default_mobilelogo

Σαμανίδης Δημήτρης

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Αριστοτέλους 12, Τ.Κ. 54623 Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310 210867 & 2310 210629

Fax: 2310 210867

www.dietima.eu

info@dietima.eu

 

 

ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ, ορίζεται το διαιτητικό

σχήμα εκείνο το οποίο συντάσσεται με βάση όλους τους κανόνες της υγιεινής διατροφής, είναι διατροφικά επαρκές και συνυπολογίζει τις παρακάτω παραμέτρους, για κάθε άτομο:

· διατροφικές συνήθειες

· ωράριο εργασίας και πρόγραμμα ζωής

· σωματική δραστηριότητα

· προηγούμενη διατροφική κατάσταση

· παθολογικές καταστάσεις και λήψη φαρμάκων

Μόνο τέτοιο εξατομικευμένο διαιτητικό σχήμα οδηγεί στην επίτευξη του στόχου (απώλεια βάρους – τροποποίηση διατροφικής συμπεριφοράς) και εξασφαλίζει τη διατήρηση της σωματικής, πνευματικής και ψυχικής ευεξίας.

ΟΛΙΓΟΘΕΡΜΙΔΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ, ορίζεται ο τύπος της δίαιτας που αποδίδει λιγότερες από 800 Kcal ανά 24ωρο.

Οδηγεί σε καταστάσεις έντονου μυϊκού καταβολισμού (ο ίδιος ο οργανισμός τρώει τις σάρκες του), σε σοβαρές διατροφικές ανεπάρκειες και σε ό,τι αυτές προκαλούν (εξάντληση, ατονία, ζάλη, ευερεθιστότητα είναι οι πιο απλές εκδηλώσεις). Δίνουν εντυπωσιακά αποτελέσματα, σε πρώτη φάση και κάνουν πολλά άτομα ευτυχισμένα αλλά για μικρό χρονικό διάστημα. Οι στατιστικές δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων ακολουθούν τέτοιες δίαιτες επανέρχεται σύντομα στο αρχικό βάρος ή και το ξεπερνούν. Υπάρχουν ακόμα ενδείξεις ότι κάθε νέα προσπάθεια αδυνατίσματος συναντά μεγαλύτερες δυσκολίες από την προηγούμενη.

ΔΙΑΙΤΑ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ, ορίζεται ο τύπος της δίαιτας που σχεδόν ολοκληρωτικά στερεί την τροφή για κάποιες μέρες. Με τον όρο τοξίνες νοούνται ουσίες με δηλητηριώδη δράση στον οργανισμό. Η αλήθεια είναι ότι τέτοιες ουσίες δε δημιουργούνται από το μεταβολισμό των των θρεπτικών συστατικών ή εάν δημιουργούνται,ο τρόπος για να τις αποβάλουμε δεν είναι η πλήρης ασιτία. Μάλιστα, η αναστάτωση που προκαλείται στο μεταβολισμό του ανθρώπου από τη στέρηση θρεπτικών συστατικών είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγή βλαβερών ουσιών. Αν υπάρχει υποψία ότι οι τοξίνες περιέχονται σε αυτή καθαυτή την τροφή, αυτό σημαίνει ότι δεν καλύπτει τους κανόνες υγιεινής και πρέπει να αποφεύγεται τελείως.

ΔΙΑΙΤΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ορίζεται ο τύπος της δίαιτας που δεν επιτρέπει τη λήψη υδατανθράκων σε συνδυασμό με πρωτεϊνούχα τρόφιμα. Στον τομέα των αλληλεπιδράσεων των θρεπτικών συστατικών (δηλαδή το αν και κατά πόσο ο μεταβολισμός ενός συστατικού επηρεάζει και επηρεάζεται από την πρόσληψη άλλων) οι γνώσεις μας είναι περιορισμένες και το πεδίο για έρευνα μεγάλο. Με τα υπάρχοντα όμως στοιχεία, φαίνεται ότι οι απόψεις για αρνητικά αποτελέσματα από συνδυασμούς τροφίμων είναι αβάσιμες, τουλάχιστον στον βαθμό που η πρόσληψή τους είναι μέσα στα λογικά πλαίσια. Αντίθετα, υπάρχουν αρκετά θετικά αποτελέσματα από συνδυασμούς ορισμένων τροφίμων. Για τον λόγο αυτό είναι προτιμότερο να τονίζουμε την ανάγκη για ποικιλία σε κάθε γεύμα και συνολικά στη διατροφή (ποικιλία που εξασφαλίζει την επαρκή πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών) παρά να ανησυχούμε για τυχόν βλαβερούς συνδυασμούς.

ΜΟΝΟΦΑΓΙΚΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ, ο τύπος της δίαιτας που επιτρέπει την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων σε ανεξέλεγκτες ποσότητες. Είναι δίαιτες χωρίς επιστημονική βάση, που αναπόφευκτα οδηγούν σε ανεπαρκή πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών και ίσως σε δηλητηρίαση του οργανισμού, αφού δεν υπάρχει το ένα και μοναδικό "τέλειο" τρόφιμο. Αν οδηγούν σε απώλεια βάρους παρ' ότι λένε ¨φάτε όσο θέλετε¨, το χρωστάνε όχι σε κάποια μαγική επίδραση αλλά στην αποστροφή που προκαλεί η πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων της ίδιας συνεχώς τροφής.