user_mobilelogo
  1. CV
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. Τρίτη, 12 Μαΐου 2015
Μετά από προεγχ.χημειοθ., μαστεκτομή (Απρ14), ακτινοθεραπεία (Ιουν14) λόγω Ca μαστού (2ου σταδίου) και βεβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό (Ca ωοθηκών, εντέρου) αλλά αρνητικοί έλεγχοι brca1,brca2 και άλλων γονιδίων φθάνουμε στο σήμερα (παίρνω ταμοξιφαίνη): 
Υπήρχε μια κύστη 2 cm εδώ και 1μιση χρόνο (περίπου τόσο χρονικό διάστημα είχε να μου έρθει περίοδος), η οποία στους 2 τελευταίους μήνες έγινε 8,5cm με εσωτερικά διαφραγμάτια αλλά φαινομενικά όχι ύποπτη. Χορηγήθηκε προγεστερόνη για 10 ημέρες ώστε να έρθει περίοδος, ήρθε περίοδος και πλέον η κύστη είναι 4 ξεχωριστές (ελαφρώς μικρότερες) και πάλι "καθαρές".
Ένας γιατρός θεωρεί ότι από τη στιγμή που η μια ωοθήκη υπερλειτουργεί και λόγω ιστορικού αλλά και του παλιού ορμονοεξαρτώμενου Ca μαστού, θα πρέπει να αφαιρεθούν όλες (προτείνει εναλλακτικά φαρμακευτική διακοπή με ενέσεις αλλά θεωρεί ότι λόγω ιστορικού και λόγω του ότι μπορεί να μην λειτουργήσουν οι ενέσεις είναι 2η επιλογή).
Άλλος γιατρός θεωρεί ότι πρέπει να γίνει φαρμακευτική εμμηνόπαυση ώστε μετά από π.χ. 2-3 χρόνια να τις "ξεκινήσουμε" ξανά για τα οφέλη που παρέχουν (οστεοπόρωση, καρδειαγγιακά), ελέγχοντάς τες τότε ξανά.
Υπάρχει κάποια μελέτη που να λέει ότι π.χ. μετά από 2-3 χρόνια θα λειτουργήσουν πιο "φυσιολογικά" μη παράγοντας τόσα οιστρογόνα - κύστες (γενικά οι ορμονικές εξετάσεις δείχνουν πλήρη λειτουγεία) και άρα να περιμένω χωρίς να κάνω επέμβαση; Την ίδια ώρα όμως λόγω ιστορικού δεν υπάρχουν πάντα και πιθανότητες Ca ωοθηκών; Παιδί έχω ήδη ένα, συνεπώς δεν υπάρχει κάποιο άλλο στο "πλάνο".
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Αγαπητη   Φίλη! Μιλαμε για διογκωση  μονον μίας ωοθηκης   διαμετρου  8 εκ και  για   γυναικα  που   εχει ήδη ενα παιδί..  Επι πλεον  η  συνεχής χορηγηση  ταμοξιφαίνης καταστελει την  ωοθηκική λειτουργία (γι αυτό εξ  άλλου χορηγειται)  και   λογικά δεν θα περιμένει κανείς ευκολα μια υπεραντιδραση  ωοθυλακιων στην  μια  ωοθηκη (χωρίς να ισχυριζομαι  ότι αυτό  ειναι αδύνατον να συμβει) ... Η  ενεσιμη θραπεια  με   GnRh - Analoga (φαρμακευτικη  παροδική  ..εμμηνοοασυη)  θα παρει  καποια  χρονια....Εν  ταξει, γινονται αυτά με στοχο  την   επιτευξη μιάς   εκγυμοσύνης  αργότερα,  αλλά  σε  διογκωσεις  της  μίας  ωοθηκης  αυτου του μεγεθους , εχω  τις επιφυλαξεις  μου.. Οι προτεραιότητες   δεν  ειναι  τωρα ο...Μπαμπουλας  της  οστεοπόρωσης  που δεν  θα   παθεις στα  λιγα  επομενα χρόνια   και  τελικά  μπορει κανείς  αργότερα  ν΄ αντιμετωπισει  με   προληπτικες  ενεργειες,  με  ηρεμία...Η  συμβουλή  μου θα ήταν  η χειρουργική αντιμετωπιση,, Φιλικά Π.Ζ

  1. Τετάρτη, 13 Μαΐου 2015
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 1
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Ευχαριστώ για την απάντηση. Όταν λέτε λίγα επόμενα χρόνια εννοείτε ότι η οστεοπόρωση αν έρθει θα έρθει πιο μετά ή κάτι άλλο...;
Η αφαίρεση μόνο της "προβληματικής" ωοθήκης (γιατί αναφέρετε ότι διογκώθηκε η ωοθήκη ενώ έχει κύστες; είναι το ίδιο πράγμα) και η διατήρηση της άλλης έχει νόημα;
  1. Παρασκευή, 15 Μαΐου 2015
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 2
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Δες! Ωοθηκη  μεγιστης διαμετρου 8  εκ  - για  οποιονδηποτε  λογο! -  πρεπει  να  μας  προβληματιζει   σοβαρά..Ιδιαίτερα   αν αφορά  μονον την  1  ωοθηκη  Αν δηλ ο οργανισμός  οδηγειται  σε  υπερπαραγωγη - ας πουμε  -  κυστικων  ωοθυλακιων, γιατί  μονον στην  μλια  ωοθηκη; Λογικά  θα περιμενε κανείς  μία αντιδραση  κι  από την άλλη πλευρα.. Εν πασει περιπτωσει,  δεν  εχω  ο   ιδιος δει την κλινικη  (πιάνεται μετο χερι  κατι  με  διαεμτρο  8 εκ!)   και υπερηχογραφικη  σου εικονα,,  Εχω την άποψη,  ότι αν  ο γιατρός  σου δεν  προβληματιζεται,  μαλλον κατι εχεις εσυ  καταλαβει λαθος και δεν  ειναι  ετσι τα πράγμστα. Για τα ΄΄λιγα  επομενα χρόνια:  Αν  μπεις για 3-4-5 χρόνια  σε   ανστολή των  ωοθηκικων ορμονων, ειναι απιθανο, μεσα   στο  διαστημα αυτό  να  δημιουργησεις  οστεοπορωση,,  Ειναι μικρο το διαστημα..Εξ  άλλου,  νέα  θεραπευτικά σχηματα  κάτω  από προύποθεσεις,  συνεχιζουν  την  καταστολη των  ωοθηκων  για  περισσοτερα των  5 ,  ετων ! Φιλικά Π.Ζ..

  1. Σάββατο, 16 Μαΐου 2015
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 3
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Οι κύστες φαίνονται "άδειες" και πλέον αντί μια πολύχωρη έχουν γίνει 4 μικρότερες (3,5 εκ η μέγιστη).
Η συμβουλή σας, από όσα γνωρίζετε φυσικά για την κατάστασή μου, είναι αφαίρεση της μίας ωοθήκης ή και των δύο; Λαπαροσκοπικά υπάρχει κάποιο ρίσκο;
Ευχαριστώ και πάλι
  1. Σάββατο, 16 Μαΐου 2015
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 4
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Αγαπητή  Φίλη! Οι ερωτησεις  ειναι   πολλές ..Η  άποψη  μου  γενικά  ειναι   ότι  εδώ προκειται για   περιστατικό  που  δεν πρέπει  να ρισκάρει κανείς  τιποτε.. Η δική  μου συμβουλή:  Μην  ρωτάς   ΄΄απ΄εδω  κι  απ΄ εκεί''...Η  ιατρική  ειναι ειδικά η επιστημη  που δεν στηριζεται  στην  αρχή .....πλειοψηφιών,, Εχεις γιατρούς  ογκολογους (έτσι ελπιζω)  που τους εμπιστευτηκες  την ζωή σου.. Ασε τους ν΄αποφασισουν... Πολυ φιλικά Π.Ζ

  1. Κυριακή, 17 Μαΐου 2015
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 5
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Τελικά αποφασίσαμε την επέμβαση και ευτυχώς η βιοψία δεν έδειξε κάτι.. Πάραυτα υπάρχει μια ακόμη ερώτηση για τον αν πρέπει να συνεχίσω πλέον με ταμοξιφαίνη (όπως πριν), με αναστολέα αρωματάσης ή με τίποτα; Οι γνώμες των γιατρών - ογκολόγων διαφέρουν...
  1. Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 6
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Οι γνωμες  δεν  διαφερουν ... Το  πολυ -  πολυ  διαφοροποιουνται, αναλογα  με   το περιστατικό. Η γενική  αποψη  ήταν,  ότι η αγωγη αναστολης   της περιοδου  για ενα διαστημα 5ετίας  ήταν  ΄΄πρέπει΄΄... Τελευταια  αυτό  τραβιεται κι ακομη περισσοτερο..Εναλλακτικά υπάρχει  φυσικά  και  η ωοθηκεκτομη... Εν πασει περιπτωσει , αυτό  που εχω  να προτεινω , ειναι αυτό   που γινεται  στα αναγνωρισμενα  ογκολογικα΄κεντρα  της  χωρας  (π.χ.  θεαγενειο  στην Θεσσαλονικη  - Αντικακαρκινικο στην Αθηνα).  όπου  η αποφαση  για   το  οτιδηποτε, λαμβανεται  από το ογκολογικο συμβούλιο, με κριτηριο  την ακριβή ιστολογικη διαγνωση, την  κλινικη σταδιοποιηση,  την  ηλικια της γυναικας,  άλλους τυχόν παραγοντες κινδυνου  (όπως η κληρονομικότητα),  την οικογενειακή κατασταση  και βεβαια  παντα   και  την επιθυμία  της  γυναικας.. Φιλικά Π.Ζ

  1. Κυριακή, 31 Μαΐου 2015
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 7


There are no replies made for this post yet.
However, you are not allowed to reply to this post.