default_mobilelogo

 

Πηγή Πληροφορίας:

parmΔρ Παρμενίων Ζησόπουλος Μαιευτήρας- Χειρούργος Γυναικολόγος

https://www.gyn.gr/dr-zisopoulos

Ενημερωθείτε με μια ματιά για τις δυνατότητες που υπάρχουν στην χώρα μας. Δεν θ’ αναφερθώ σε μεθόδους, που δεν έχουν καθιερωθεί στην Ελλάδα. Για το ποια μέθοδος είναι καλλίτερη, θα κριθεί από περίπτωση σε περίπτωση, ανάλογα με το ιστορικό και το πόρισμα της λεπτομερούς γυναικολογικής εξέτασης (και της εξέτασης του μαστού!)

Οι διάφορες μέθοδοι αξιολογούνται με τον δείκτη Perl.

Ο δείκτης Pearl μας δίνει τον αριθμό των γυναικών (αφορά ομάδα 100 γυναικών), που παρά την χρήση της μεθόδου για 1 έτος, έμειναν έγκυες. Όταν λοιπόν μιλάμε π.χ. για δείκτη Perl 1, αυτό σημαίνει, ότι παρά την χρήση της μεθόδου επί ένα χρόνο, μια από τις γυναίκες έμεινε έγκυος.

Με την βοήθεια ορμονών

Χωρίς την χρήση ορμονών

Το χάπι. Πρόκειται πλέον για γνωστή και διαδεδομένη μέθοδο. Υπάρχουν πολλά σκευάσματα με διάφορους συνδυασμούς και περιεκτικότητες ορμονών και η επιλογή γίνεται ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Η αντισυλληπτική δράση είναι σχεδόν απόλυτη. Δείκτης Perl 1

Tο κοινό γνωστό ελαστικό προφυλακτικό. Δείκτης Perl 4-6!

Το χάπι της επομένης ημέρας. Αν το πάρει η γυναίκα εντός των πρώτων 48 ωρών, μετά από τις σχέσεις, του αποδίδεται αποτελεσματικότητα μέχρι 99%. Δείκτης Perl κάτω του 1.

Δεν πρόκειται όμως για λύση, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά από κάθε σχέση. Βοηθά μία φορά σε κάθε κύκλο, και εφαρμόζεται μόνον όταν υπάρχει φόβος, ότι άλλα μέσα δεν λειτούργησαν σωστά.

Κολπικά υπόθετα, που χρησιμοποιούνται 10 λεπτά πριν την συνεύρεση. Σχηματίζουν ένα φράγμα στον τράχηλο και επί πλέον έχουν σπερμιοκτόνο δράση. Δείκτης Perl 5-10 (υψηλός κίνδυνος σύλληψης!)

Το διάφραγμα. Πρόκειται για ένα πλαστικό «καπελακι», που εφαρμόζεται πριν την σχέση στον τράχηλο. Σε συνδυασμό με σπερμιοκτόνο αλοιφή είναι σχετικά ασφαλής μέθοδος. Δείκτης Perl 4. Στην χώρα μας και στην Ευρώπη γενικότερα, δεν επιβλήθηκε και χρησιμοποιείται σπάνια

H μέτρηση της πρωινής θερμοκρασίας, πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι, για έναν ολόκληρο κύκλο. Από το θερμοδιάγραμμα μπορεί ο γιατρός να πει το γόνιμο 24ωρο και να σας υποδείξει τις μέρες που δεν χρειάζεστε προφύλαξη. Δείκτης Perl 3, ανάλογα με την χρήση του.

 

To σπείραμα (Spiral). Τοποθετείται ενδομητρίως και η αντισυλληπτική του δράση διαρκεί τουλάχιστον 5 χρόνια. Δείκτης Perl 1

Με την βοήθεια ορμονών Χωρίς την χρήση ορμονών

Το χάπι. Πρόκειται πλέον για γνωστή και διαδεδομένη μέθοδο. Υπάρχουν πολλά σκευάσματα με διάφορους συνδυασμούς και περιεκτικότητες ορμονών και η επιλογή γίνεται ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Η αντισυλληπτική δράση είναι σχεδόν απόλυτη. Δείκτης Perl 1 Tο κοινό γνωστό ελαστικό προφυλακτικό. Δείκτης Perl 4-6!

Το χάπι της επομένης ημέρας. Αν το πάρει η γυναίκα εντός των πρώτων 48 ωρών, μετά από τις σχέσεις, του αποδίδεται αποτελεσματικότητα μέχρι 99%. Δείκτης Perl κάτω του 1.

Δεν πρόκειται όμως για λύση, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά από κάθε σχέση. Βοηθά μία φορά σε κάθε κύκλο, και εφαρμόζεται μόνον όταν υπάρχει φόβος, ότι άλλα μέσα δεν λειτούργησαν σωστά. Κολπικά υπόθετα, που χρησιμοποιούνται 10 λεπτά πριν την συνεύρεση. Σχηματίζουν ένα φράγμα στον τράχηλο και επί πλέον έχουν σπερμιοκτόνο δράση. Δείκτης Perl 5-10 (υψηλός κίνδυνος σύλληψης!)

Το διάφραγμα. Πρόκειται για ένα πλαστικό «καπελακι», που εφαρμόζεται πριν την σχέση στον τράχηλο. Σε συνδυασμό με σπερμιοκτόνο αλοιφή είναι σχετικά ασφαλής μέθοδος. Δείκτης Perl 4. Στην χώρα μας και στην Ευρώπη γενικότερα, δεν επιβλήθηκε και χρησιμοποιείται σπάνια H μέτρηση της πρωινής θερμοκρασίας, πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι, για έναν ολόκληρο κύκλο. Από το θερμοδιάγραμμα μπορεί ο γιατρός να πει το γόνιμο 24ωρο και να σας υποδείξει τις μέρες που δεν χρειάζεστε προφύλαξη. Δείκτης Perl 3, ανάλογα με την χρήση του.

To σπείραμα (Spiral). Τοποθετείται ενδομητρίως και η αντισυλληπτική του δράση διαρκεί τουλάχιστον 5 χρόνια. Δείκτης Perl 1