user_mobilelogo


Δαμιανίδου Δέσποινα

Κλινική-Σχολική Ψυχολόγος

Απόφοιτος του Α.Π.Θ.

Παπαναστασίου 117

(είσοδος από Αγίου Βασιλείου 1)

Τηλ. : 2310351231, 6987603519

Email : [email protected]

 

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής λειτουργεί ως καταλυτικός παράγοντας στην καθημερινότητα των ανθρώπων, τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών. Οι απαιτήσεις της ζωής έχουν αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο στην σημερινή κοινωνία, με αποτέλεσμα αυτό να μεταφράζεται, τελικά, σε άγχος στον σύγχρονο άνθρωπο.

Ο σημερινός άνθρωπος έχει να αντιμετωπίσει πλήθος απαιτήσεων στην καθημερινότητά του, οι οποίες απαιτήσεις δεν μένουν στατικές αλλά μεταβάλλονται και αυξάνονται συνεχώς. Αυτό «βάζει» τον άνθρωπο σε έναν φαύλο κύκλο, «αγώνα δρόμου», να προσπαθεί να προλάβει τις εξελίξεις για να μην εκτοπιστεί από διάφορους τομείς της καθημερινότητάς του.

Έτσι, παρατηρούμε πως όλο και περισσότερο οι άνθρωποι, άντρες και γυναίκες, καταβάλλονται από το άγχος. Για παράδειγμα, έχουμε το επαγγελματικό άγχος. Επαγγελματική αποκατάσταση, ανέλιξη και συνεχή κατάρτιση για την διατήρηση μιας θέσεως εργασίας. Οι απαιτήσεις για την κατάκτηση μιας θέσεως εργασίας έχουν αυξηθεί. Αρχικά, θα πρέπει να είναι όσο περισσότερο καταρτισμένος μπορεί, από άποψη σπουδών, όσων αφορά την θέση εργασίας που επιθυμεί. Αυτό συνεπάγεται χρόνια σπουδών και απόκτηση των επιθυμητών «αναγνωρισμένων πτυχίων», ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει μια θέση εργασίας που επιθυμεί. Έτσι ο εργαζόμενος, αφού αποκτήσει την πολυπόθητη θέση θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση να παρακολουθεί τις εξελίξεις του τομέα του για να μην χάσει την δουλειά του. Παράλληλα, έχουμε και το οικογενειακό άγχος. Στην περίπτωση που έχει δημιουργήσει οικογένεια, θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για τις πολλαπλές απαιτήσεις της ανατροφής των παιδιών αλλά και της κάλυψης των αναγκών ενός νοικοκυριού, οικονομικά και πρακτικά, καθώς επίσης και της ανταπόκρισης στην συζυγική σχέση, σεξουαλικά και συντροφικά. Επίσης, πιθανότατα να έχουμε και την φροντίδα των γονέων του ζευγαριού, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Βλέπουμε πως από μικρή ηλικία και για μεγάλο χρονικό διάστημα της ζωής, ο άνθρωπος βιώνει και ζει με το άγχος, όπως και αν αυτό μεταφράζεται στην σημερινή κοινωνία. Το άγχος αυτό, άλλοτε φανερό, με διάφορα ψυχοσωματικά συμπτώματα και ανυπέρβλητα εμπόδια στην καθημερινότητα, και άλλοτε «κρυμμένο», χωρίς ο ίδιος ο άνθρωπος να το καταλαβαίνει και να το συνειδητοποιεί, επηρεάζει τις επιδόσεις μας αλλά και την διάθεσή μας στην καθημερινότητα σε διάφορους τομείς.

Ένας από τους τομείς που φαίνεται να παίζει ουσιαστικό ρόλο το άγχος είναι ο σεξουαλικός τομέας. Ολοένα και περισσότερο οι άνθρωποι τολμούν και αναφέρουν προβλήματα στην σεξουαλική τους ζωή. Μέσα από έρευνες, φαίνεται, πως μιλάμε για ένα τομέα πολύ σημαντικό για την ζωή, την αυτοεκτίμηση και την αυτό-εικόνα του σημερινού ανθρώπου. Έτσι, διαπιστώνουμε πως εφόσον επηρεαστεί ένας τομέας τόσο σημαντικός στην ζωή ενός ανθρώπου αλυσιδωτά επεκτείνεται και σε άλλους τομείς της προσωπικότητάς του.

Παγκοσμίως έχουν υπάρξει έρευνες για την επιρροή του άγχους στην σεξουαλική υγεία. Κρίνεται σκόπιμο και περισσότερο χρήσιμο, όμως, εφόσον μιλάμε και απευθυνόμαστε στο ελληνικό κοινό, να αναφερθούμε στα αποτελέσματα των ερευνών που έχουν διεξαχθεί στην Ελλάδα. Παρακάτω παραθέτουμε μια σύγχρονη έρευνα που έχει διεξαχθεί στα πλαίσια της επιρροής του άγχους στην σεξουαλική υγεία. Πρέπει να σημειώσουμε πρώτα πως οι άνθρωποι που έχουν άγχος σκέφτονται αρνητικά για τον εαυτό τους. Αυτό που φαίνεται να συμβαίνει, στην ψυχολογία το ονομάζουμε «αυτό-εκπληρούμενη προφητεία», είναι πως όταν σκέφτεσαι αρνητικά για κάποιο θέμα τότε αυτό καταλήγει να συμβαίνει με αρνητικό τρόπο. Αυτός, ο οποίος έχει άγχος στην καθημερινότητα ως επακόλουθο έχει και χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Επίσης, το άγχος επηρεάζει και την σεξουαλική επίδοση αλλά και την σεξουαλική επιθυμία. Αυτό επεκτείνεται και στην σκέψη «αποτυχίας» κατά την σεξουαλική πράξη. Αυτό συμβαίνει τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες. Στους άντρες αυτό είναι περισσότερο φανερό σε αντίθεση με τις γυναίκες που μπορούν πολύ εύκολα να το κρύψουν.

 

Έρευνα :

 

Το άγχος για τη σεξουαλική επίδοση δεν αφορά πλέον μόνο τους άνδρες, ως είθισται. Όπως προκύπτει από μελέτη του Κέντρου Σεξουαλικής Αναπαραγωγικής Υγείας (ΚΕΣΑΥ), στο ίδιο καζάνι «βράζουν» και οι γυναίκες, οι οποίες ως συνέπεια αντιμετωπίζουν σειρά προβλημάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν προκύψει από τα τηλεφωνήματα ανδρών στη γραμμή βοήθειας του ΚΕΣΑΥ, από όλη την χώρα - για το διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2004 έως τον Απρίλιο του 2007 - η πλειοψηφία των ανδρών ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν άγχος για τις σεξουαλικές επιδόσεις τους (82,1%).

Τέτοιου είδους δεδομένα βέβαια, δεν προκαλούν έκπληξη, καθώς μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ήταν οι άνδρες εκείνοι που θέλουν να εντυπωσιάσουν τόσο την σύντροφό τους όσο και τον εαυτό τους με τις επιδόσεις τους. Από τα στοιχεία, ωστόσο, που συλλέχθηκαν από το 2004 μέχρι και τον Αύγουστο του 2008, προέκυψε ότι άγχος για τη σεξουαλικής τους επίδοση έχουν και οι γυναίκες.

Από τις γυναίκες που αντιμετώπιζαν άγχος επίδοσης, το 79% δήλωναν ότι έχουν και γενικό στρες στην ζωή τους (το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών είναι 63,9%). Φαίνεται, λοιπόν, ότι το γενικότερο άγχος αποτελεί μια αιτία για την εμφάνιση ενός σεξουαλικού προβλήματος και μετά ακολουθεί το άγχος της επίδοσης. Επιπλέον σε αντίθεση με τους άνδρες, δε φαίνεται να υπάρχει καμία συσχέτιση ανάμεσα στο επαγγελματικό άγχος και το άγχος για την σεξουαλική ικανοποίηση στις γυναίκες (το ποσοστό των ανδρών ήταν 50,5%).

 

Καταλήγουμε, λοιπόν, στο γενικότερο συμπέρασμα :

 

Νους υγιής εν σώματι υγιή…

 

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί πως το άγχος είναι κάτι το οποίο μπορούμε να χειριστούμε με διάφορους τρόπους. Ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε είναι προσωπικός και διαφορετικός για τον καθένα. Το σημαντικότερο είναι να αναγνωρίσουμε ότι η ύπαρξή του πολλές φορές μπορεί να μας επηρεάσει σημαντικά στην καθημερινότητά μας. Δεν χρειάζεται να τρομάζουμε στην περίπτωση που το άγχος μπορεί να μας δημιουργεί προβλήματα. Υπάρχει λύση και είναι στο χέρι μας να κάνουμε κάτι για αυτό. Έτσι, όπως και στην ύπαρξη σεξουαλικών προβλημάτων το καλύτερο είναι να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας χωρίς προκαταλήψεις, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει να βρεθεί η αιτία και πηγή του άγχους. Το αποτέλεσμα είναι καλύτερη ποιότητα ζωής επαγγελματικής με καλύτερες επιδόσεις, πιο ευχάριστη καθημερινότητα στα πλαίσια της οικογενειακής ζωής, τόνωση της αυτοεκτίμησης με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό μας καθώς και καλύτερη και πιο συνειδητή με μεγαλύτερη ευχαρίστηση σεξουαλική ζωή.

Παράρτημα :

 

Παρακάτω παρατίθεται η έρευνα το ΚΕΣΑΥ για όσους ενδιαφέρονται να την διαβάσουν πιο αναλυτικά :

Το 30% των Ελληνίδων - από τις οποίες, το 24% είχε άγχος - εμφάνιζαν μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας (3 στις 10), το 24,6% - εκ των οποίων το 68% είχε άγχος – παρουσίαζε δυσκολία στην κορύφωση, ενώ το 6% των γυναικών – εκ των οποίων το 54% είχαν άγχος - δήλωσε ότι η σεξουαλική επαφή ήταν επώδυνη.

Περίπου 14% των γυναικών που τηλεφώνησαν στο ΚΕΣΑΥ έκαναν γενικές ερωτήσεις για το σεξ και την σεξουαλική λειτουργία, όχι μόνο γιατί αγνοούσαν κάποια θέματα, αλλά και γιατί θέλανε να διασταυρώσουν κατά πόσο όσα είχανε ακούσει ή διαβάσει ήταν επιστημονικά σωστά.

Αρκετά ερωτηματικά δημιουργούνται από το συμπέρασμα ότι το άγχος της επίδοσης δεν εμφανιζόταν σε μια καινούρια σχέση ή όταν υπάρχει περιστασιακός σύντροφος, αλλά αντίθετα οι περισσότερες Ελληνίδες που αντιμετωπίζαν αυτό το πρόβλημα (95,2 %) βρίσκονταν σε σταθερή σχέση…

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου, το άγχος επίδοσης ίσως είναι πιο συχνό στις νεαρότερες Ελληνίδες που αντιμετωπίζουν σεξουαλικό πρόβλημα, αφού ο μέσος όρος ηλικίας όσων δηλώνανε άγχος για τις επιδόσεις στην σεξουαλική τους ζωή ήταν 32,5 ετών (έναντι των 35 ετών που είναι ο μέσος όρος της ηλικίας των γυναικών που ζητούν βοήθεια για να λύσουν το πρόβλημά τους).

Να σημειωθεί ότι το άγχος για τη σεξουαλική λειτουργία κατά την ερωτική επαφή καθίσταται ένας φαύλος κύκλος που κάνει τα πράγματα «δύσκολα» γιατί έτσι τελικά εμφανίζεται ακόμη μεγαλύτερο άγχος!