default_mobilelogo

parmΔρ Παρμενίων Ζησόπουλος Μαιευτήρας- Χειρούργος Γυναικολόγος

https://www.gyn.gr/dr-zisopoulos

 

(Condylomata acuminata)

Tι είναι τα κονδυλώματα;

Τα κονδυλώματα ανήκουν στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Είναι συνέπεια μίας μόλυνσης με ιούς ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (ΗPV). Κλινικώς εμφανίζονται ομαδικοί σχηματισμοί σε μέγεθος περίπου κεφαλής καρφίτσας με εικόνα επιφανείας κουνουπιδιού (τα λεγόμενα οξυτενή κονδυλώματα), που εμφανίζονται στα έξω γεννητικά όργανα, στον πρωκτό και στην αρχή του ορθού, όπου μπορεί να φτάσουν και το μέγεθος κερασιού.

Υπάρχουν περισσότεροι από 80 τύπους ανθρωπίνων κονδυλωμάτων, από τους οποίους μερικοί είναι ανθεκτικότεροι σε θεραπευτικές ενέργειες. Κάποιοι από του τύπους αυτούς, ενοχοποιούνται – σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες – ότι προξενούν καρκίνους στον τράχηλο της μήτρας.

Τα κονδυλώματα κατατάσσονται στις πλέον συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενες νόσους.. Η συχνότητα τους αυξήθηκε κατά την τελευταία εικοσαετία σημαντικά. Ιδιαίτερα προσβάλλονται νεαρά άτομα.

Πως αποκτά κανείς κονδυλώματα;
  • Κονδυλώματα μεταδίδονται με την σεξουαλική σχέση.
  • Σε σπάνιες περιπτώσεις υπάρχει και η έμμεση επιμόλυνση, π.χ. με την χρήση μίας λερωμένης πετσέτας.
  • Παιδιά μπορεί να επιμολυνθούν κατά τον τοκετό.
  • Προϋπόθεση για την δημιουργία κονδυλωμάτων είναι η υπερβολική ύγρανση της περιοχής, μικροτραυματισμοί της περιοχής ή φλεγμονές, καθώς και η μείωση της ανοσολογικής άμυνας του οργανισμού.
Ποιά είναι τα συμπτώματα;
  • Τα κονδυλώματα εμφανίζονται το ενωρίτερο 2 με 4 εβδομάδες μετά την επιμόλυνση. Συχνά όμως παρέρχονται και πολλοί μήνες μέχρι την εμφάνισή τους.
  • Δεν πονούν, δημιουργούν όμως συχνά κνησμό.
  • Η μακροσκοπική εικόνα τους διαφέρει. Άλλοτε είναι επίπεδα, άλλοτε η επιφάνειά τους μοιάζει με εκείνη του κουνουπιδιού.
  • Στις γυναίκες τα κονδυλώματα εγκαθίστανται στα έξω χείλη του αιδοίου, στον κόλπο, στον τράχηλο της μήτρας, στην είσοδο της ουρήθρας και στον πρωκτό.
  • Τα κονδυλώματα δεν ξεχωρίζουν πάντα με γυμνό μάτι
  • Ποιοί είναι οι κυριότεροι τρόποι μετάδοσης;
Σχέσεις χωρίς προφυλακτικό, σχέσεις με εναλλασσόμενους συντρόφους.

Συμβουλές

Το ελαστικό προφυλακτικό είναι αρκετά αποτελεσματική προστασία..

Αν έχετε την υπόνοια ότι προσβληθήκατε από κονδυλώματα, πρέπει να συμβουλευτείτε ένα γιατρό και να φροντίσετε να εξεταστεί και ο σύντροφός σας..

Μία ξαφνική μαζική προσβολή από κονδυλώματα, μπορεί να είναι σημάδι, ότι οι ανοσοβιολογικές σας αντιστάσεις είναι μειωμένες.

Πως θέτει ο γιατρός τη διάγνωση;

Ο γιατρός θέτει την διάγνωση των κονδυλωμάτων αρχικά με την κλινική εξέταση.

Για να εντοπίσει αλλοιώσεις που ακόμη δεν είναι ορατές, εμβρέχει την περιοχή του δέρματος που εξετάζει, ή την επιφάνεια του τραχήλου, με διάλυμα οξικού οξέως (ξύδι 3%). Όπου υπάρχουν κονδυλώματα, ξεχωρίζουν σαν λευκές περιοχές.

Πολύ κατάλληλη για την διάγνωση, είναι η επισκόπηση με ένα ειδικό μικροσκόπιο επιφανείας, το γνωστό κολποσκόπιο. Οι κολποσκοπικές εικόνες είναι σε περίπτωση προσβολής από HPV(ιός ανθρωπίνων κονδυλωμάτων) τυπικές.

Όμως και με την βοήθεια του κυτταρολογικού επιχρίσματος κατά Papanicolaou, ή της ιστολογικής εξέτασης μίας μικροβιοψίας, μπορούμε να έχουμε καλή πληροφόρηση.

Ακόμη, σήμερα είναι δυνατόν μέσω ενός κυτταρολογικού δείγματος και του προσδιορισμού του DNA, στις περισσότερες περιπτώσεις να πληροφορηθούμε ποιος ιός, ή ποια ομάδα ιών έχει προσβάλει μία περιοχή.

Ποια είναι η θεραπεία των κονδυλωμάτων; Κατ’αρχήν είναι πολύ σημαντικό να αρχίσει θεραπεία και ο σύντροφός σας. Ακολουθήστε σχολαστικά τις οδηγίες του γιατρού σας. Μόνον έτσι θα είστε σίγουρες, ότι θα απαλλαγείτε από το πρόβλημα.

Η θεραπεία των κονδυλωμάτων μπορεί να γίνει

με επίθιξη με διάλυμα ποδοφυλίνης

με επίθιξη με συγγενή στην ποδοφυλίνη διαλύματα και αλοιφές

με καταστροφικές μεθόδους, όπως ο θερμοκαυτηριασμός, η θερμοπηξία κατά Semm, η κρυοπηξία, η καταστροφή με Laser και η χειρουργική τους

Ακόμη: Η τοπική θεραπεία με Ιντερφερόνη φαίνεται να μειώνει κάπως το ποσοστό των υποτροπών, δεν είναι όμως χωρίς παρενέργειες και έχει υψηλό κόστος.

Η πρόγνωση

Τα κονδυλώματα υποτροπιάζουν συχνά μέσα στους επόμενους μήνες από την πρωτοεμφάνιση τους. Η θεραπεία τους απαιτεί υπομονή και πολλές φορές είναι ανάγκη να επαναληφθεί. Γενικώς όμως η πρόγνωση είναι καλή.

Ωστόσο: Ορισμένοι τύποι ιών ανθρωπίνων κονδυλωμάτων είναι δυνητικά (μαζί με άλλους παράγοντες) καρκινογόνοι στην περιοχή του τραχήλου της μήτρας.

Για τον λόγο αυτό είναι σκόπιμο, γυναίκες που στο παρελθόν θεραπεύτηκαν για κονδυλώματα, να μην παραλείπουν μία ετήσια κολποσκοπική και κυτταρολογική εξέταση κατά Papanicolaou