default_mobilelogo

Δρ Κωσταντίνος Ν. Χατζηγεωργίου

Μαιευτήρας- Χειρούργος Γυναικολόγος
Χρυσοστόμου Σμύρνης 8, 4ος όροφος

2310- 227981

Τ.Κ. 54622, Θεσσαλονίκη

www.gyn.gr/chatzigeorgiou

chatzkon@hotmail.com

Με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα (ΤΟ ΒΗΜΑ, 10 Νοεμβρίου 2010, http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=366100&dt=10/11/2010 ) στο οποίο σημειώνεται κατηγορηματικά (αναφερόμενο σε πρόσφατη δημοσίευση σε έγκυρο ιατρικό περιοδικό - Kristensen DM et al. Hum Reprod. 2010 Nov 8)  πως «Η παρατεταμένη χρήση παρακεταμόλης, ασπιρίνης, ιβουπροφένης και άλλων παυσίπονων φαρμάκων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι επικίνδυνη αν η γυναίκα κυοφορεί αγόρι.», θέλω να ξεκαθαρίσω μερικά πράγματα προκειμένου να αποφευχθούν εκδηλώσεις πανικού από πλευράς των εγκύων γυναικών. Μέσα σε 2 ημέρες μόνο, είχα πάνω από 10 επικοινωνίες με τρομαγμένες εγκύους.
Για να μιλούμε λοιπόν με ακριβή στοιχεία:
Ενώ λοιπόν στην εφημερίδα διαβάζουμε πως: «
τα παυσίπονα φάρμακα διαταράσσουν τη φυσική ισορροπία των ανδρικών ορμονών στα αρσενικά έμβρυα..», στο ιατρικό άρθρο αναφέρεται πως «some of these drugs have been associated with anti-androgenic effects in animal experiments» (μτφ.: κάποια από τα φάρμακα αυτά, έχουν συσχετιστεί με αντι-ανδρογόνο δράση σε πειράματα με ζώα), κάτι που φυσικά είναι τελείως διαφορετικό!!!
Πέραν αυτού, η μελέτη αφορούσε σε γυναίκες από τη Δανία και τη Φινλανδία, αλλά τα αποτελέσματα σχετικά με τη συγγενή κρυψορχία βρέθηκαν ΜΟΝΟ στις γυναίκες από τη Δανία, αλλά όχι στις γυναίκες από τη Φινλανδία! Τυχαίο;  Δε νομίζω..

Οι επιδημιολογικές μελέτες θέλουν ιδιαίτερη προσοχή στην αξιολόγησή τους..  
Και φυσικά στην ιατρική, δε μένουμε ΠΟΤΕ σε μια μόνο πηγή, αλλά ψάχνουμε το θέμα και αλλού.
Έτσι λοιπόν:
Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε επίσης φέτος το Νοέμβριο (Jensen MS et al. Epidemiology. 2010 Nov;21(6):779-85), και στο οποίο αναλύθηκαν στοιχεία από 47.400 άρρενα νεογνά, που γεννήθηκαν μεταξύ 1996 - 2002, στη Δανία, βρέθηκε πως σε ότι αφορά στη χρήση παρακεταμόλης (ή ακεταμινοφαίνης - είναι το ίδιο), αυξημένος κίνδυνος κρυψορχίας υπάρχει ΟΤΑΝ Η ΜΗΤΕΡΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 4 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ, ΚΑΤΑ ΤΟ 1Ο ΚΑΙ 2Ο ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ. Η έκθεση σε ιμπουπροφένη και ακετυλοσαλικυλικό οξύ ΔΕΝ αυξάνει τον κίνδυνο.  
Σε μια αντίστοιχη - επίσης φετινή - μελέτη από τις Η.Π.Α. (Feldkamp ML et al. Obstet Gynecol. 2010 Jan;115(1):109-15, με στοιχεία από το National Birth Defects Prevention Study), μελετήθηκαν τα στοιχεία από 16.110 παιδιά. Βρέθηκε λοιπόν πως ποσοστό περίπου 46% των γυναικών είχε χρησιμοποιήσει σκεύασμα μόνο με παρακεταμόλη κατά το 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Στις γυναίκες αυτές ΔΕ ΒΡΕΘΗΚΕ ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΑΝΩΜΑΛΙΩΝ. Αντιθέτως, βρέθηκε πως μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ανωμαλιών όταν χρησιμοποιείται  σε εμπύρετες καταστάσεις.
Συμπερασματικά λοιπόν, και έχοντας -γενικά- την εμπειρία χρήσης παρακεταμόλης σε εκατοντάδες χιλιάδες έγκυες γυναίκες, θα πρέπει να πούμε πως η ορθή χρήση (για να ρίξει πχ τον πυρετό ή ως απλό αναλγητικό) και για διάστημα λίγων φορών ή λίγων ημερών συνολικά, δε φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για οτιδήποτε. Δεν έχω υπόψη μου γυναίκα έγκυο που να παίρνει -σήμερα πια- παυσίπονα συστηματικά, επί καθημερινής βάσεως και για διάστημα πολλών εβδομάδων. Ας προσέχουμε, ώστε να φιλτράρουμε και να διασταυρώνουμε την όποια πληροφορία μας δίδεται. Πανικός δε χρειάζεται.
Κατά την άποψή μου, θα έπρεπε η φράση «Καθησυχάζουν πάντως τις εγκύους υπογραμμίζοντας ότι η σποραδική λήψη ενός παυσίπονου φαρμάκου δεν βλάπτει το έμβρυο», που αναφέρεται στο άρθρο της έγκριτης εφημερίδας, να είναι υπογραμμισμένη. Γιατί αυτό που μένει στον κόσμο, είναι τελικά η κακή είδηση..