default_mobilelogo

Πηγή Πληροφορίας:

parmΔρ Παρμενίων Ζησόπουλος Μαιευτήρας- Χειρούργος Γυναικολόγος

https://www.gyn.gr/dr-zisopoulos

 

Η αξία της αυτοεξέτασης του μαστού συζητείται αυτή την στιγμή με αντικρουόμενα επιχειρήματα. Πρόσφατα στον Καναδά η οργάνωση „Task Force on Periodic Health Examination“ τάχθηκε κατά της σύστασης καθιέρωσης της αυτοεξέτασης στα πλαίσια της προληπτικής εξέτασης για καρκίνο του μαστού, επειδή τα αποτελέσματα δύο μεγάλων ερευνών στην Shanghai/China και στο St. Petersburg/Russland, μίας μελέτης στην Μεγάλη Βρετανία και μίας συγκεντρωτικής μελέτης στις ΗΠΑ, δεν μπόρεσαν ν’ αποδείξουν μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού, με την μέθοδο αυτή.

Μία καναδική μελέτη τουναντίον, κατέδειξε για μια συγκεκριμένη τεχνική αυτοεξετάσεως, θετική επίδραση στην θνησιμότητα του καρκίνου του μαστού.Αυτά τα τελευταία συμπεράσματα της καναδικής μελέτης δείχνουν ίσως την σημασία της λεπτομερούς διδασκαλίας μιας τυποποιημένης τεχνικής της αυτοεξέτασης του μαστού.


Σχετικά με τον ρόλο των ψυχολογικών παραγόντων, ιδιαίτερα του φόβου, που επηρεάζει θετικά ή αρνητικά την αποδοχή ή την μη αποδοχή της αυτοεξέτασης του μαστού, υπάρχει μια σειρά από μελέτες. Σχετικά όμως με άλλες τυχόν ψυχολογικές επιπτώσεις της αυτοεξέτασης του μαστού στις γυναίκες που την εφαρμόζουν, υπάρχουν ελάχιστες δημοσιεύσεις. Σ’ αυτόν τον τομέα θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες.