default_mobilelogo

Πηγή Πληροφορίας:

parmΔρ Παρμενίων Ζησόπουλος Μαιευτήρας- Χειρούργος Γυναικολόγος

https://www.gyn.gr/dr-zisopoulos

Διαβάσαμε για σας στο Ελληνικό Περιοδικό Γυναικολογίας & Μαιευτικής τομ. 3, τευχ. ι, σελ. 39-48,2004 το παρακάτω πολύ ενδιαφέρον κατατοπιστικό άρθρο, σχετικά με την ανοσοθεραπεία στις καθ΄ έξιν εκτρώσεις, από το οποίο αναδημοσιεύουμε την περίληψη και τα συμπεράσματα .Το περιεχόμενο του, είναι κατά την άποψή μας εύκολα κατανοητό και στο ευρύτερο κοινό.

 

Περίληψη

Αιάφοροι παράγοντες έχουν συσχετιστεί με την πρόκληση καθ' έξιν εκτρώσεων, χωρίς όμως να είναι πάντοτε εφικτή η στοιχειοθέτηση μίας σαφούς αιτιολογικής σχέσης. Σε περίπου 50% των περιπτώσεων τα αίτια είναι ανατομικά, γενετικά, ανοσολογικά, ενδοκρινικά ή θρομβοφιλικά, ενώ σε 50% των περιπτώσεων τα αίτια είναι άγνωστα (ιδιοπαθείς καθ' έξιν εκτρώσεις ή καθ' έξιν εκτρώσεις «άγνωστης αιτιολογίας»). Αρκετά ανοσολογικά αίτια, τόσο αυτοάνοσα όσο και αλλοάνοσα, έχουν ενοχοποιηθεί για την πρόκληση καθ' έξιν εκτρώσεων. Τεκμηριωμένα στοιχεία υπάρχουν κυρίως για το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, ενώ ο ρόλος άλλων ανοσολογικών παραγόντων είναι λιγότερο σαφής. Η ανοσοθεραπεία με πατρικά λεμφοκύτταρα, με λεμφοκύτταρα τρίτου δότη ή με ενδοφλέβια γ-σφαιρίνη δεν βελτιώνει την έκβαση των κυήσεων σε γυναίκες με καθ' έξιν εκτρώσεις. Ιδιαίτερα ο εμβολιασμός με πατρικά λεμφοκύτταρα μπορεί να έχει δυσμενή επίδραση στην έκβαση επόμενων κυήσεων. Η εμπειρική θεραπεία σε καθ' έξιν εκτρώσεις θα πρέπει να αποφεύγεται. Γυναίκες με καθ' έξιν εκτρώσεις άγνωστης αιτιολογίας έχουν πολΰ καλή πρόγνωση για επιτυχή έκβαση επόμενης κύησης (75%), χωρίς καμία θεραπευτική παρέμβαση.

Συμπεράσματα

1. Η ανοσοθεραπεία, με πατρικά λεμφοκύτταρα, μελεμφοκύτταρα τρίτου δότη ή με ενδοφλέβια γ-σφαιρίνη δεν βελτιώνει την έκβαση των κυήσεων σε γυναίκες με καθ' έξιν εκτρώσεις άγνωστης αι­τιολογίας. Ιδιαίτερα η ανοσοθεραπεία με πατρικάλεμφοκύτταρα

2. μπορεί να έχει δυσμενή πρόγνωσηστην έκβαση επόμενων κυήσεων (Ober et al.,1999). Οι ανοσοθεραπείες έχουν υψηλό κόστος και πιθανές σοβαρές παρενέργειες. Τόσο το Βρετανι­κό όσο και το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρωνκαι Γυναικολόγων τονίζουν ότι η ανοσοθεραπεία με πατρικά λευκοκύτταρα ή με ενδοφλέβια γ-σφαι-ρίνη θα πρέπει να εφαρμόζονται μόνο σε γυναίκες με καθ' έξιν εκτρώσεις άγνωστης αιτιολογίας πουσυμμετέχουν σε μελέτες ελέγχου της αποτελεσματι­κότητας αυτών των ανοσοθεραπευτικών σχημάτων (ΑCOG, 2001; Royal College οf Οstetricians and Gynecologists, 2003).

3. Γυναίκες με καθ' έξιν εκτρώσεις άγνωστης αιτιο­λογίας έχουν πολύ καλή πρόγνωση για επιτυχή έκ­βαση επόμενης κύησης (75%), χωρίς καμιά θερα­πευτική παρέμβαση (Clifoford 1997; Βringham,1999). Ιδιαίτερα χρήσιμη είναι η ψυχολογική υπο­στήριξη. Η πρόγνωση δυσχεραίνεται με την αύξη­ση της ηλικίας της μητέρας και τον αριθμό των προηγούμενων αυτόματων εκτρώσεων.

4. Η εμπειρική θεραπεία σε καθ' έξιν εκτρώσεις άγνωστης αιτιολογίας θα πρέπει να αποφεύγεται. Για να αποδειχθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματι­κότητα μιας θεραπείας θα πρέπει να πραγματο­ποιηθούν προοπτικές τυχαιοποιημένες μελέτες με προσεκτικό σχεδιασμό και ικανό αριθμό ασθενών.

 


Επιλεγμένη βιβλιογοραφία στο:

Ελληνικό Περιοδικό Γυναικολογίας & Μαιευτικής τομ. 3, τευχ. ι, σελ. 39-48,2004