default_mobilelogo

 

Βαμβάκης Αναστάσιος

Διαιτολογικό Γραφείο

Διεύθυνση :  Μητροπόλεως 92

Τ.Κ.: 546 22

Τηλ–Φαξ:  2310 227623, 2310 848513

Κινητό: 6979 775 808

E-Mail:tvamvakis@yahoo.gr

info@nutri-diet.eu

 

 

Ολοένα και πιο συχνά εμφανιζόμενη πάθηση σε μικρές ηλικίες. Στατιστικά περίπου το 30% των παιδιών σε ηλικίες 6-19 είναι υπέρβαρα και το 15% παχύσαρκα. Προβλήματα όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση και μεταβολισμού της γλυκόζης μπορεί να εμφανιστούν σε παιδικές ηλικίες, λειτουργώντας έτσι μελλοντικά ως πρόδρομοι των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του διαβήτη αντίστοιχα. Μελέτες δείχνουν ότι ένα στα τρία παιδιά θα εμφανίσει διαβήτη κάποια στιγμή της ζωής του. Άλλα παθήσεις που σχετίζονται με την παιδική παχυσαρκία είναι ή άπνοια, η υπέρταση, το άσθμα, πέραν της ψυχολογικής επίπτωσης στα παιδιά. Μικρό όμως είναι και το ποσοστό των γονέων που ενδιαφέρονται για το βάρος του παιδιού τους, περίπου 30%. Το σημαντικό είναι πως οι γονείς μπορούν να συμβάλλουν δραματικά στην εμφάνιση ή μη της παχυσαρκίας στο παιδί τους.

 

Πρότυπο

Η επιρροή που ασκεί ο γονέας στο παιδί είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που φαντάζεται στην πραγματικότητα. Οι γονείς λειτουργούν ως άμεσα πρότυπα για τα παιδιά ακόμα και σε θέματα υγείας. Μη περιμένετε το παιδί σας να διαλέξει ένα φρούτο τη στιγμή που εσείς τρώτε πατατάκια ή μπισκότα. Ακόμα είναι ουτοπικό να περιμένετε από το παιδί να καταναλώσει λαχανικά εάν εσείς δεν τα έχετε ήδη σερβιρισμένα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να λειτουργήσετε ως ενεργά παραδείγματα για τα παιδιά. Επίσης ποτέ μην πιέσετε το παιδί να φάει κάτι που τότε δεν θέλει, διότι πιθανόν να του δημιουργήσετε αρνητική ανάμνηση για το τρόφιμο αυτό, με συνέπεια την μελλοντική άρνηση. Ένα έξυπνο τρικ είναι να τα έχετε παρόν κατά την προετοιμασία ώστε να συνηθίζουν στις τροφές.

Οδηγίες προς του γονείς

· Προσοχή στα ψώνια από το σούπερ μάρκετ. Αποφύγετε τα σοκολατούχα προϊόντα κλπ

· Περιορίστε τα γεύματα από έξω σε μία φορά την εβδομάδα

· Μην επιβραβεύετε τις πράξεις των παιδιών με τροφές και κυρίως με γλυκά. Διαλέξτε κάτι άλλο

· Γευματίστε όλοι μαζί σαν οικογένεια

· Προγραμματίστε το πρωινό γεύμα το προηγούμενο βράδυ μαζί με το παιδί

Η ποιότητα των γευμάτων βασισμένη στις γευστικές συνήθειες των παιδιών θα βελτιώσουν αρκετά το επίπεδο. Ακόμα και αν το παιδί αντιστέκεται σε επιλογές υγιεινών τροφών, μπορείτε να τα συμπεριλάβετε στα γεύματα ως εξής:

· Προσθέστε κομματάκια ή σάλτσες λαχανικών στα γεύματα

· Χρησιμοποιήστε κουνουπίδι στον πουρέ πατάτας

· Αντικαταστήστε με σάλτσες φρούτων ή λαχανικών το λάδι στα μπισκότα

· Διαλέξτε αλεύρι ολικής άλεσης για τροφές όπως πίτσα, κρέπες, κέικ

· Χρησιμοποιείστε ημιάπαχο γάλα και γιαούρτι

· Αφήστε τα παιδιά να προετοιμάζουν τα γεύματα που μπορούν

Οι έρευνες δείχνουν πως τα παιδιά που συμμετέχουν ενεργά στο μαγείρεμα και στην προετοιμασία των γευμάτων είναι πιο πιθανόν να καταναλώσουν τα ίδια γεύματα. Έτσι παροτρύνετε τα παιδιά να βλέπουντις ετικέτες θρεπτικών συστατικών, να πλένουν τα φρούτα και τα λαχανικά, να ψωνίζουν μαζί σας, να διαλέγουν κάθε φορά και διαφορετικά τρόφιμα ή ακόμα να προτείνουν γεύματα ή τροφές φτιάχνοντας ένα δικό τους πλάνο γραμμένο και τοποθετημένο στην πόρτα του ψυγείου. Αφήνοντας τα παιδιά να συμμετέχουν τους δίνετε η ευκαιρία να μάθουν ακόμα περισσότερα για τις προτιμήσεις τους.

Προσοχή το τι πίνουν τα παιδιά

Αντικαταστήστε τα αναψυκτικά και τα σοκολατούχα γάλατα με χυμούς, φρούτα ή γάλατα με γεύσεις φρούτων αντίστοιχα. Η κατανάλωση αναψυκτικών καθημερινά θα προσθέσει 0,5χγρ σωματικού βάρους την εβδομάδα.

Μειώστε την τηλεόραση, αυξήστε την δραστηριότητα

Το 45% των εφήβων παρακολουθεί πάνω από 2 ώρες τηλεόραση καθημερινά. Αυτό σημαίνει μείωση της φυσικής δραστηριότητας και ασυνείδητη κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ, το οποίο οδηγεί σε περίσσεια θερμίδων και αύξηση σωματικού βάρους. Επίσης η έκθεση σε διαφημίσεις επηρεάζει άμεσα και σημαντικά τις προτιμήσεις των παιδιών. Η φυσική δραστηριότητα έχει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και στην θεραπεία του υπέρβαρου σωματικού βάρους και της παχυσαρκίας. Περπατήστε μαζί με το παιδί, παίξτε διάφορα παιχνίδια στην φύση, χρησιμοποιήστε το ποδήλατο, συνοδέψτε το σε έναν αθλητικό αγώνα. Προσπαθήστε να μειώστε το χρόνο που τα παιδιά κάθονται, βλέπουν τηλεόραση, παίζουν βιντεοπαιχνίδια, σερφάρουν στο διαδίκτυο σε 30 λεπτά την ημέρα. Αυτό πάντα γίνεται με την συμμετοχή όλων των μελών της οικογένειας.

Είναι σχετικά εύκολο λοιπόν με έναν απλό προγραμματισμό και ενεργή συμμετοχή να προλάβετε ή ακόμα και να θεραπεύσετε ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα για τα παιδιά. Να έχετε σκοπό πάντα μακροχρόνιες προόδους και όχι βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, ώστε οι συνήθειες που αποκτώνται να υιοθετούνται και από τα παιδιά μόνιμα.