default_mobilelogo

Πηγή Πληροφορίας:

parmΔρ Παρμενίων Ζησόπουλος Μαιευτήρας- Χειρούργος Γυναικολόγος

https://www.gyn.gr/dr-zisopoulos

 

Διαβάσαμε για σας  στα ‘’Θέματα Μαιευτικής – Γυναικολογίας’’, Τεύχος 1ο , Ιανουάριος – Μάρτιος 2003 (ίδε και στο www.iatrikionline.gr ) ένα πολύ  κατατοπιστικό άρθρο της κ. Παυλίνας Αθανασιάδου και της κ. Δήτρας Γράψα, σχετικά με τους κυτταρολογικούς όρους ASCUS – AGUS  και την σημασία τους για τον κλινικό γυναικολόγο. Σταχυολογούμε τα σημαντικώτερα συμπεράσματα.

Η απόδοση των όρων  ASCUS καιAGUS (AtypicalSquamusCellsofUndeterminedSignificance και AtypicalGlandularCellsof  Undetermined  Significance – άτυπα πλακώδη  ή αδενικά κύτταρα αδιευκρίνιστης σημασίας) , αντίστοιχα, επιφυλάσσεται γι’ αυτές τις περιπτώσεις , που τα κυτταρολογικά ευρήματα δεν επαρκούν, είτε ποιοτικά, είτε ποσοτικά,  για μία ακριβέστερη κυτταρολογική διάκριση μεταξύ καλοήθους και κακοήθους αλλοίωσης.

Οι όροι ASCUSκαι AGUS εισήχθησαν στην διαγνωστική κυτταρολογία του τραχήλου της μήτρας  το 1988 με στόχο την αύξηση της  διαγνωστικής ακρίβειας  του τεστ-Παπ, αλλά και την διεύρυνση της συμβολής του  στην πρόληψη του  καρκίνου του τραχήλου.

Στην πλειοψηφία γυναικών  με ASCUS, όπως διαπιστώθηκε με έρευνες προοπτικής, κατά την διάρκεια της παρακολούθησης δεν  αναπτύσσεται υψηλόβαθμη αλλοίωση.

Αντιθέτως η διάγνωση AGUS συχνά υποκρύπτει  αλλοίωση υψηλού βαθμού  και ασθενείς  με αυτή την διάγνωση πρέπει ν΄ αντιμετωπίζονται  πιο επιθετικά απ’ ότι εκείνες  με διάγνωση ASCUS.

Η διάγνωση ASCUS-AGUS αποτελεί σαφώς μία από τις αναπόφευκτες επιλογές του κυτταρολόγου  κατά την ερμηνεία ενός επιχρίσματος. Ωστόσο , όπως άλλωστε εύστοχα αναφέρει ο Ferynczy, << οι κατατάξεις, όσο και αν απλουστεύουν  τα πράγματα, δεν μπορούν να βελτιώσουν την διαγνωστική ικανότητα ενός κυτταρολόγου>>.

Στο διεθνές συνέδριο  της Αμερικανικής Ένωσης Κολποσκόπισης και παθολογίας Τραχήλου το 2001, διαμορφώθηκε ένα πρωτόκολλο αντιμετώπισης, που μεταξύ άλλων συνοψίζεται στα εξής:

Στις περιπτώσεις γυναικών με ASCUS συνιστάται  η κολποσκοπική παρακολούθηση και λήψη επιχρισμάτων (όταν βέβαια τα κολποσκοπικά ευρήματα είναι αρνητικά) , μέχρις ότου διαγνωστούν διαδοχικά δύο φυσιολογικά επιχρίσματα.

Όλες οι γυναίκες με ευρήματα AGUSπρέπει να αξιολογούνται κολποσκοπικά και να υποβάλλονται σε ενδοτραχηλική απόξεση και ενδεχομένως (αν τα ευρήματα συνηγορούν για προέλευση από το ενδομήτριο ) σε υστεροσκόπιση και απόξεση ενδομητρίου.

Σχόλιο Π. Ζησοπούλου:Ο παλαιός κλινικός γυναικολόγος, έχει την εντύπωση, ότι ηBethesdaμας  επιστρέφει και πάλι στην κατηγορία Papanicolaou ΙΙΙ. (το λεγόμενο αμφίβολο αποτέλεσμα).  Από την δεκαετία του 1950 ίσχυε μία πολύ απλή και για τον καθένα ευκολοσυγκράτητη αρχή: Σε περιπτώσεις με 2 δύο διαδοχικά αμφίβολα τεστ Papanicolaou, οφείλαμε με κάθε τρόπο (κολποσκόπιση, βιοψία, κλασματική απόξεση) ν’ αποκλείσουμε την κακοήθεια.