default_mobilelogo


Δρ Κωσταντίνος Ν. Χατζηγεωργίου

Μαιευτήρας- Χειρούργος Γυναικολόγος

Χρυσοστόμου Σμύρνης 8, 4ος όροφος

2310- 227981

Τ.Κ. 54622, Θεσσαλονίκη

www.gyn.gr/chatzigeorgiou

chatzkon@hotmail.com

 

 

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ένας από τους καρκίνους του γυναικείου γεννητικού συστήματος που προκαλεί αρκετούς θανάτους. Έχει υπολογισθεί - για τις Δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας - ότι 2 γυναίκες στις 100 θα προσβληθούν από καρκίνο στον τράχηλο πριν το 80ο έτος της ηλικίας τους. Στην Αγγλία, 2000 θάνατοι γυναικών κάθε χρόνο οφείλονται σ' αυτό το είδος καρκίνου. Αυτό είναι γεγονός απαράδεκτο, αφού ο καρκίνος αυτός εντοπίζεται σ' ένα όργανο σχετικά εύκολα προσπελάσιμο - ο τράχηλος της μήτρας βρίσκεται στο βάθος του κόλπου - και φαίνεται πως παραμένει σ' ένα προκαρκινικό, ασυμπτωματικό στάδιο για αρκετά χρόνια. Μια διάγνωση σ’ αυτό το στάδιο μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο του τραχήλου σε ποσοστά σχεδόν 100%.

1. Προδιάθεση -Συχνότητα

Αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν Ca τραχήλου μήτρας έχουν οι γυναίκες οι οποίες:

1) έχουν αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα - είτε άρχισαν τις σχέσεις σε μικρή ηλικία, είτε έχουν πολλούς συντρόφους,

2) έχουν προσβληθεί από ορισμένες νόσους, όπως η μόλυνση από τον ιό του έρπητα τύπου II,

3) βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή μετά από μεταμόσχευση οργάνου,

4) τέλος, γυναίκες των οποίων η μητέρα πήρε το φάρμακο διαιθυλοστιλβοιστρόλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η μέση ηλικία προσβολής από διηθητικό Ca τραχήλου είναι τα 45 χρόνια. Σε νεώτερες ηλικίες είναι σπάνιος.

2. Συμπτώματα

α) Σε απλές δυσπλασίες ή σε προδιηθητικό στάδιο δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα.

β) Σε αρχικά στάδια μπορεί να υπάρχει υπερέκκριση κολπικών υγρών και μικρή αιμορραγία μετά τη συνουσία.

γ) Σε προχωρημένα στάδια μπορεί να υπάρχει αιμορραγία, πόνος και γενικά συμπτώματα.

Φαίνεται επομένως ότι ουσιαστικά ο μόνος τρόπος πρώιμης διάγνωσης είναι η εξέταση του κολπικού επιχρίσματος, το γνωστό πλέον Pap-test ( δοκιμασία Παπανικολάου).

3. Διάγνωση

Στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, η γυναίκα δεν έχει τη δυνατότητα αυτοεξέτασης, όπως στον καρκίνο του μαστού. Τη διάγνωση θα τη θέσει ο γυναικολόγος, τόσο με την επισκόπηση και την ψηλάφηση, όσο και με μια σειρά εξετάσεων των οποίων σημαντικότερο είναι το Pap-test, που μας δείχνει αν υπάρχουν καρκινικά κύτταρα στο δείγμα που παίρνουμε. Οι περισσότερες αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας οφείλονται σε καλοήθεις παθήσεις, όπως φλεγμονές (τραχηλίτιδες), φυματίωση ή κονδυλώματα.

4. Θεραπεία

Για την αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας η Ιατρική διαθέτει μια ποικιλία μεθόδων. Σε αρχικά στάδια γίνεται αφαίρεση ουσιαστικά πολύ μικρού τμήματος του τραχήλου (κωνοειδής εκτομή). Μ' αυτόν τον τρόπο η γυναίκα μπορεί να μείνει ακόμη και έγκυος, αφού δεν πειράζουμε ούτε τη μήτρα, ούτε τον κόλπο ούτε άλλα όργανα. Σε λίγο πιο προχωρημένα στάδια γίνονται μεγαλύτερες εγχειρήσεις ή χρήση ακτινοθεραπείας - εξωτερική ή με ενδοκοιλοτική τοποθέτηση ραδίου. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πειράζουμε ούτε τον κόλπο, ούτε τα εξωτερικά γεννητικά όργανα της γυναίκας. Σ' αυτές τις περιπτώσεις η γυναίκα μπορεί χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα να συνεχίσει τις σχέσεις με το σύντροφο της, ακόμη και να μείνει έγκυος και να τεκνοποιήσει.

5. Πρόγνωση

Η πρόγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι άριστη, εάν διαγνωσθεί σε αρχικό στάδιο. Αν ο καρκίνος περιορίζεται μόνο στον τράχηλο - και σ' αυτό το στάδιο παραμένει για αρκετά χρόνια πριν αναπτυχθεί - η θεραπεία προσφέρει πλήρη ίαση στη γυναίκα δηλαδή 5/ετή επιβίωση 100%.

Επομένως, όλες οι γυναίκες μετά την ηλικία των 20 -25 ετών ή καλύτερα με την έναρξη των ερωτικών τους επαφών, συνιστάται να κάνουν ένα πρώτο Pap-test, το οποίο μπορούν να επαναλαμβάνουν κάθε ένα με δύο χρόνια. Η θεραπεία προκαρκινικών σταδίων είναι απλή, ασφαλής, συχνά μη ακρωτηριαστική και συνήθως οδηγεί στην πλήρη ίαση.