοφλαβόνη)

 

Κερσιτίνη
(3,3',4',5,7- Πεντα-υδροξυφλαβόνη)


Mορίνη
(2',3,4',5,7- Πέντα-υδροξυφλαβόνη)

Γενικώς λέγεται, ότι η τακτική λήψη παρασκευασμάτων σόγιας – π.χ. τοφού -  έχει προστατευτικές επιδράσεις, όσο αφορά την δημιουργία καρκίνου του μαστού, του εντέρου, του προστάτη και της κύστεως. Ακόμη, αναμένονται θετικές επιδράσεις  στον μεταβολισμό των οστών και στο κυκλοφορικό.

Οι θετικές απόψεις για τα φυτο -οιστρογόνα, δεν έχουν ωστόσο διερευνηθεί αρκετά, σε ότι αφορά  την ορθότητά τους και  ακόμη δεν έχουν διερευνηθεί τυχόν παρενέργειες λήψης μεγαλυτέρων ποσοτήτων. Διαβάζω π.χ., ότι πρόβατα στην Αυστραλία, που βόσκουν σε λιβάδια με ‘’κόκκινο τριφύλλι’’ , αντιμετωπίζουν πρόβλημα αναπαραγωγής!

Διαιτητικά συμπληρώματα  με Γενιστεϊνη και ισοφλαβόνες, υπάρχουν ήδη στο εμπόριο.

Φυτο-οιστρογόνα περιέχονται  ακόμη σε πολλά λαχανικά και σπόρους της χώρας μας,  όπως στον λιναρόσπορο, σε λαχανικά και φρούτα, σε χόρτα, βότανα, όσπρια, στο ρόδι κ.α.

Σαν ισοφλαβόνες τα βρίσκουμε στα μπρόκκολα, στο  κουνουπίδι, στις φράουλες κ.α.