default_mobilelogo
  Κυριακή, 27 Μαρτίου 2011
  1 Απαντήσεις
  7.2K διαβάστηκε
Το προβλήμα μου είναι αν θα πρέπει ή οχι να κάνω Λαπαροσκόπηση για ενδομητρίωση.

Καταρχήν, είμαι 36 χρονών και μέχρι τώρα δεν είχα κανένα γυναικολογικό πρόβλημα, ούτε έχω κάνει κάποια έκτρωση ή αποβολή.

Το πρόβλημα μου τώρα έχει ως εξής :

Στις 11/3 πήγα στο γυναικολόγο για τον τυπικό γυναικολογικό έλεγχο. Στον κολπικό υπέρηχο μου βρήκε μια κύστη στην αριστερή ωοθήκη μήκους 4,5 εκατοστών και η διαγνωσή του ήταν "Μόρφωμα αριστερής ωοθήκης - πιθανώς Ενδομητριωσική κύστη". Μου είπε οτι πρέπει να αφαιρεθεί λαπαροσκοπικά και μου έδωσε να κάνω κ εξετάσεις για το CA 125. Σημειωτεόν, οτι είχα αδιαθετήσει στις 1/3 και την εξεταση στον γυναικολόγο την έκανα αμέσως μετά το τέλος της περιόδου.
Στις 14/3 έκανα το CA 125 και το οποίο έδειξε 25,90

Επειδή, όμως, ο γιατρός αυτός δεν είναι ο γυναικολόγος που με παρακολουθεί συνήθως πήγα και στον δικό μου γυναικολογό στις 24/3 και του ειπα όλη την κατασταση.

Στις 24/3 ο υπέρηχος που έκανα έδειξε μια κύστη 2,5 εκατοστών στην αριστερή ωοθήκη και οχι 4,5 εκατοστών όπως ο προηγούμενος υπερηχος. Όταν ρώτησα τον γυναικολόγο μου γιατί είναι αυτή η διαφορά μου είπε οτι ο πρώτος υπέρηχος είχε γίνει αμέσως μετά την περίοδο και ήταν πιο διογκωμένη η κύστη.

Στη συζήτηση που έκανα μαζί του, μου είπε οτι αν υπάρχει ενδομητρίωση δεν μπορεί να μου πεί από τον υπέρηχο και ότι μπορεί να το πεί μόνο με λαπαροσκόπηση.
Επίσης, μου είπε πως αν ήμουν μικρότερη δεν θα μου έκανε λαπαροσκόπηση.

Δεδομένου, ότι είμαι ήδη 36 χρόνων το δίλημμα μου είναι αν θα πρέπει να προχωρήσω σε θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή μόνο και βλέπουμε πως θα εξελιχτεί η κύστη ή αν θα πρέπει να κάνω λαπαροσκόπηση.

Επιπλεόν, επειδή δεν είμαι παντρεμένη και μέχρι τώρα δεν έχω κάνει ποτέ προσπάθεια για παιδί, δεν μπορώ να τσεκάρω αν εχώ κάποιο πρόβλημα σύλληψης.
Από την άλλη, μέχρι τώρα δεν είχα ποτέ προβλήματα υγείας γενικά, η περιοδός μου είναι κανονική με κύκλο 30 ημερών και το μόνο που έχω παρατηρήσει είναι εντόνη ροή την 2 & 3η μερά της περιόδου κ κάποιους πόνους, τους οποιους αντιμετωπίζω με κάνα Depon.

Επίσης, αν κάνω την λαπαροσκόπηση την σχετική θεραπεία ενδομητριώσης μετά το πέρας της θεραπείας θα πρέπει να κάνω αμέσως προσπάθεια για παιδί? ή θα μπορώ να κάνω προσπάθεια οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον?

Τέλος, θέλω να αναφέρω (χωρίς να ξέρω αν παίζει ιδιαίτερο ρολο) οτι πρίν 2 χρόνια που είχα κάνει υπέρηχο μου είχε πεί ο γυναικολόγος για μια μικρή κύστη αλλά δεν θυμάμαι αν είναι αυτή. Τότε είχα κάνει μια θεραπεία για 2-3 μήνες αλλά δεν είχα πάει ποτέ να τσεκάρω τι έγινε. Μπορεί να είναι δηλαδή και η ιδια που δεν μεγάλωσε, μπορεί να είναι και άλλη.

Αρά με αυτά τα δεδομένα...
1) Κάνω θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή ή Λαπαροσκόπηση?
2) Υπάρχει κάποια άλλη εξεταση που μπορώ να κάνω?
3) Αφαιρείται κύστη 2,5 εκατοστών με Λαπαροσκόπηση? 'Εχει νόημα να το κάνω?
4) Υπάρχει φόβος να μου ξαναδημιουργηθεί στο μέλλον?

Επειδή, τα ερωτηματικά μου είναι πολλά, θα ήθελα και την άποψη ενός ειδικού καθώς μια επιπλεόν γνώμη θα με βοηθούσε πολύ.

Ευχαριστώ.
Περίπου πριν από 13 χρόνια
·
#18288
Αγαπητή  Φίλη!
Θα  δωσω  μια   πολυ συνοπτική απαντηση...
Για  μία κυστη  διαμετρου 2,5 εκ    δεν εχω  κανει  ποτέ  λαπαροσκοπιση,  ούτε  ομως  και  μακροχρονια   θεραπεία , π.χ.  με διακοπή περιοδου (  διαρκειας 5-6   μηνων)..
Μια κύστη  διαμέτρου 2,5 εκ,  οποιασδηποτε αιτίας, δεν  νομιζω  ότι  μπορει  να εμποδισει  μία  εγκυμοσύνη.. Με την  όλη  ιστορία,  σου ΄΄βιδώθηκε΄΄ με  μια διαφορική διαγνωση (ενδομητριωση)  ότι τώρα δεν συλλαμβάνεις... Αυτό   φυσικά δεν βλεπω  από  που  προκυπτει,,
Μια εγκυμοσύνη  ΄΄εδώ  και τώρα΄΄,  θα ήταν βεβαια  και  πολύ...  αποτελεσματική  θεραπεία...Μαλλον  ομως  δεν υπάρχουν  οι  προοπτικές..
Μονον  αν   οι  προοπτικές υπήρχαν,  ο ανδρας  ήταν  γονιμος (καμια  φορά προβλημα την σημερον  ημεραν)  και  για  καποιο ελαχιστο διαστημα  συντονισμένων  προσπαθειών (ας  πουμε  6  μηνες ) δεν  υπήρχε θετικό αποτέλεσμα,  θα συζητουσα  τοσο δραστικά ιατρικά  μετρα..
Το ΄΄πρόβλημα΄΄  ισως δεν υπάρχει καν..  Θα  συμβούλευνα  να μην  πανικοβληθείς... Μια αλλη δυνατότητα :  Το  ξαναβλέπεις σε μερικούς μήνες,, 
Φιλικά
Π.Ζ.

Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
Το 2001 Δημιούργησε την ιστοσελίδα ιατρικών πληροφοριών Gyn.gr με στόχο την άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση της σύγχρονης γυναίκας σε θέματα Υγείας και Πρόληψης η οποία υφίσταται και συνεχίζει το έργο του μέχρι σήμερα.
Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.

Δεν υπάρχουν απαντήσεις.θα απαντήσουμε μέσα στις επόμενες 24 ώρες.Μην απαντάτε σε ερωτήματα που ξεκίνησαν άλλα μέλη στο Forum, η απάντηση σας σε αυτά θα διαγραφεί. Φιλικά από την διαχείριση!