Quantcast

Σαμανίδης Δημήτρης

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Αριστοτέλους 12, Τ.Κ. 54623 Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310 210867 & 2310 210629

Fax: 2310 210867

www.dietima.eu

[email protected]

 

Το μέλι είναι μία φυσική, υγιεινή και θρεπτική τροφή, που φυσιολογικά δεν προάγει την ανάπτυξη βακτηρίων. Όμως είναι πιθανό να φέρει σπόρια του CLOSTRIDIUM BOTULINUM, που είναι δυνητικά επιβλαβές για το αναπτυσσόμενο ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών, κάτω του ενός έτους. Η μόλυνση μπορεί να προκαλέσει αδυναμία των βρεφικών μυών, ατονία, παράλυση. Άλλα συμπτώματα της δηλητηρίασης περιλαμβάνουν δυσκοιλιότητα, λήθαργο, ανορεξία, ανέκφραστο πρόσωπο, δυσκολία στη κατάποση. Μετά τον πρώτο χρόνο ζωής, τα παιδιά αναπτύσσονται επαρκώς ώστε να φιλτράρουν το botulinum. Αυτού του τύπου η βρεφική δηλητηρίαση πολύ σπάνια. Μπορεί να αποβεί μοιραία όμως είναι κάτι που πολύ εύκολα και απλά μπορεί να αποφευχθεί σήμερα που υπάρχει πια η γνώση όλων των προαναφερθέντων παρενεργειών του στο βρεφικό οργανισμό.

Γενικά στη βιομηχανία τροφίμων, το μέλι χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλά προϊόντα. Η βιομηχανία παιδικών γαλάτων και τροφών, έχουν ως απαράβατο κανόνα τη μη χρήση του σε τροφές που προορίζονται για παιδιά κάτω του ενός έτους.
Πρέπει να αναφερθεί ότι ο βρεφικός βοτουλισμός δεν οφείλεται αποκλειστικά στην κατανάλωση μελιού. Τα σπόρια του cl. Botulinum ανευρίσκονται επίσης στη σκόνη, το έδαφος και σε διάφορα αμαγείρευτα τρόφιμα, τα οποία καταναλώνονται από παιδιά και ενήλικες. Συνεπώς είμαστε όλοι καθημερινά εκτεθειμένοι σε αυτά, με ελάχιστο βέβαια κίνδυνο. Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι η πλήρης απόχη από την κατανάλωση μελιού και των προϊόντων που το περιέχουν, από παιδιά κάτω του ενός έτους, οδηγεί στην απόλυτη αποφυγή του κινδύνου.