default_mobilelogo

Δρ Κωσταντίνος Ν. Χατζηγεωργίου

Μαιευτήρας- Χειρούργος Γυναικολόγος
Χρυσοστόμου Σμύρνης 8, 4ος όροφος

2310- 227981

Τ.Κ. 54622, Θεσσαλονίκη

 


 

 

 

Πηγή άρθρου: Rossi AC, D’Addario V. Maternal morbidity following a trial of labor after cesarean section vs elective repeat cesarean delivery: a systematic review with metaanalysis. Am J Obstet Gynecol 2008, 199: 224

Η θέση «μιά φορά καισαρική, πάντα καισαρική» είναι πεπαλαιωμένη, σύμφωνα με τους συγγραφείς του άρθρου.

Μετάφραση - σχόλια: Δρ. Κων/νος Χατζηγεωργίου

 

Η θέση «μιά φορά καισαρική, πάντα καισαρική» είναι πεπαλαιωμένη, σύμφωνα με τους συγγραφείς του άρθρου. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν έπειτα από μια μετα-ανάλυση που αφορούσε στη μητρική νοσηρότητα σε 24.349 γυναίκες, όταν συγκρίθηκε η καισαρική μετά από προηγηθείσα καισαρική με την περίπτωση να γεννήσει φυσιολογικά μετά από προηγηθείσα καισαρική τομή. Το 73% των γυναικών οι οποίες επέλεξαν να γεννήσουν φυσιολογικά μετά από προηγούμενη καισαρική τομή, κατάφεραν πράγματι να γεννήσουν με φυσιολογικό τοκετό. Η μητρική νοσηρότητα καθώς και η πιθανότητα να απαιτηθεί μετάγγιση αίματος ή μαιευτική υστερεκτομή ήταν συγκρίσιμες στις δύο ομάδες που μελετήθηκαν (προγραμματισμένη καισαρική και φυσιολογικός τοκετός), αλλά πρέπει να τονισθεί πως η συχνότητα ρήξης της ουλής της παλαιάς καισαρικής ήταν μεγαλύτερη κατά την προσπάθεια κολπικού τοκετού απ’ ότι εάν γινόταν προγραμματισμένη καισαρική τομή (1,3% έναντι 0,4%).

Ακόμη, τόσο η νοσηρότητα της μητέρας, όσο και η πιθανότητα μετάγγισης αλλά και ρήξης της μήτρας και η αναγκαιότητα υστερεκτομής ήταν αυξημένες μετά από αποτυχημένη προσπάθεια φυσιολογικού τοκετού, όταν δηλαδή στο 27% των περιπτώσεων ο φυσιολογικός τοκετός για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί.

 

Στο άρθρο δεν περιγράφεται η έκβαση των νεογνών. Νομίζω λοιπόν πως η στρατηγική που ακολουθείται στη χώρα μας, «μια φορά καισαρική, πάντα καισαρική» είναι ορθή. Σε περίπτωση ρήξης της παλαιάς ουλής στη μήτρα (όχι του δέρματος - πολλές γυναίκες το μπερδεύουν), συνοδεύεται από πολύ μεγάλη πιθανότητα θανάτου του νεογνού. Νομίζω πως εν έτει 2009, είναι ανεπίτρεπτο να χαθεί έστω και ένα μωράκι από τέτοια αιτία. Ξέρω πως ορισμένοι σκληροπυρηνικοί θα διαφωνήσουν μαζί μου. Όταν όμως υπάρχει τριπλάσια πιθανότητα ρήξης της παλαιάς ουλής, με ολέθριες συνέπειες για τη μητέρα και το νεογνό, αλλά και επιπλέον, όταν η πολιτική «καισαρική μετά από καισαρική» είναι η πάγια στρατηγική που εφαρμόζεται σε όλες τις Πανεπιστημιακές Κλινικές στην Ελλάδα, το πράγμα οδηγεί σε μονόδρομο - ιατρικό, ηθικό και γιατί όχι, νομικό. Για όποιον διαφωνεί, «ιδού η ρόδος, ιδού και το πήδημα».