default_mobilelogo

.

Δρ Κωσταντίνος Ν. Χατζηγεωργίου

Μαιευτήρας- Χειρούργος Γυναικολόγος

Χρυσοστόμου Σμύρνης 8, 4ος όροφος

2310- 227981

Τ.Κ. 54622, Θεσσαλονίκη

www.gyn.gr/chatzigeorgiou

chatzkon@hotmail.com

 

 

(Προσαρμοσμένο μερικώς και προς τις πρόσφατες οδηγίες της AMERICAN CANCER SOCIETY - 2008)

Είδος Καρκίνου

Πληθυσμός

Test ή μέθοδος

Συχνότητα

Μαστός

Γυναίκες, ηλικίας 20 ετών και άνω

Μηνιαία αυτοεξέταση μαστών (ΜΑΜ)

Η ΜΑΜ είναι μια καλή συνήθεια. Πρέπει να ενημερωθεί η γυναίκα για τα πλεονεκτήματα και τους περιορισμούς της ΜΑΜ. Οι γυναίκες πρέπει να διδαχθούν τη σωστή τεχνική της ΜΑΜ και να υποβάλλονται περιοδικά σε έλεγχο από γιατρό. Είναι δικαίωμα της γυναίκας να επιλέξει να κάνει ή να μην κάνει ΜΑΜ.

 

 

 

Κλινική εξέταση μαστών από γιατρό

Στη δεκαετία των 20 και των 30 η κλινική εξέταση συνιστάται να γίνεται στα πλαίσια ενός προληπτικού ελέγχου, τουλάχιστον κάθε 3 χρόνια. Σε ηλικία άνω των 40 ετών, παράλληλα με τη μαστογραφία, κάθε χρόνο.

 

 

 

ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ 40, ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ

 

Τράχηλος μήτρας

Γυναίκες, ηλικίας 18 ετών και άνω

test Παπανικολάου

Στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών έχει ενταχθεί ο προληπτικός εμβολιασμός των κοριτσιών ηλικίας 12-15 ετών και γυναικών μέχρι την ηλικία των 26 ετών.

Ο έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας πρέπει να ξεκινάει τουλάχιστον 3 χρόνια μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή. Το test Παπ πρέπει να επαναλαμβάνεται ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ.

(η American Cancer Society συστήνει πως μετά την ηλικία των 30 ετών, και με την προϋπόθεση πως τα τελευταία 3 τεστ Παπανικολάου ήταν φυσιολογικά, οι γυναίκες μπορούν να εξετάζονται κάθε 2-3 έτη, μόνο με τεστ Παπανικολάου ή και σε συνδυασμό  με HPV- DNA test).

Ο προληπτικός έλεγχος πρέπει να συνεχίζεται μέχρι την ηλικία των 70 ετών τουλάχιστον. Εάν την τελευταία δεκαετία όλα τα τεστ Παπανικολάου ήταν φυσιολογικά, ο έλεγχος θα μπορούσε να σταματήσει μετά την ηλικία των 70 ετών.

 

Ενδομήτριο

Γυναίκες στην εμμηνόπαυση

 

Οι γυναίκες με την έναρξη της εμμηνόπαυσης θα πρέπει να ενημερώνονται σχετικά με παράγοντες κινδύνου και συμπτώματα και να ενθαρρύνονται ώστε να αναφέρουν ΑΜΕΣΑ στο γιατρό τους οποιαδήποτε αιμορραγία (ή καφεοειδείς εκκρίσεις / ροζ υγρά κλπ). . Σε ορισμένες περιπτώσεις, ύποπτες υπερηχογραφικές εικόνες στο ενδομήτριο (πχ πάχυνση, ανομοιογένεια) μπορεί να βοηθήσουν στην πρώιμη διάγνωση.

 

Ωοθήκες

 

 

Δεν υπάρχει αποτελεσματική μέθοδος έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου των ωοθηκών ή πρώιμα συμπτώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ύποπτες υπερηχογραφικές εικόνες στις ωοθήκες μπορεί να βοηθήσουν στην πρώιμη διάγνωση.

 

Σχόλια:

-     Οι παραπάνω οδηγίες αφορούν σε γυναίκες χωρίς γνωστούς επιβαρυντικούς παράγοντες. Σε διαφορετική περίπτωση (πχ ατομικό ιστορικό καρκίνου ή προκαρκινωματωδών αλλοιώσεων, θετικό οκογενειακό ιστορικό, λήψη ορμονικής θεραπείας στην εμμηνόπαυση κλπ) η συνιστώμενη παρακολούθηση ενδέχεται να τροποποιηθεί.

-     Σε χώρες όπως η Ελλάδα με μη οργανωμένα προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου (screening), η ετήσια γυναικολογική εξέταση που περιλαμβάνει λήψη τεστ Παπανικολάου, διακολπικό υπερηχογράφημα και ψηλάφιση μαστών από ειδικό γυναικολόγο, αποτελεί προς το παρόν μάλλον τον καλύτερο τρόπο έγκαιρης διάγνωσης του γυναικολογικού καρκίνου σε ασυμπτωματικές γυναίκες που δεν έχουν γνωστούς παράγοντες κινδύνου.

-     Το test Παπανικολάου δεν αποτελεί αξιόπιστη μέθοδο έγκαιρης διάγνωσης του αδενοκαρκινώματος του τραχήλου της μήτρας, το οποίο όμως ευτυχώς εμφανίζεται σε πολύ μικρή συχνότητα.

-     Για περισσότερα δείτε στο: http://caonline.amcancersoc.org/cgi/content/full/58/3/161