default_mobilelogo
Νέο

HPV

  Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2011
  3 Απαντήσεις
  2K διαβάστηκε
Γιατρέ καλησπέρα σας!
Διάβασα ένα σχετικο σχολιο σας για τον hpv σε μία φίλη και ομολόγω πως ταράχτηκα λιγο. Έδω και ένα χρόνο απο ένα τεστ παπανικολάου εχω μαθει πως και εγώ έχω τον hpv και όχι μόνο ένα στέλεχος του ιού αλλα 4, εκ των οποίων ο ένας ειναι ο 16. Έκανα τις απαραίτητες εξετάσεις, έκανα επισης και την απαραίτητη θεραπεία όπως έκρινε ο γιατρος  και δόξα το Θέο όλα πάνε μια χάρα και οι έλεχγοι που κάνω ανά τρίμηνο είναι φυσιολογικοί. Ο γιατρός μου διαβεβαίωσε πως είμαι μια χάρα και αυτή η περιπέτεια που είχα, εχεί τελειώσει. μπόρειτε να μου διευκρινήσετε τι είναι αύτο το αδενοκαρκίνωμα του τραχήλου της μήτρας; από αυτό δεν είμαι καλύμενη από τις εξετάσεις που κανω; (τεστ παπ και κολποσκοπηση) και αν οχι μπορω να κάνω κάτι παραπάνω;
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Περίπου πριν από 12 χρόνια
·
#20323
Αγαπητή  Φίλη!
Περα  από την  κολποσκοπιση  και το  Pap-test,  διαγνωστικά,  σε  επιπεδο προληψης, ,  δεν ειναι  δυνατόν   να  γινουν περισσότερα..
Ακομη  και η ταυτοποιηση στελεχων  HPV  εχει  τα  κενα  της, επειδή  π.χ.  σε 15-20%  των καρκίνων  του  πλακωδους επιθηλιου του  τραχηλου της  μητρας,(αυτού  του καρκινου  που  καλύπτει  το  ορατό στην κολποσκοπιση  μερος του τραχηλου)  δεν διαπιστωνεται  η  συμμετοχή στελεχων  HPV,,,
Σε  αδενοκαρκινωματα μαλιστα, του  σπανιου  καρκινου (γυρω  στο 5%,  κατ΄ αλλους   στο  15% των  καρκινων  του τραχηλου) του αδενικού  επιθηλίου,   που καλυπτει  τον αυλό  του τραχηλου και  που στην  κολποσκοπιση ειναι περιορισμένα  ή  καθόλου ορατό ,  το  ποσοστό  μη ανεύρεσης στελεχων  HPV  ανερχεται  στο...40%....Το γιατί,  μην  με  ρωτας!   Κάποτε  θα διευκρινιστεί..
Εξ  άλλου,   η προσβολή  απο  διάφορους  ιούς  HPV.  αφορά  περίπου  60-70%  των σεξουαλικα  ενεργων  γυναικων  ηλικιας  μεταξυ  20-30 ετών ... Αυτό με τιποτε βεβαια δεν μετφραζεται   ότι  αυτες θα προσβληθουν  από καρκινο  του τραχηλου,  που άρχσε να  σπανιζει.. ..
Το θέμα της προληψης του καρκινου της  μητρας  λοιπον  εχει ακόμη  ενα..παραθυρακι   με  κενό.. Η  πιθανοτητα  όμως να προσβληθει μία γυναίκα  από  καρκινο   του τρηλου  της   μητρας, ειναι  περιπου 1,5 (!)  γυναικα  στις  10.000,  οσο ζει! (Γερμανικη στατιστική.. Τις Ελληνικες   ας  τις αφήσουμε!).   Αυτό μεταφραζεται  περιπου σε 1 γυναικα  ανα  7000.!  
Ο  καρκίνος  όμως  του μαστου αφορά 1 στις  15  (ναι, μία στις δεκαπέντε! )  κι εδώ μεσα  (στην σελιδα αυτή) δεν  ακουγεται  τιποτε  γι αυτό...Τέλος παντων,,Αυτό συμβαινει μαλλον,  επειδή το προβλημα αρχιζει να γινεται εντονο  μετά τα 40  και  το  ηλικιακό  ποσοστό  των  κυριων  αυτων  δεν αντιπροσωπευεται  ακομη αρκετά  στο διαδικτυο..  
Για την  ωρα   λοιπον ,   οπως προανάφερα,  το  Pap-test και  η  κολποσκοπιση παραμενουν  στο προσκηνιο της  προληψης  και ειναι   πολυ   αποτελεσματικές μεθοδοι...Για  να  παραφράσω  καπως   εκείνο  το ανεπαναληπο  ΄΄ρητό΄΄  από  το φιλμ  ΄΄Mερικοι το προτιμουν καυτό΄΄   με την  αξεχαστη  Μεριλιν  Μόνροε  και τον Τζακ  Λεμον  :  Nobody is  perfect):   Τιποτε δεν ειναι τέλειο ..
Μην φοβασαι  τοσο,  δεν  θα τυχουν σε  σένα  οι  τοσο  σπανιες εξαιρεσεις..
Φιλικά
Π.Ζ.

Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
Το 2001 Δημιούργησε την ιστοσελίδα ιατρικών πληροφοριών Gyn.gr με στόχο την άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση της σύγχρονης γυναίκας σε θέματα Υγείας και Πρόληψης η οποία υφίσταται και συνεχίζει το έργο του μέχρι σήμερα.
Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.

Περίπου πριν από 12 χρόνια
·
#20324
Αλήθεια τα νουμερα για το καρκινο του στήθους με τρομαξαν! γιατρε τι μπορούμε να κανουμε; είμαι 23 χρόνων και δεν εχω κάνει καμία εξέταση για το στήθος, πέρα μόνο απο τη ψηλάφηση που μου έδειξε ο γιατρός μου να κάνω, μπορώ να κάνω κάτι παραπάνω;
Σας ευχαρίστω για την υπομονή σας!
Περίπου πριν από 12 χρόνια
·
#20325
Για την  ωρα  δεν κινδυνευεις   από τον μαστό...
Εχω δει  ομως  περιστατικό  στην  ηλικια  των 28 ετων..
Πολυ γενικά, θα ελεγα , το αργοτερο  από τοτε  θα πηγαινεις καθε χρονο  σε ενα  γυναικολογο, που  εξεταζει και μαστό.(κλινικως και υπερηχογραφικως ).. Ο  υπερηχος ειναι  σημαντικός  σε γυναικες  με  πλουσιο μαστό..Μαστογραφιες  συνιστώνται   οπωσδηποτε   μετά την  ηλικία  των  40 ετών  και  σε εξαιρεσεις  (οικογ. ιστορικο  -  π.χ. μητερα με  Νεο  μαστού,  ΄΄δυσκολος μαστος  ΄΄ στην υπερηχογραφικη εκτιμηση )  από  τα 35  και μετά,  ή και σε   καθε  ηλικία,  αν βρεθεί  κατι  ύποπτο  υπερηχογραφικά..
Φιλικά
Π,.Ζ.

Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
Το 2001 Δημιούργησε την ιστοσελίδα ιατρικών πληροφοριών Gyn.gr με στόχο την άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση της σύγχρονης γυναίκας σε θέματα Υγείας και Πρόληψης η οποία υφίσταται και συνεχίζει το έργο του μέχρι σήμερα.
Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.

Δεν υπάρχουν απαντήσεις.θα απαντήσουμε μέσα στις επόμενες 24 ώρες.Μην απαντάτε σε ερωτήματα που ξεκίνησαν άλλα μέλη στο Forum, η απάντηση σας σε αυτά θα διαγραφεί. Φιλικά από την διαχείριση!