user_mobilelogo
  1. olga_c
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011
Γιατρέ καλησπέρα
Ειμα 28 ετών,μη-καπνίστρια, έχοντας επαφές με προφυλακτικό, τακτική με τα τεστ ΠΑΠ από την ηλικία των 22 ετών περίπου. Τα τελευταία μάλιστα 2 χρόνια, ο γιατρός μου είχε συστήσει να το επαναλαμβάνω κάθε εξάμηνο για προληπτικούς λόγους και μόνο. Παραθέτω παρακάτω ένα σύντομο ιστορικό μου.
Μέχρι το 2010 εκτός από μια φλεγμόνη το 2006 για την οποία πήρα θεραπεία δεν είχε παρουσιαστεί κάτι σοβαρό.
-Μάρτιος 2010 τεστ παπ αρνητικό για κακοήθεια
-Οκτώβριος 2010 τεστ παπ αρνητικό για κακοηθεία, στοιχεία ελαφριού βαθμούς φλεγμονής εξωτραχήλου.
-Δεκέμβρης 2010 μετά απο τσούξιμο και καλλιέργεια κολπικού υγρού βρεθηκε Ουρεοπλασμα. Πηρα αντιβίωση για 20 μέρες (Vibramicyn)τα συμπτώματα εξωδετερώθηκαν.
-Μάρτιος 2011 κολπική καλλιέργεια, αρνητική για μικρόβια, μύκητες κτλ.
-Μάρτιος 2011- τεστ παπ: ευρήματα φλεγμονή ενδοτραχήλου + ΑSCUS. Ο κυτταρολόγος στα συμπεράσματα αναφέρει ΑSCUS παρουσία ενός διπύρηνου πλακώδους με μεγαλωκυττάρωση και ευρεία περιπυρηνική άλω)
Να σημειώσω ότι από τον Οκτώβρη του 2010 περνάω περίοδο μεγάλου στρες το οποίο ενισχύθηκε και από τα πρόσφατα αποτελέσματα του ΤΕΣΤ παπ
Ο γιατρός μου συνέστησε κολποσκόπηση, σε εξειδικευμένοσυνάδελφο του. Το αποτέλεσμα της κολποσκόπησης είναι το παρακάτω: Παρατηρήσεις: Πλακώδης μετάσταση εξωτραχήλου. Ζώνη μετάπτωσεως ευκρινής με ομαλά όρια. Στο πλακώδες επιθήλιο στην 11η ώρα και σε ικανή απόσταση από το τραχηλικό στόμιο μονήρης λευκάζουσα βλάβη με στοιχεία συμβατά με ιογενή μόλυνση. Συμπέρασμα: Πιθανή μόλυνση τραχήλου χωρίς εμφανή στοιχεία ενδεικτικά δυσπλασίας. Ελήφθησαν κατευθυνόμενες βιοψίες.
Ο γιατρός κατά την διάρκεια της κολποσκόπησης πρότεινε να μη ληφθούν ιστοτεμάχια προς βιοψία διότι είπε ότι η βλάβη είναι πολύ μικρή αλλά εγώ επέμενα με σκοπό να ε΄χω πλήρη εικόνα της κατάστασης μου.
Περιμένοντας εδώ και 10 μέρες τα αποτελέσματα της βιοψίας και περνώντας ένα μεγάλο στρες θα ήθελα πολύ να ακούσω και την δική σας γνώμη.
Α. Η λευκάζουσα βλάβη σημαίνει ότι υπάρχει λοίμωξη από τον HPV. Αν όχι πως μπορεί αυτό να διαπιστώθεί με σιγουριά;
Β. Το υπόλοιπο επιθήλιο που δεν άλλαξε χρώμα δλδ ο γιατρός δεν είδε λευκάζουσα σημαίνει ότι ειναι υγιές ή μπορεί να υπάρχει βλάβη που δεν φαίνεται με το μάτι;
Γ. Αν υπήρχε δυσπλασία έπρεπε να την δει ο γιατρός με την κολποσκόπηση ή μόνο με την βιοψία μπορούμε να έχουμε σίγουρη απάντηση;
Ευχαριστώ θερμά για την απάντηση σας προκαταβολικά, γνωρίζοντας τους περιορισμούς του χρόνου σας.
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
images/phocagallery/kolp%2011.jpgΚολποσκοπική  εικόνα τραχήλου  μητρας  μετά  από  δοκιμασία οξικού  οξέως (μην νομίσετε  ότι είναι  κατι σπουδαίο... Γία  ξύδι  3%  πρόκειται !).  Στο κάτω χείλος του τραχήλου,. στην  ζωνη μετάπτωσης  λευκάζουσα  περιοχή με εικόνα   μωσαικού, τυπική για προσβολή  από  HPV. Περιστατικό  ιατρείου μας .

Αγαπητή  Φίλη!
Εχω την άποψη, ότι το εύρημα του συναδελφου  μου - μια ΄΄νησιδα΄΄ αρνητική  στην  δοκιμασία οξικου  οξέως , μακρυά   από  το τραχηλικο στομιο -  είναι ετσι  κι αλλιως  ασήμαντη  ιστοριία,  όπως και ο  ίδιος ορθά  επισήμανε.. 
Δυσπλασέες  προκύπτουν ,  όταν  η  ιογενης προσβολή αφορά το σύνορο  μεταξύ  πλακώδους  επιθηλίου του εκτοτραχήλου   και  του   αδενικού επιθηλιου του ενδοτραχήλου,  την  περιοχή   δηλ  που ονομάζεται   ζώνη μετάπτωσης..
Η  κολποσκόπιση  και  το κυτταρολογικό επίχρισμα  ανιχνεύουν  τις περισσότερες φορές σωστά την   ιογενή προσβολή,  ωστοσο  μπορεί να κανουν  καμία φορά και  λάθος.. Η ιστολογική εξεταση,. δίνει φυσικά την ακριβέστερη εικόνα...
Διαβλέπω  μεγάλο αγχος με το θεμα της διάγνωσης μίας  ιογενιούς προσβολής,  που αντικειμενικά  δεν δικαιολογεται... Υπολογίζουμε  οτι περιπου 70%  των  σεξουαλικά  ενεργών  γυναικων ηλικίας  20-30 ετων εχουν έλθει  σε επαφή  με καποιο στελεχος από τους  ιούς  HPV, εχουν σχηματισει αντισώματα  και στην συντριπτική τους πλειοψηφία   αυτοϊώνται.. Το  πολυ-πολυ  πολυ αυτό  θα συμβει και   σε σένα.. Ετσι κι αλλιώς,. σοβαροί γυναικολόγοι συνιστούν σ΄ αυτά  την αναμονή..
Η  παρα-  και  η  υπερπληροφόρηση ,  τελευταιως  εντεινόμενη  κι  από το διαδικτυιο,  δημιούργησε  μια  χρυσή αγορά  απασχόλησης  των ήδη  υπεράριθμων γυναικολόγων...
Για την  ωρα  θα  περιμενεις  την ιστολογική εξεταση,  που κατα την πρόβλεψη  μου  θα δειξει  σιως ενα CIN 1  -  ΄΄τρίχες ΄΄ δηλαδή..
Αν θελεις, τοτε   τα  ξαναλέμε..
Φιλικά
Π.Ζ.
  1. Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 1
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Γιατρέ να σας ευχαριστήσω από καρδιάς που μπήκατε στον κόπο στον περιορισμένο χρόνο σας να μου γράψετε την εκτίμηση σας άμεσα και με σαφήνεια

Εχω το αποτέλεσμα της ιστολογικής το οποίο αναφέρει: Παρελήφθησαν δύο ιστοτεμάχια λευκωπής χροιάς με διάμετρο 0.2 και 0.3 εκατοστά. Το αποτασταλέν υλικό αφορά σε τμήματα τραχήλου τα οποία εμφανίζουν κοιλοκυττωτικές αλλοιώσεις ως επι HPV Λοιμώξεως. Στοιχεία κακοήθους νεοπλασματικής εξεργασίας δεν ανευρέθησαν στο αποσταλέν υλικό.

Την Τρίτη περιμένω και το αποτέλεσμα της HPV τυποποίησης, το ποίο απεφάσισα εγώ να πραγματοποιήσω παρότι ο γιατρός μου δεν το θεώρησε απαραίτητο.

Να συμπληρώσω σε αυτό το σημείο και ένα άλλο δεδομένο που ίσως έχει ενδιαφέρον και για τις υπόλοιπες αναγνώστριες: Ο σύντροφος μου (από το Μάιο του 2010 χρονολογείται η σχέση μας) έχει μια βλάβη που μοιάζει με μυρμυγκια στο καρπό, αυτή ήταν η διάγνωση του δερματολογου.
Δεδομένου ότι μέχρι το 2010 δεν είχα ενδείξεις για hpv λοίμωξη σε κανένα τεστ παπ και η πρώτη φορά που εμφανίστηκε ειναι στο τεστ παπ του Μαρτίου 2011(περίπου 10 μήνες μετά την έναρξη των σχεσεων μας) κάνω την ίσως αυθαίρετη υπόθεση ότι πρόκειται για κάποιο τέτοιο στέλεχος.

[ul]
[li]Διάβασα ότι τα στελέχη που κάνουν βλάβες στο δέρμα  ειναι τα 1,2,3,4,10. Αναρωτιέμαι τα ίδια μπορούν να προκαλέσουν κοιλοκυτάρρωση που περιγράφεται στην ιστολογική στο επιθήλιο του τραχήλου; [/li] [/ul]
[ul]
[li]Το γέγονός οτι βρέθηκαν κοιλοκύτταρα σημαίνει ότι η λοιμωξη ειναι ενεργή αυτή τη στιγμή; Λογικά ένας άνθρωπος με ισχυρή ανοσολογική αντίδραση σε πόσο καιρό περιμένουμε να αποκτήσει αντισώματα και να αδρανοποιήσει τη λοίμωξη, ωστε να μην φαίνεται σε κολποσκόπηση, βιοψία;[/li] [/ul]
[ul]
[li] Προσπαθώντας να σχηματίσω άποψη διάβασα στο διαδίκτυο ότι το εμβόλιο ενδείκνειται και σε περίπτώσεις που έχει έρθει κανείς σε επαφή με το επίμαχο στέλεχος το οποίο το εμβόλιο καταπολεμα. Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα να ακούσω την αποψή σας σχετικά με το αν είμαι μια καλή υποψήφια για το εμβόλιο. Υπενθυμίζω πως είμαι 28 ετών :-)[/li] [/ul]
Και πάλι πολλά ευχαριστώ από καρδιάς και πολλές ευχές για  καλό Πάσχα http://e.img.pathfinder.gr/89.png
  1. Παρασκευή, 15 Απριλίου 2011
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 2
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Αγαπητή  Φίλη!
Ας περιμένουμε το αποτέλεσμα  της ταυτοποίησης στελεχών..Μετα  μιλάμε ..
Φιλικά
Π.Ζ.
  1. Παρασκευή, 15 Απριλίου 2011
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 3
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Γιατρέ καλησπέρα και πάλι

Να σας ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά για τις απαντήσεις. Σήμερα πήρα και το αποτέλεσμα της ταυτοποίησης από το οποίο βλέπω ότι υπάρχουν τα στελέχη 16, 53, 68 όλα υψηλού κινδύνου. Να θυμήσω ότι η βιοψία έδειξη κοιλοκυττάρωση ως επί hpv  λοιμώξεως.

Ομολογώ ότι αυτό το αποτέλεσμα επανέφερε τα επίπεδα στρες σε υψηλό επίπεδο γιαυτό θα εκτιμούσα ιδιαίτερα την αποψή σας στα παρακάτω ερωτήματα.

- Διάβασα  σε κάποια επιστημονική δημοσιέυση ότιι η κοιλοκυτάρωση  δείχνει ενεργή λοίμωξη και επίσης μαζί με το CIN I θεωρούνται χαμηλου επιπέδου βλάβες σύμφωνα με το σύστημα Βethesa. Αυτό σημαίνει ότι ειναι αρκετά πιθανόν η κοιλοκυτάρρωση να μετατραπεί σε δυσπλασία;

-Διάβασα επίσης ότι παράγοντες κινδύνου είναι η επιμένουσα Hpv λοίμωξη ο τύπος ιού (εγώ έχω 3 υψηλού κινδύνου) και το ιικο φορτίο. Σε πόσο καιρό θα περιμένω να περάσει αυτή η λοίμωξη και να μην υπάρχουν ενδείξεις στο τεστ παπ ή στην κολποσκόπηση


-Οι ιοί είναι υψηλού επιπέδου γιατί οι βλάβες αυτές ειναι λιγότερο πιθανόν να υποστραφούν αλλά αρκετά πιθανόν να επιδεινωθούν;

-Ποια η γνώμη σας για το εμβόλιο;

Ευχαριστώ και πάλι θερμά

Καλή Ανάσταση
  1. Τρίτη, 19 Απριλίου 2011
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 4
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Aγαπητή Φίλη!
Θα αρχίσω  τις απαντήσεις  λιγο  ανάποδα: 
Το  εμβολιο  Gardasil  θα  σε καλυψει  ίσως   για τον  HPV  18 (υψηλού  κινδυνου)  και  τους  χαμηλού   κινδυνου  HPV 6  kai 11..
Πρέπει  να σημειωσω:  Ο   HPV  18   μπορει  να εχει  ΄΄ενσωματωθει΄΄(να  μη προσπαθησω  να εξηγησω τι  σημαινει ακριβως αυτό τωρα!) τελείως    στο  κύτταρο  και  να   μην τον ανιχνεύσει το  HPV - Test. ( http://www.gyn.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=322:a-in-situ-&catid=23:2010-06-11-16-48-52&Itemid=157 )
Κατά  συνέπεια,  δεν ειναι  απολυτως βεβαιο,  αν το  εμβολιο σε προστατεψει  από  τον HPV  18, ή  από  άλλα  στελεχη, εξω  απο το φασμα των εμβολίων.
Το ιδιο ισχυει  και  για  το εμβολιο  Cervarix, που ομως δεν καλυπτει τον 6 και   11 (δεν ειναι  επικινδυνοι, μονον ενοχλητικοί!) ..Για  το εμβολιο αυτό  η  εταιρεια  παραγωγης του  αναφερεται  σε άλλα  πλεονεκτηματα(υψηλή σταθμη αντισωματων,  πιθανως  διασταυρουμενη προστασια στον HPV 45)
H  λοιμωξη στην συντριπτικη  πλειοψηφία υποχωρει   μεσα  σε  μαι  τριετία  οποτε και  τα  HPV -test  αποβαινουν  αρνητικά... Περιπου  70%  των σεξουλαικα ενεργων γυναικων  εχουν ελθει στην ζωη  του  σε επαφή  με  ιους HPV..

Στο θέμα  ΄΄κοιλοκυτταρωση, Bethesda  κτλ  να  μην υπεισελθω.. Θα   παω  μονον:  Μπορει  να  μην εχεις  στην κολποσκοπιση τιποτε,  στο  Pap  τιποτε    και να εχεις τον  ιό..... Η αρνητικοποιηση των ευρηματων στο  Pap  και στην  κολποσκοπιηση   ειναι  ενα θετικό  σημάδι,   αλλά  η  αρνητικοποιηση του  HPV-test  ειναι το  καλλιίτερο...

Περι  του πρακτέου:  Υπάρχει  η  άποψη,  ότι  με καταστροφικές μεθοδους  ή  με την αφαιρεση της  ζωνης μεταπτωσης (π.χ  loop,  μικρη  κωνοειδής)  το  ιίκο δυναμικο  πέφτει  και  η  ίαση από τον  ιό επιτυγχανεται γρηγορα.. Αυτό προκυπτει  από το  οτι γυναικες που  υποβληθηκαν  σε  κωνοειδή εκτομή  για  αλλοιωσεις σοβαρου  βαθμου (CIN III),  προσβαλλονται πολυ σπανια  από τοπικες υποτροπές  (αν  θυμαμαι  καλα   5-7  τοις  χιλίοις!)

Η  πολυ προσωπικη  μου  άποψη:  Αν  υπάρχει  ορατή κολποσκοπική  βλαβη, αφαιρεση  (με loop  και   ισως αποξεση ενδοτραχήλου)... Σε περιπου 300  περιστατικά   που ειχα (και ειδα  τα περισσότερα  επι 3 δεκαετίες  τουλάχιστον ( ειδα  3-4 φορές  μια  υποτροπή  CIN  III ,  η αργότερη 16  χρόνια  μετά..)

Η   τωρινη επικρατουσα άποψη ειναι  η   στενωτερη κολποσκοπκη  και  κυτταρολογικη παρακολούθηση, με  ΗPV-Test  σε 2-3  χρονια..
Θα δεις... Οτι  πει  ο γιατρός  σου..
Φιλικά
Π.Ζ.
Καλή Ανάσταση
  1. Πέμπτη, 21 Απριλίου 2011
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 5
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Γιατρέ και πάλι ευχαριστώ για τις άμεσες απαντήσεις σας. Βοηθούν πραγματικά.

Μια τελευταία διευκρινιστική ερώτηση. Στο τελευταίο κομμάτι που αναφέρεστε στην αφαίρεση της ορατα κολποσκοπικής βλάβης υποθέτω ότι εννοείται βλάβες CIN1, CIN2, CIN3,σωστά;

Στην περίπτωση μου που αυτή την στιγμή (ελπίζοντας μελλοντικά να υποστραφεί) με βιοψία αποκλείστηκε το ενδεχόμενο δυσπλασίας, επιβεβαίβωηκε η λοίμωξη από HPV θεωρείτε οτι η παρακολουθηση με κολποσκοπήσεις αρκεί;
Η ταυτοποίηση των ιών σημαίνει για την δική μου περίπτωση οτι αν γίνει έστω CIN1 πρέπει να αφαιρεθεί γιατί συμμετέχουν 3 υψηλού κινδύνου τύποι.

Καλή Ανάσταση!

Ολγα
  1. Πέμπτη, 21 Απριλίου 2011
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 6
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Aγαπητή  Φίλη!
Νομίζω  ότι  οι απαντησεις  που  έδωσα ειναι αρκετές..
Θα  δει   ο γιατρός  σου..
Φιλικά
Π.Ζ.
  1. Πέμπτη, 21 Απριλίου 2011
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 7


There are no replies made for this post yet.
However, you are not allowed to reply to this post.