user_mobilelogo
  1. Lia-Lia
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. Σάββατο, 01 Οκτωβρίου 2011
 
                                                            Προς τον κ. Ζησόπουλο.
 
           Γιατρέ,
      παρακολουθώ πολύ καιρό τις απαντήσεις που δίνετε σε θέματα που σας τίθενται. Σας "ανακάλυψα" τυχαία, αναζητώντας πληροφορίες στο διαδίκτυο για κάποιο θέμα. Ομολογουμένως με έχει εντυπωσιάσει η ευαισθησία, η ανθρωπιά και η ζεστασιά που επιδεικνύετε , όταν απαντάτε σε ερωτήματα ανώνυμων γυναικών. Το δεύτερο που εντόπισα και με ώθησε να σας γράψω (πρώτη φορά αναζητώ τηλε-ιατρική συμβουλή) είναι πως συνδυάζετε την απλότητα των παλαιότερων γιατρών -και δη γυναικολόγων- με την επιστημονική κατάρτιση των νεότερων. Διάβασα το βιογραφικό σας στο παρόν site. Να σας πω ότι σέβομαι το επίπεδο ανάπτυξης, αλλά και ιατρικών παροχών της χώρας, στην οποία σπουδάσατε και εργαστήκατε(έχω ζήσει για ένα χρόνο σε αυτή τη χώρα). Αυτή η εμπειρία σας φαίνεται και από το γεγονός ότι συχνά επικαλείστε βιβλιογραφικά δεδομένα σε βάθος χρόνου και στατιστικές για να στηρίξετε την απάντησή σας, κάτι που εμένα με ικανοποιεί απόλυτα. Ταυτόχρονα, ωστόσο, πώς γίνεται, όταν διαβάζει κάποιος τις απαντήσεις σας να αισθάνεται πως ακούει τον οικογενειακό του γιατρό, που σκύβει με ευαισθησία στο πρόβλημά του;
      Μακρηγορώ, αλλά ήθελα να πω δυο λόγια από καρδιάς. Η αλήθεια είναι πως δεν έχω ταλαιπωρηθεί τόσο, όσο άλλες γυναίκες, των οποίων τα γυναικολογικά προβλήματα διαβάζω. Μόλις τα δύο τελευταία χρόνια άνοιξα το κεφάλαιο "παιδί" . Και από τότε άνοιξαν και άλλα κεφάλαια γυναικολογικού περιεχομένου. Αλλά θαρρώ πως αρκεί ελάχιστα να λειτουργεί κάποιος μετά λόγου γνώσεως ή λίγη οξυδέρκεια να έχει, ώστε να αντιληφθεί πως υπάρχει ένα πρόβλημα -μικρό ή μεγάλο, δεν ξέρω- στη σύχρονη γυναικολογία : είναι η "τεχνοκρατική" αντιμετώπιση του θέματος "σύλληψη-αποβολές", για να μην αναφερθώ και περαιτέρω στην εγκυμοσύνη και στον τοκετό. Οι γυναίκες θέλουμε παιδί, όταν το αποφασίσουμε εμείς, συχνά σε ακατάλληλη ηλικία και χάριν αυτής της επιθυμίας είμαστε διατεθειμένες να κάνουμε τα πάντα. Από την άλλη αυτό που μας προσφέρεται από την πλευρά της ιατρικής είναι νέες μέθοδοι, αγωγές, νέου τύπου εξετάσεις για επίλυση προβλημάτων (αποτελεσματικές πράγματι;), ένα αδιάκοπο πήγαινε-έλα, κυνήγι. Μήπως τελικά εμείς που δυσκολευόμαστε να γίνουμε μητέρες μοιάζουμε με τον σκύλο που προσπαθεί να κάνει το γύρο του εαυτού του, μπας και πιάσει την ουρά του; Και η σύγχρονη Ιατρική; Οι σύγχρονοι γιατροί; Πόσο αντιμετωπίζουν  τη γυναίκα ως ενιαία ψυχοσωματική οντότητα, όταν τα συναισθήματα και η ψυχολογία της παραμένουν στο περιθώριο;  Αυτή η διάκριση, αυτός ο διχασμός ανάμεσα στο σώμα και την ψυχή πότε κέρδισε τόσο έδαφος στους γυναικολόγους και γω το πήρα χαμπάρι μόλις τα δύο τελευταία χρόνια;
        Είναι για όλα αυτά που αποφασίζω να σας θέσω και εγώ τα ερωτήματα μου, διότι απέχω πολλά χιλιόμετρα από την πολυαγαπημένη πόλη στην οποία εργάζεστε και στην οποία έζησα είκοσι σχεδόν χρόνια). Μήπως βάλετε σε κάποια τάξη τα πράγματα.
         Είμαι 41 ετών.Για την ακρίβεια 41 και μισό. Η περίοδος μού ήρθε στα 12. Από τότε και μέχρι πριν από 2 χρόνια κανένα γυναικολογικό πρόβλημα. Σταθερός κύκλος 28 ημερών πάντοτε. Τεστ pap κάνω από τα 25 μου κάθε χρόνο. Πάντοτε φυσιολογικό.Καμία άμβλωση ή άλλου είδους γυναικολογική επέμβαση μέχρι και τα 39 μου χρόνια. Πότε -πότε κάποια κολπίτιδα, αραιά και που. Κανένα ιστορικό αποβολών από πλευράς μητέρας ή στις αδερφές μου. Κανένα πρόβλημα υγείας, εκτός απο σχετικά υψηλή χοληστερίνη (κυμαίνεται απο 205-230)), την ανακάλυψα πρόσφατα. Μικροκαμωμένη και φυσιολογική στα κιλά μου έως αδύνατη. Δυστυχώς, όμςς, τα τελευταία χρόνια αδυνάτισα αρκετά, διότι σε μένα οι στενάχωρες καταστάσεις λειτουργούν αντίθετα από τους περισσότερους ανθρώπους, διότι τότε δεν έχω όρεξη για φαγητό. Καπνίστρια από τα φοιτητικά μου χρόνια, στα 30 το έκοψα για πολλά χρόνια, το άρχισα πάλι πριν από 3 χρόνια, το έκοψα, όταν ήμουν έγκυος, το ξανάρχισα μετά την αποβολή και τωρα το συνεχίζω. Αρειμανίως
      Μετά το γάμο μου στα 39 μου χρόνια αρχίσαμε με το σύζυγό μου τις προσπάθειές μας για παιδί. Με την παρέλευση 2 μηνών αποφάσισα να πάω σε έναν γυναικολόγο, περοσσότερο για συμβουλές, διότι καταλάβαινα πως η ηλικία μου δεν είναι η πλέον κατάλληλη, ούτε για σύλληψη ούτε για εύκολη εγκυμοσύνη. Πρόσφατα είχαμε μετακομίσει στην πόλη, όπου μένω τώρα, ζήτησα από γνωστή μου να μου συστήσει κάποιον.Ο γιατρός που επισκέφτηκα μου έκανε τεστ παπ, στη συνέχεια με συμβούλεψε να μην περιμένω ένα χρόνο για να μείνω έγκυος, αλλά ταυτόχρονα με τις προσπάθειές μας, να ξεκινήσουμε εξετάσεις, στην αρχή τις πιο ανώδυνες, κάποιες απλές ορμονικές και εξέταση σπέρματος και στη συνέχεια , αν μέχρι τα Χριστούγεννα του έτους δεν μείνω έγκυος, να προχωρήσω σε υστεροσαλπιγγογραφία. Έτσι κι έγινε. Προγεστερόνη ήταν καλή. προλακτίνη ελάχιστα τσιμπημένη (26,1 με όριο το 25). Γενικά καλές. Την εξέταση του σπέρματος δεν σας την παραθέτω αναλυτικά, με δεδομένο ότι ο σύζυγός μου έχει ήδη  παιδί από προηγούμενο γάμο και στη συνέχεια έμεινα 3 φορές έγκυος. Σας παραθέτω μόνον τα αξιοσημείωτα(κατά τη γνώμη μου, γιατρός δεν είμαι!) : όγκος: 6,0 ml,    ph : 7,4 (φυσιολογ τιμές :7,2-8),  αριθμ σπερματοζ ανά ml: 64 εκατομμύρια, ολικός αριθμός σπερματοζωαρίων: 384 εκατομμύρια, συγκολλήσεις αρκετές, κινητικότητα εντός 1 ώρας: ζωηρά πρόσθια κίνηση 9%, μέτρια πρόσθια κίνηση 46% επιτόπια κίνηση 13%, ακίνητα 32%.  Τυπικές μορφές: 27, άτυπες μορφές κεφαλής 70, ουράς 3%. Ο γιατρός μας είπε ότι είναι καλό. Στο μεταξύ και το τεστ-pap ήταν καλό (δεν είδα το αποτέλεσμα, με ενημέρωσε η γραμματέας του γιατρού τηλεφωνικα).
         Τον Ιανουάριο του 2010 αποφασίζω να κάνω υστεροσαλπιγγογραφία ( ερώτηση: αληθεύει ότι πριν από την υστεροσαλπιγγογραφία πρέπει να γίνουν κάποιες εξετάσεις, διότι οποιαδήποτε μόλυνση ή άλλο μικρόβιο του κόλπου μεταφέρεται εσωτερικά;). Η μήτρα έχει οπίσθια κλίση και κάμψη, αυτό το γνώριζα από τα νιάτα μου. Βρέθηκε πολύποδας εντός της ενδομητρικής κοιλότητας 6,3  mm . O γιατρός είπε ότι θα μπορούσα να μείνω έγκυος, αλλά καλύτερα να βγάλουμε τον πολύποδα. Σε τηλεφωνική επικοινωνία μας, ωστόσο, λίγες μέρες μετά, ήταν κατηγορηματικός ότι πρέπει να αφαιρεθεί διότι "δεν θα μείνεις έγκυος", έτσι ακριβώς μου είπε. Τι να κάνω και εγώ, αυτόν το απόλυτο του πράγματος με επηρέασε, άνθρωπος είμαι.
   Ενώ εχουμε κανονίσει ημερομηνία επέμβασης μετά την περίοδο, η περίοδος δεν έρχεται. Είναι τόσο σταθερός ο κύκλος μου που και μία μέρα καθυστέρησης αρκεί για να καταλάβω. Είμαι έγκυος. Καταλήγει σε αυτόματη αποβολή (βιοχημική κύηση) την 8η μέρα της καθυστέρησης. Αλλάζω γιατρό, και αυτόν έχω σταθερά μέχρι και σήμερα. (Να σας πω ότι γενικά εμπιστεύομαι τον τωρινό γιατρό μου, οποιαδήποτε στιγμή μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί του, γενικά είναι ο τύπος του γιατρού που δεν αποφαίνεται "εγώ λέω", αλλά  "τα επιστημονικά δεδομένα αυτά λένε". Αυτό, βέβαια είναι πάντοτε επιθυμητό, διότι ο καλός γιατρός έτσι δεν πρέπει να είναι; όχι προσωπική κρίση, αλλά κρίση σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, οπότε ο γιατρός προτείνει τις ενδεικνυόμενες λύσεις, δεν πιέζει. Ο ασθενής καλείται να αποφασίσει σύμφωνα με όσα τού έχουν προταθεί. Ελάτε όμως που εγώ πλέον  τώρα αδυνατώ να πάρω πρωτοβουλίες και να αποφασίσω, λόγω ψυχολογικής κατάστασης).
                Στην πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο ο νέος μου γιατρός μού κάνει εξονυχιστική εξέταση. Με  ρώτησε πότε έκανα τεστ παπ, ανέφερα ότι ήταν πριν από ένα εξάμηνο, στη συνέχεια έκανε κολποσκόπηση (αν δεν γράφω σωστά την ιατρική ορολογία, συγχωρείστε με). Εντοπίζει αλλοίωση από HPV. Βλέπω στην οθόνη 1-2 "χρωματισμένα νησάκια", το ένα πιο μεγάλο (σαν την Κρήτη μου φάνηκε, γιατρέ, το άλλο δεν πρόλαβα να του δώσω όνομα, ε, είχα μείνει και έκπληκτη, πόσο να προλάβω να αλαφρύνω την ατμόσφαιρα;). Με ενημερώνει ότι α) το τεστ Παπ σε ένα ποσοστό που κυμαίνεται στο 20-30% δεν δείχνει πάντα αλλοιώσεις hpv και β) ότι ο ιός μπορεί να υπήρχε από πολύ καιρό, απλώς τώρα εκδηλώθηκε. (Αυτό το τελευταίο μου το τόνισε ο γιατρός, ίσως φοβήθηκε ο άνθρωπος μην αρχίσω εκεί στο ιατρείο να κανω καμιά ανάκριση στον άντρα μου, ε, θα χετε ακούσει και θα χετε ακούσει και σεις οι γυναικολόγοι από μας τις γυναίκες, για όποια μόλυνση παθαίνουμε φταίνε οι σύζυγοι μας, ποτέ μα ποτέ εμείς ! ) Δεν τρομοκρατήθηκα φυσικά, τόση πληροφόρηση διαχέεται τον τελευταίο καιρό για τον ιό, απλώς νόμιζα ότι εγώ θα την σκαπούλαρα και ότι μέχρι τα γεράματά μου μ 'αυτόν τον κύριο HPV θα ήμασταν από μακριά κι αγαπημένοι, αλλά μπα! δυστυχώς, το έξυπνο πουλί..............
                Η ιστολογική εξέταση έδειξε CIN 1-LG SIL. Ταυτοποίηση ιού δεν έγινε και μέχρι και σήμερα έχω ξεχάσει να ρωτήσω τον γιατρό το γιατί. Ο γιατρός είπε να το αφήσουμε για ένα εξάμηνο μήπως υποχωρήσει, αν και τόνισε ότι η ηλικία μου δεν συνηγορεί σε αυτό. Από τότε, από το 2010, εγώ και ο HPV είμαστε μαλωμένοι και ούτε που μιλιόμαστε. Αυτός μου υπενθυμίζει την παρουσία του, όπως θα δείτε, αλλά εγώ ούτε που να του ρίξω ένα βλέμμα.
          Εν τέλει αποφάσισα να αφαιρέσω τον πολύποδα. Ο γιατρός είπε ότι ο πολύποδας δεν εμποδιζει απαραίτητα τη σύλληψη (εξαρτάται κλπ), αλλά στην πιθανότητα που έδινα εγώ η βιοχημική να οφείλεται στο παλιοπολυποδάκι μου, ε, τον αφαίρεσα (βρήκαν και έναν μικρότερο στον τράχηλο). 3 μήνες μετά την αφαίρεση μένω πάλι έγκυος. Τα ίδια, βιοχημική κύηση, αυτόματη αποβολή στην 8η μέρα καθυστέρησης. Τώρα πλέον έχω χάσει και την ψυχραιμία μου και την ελπίδα μου και με επισκέφτηκε, με βροντερά βήματα, το άγχος. Ο γιατρός μού τονίζει ότι οι βιοχημικές αποβολές δεν εντάσσονται με σιγουριά στις καθ' έξιν αποβολές, αλλά βλέποντας το άγχος μου, μού δίνει να κάνω τις εξετάσεις για τις καθ΄ έξιν αποβολές. Όλα καλά, εκτός από ομόζυγη μεταλλαγή C6777T του γονιδίου MTHFR. Μου ορίζει να παιρνω κάθε μέρα salospir και felicine, και αναφέρει ότι σε περίπτωση νέας εγκυμοσύνης θα κάνω ενέσεις ηπαρίνης. Όμως, το τονίζει αυτό, δε σημαίνει ότι μια επιτυχης εγκυμοσύνη θα οφείλεται στην αντιπηκτική αγωγή, γυναίκες με το ίδιο πρόβλημα γεννάνε και χωρίς αυτή, ότι μελέτες και επιστημονικά δεδομένα δεν επιβεβαιώνουν απόλυτα ότι οι ενέσεις ηπαρίνης ...... κλπ. κλπ. Αυτό όμως στο οποίο επιμένει είναι και η ηλικία μου, παράγοντας που παιζει ρόλο. (έχω ζητήσει από την πρώτη επίσκεψη να μου λέει τα σύκα-σύκα και τη σκάφη- σκάφη) .
    Στη συνέχεια ψάχνω από δω κι εκεί στο διαδίκτυο πληροφορίες για αποβολές, και τελικά, χωρίς να μου το προτείνει ο γιατρός, κάνω εξετάσεις για χλαμύδια (σε ιστό περιόδου), χωρίς να έχω κάποια ενόχληση. Θετικό. Θεραπεία με ZITHROMAX, εγώ και ο σύζυγός μου. Επίσης σε καλλιέργεια κολπικού υγρού , ανευρίσκονται μύκητες-candida albicans (βρe καλώς τα πουλάκια μου αυτοί οι μύκητες από όσο κατάλαβα είναι αγενέστατοι,κάνουν κάτι αρμένικες επισκέψεις, αλλά κι αν φύγουν σε πεθυμούν και ξανάρχονται). και GARDNERELLA σε μικρή ανάπτυξη. Για το gardnerella δεν έκανα καμια θεραπεία, ισως να είναι δικό μου λάθος, απ όσο θυμάμαι στην τηλεφωνική επικοινωνία με το γιατρό , δεν το ανέφερα.  Αφού τελειώνουν οι θεραπείες και ηρεμώ λίγο , αρχές αυτού του έτους, του 2011 ξαναμένω έγκυος. Αρχίζω ενέσεις η παρίνης, συνεχίζω το Salospir, ακούμε την καρδιά του εμβρύου. Εγώ σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, φόβος, άγχος, αγωνία, κάθε μέρα με το φόβο. Περίπου στην 7η εβδομάδα βλέπω 2 σταγόνες αίμα, από τηλεφώνου ο γιατρός συστήνει υtrogestan, όχι κατάποση αλλά ως υπόθετο. Οι εξετάσεις άίματος είναι καλές, στην καλλιέργεια κολπικού υγρου πάλι μύκητες, αλλά και  gardnerella σε μεγάλη ανάπτυξη. 1-2 εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του μήνα στο γιατρό, νιώθω ότι κάτι δεν πάει καλά, υποχωρεί το πρήξιμο στο στήθος, δεν έχω τα πονάκια χαμηλα στην κοιλια, σκεφτομαι "ιδέα μου θα είναι'', ήδη ήμουν αρκετά κλεισμένη στον εαυτο μου σε αυτή την εγκυμοσύνη. Όταν πάμε, διαπιστώνεται παλίνδρομη κύηση, παλινδρόμησε ήδη απο την 7η-8η εβδομάδα. Ακολούθησε απόξεση, τα γνωστά. Ιστολογική εξέταση δεν έγινε, δεν μου το πρότεινε ο γιατρός, εγώ ξέχασα να το ζητήσω, έγινε όμως άνάλυση καρυότυπου εμβρύου: καρυότυπος άρρενος φυσιολογικος.
         Μετά την απόξεση και για 50 μέρες περίπου είχα αίμα κάθημερινά, άλλοτε σταγόνες, άλλοτε λίγο περισσότερο. Δεν ήθελα να πάω σε γιατρό, είχα κουραστεί. Τελικά αφού και μετά την παύση του αίματος δεν είχα περίοδο, πηγαίνω στο γιατρό μου, ανησύχησε είναι η αλήθεια, με κατσάδιασε που δεν πηγα νωρίτερα ή δεν τηλεφώνησα. Η χοριακή ευτυχώς έδειξε αρνητική, μου έδωσε ένα περιθώριο ακόμη αναμονής, ειδάλλως θα ακολουθούσαμε άλλη τακτική. Ηρθε η περίοδος 76 ημέρες μετά την απόξεση. Επίσης, ζήτησα να ξαναδεί τον hpv, εκεί ήταν, είχε ρίξει κάτι ξάπλες στον τράχηλο. Σύστησε ο γιατρός επέμβαση πλέον, ίσως και να μου είπε τι είδους επέμβαση προτείνει, δεν είμαι και σίγουρη, από ένα σημείο και έπειτα δεν πρόσεξα τίποτα, διότι σε εκείνη την επίσκεψη, με απασχολούσε η καθυστέρηση της περιόδου. (Εσείς ποιον τρόπο αντιμετώπισής του θα προτείνατε στην παρούσα φάση;)   
             Στη συνέχεια πήγα πρόσφατα σε κέντρο εξωσωματικής και σε αιματολόγο. Ο αιματολόγος βρήκε χαμηλή φερριτίνη (13), και λίγο πάνω από το όριο τη λιποπρωτεΐνη. Παίρνω αυτόν τον καιρο, λοιπόν σίδηρο, όταν τα καταφέρνω, καθώς και την βιταμίνη EVIOL. Για την παλίνδρομη είπε ότι περισσότερο φοβάται ως αίτια τη  χαμηλή φερριτίνη και τα χλαμύδια, ωστόσο πρόσεξε και ο γιατρός ότι σύμφωνα με τις εξετάσεις στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα χλαμύδια δεν ήταν σε έξαρση. (Συγκεκριμένα : η ένδειξη ήταν 37,0 (τιμές εργαστηρίου: ΑΡΝΗΤΙΚΟ <40,0,     ΑΣΘΕΝΩΣ ΘΕΤΙΚΟ: 40,0 - 50,0,    ΘΕΤΙΚΟ : >50,0 ). Όσο για το κέντρο εξωσωματικής, είπαν να προχωρήσουμε κατευθείαν σε σπερματέγχυση ή κατευθείαν εξωσωματική, λόγω ηλικίας. Πρώτα να κάνουμε καρυότυπο ζεύγους, κάτι το οποίο ο σύζυγός μου το θεωρούσε περιττό, εφόσον είχε προηγηθεί καρυότυπος εμβρύου. Εγώ επέμενα, άμα μπεις στο χορό χορεύεις. Ούτε του συζύγου μου ούτε ο δικός μου καρυότυπος είχε οποιαδήποτε δομική ανωμαλία. Οι άλλες εξετάσεις που σύστησαν να κάνω  (είναι και οι τελευταίες πιο πρόσφατες εξετάσεις που έχω κάνει τον Ιούνιο) έδειξαν:
FΤ3 : 5,3  9   (ΦΥΣΙΟΛΟΓ ΤΙΜΈΣ: 3,2-6,8 pmol/L)
FT4 :16,4       (ΦΥΣΙΟΛΟΓ. ΤΙΜ: 11-23)
TSH-3G :0,80   (ΦΥΣΙΟΛΟΓΙ΄ΚΕΣ ΤΙΜΕΣ :0,3-4,5)
FSH  : 8,4
LH :5,1
ΠΡΟΛΑΚΤΙΝΗ : 5,4
ΟΙΣΤΡΑΔΙΟΛΗ : 73,1
ΑΜΗ : 0,81  ( ΧΑΜΗΛΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ: Ο,30 -2,19  ,ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ :0,00-0,30)
 
      ΕΡΩΤΗΣΗ: Η TSH είναι χαμηλή; Σημειωτέον ότι και στην εγκυμοσύνη είχα μόλις 0,70.  Γενικά ούτε ο γυναικολόγος μου, ούτε η αιματολόγος στάθηκαν στην ένδειξή της. 
  
            Με προβλημάτισε η ΑΜΗ. Πώς γίνεται σκέφτομαι να είναι τόσο χαμηλή , όταν μέσα σε έναν χρόνο έμεινα έγκυος 3 φορές και η τελευταία ήταν πριν από λίγους μήνες; Γνωρίζω ότι η ένδειξή της δεν αλλάζει από τη μία μέρα στην άλλη. Έκανα ξανά αυτόν τον μήνα την ίδια εξέταση, από περιέργεια,  αλλά την αυτή τη φορά την 11η ημέρα του κύκλου και όχι την 3η. Η ΑΜΗ  τώρα είχε ένδειξη 1,19.
          Επίσης, να μην ξεχάσω να αναφέρω ότι μετά την παλίνδρομη κύηση και την απόξεση η ροή-ποσότητα αίματος κατά τη διάρκεια της περίοδου έχει μειωθεί αισθητά, ίσως και οι μέρες διάρκειάς της.  Εν τέλει πορέύομαι προς την κλιμακτήριο;
        Γιατρέ, κ. Ζησόπουλε, τι θέλω να ρωτήσω ; Δεν ξέρω ακριβώς..  Εκτός από τις σποραδικές ερωτήσεις παραπάνω, που μάλλον δεν είναι αυτές που με καίνε,  δεν ξέρω αν θέλω να ρωτήσω ή αν θέλω να κάνετε αυτό που πάντα  κάνετε  στις απαντήσεις σας : να βάλετε τα πράγματα σε μία τάξη.
            Αυτόν τον καιρό στέκομαι  παράμερα σε μια γωνία της ζωής μου, στέκομαι ενεά και προσπαθώ να καταλάβω πώς πρέπει να κινηθώ. Αντιλαμβάνομαι πως το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι το θέμα "παιδί". Συνάμα δεν μπορώ να κατανοήσω πώς μέσα σε δύο χρόνια προέκυψαν τόσα γυναικολογικά προβλήματα. Και όσο και εάν το χιούμορ ή το γέλιο ήταν για μένα πάντα μια λύση στα προβλήματα, τελευταία λιγοστεύει και αυτό. Στο κέντρο εξωσωματικής δεν ξαναπήγα ακόμη. Επίσης, δεν πήγα στο γιατρό μου, για να συνεννοηθούμε για την αντιμετώπιση του  hpv. Παράλληλα είναι 3 συνεχόμενοι κύκλοι που ξαναπροσπαθούμε για παιδί και αποτελέσματα μηδέν. Να σας πω ότι παρουσιάζω άρνηση να επισκεφτώ οποιονδήποτε  γιατρό για να συζητήσω οτιδήποτε έχει σχέση με αυτά τα θέματα. Τον HPV  δεν επιδιώκω να τον θεραπεύσω , γιατι φοβάμαι ότι οι βδομάδες  αναγκαστικής σεξουαλικής αποχής  μετά την επέμβαση θα με πάνε κι άλλο πισω στο θέμα του παιδιού. Και δεν ξέρω καν αν παραμένει ακόμη στο στάδιο CIN 1.
                      Aπό την άλλη, τι νόημα μπορεί να έχει μια υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (που έτσι κι αλλιώς ένα 14% αυτών επιτυγχάνεται) όταν ή αν ο οργανισμός δεν μπορεί να κρατήσει το κύημα και το αποβάλλει; Οι προηγούμενες 3 αποτυχημένες εγκυμοσύνες εκεί κατευθύνουν τη σκέψη.
                          Ή αν ο οργανισμός έχει εξαντλήσει ήδη τα περιθώρια γονιμοποίησης;
       Και ακόμη μήπως΄αναζωτώ μάταια αιτίες για τις ανεξήγητες αποβολές; Η ηλικία 41 δε δίνει από μόνη της την απάντηση;
       Και πόσο ψυχολογικά έτοιμη είναι μια γυναίκα να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της εξωσωματικής; Διαβάζα άλλοτε διάφορα φόρουμ γυναικών που προσπαθούν να συλλάβουν ή αποβάλλουν ή εγκυμονούν  μετά από αποβολές ή κάνουν εξωσωματικές. Διέκρινα παντού μια επιβαρυμένη ψυχολογία, άγχος, διάψευση......   Επίσης , μια μανία, μια μονομανία με το τι παραπάνω εξετάσεις να κάνουμε, τι να αποφύγουμε, άντε και την άλλη την εξέταση , αντε και κείνη, αυτή είναι νέα, αυτή είναι πρόσφατη. Φοβάμαι ότι εκεί έχω καταλήξει ή θα καταλήξω και εγώ.
     Αλλά ξέρετε , πάντα έχει κανείς την έννοια ότι οφείλει να κάνει όσα μπορεί ή είναι θεμιτό να κάνει ή είναι ήθικά επιτρεπτό (σύμφωνα με τις δικές του ηθικές αρχές να κάνει). έτσι αν υπάρχει κάτι  άλλο που θα μπορούσα να κάνω , ώστε να έχω μια αίσια κατάληξη , μια καλή εγκυμοσύνη, χωρίς εξωσωματική ή με εξωσωματική, θα ήθελα κάποιος να μου το ταξινομήσει. Μπορεί να έχω αμφιβολίες για νέες μεθόδους, ΄(εμβόλια κλπ κλπ), αλλά στο κάτω -κάτω την άποψή σας θέλω και η απόφαση πάλι δική μου θα 'ναι.
 
    Μετά από όλο τον χείμαρρο σκέψεων, ερωτημάτων , εσείς -είμαι σίγουρη- θα τα τακτοποιήσετε σε μια σειρά.
 Άλλωστε νομίζω  πως πίσω από όλα τα παραπάνω ίσως ένα ερώτημα και μόνον να κρύβεται:
    Μπορεί κανείς να πράξει κάπως αλλιώς από ό,τι έπραξε κι ακόμη να κάνει κάτι περισσότερο από όσα έκανε ή μήπως τελικά πρέπει να το πάρει απόφαση ότι δεν είμαστε όλοι προορισμένοι να γίνουμε γονείς σε τούτη τη ζωή;
                            Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας να διαβάσετε το μακροσκελές κείμενό μου.
 
                                                                                  Με εκτίμηση... 
    
  

 
 
 
   
 
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Αγαπητή  Φίλη!
Δεν ξερω ακριβώς   ποιους   συνειρμους    μου  κινητοποίησε   το  μύνημα  σου  και  μουρθε στο  νου    η  21η Ιουνιου... Προφανώς επειδή ειναι  η...μεγαλύτερη  μέρα (Der  längste  Tag  - τότε που εγινε η αποβαση στην Νομανδια) και  αυτό   το μεγαλυτερο... μυνημα.
Για την εισαγωγη του  μυνηματος σου, αντι  άλλου σχολιου , θα επαναφερω ενα  ανεκδοτο  του  19ου  αιώνα,  που βρηκα σε   κατι ΄΄θύμησες΄΄  του  παπού  μου Κωνσταντινου Ζησοπουλου..
-  Καθως ο   Νασδρεντιν Χότζας  καπνιζει  ήρεμος  τον ναργιλε  του  στο  πεζουλι προς τον δρομο,  μπροστά  από το φτωχικό του,  περνά  ενας  γειτονας και του λεγει  ΄΄Νασδρεντιν -Έφεντη, ακουσα  ότι  ο Πολυχρονομένος  μας  Σουλτάνος  θα σε καλεσει στην  Πόλη  και  σε  κανει  Μεγάλο  Βεζυρη (πρωθυπουργό).
Ο  Νασδρεντιν  χάϊδεψε  απαλά την γενειάδα  του  και  απάντησε:  Ξερω  ότι δεν ειναι  αλήθεια,  αλλά  πεστο  ακομη μια φορά... Μ΄ αρέσει πολυ να το ακούω΄΄ --
Επί του  θεματος μας   ομως:   Πρωτη παρατηρηση  ειναι, 'ότι έπεσες σε  καλους  γυναικολογους..
Για την ΑΜΗ:  Eιναι   μια  απο  τις   πολλες  εξετασεις,  που   κατα την άποψη  μου  δεν  ελυσαν  κανενα προβλημα.. Μαλλον δημιουργησαν.. Σε μία γυναικα  41 ετων  δεν  υπάρχει θεμα,  για το πόσος καιρός εναπομενει για καλες  ωοθυλιορρηξίες..  Ειναι φυσικό ότι τα  όρια στενευουν, αλλου λιγο περισσότερο,  αλλού  λιγο  λιγοτερο.. Οι τινμές  AMH,  εδω δεν ειναι καν σταθερές,  δεν προσδιοριζουν χρονια  και μηνες..
Επομενως το ερωτημα  που τιθεται  ειναι, με ποιο τροπο  θα επιτυχουμε  τις περισσοτερες πιθανότητες μιαςκαλης  συλληψης,,
Ειναι προφανές , ότι αυτό  που στην προκειμενη περιπτωση  τις  αυξανει, ειναι  η  εξωσωματική... Το βασικό επιχειρημα ειναι,  ότι επιδιωκεται  μία  πολυωοθυλακιορρηξία,  ληψη  των καλλίτερων   ωαρίων  και βεβαια επιτευξη συλληψης   in vitro, με  μορφολογικά σωστά σπερματοζωάρια..  Πιστευω  ότι  σε τετοιες  περιτπωσεις, εκτός από την  πιθανότητα συλληψης - δεν ειναι 14%, ειναι σημαντικά περισσότερες -   ίσως  μειωνεται  και  η πιθανότητα  αποβολών  και  ΄΄χημικων κυησεων ΄΄  ,  που   - θεωρητικά  πάλι  -  σε καποιο  ποσοστό -  οφειλονται   και σε τετοιες  συγκυρίες..
Βεβαια,  ο  συζυγος  εχει ενα παιδί,  που   αποδεικνυει  ότι  ήταν τότε  γονιμος... Ειδα τα στοιχεια του  σπερμοδιαγράμματος  και  ΄΄με το πρωτο εντυπωσιαζει  η ποσοστητα  (7 κ.εκ )  και η τοσο καλη  πυκνότητα..  Ειναι περιεργο,  αλλά  καμία  φορά  ειναι  ίσως κι αυτό   ενα..προβλημα... Εδω ομως  που ειμαστε χρονικά, δεν εχουμε την ανεση  να πελαγοδρομισουμε  σε  θεωρίες ... Η εξωσωματική  τα  παρακαμπτει  αυτά  .
Ειμαστε στο 2011  και  παιδιά  σημερα γινονται  σχεδον παντα.. Πιστευω,  ότι  ειναι  μία επιλογή..  Οχι,  ότι δεν μπορει να μεινεις και   ''στο έτσι'' εγκυος... Μπορεις...Κι  οι  πιθανοτητεες να τα πας  καλα, ειναι   κι έτσι  καλες (λενε  για 60-70%)  Το θεμα  που σας  πιεζει,  ειναι  ο χρόνος..
Τα  άλλα, τα   της  κολποσκοπικης εικονας  θ΄ τ΄αφηνα  για  μετά..Πιθανώς  θα αρνητικοποιηθουν  από  μονα  τους .. .
Για την ερωτηση  σχετικά  με  την  σαλπιγγγοραφία:  Οχι, δεν  διενεργουντια  σε ρουιτινα εργαστηριακες εξετασεις.. Αν  η γυναικα  δεν εχει  μια  κολποτραχηλιτιδα  -  καθε καλος γυναικολογος το βλεπει  αυτο.. -  η σαλπιγγογραφια  μπορει να  γινει....
Φιλικά
Π.Ζ
  1. Κυριακή, 02 Οκτωβρίου 2011
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 1
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
 
 
     Σας ευχαριστώ, γιατρέ, για την άμεση απάντηση. Ήσασταν σαφέστατος.
   Θα ήθελα από την πλευρά μου να κάνω κάποιες διευκρινίσεις, ως απάντηση στα γραφόμενά σας.
       Σε ό,τι αφορά το σπερμοδιάγραμμα του συζύγου, ο όγκος ήταν 6  ml και όχι 7. Επίσης, ρίχνοντας μια ματιά ξανά, διαπίστωσα ότι λανθασμένα έγραψα "συγκολλήσεις: αρκετές" , ενώ το σωστό ήταν "συγκολλήσεις ολίγες". Αυτά λίγη σημασία έχουν, αλλά για τη δικαιοσύνη του πράγματος τα γράφω.
    Πριν από αρκετό καιρό διάβασα σε ένα ομολογουμένως ενδιαφέρον βιβλίο σχετικά με τα ψυχολογικά αίτια υπογονομότητας αλλά και αποβολών πως μπορούμε -από άποψη επιθυμίας απόκτησης παιδιού- να κατατάξουμε τις γυναίκες σε 3 κατηγορίες : α) σε εκείνες που και συνειδητά και υποσυνείδητα επιθυμούν ένα παιδί , β) σε εκείνες που συνειδητά το επιθυμούν , αλλά υποσυνείδητα όχι και γ) σε εκείνες που συνειδητά δεν επιθυμούν παιδί, αλλά υποσυνείδητα το θέλουν. Σύμφωνα , λοιπόν, με αυτή την κατάταξη οι κατηγορίες β και γ ΄φαίνεται να είναι οι πιο δύσκολες, ειδικά η κατηγορία β. Αυτά όλα φυσικά σε περίπτωση που έχουν αποκλειστεί άλλοι λόγοι καθαρά οργανικοί-ιατρικοί λόγοι που προκαλούν τις αποβολές.
     Ο λόγος, λοιπόν,  που ζήτησα να γίνει καρυότυπος εμβρύου μετά την παλίνδρομη κύηση (παρότι ο γυναικολόγος μου μού είπε να μην ξοδέψω άδικα τα χρήματά μου, γιατί αυτή η εξέταση σπάνια δείχνει κάτι και εν πολλοίς κατόπιν "εορτής " είναι άχρηστη) ήταν γιατί ήθελα να αποκλείσω το 20-30% (τόσο είναι;) πιθανοτήτων το κύημα να είχε χρωμοσωμιακές ανωμαλίες (κάτι που επιτείνεται λόγω ηλικίας μου), οπότε σε αυτή την περίπτωση η φύση (ή ο Θεός, ας μην τον ξεχνάμε ) επιλέγει μια καλύτερη λύση από το μπεις σε άλλου είδους περιπέτειες.
      Από την άλλη, αν οι χημικές κυήσεις είναι εντελώς αγνώστου αιτιολογίας (πόσες γυναίκες άλλωστε δεν έχουν τέτοιες κυήσεις και δεν το αντιλαμβάνονται καν, επειδη δεν έχουν σταθερό κύκλο..) οι παλίνδρομες είναι ακριβώς  έτσι; Κάτι δεν πάει καλά εκεί μέσα και παύει να "αιματώνεται" το έμβρυο; Δεν είναι και αγγειολογικο θέμα; Είναι μόνον θέμα ποιότητας ωραρίων ή μορφολογίας σπερματοζωαρίων; 
   Νιώθω ότι -εκτός από το θέμα της προχωρημένης ηλικίας μου- το οποίο είναι πρώτο στην "ατζέντα" μου, υπάρχει και κάτι άλλο ανεξιχνίαστο το οποίο μου διαφεύγει, αδυνατώ να το συλλάβω και να το επιλύσω. Μιλώ έτσι με δεδομένο το ότι δεν υπάρχει άλλο σοβαρό γυναικολογικό πρόβλημα, που να με στρέφει άλλού. Πιθανόν να είναι και θέμα ψυχολογίας , εσωτερικής σύγκρουσης. Ποιος ξέρει. Αυτό θα πρέπει να το ανακαλύψω εγώ.
    Εν πάσει περιπτώσει ,μου τακτοποιήσατε τα πράγματα,  θα αφήσω περιθώριο 1-2 μήνες ακόμη, στη συνέχεια μάλλον θα κινηθώ προς το δρόμο της εξωσωματικής. Ευελπιστώ μέχρι τότε να καταφέρω να κόψω το κάπνισμα.
      Κάτι τελευταίο, πιθανόν ανόητη ερώτηση, αλλά θα την κάνω. Ο σύζυγός μου ξεκίνησε θεραπεία για μύκητες στα πόδια. Θα είναι πολύμηνη πιθανόν. Ανάμεσα στα άλλα θα παίρνει καθημερινά για αρκετό καιρό τα MEDOFLUCON. Δημιουργείται κάποιο πρόβλημα με αυτά στις προσπάθειές μας για σύλληψη; ( συγγνώμη για την ερώτηση, αλλά όποιος καεί στο χυλό φυσάει και το γιαούρτι).
       Στο μέλλον θα ενημερώσω για οποιαδήποτε τυχόν θετική εξέλιξη στο θέμα της εγκυμοσύνης. Και για στατιστικούς λόγους, αλλά και γιατί διαβάζουν και άλλες γυναίκες, οπότε η ελπίδα καλό κάνει.
             Η απλότητα και η μετριοφροσύνη με την οποία απαντήσατε στο μήνυμά σας στα όσα έγραψα για σας στο προηγούμενο κείμενό μου, επιπλέον δε η χρήση λαΐκής θυμοσοφίας αποδεικνύει του λόγου μου το αληθές.
                                                                        Να είστε πάντα καλά.
    
 
 
    
 
  1. Κυριακή, 02 Οκτωβρίου 2011
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 2
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
images/H_____copy.jpg
Αγαπητή  Φίλη!
Θα επανελθω  με  μια  παληα στατιστική,  που απεικονίζεται   στην καμπυλη  ηλικιας  και τοκετών  από  τους  τοκετους μιας γυναικολογικης  κλινικης,  ακομη  από εποχες που  δεν υπηρχε εξωσωματική,,
Η  αντιπροσωπευση γυναικων  των ΄΄ σαράντα  και΄΄ ειναι εξαιρετικα΄ χαμηλη..  Υποθετω,  ότι  σημερα, την εποχη της  εξωσωματικής, τα χαμηλα αυτά  ποσοστά - παντα φυσικά  μονον με γυναίκες  που θελουν  πραγματικά  ενα παιδί -  εχουν  βελτιωθεί.. Παραμένω  ότι   ο τρόπος  αυτός  συνιστά   μια επιλογή.. 
Τα  ψυχολογικα΄αίτια  οπωσδηπτοε  συνυπάρχουν  κια  εχουν μεγλαο  ενδιαφέρον,  αλλά νομιζω  οτι  πλεον   ΄΄ δεν  μας  παίρνει ΄΄ για  μία τετοια  προσέγγιση..
Γιοα την αντιμυκητησιακή  αγωγη:  Οχι, δεν  αποτελεί αντενδειξη...
Φιλικά
Π.Ζ,
  1. Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2011
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 3
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
 
 
             Σας ευχαριστώ θερμά, κ. Ζησόπουλε.     
                                                                              
  1. Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2011
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 4
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Π.Ζ.
  1. Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2011
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 5
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation

                 Χαίρετε και πάλι, κ. Ζησόπουλε.
      Επανέρχομαι και πάλι μετά από δύο περίπου μήνες. Αυτή τη φορά με άλλα δεδομένα και με ερωτήσεις σχετικά με την εξωσωματική. Ελπίζω να αποστείλω σωστά το μήνυμα, ώστε να εμφανιστούν τα προηγούμενα μηνύματα με το ιστορικό μου.
      Αποφάσισα να προχωρήσω στην εξωσωματική γονιμοποίηση και μένει να αποφασίσω πώς θα συνεχίσω, διότι σε δύο κέντρα εξωσωματικής που επισκέφτηκα , μού πρότειναν δύο διαφορετικές τακτικές.
    Συγκεκριμένα: επισκέφτηκα καταρχήν το ιδιο κέντρο εξωσωματικής, στο οποίο είχα πάει για μια πρώτη διερεύνηση το Μάιο, μετά την παλίνδρομο κύηση. Ο γιατρός πρότεινε πρώτα μια υστεροσκόπηση, ώστε να γίνει έλεγχος για συμφύσεις, λέγοντάς μου ότι η ο υπέρηχος που έκανε δείχνει γενικά καθαρή μήτρα και ωοθήκες και ότι δεν αναμένει, ακόμη και να υπάρχουν, να βρει μεγάλη εκταση συμφύσεων, οπότε κατα την υστεροσκόπηση θα κάνει και μια ¨'τακτοποίηση¨" του προβλήματος, εφόσον υπάρχει. Το Μάιο μου είχε πει ότι βλέπει τις σάλπιγγες μου πολύ ζωηρές για την ηλικία μου, αντίθετα τώρα μου είπε ακριβώς το αντίθετο. Προφανώς έλαβε υπόψη την χαμηλή ΑΜΗ , την οποία τότε ακόμη δεν είχε στα χέρια του και ίσως το γεγονός ότι ανέφερα πως μετά την παλίνδρομο κύηση άλλαξε η ροή της περιόδου. Μου έδωσε το βραχύ πρωτόκολλο, αναφέροντας πως τελικα και πάλι θα είναι λίγο δύσκολο να παράξω τόσα πολλά ωάρια , ώστε και να καταψυχθούν μερικα.
     Στη συνέχεια επισκέφτηκα ένα ακόμη κέντρο εξωσωματικής, στο οποίο υπεύθυνος είναι ένας από τους πιο γνωστούς γιατρούς εξωσωματικής. Ο λόγος ήταν όχι το ηχηρό όνομα του γιατρού, όσο η φήμη του κέντρου, με την έννοια πως ίσως -κατά τη γνώμη μου πάντα- στην εξωσωματικη μεγαλύτερο ρόλο να παίζει το επιστημονικό επιτελείο και συγκεκριμένα οι εμβρυολόγοι, παρά ο γιατρός. 
Μετά από τον υπέρηχο που έκανε ο γιατρός είπε τα ίδια με τον προηγούμενο σε σχέση με τη γενική εικόνα, κανένα πρόβλημα σε ό,τι μπορεί να εντοπίσει ο υπέρηχος. Όμως υστεροσκόπηση δεν ανέφερε. Για τις προηγόύμενες αποβολές είπε ότι, εφόσον εκτός της ηλικίας δεν εντοπίζεται  άλλο πρόβλημα, μένει να ελεχθεί και άρα να αποκλειστει ή να θεραπευθεί ως αίτιο η ενδομητρίωση, η οποία μπορεί να υπάρχει ακόμη και αν δεν έχω τα συνήθη συμπτώματα.υπογο Κατά τη γνώμη του η ενδομητρίωση εκτός από υπογονιμότητα προκαλεί και αποβολές. Ετσι προτεινε ή πρώτα λαπαροσκόπηση και μετα εξωσωματική ή πρώτα εξωσωματική και ,αν αποτύχει, μετά λαπαροσκόπηση. Επέμεινα να προτείνει ξεκάθαρα τη λύση, οπότε κατέληξε ότι γνώμη του είναι πρώτα εξωσωματική και μετά βλέπουμε. Ρώτησα, εφόσον δεν κάνω λαπαροσκόπηση εξαρχής, αν η ενδομητρίωση, εφόσον δεν θεραπευθεί, θα επηρεάσει την προσπάθεια εξωσωματικής ή την πιθανή εγκυμοσύνη, απάντησε πως ¨"όχι, διότι οι ορμόνεσ που θα μου δώσουν θα με καλύψουν σε αυτό το θέμα". Μετά ρώτησα , εφόσον κάνω πρώτα λαπαροσκόπηση και ευρεθεί ενδομητρίωση, η θεραπεία δεν θα με πάει πολύ πίσω χρονικα και με πιθανή διακοπή περιόδου; Απάντησε όχι, το΄πολύ 1-2 μήνες. Ομολογώ, από τα ελάχιστα που γνωρίζω για την ενδομητρίωση ότι δεν καλύφθηκα από τις τελευταίες απαντήσεις. Τέλος , μου προτάθηκε μακρύ πρωτόκολλο και σε ερώτησή μου αν σε μια γυναίκα της ηλικίας μου και με χαμηλή AMH περιμένουμε να πάρουμε πολλά ωάρια με μακρύ πρωτόκολλο , μού απαντήθηκε ότι πρώτα ξεκινάμε με μακρύ πρωτόκολλο και αν δεν πετύχει πάμε μετά σε βραχύ. Τέλος , ζητήθηκε και η εξέταση DNA fragmantation (κατάτμηση σπέρματος). Τελικά θα βοηθήσει σε κάτι και αυτή η εξέταση; ακόμη και αν βρεθεί αυξημένη τιμή , τι μπορεί να γίνει ετσι κι αλλιώς.......;
   Εν ολίγοις, ποια η γνώμη σας, ειδικά για το θέμα της ενδομητρίωσης. Ποιά η γνώμη σας για την υστεροσκόπηση που πρότεινε το άλλο κέντρο ή για τη λαπαροσκόπηση αλλά και για τη γενικότερη τακτική τους. Ισως για τα πρωτόκολλα να μην θέλετε να εκφράσετε γνώμη, με δεδομένο ότι απτονται καθαρά του αντικειμένου της εξωσωματικής, αλλά οπωσδήποτε για όλα τα υπόλοιπα κάτι μπορείτε να εκφράσετε.
 Οχι τίποτα άλλο , αλλά γιατι σε όλα τα κέντρα εξωσωματικής, μα σε όλα πιστεύω, θεωρούν ότι έχουμε οικονομική άνεση σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς και διάθεση να βομβαρδιζόμαστε με φάρμακα. Σαν ένα παράπονο το λέω αυτό δημοσίως.
  Τέλος , τον τελευταίο καιρό μπήκα στη  διαδικασία να κρατήσω θερμοδιάγραμμα, ώστε να δω αν υπάρχει ωορρηξία, όχι για πιθανότητα φυσιολογικής σύλληψης, αλλά γιατί ανησυχώ , αν τελικά , ακόμη και με τη φαρμακευτική αγωγή της εξωσωματικής , θα έχω ανταπόκριση. Το δεύτερο θερμοδιάγραμμα είναι του παρόντος κύκλου, γνωρίζω ότι έχετε την πολύ σωστή τακτική να μη σχολιάζετε ημιτελη θερμοδιάγραμματα, αλλά κάντε μια εξαίρεση.
 
                      ΠΡΩΤΟ ΘΕΡΜΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ (μέτρηση από 7η μέρα)
      7η μερα:        36,1                         Σεξουαλική επαφή  με σύζυγο 
       8η                 36,3
        9η                 36,7                       Επαφή
       10η                 36,5                       Επαφή
        11η         δεν μέτρησα                    Επαφή
       12η                 36,4                       Επαφή
        13η                 36,5                       Επαφή
        14η                36,5                      Επαφή
         15η                36,7                      Επαφή
         16η               36,6
         17η                36,7                     Επαφή
         18η                36,8                       Επαφή
         19η                36,8
         20η               36,7                     Επαφή
          21η               36,7                     Επαφή
         22η                 36,7
          23η                36,7                    Επαφή
         24η                 36,9                  Επαφή
         25η                  36,8
         26.η                36,6                   Επαφή
         27η                  36,5                  Επαφή     
        28η                   36,4                        (περίοδος το βράδυ της μέρας.) 
 
     ΔΕΥΤΕΡΟ ΘΕΡΜΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ (ΗΜΙΤΕΛΕΣ, Ο ΚΥΚΛΟΣ ΔΕΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΑΚΟΜΗ)
 
  1η μερα             36,4                   (περίοδος το βράδυ της μέρας)
   2η                     36,3
   3η                      36,5
   4η      δεν μέτρησα
    5η                    36,3
     6η                    36,4
     7η                    36,2
     8η                     36,4
     9η                    36
      10η                36,2
      11η                 36,2
       12η               35,9
       13η                 36,2
      14η                 36,2
      15η                  36,5
      16η                 36,6
       17η                36,4
       18η                 36,8
       19η                 36,9
       20η                 36,8
       21η                 36,7
       22η                36,8        (η σημερινή ημέρα)
   Στο πρώτο θερμοδιάγραμμα νομίζω κάτι δεν παέι καλά. Στο δεύτερο θερμοδιάγραμμα αν συνεχιστει η υπερθερμική φάση μέχρι την περίοδο, νομίζετε ότι έιχα ωοορρηξία; ίσως την 14η μέρα.
 Με συγχωρείτε και πάλι για το μεγάλο κειμενό μου. Λόγω της φύσης του επαγγέλματός μου έχω την τάση να είμαι αναλυτική και λεπτομερέστατη στο γραπτό μου. Να είστε επιεικής και να μην μου το καταλογίσετε. 
 
                                               Με εκτίμηση
       
  1. Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2011
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 6
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Αγαπητή  Φίλη!
Ετσι  κι  αλλοιως,  ποτέ δεν  κατάλαβα το  θεμα   της   ΄΄ δευτερης   -  πολλες  φορές  και 3ης και 4ης -    γνωμης ΄΄...
Ξερεις, η  της  δια πλειοψηφίας ανεύρεση   της σωστής   διαγνωσης και  του θεραπευτικού procedere   εχει  οδηγησει  σε  αρκeτές  καταστροφές..  Σε παλαιότερα χρόνια -  όταν  η τυχη του περιστατικού  ήταν   ΄΄επι  ξυρού ακμής΄΄ και  κανείς  δεν ηθελε ν΄αναλάβει το....''πολιτικό΄΄ κοστος  μιας αποφασης - συνεκαλείτο συμβούλιο ιατρών, κατά προτιμηση  με τουλάχιστον εναν  καθηγητή.. Στο τελος εβγαινε  μία νεφελωδης  ανακοινωση θεραπειας στους οικειους,  όλοι παιρναν  μια  καλη αμοιβή και  πηγαιναν  σπιτι  τους  ήσυχοι..(κατι  μου θυμίζει  αυτό... Τους πολιτικους  μας  νομίζω!)..  
Οσα  τετοια έζησα (ανεξαιρέτως!), κατέληξαν με τον θανατο του αρρώστου...(ελπιζω  πάρα πολυ.  ότι αυτό  που τραγουδάμε -  ΄΄η Ελλαδα ποτέ  δεν πεθαίνει -  ισχύει  !). 
Μην  περιμενεις  από εμενα  λοιπον , σ΄ ενα τοσο σοβαρό θεμα και  σε  ενα τοσο φορτισμένο περιστατικό  να κανω  επιλογες  (σαν  3η γνωμη) ,  μονον επειδή διαβασα δυο  μακροσκελη μυνηματα .. 
Αυτοί   που σε   εξητασαν εκαναν  τις  προτασεις τους  και βεβαια   ειναι  και  οι δυο -  οπως και να   το κανουμε - σωστές ..Ισως  το  ότι  ήσουν ιδιαιτερα  αναλυτική, οδηγησε και τους δυο συναδελφους  μου   υποσυνειδητα  στην  δημιουργία...  τοιχους   δυσκολιών ,  που  μοιραια  που λες  να  οδηγεί;   Μα, σε  αναζητηση  αλλης  γνωμης βεβαια..,Αυτό, σε μας τους   γιατρούς,  υπάρχει ξερεις και ατυχώς μια  τετοια   non verbal  interaktion   δεν  ειμαστε παντα σε θέση  να την αναγνωρίσομε  και  να την  εμποδίσουμε.
Διάλεξε λοιπόν καποιον,  από   την  αρχή με  πολυ πιο  λιγα  λόγια.. π.χ. ΄΄ Γιατρέ  μου, παρακαλώ κανετε  ότι μπορείτε και ο Θεός βοηθός΄΄..
Για τα  θερμοδιαγραμματα : Ναι  οι  κυκλοι ειναι διφασικοι..
Πολυ φιλικά
Π.Ζ
  1. Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2011
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 7
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
 
     Γιατρέ,
 διάβασα την απάντησή σας, η οποία ομολογουμένως είχε πολύ "ζουμί", παρότι δεν εκφράσατε την ιατρική σας άποψη. Διαπίστωσα λοιπόν ότι ενώ πριν απαντήσετε, περίμενα ή θα ήθελα να είχατε πει ξεκάθαρα "αυτό ή εκείνο",, μετα την ανάγνωση της απάντησής σας, τελικά διαπίστωσα πως είπατε ακριβώς το σωστό. Νομίζω ότι σύμφωνα με τη γνώμη που έχω σχηματίσει για σας, τελικά δεν θα μπορούσατε να απαντήσετε κάτι ΄΄αλλο.Σας το έχω ξαναγράψει, αλλά νιώθω ότι διεισδύετε στην ψυχολογία όσων σας γράφουν ή , τουλάχιστον, στη δική μου περίπτωση χτυπάτε ΄κέντρο΄'. Και , εν πάσει περίπτωση, ακόμη κι αν δεν γίνετε βεζύρης (αναφέρομαι στο εύστοχο ανέκδοτο προηγούμενης απάντησής σας, με το οποίο γέλασα πολύ), αφήστε κάποιους να σας το λέμε πότε-πότε!!!
   Θέλω λίγο να απολογηθώ: δεν είμαι από τους ανθρώπους που αναζητώ μονίμως δεύτερη και τρίτη γνώμη.Στην εξωσωματική αυτό συμβαίνει, γιατί πολύ απλά δεν έχω εμπιστοσύνη στα κέντρα εξωσωματικής, όχι για τα αποτελέσματα τους, αλλά για την αντιμετώπισή τους. Θεωρώ λίγο-πολύ ότο πρόκειται για  βιομηχανίες που με την πάροδο του καιρού έπαψαν να δίνουν σημασία στον παράγοντα ψυχολογία. Σε αυτό μπορεί να είμαι άδικη και να πρόκειται απλά για μη αντικειμενική γνώμη, αλλά για προκατάληψη.Επίσης σε αυτή την περίπτωση δεν αναζήτησα τη γνώμη του γυναικολόγου μου, (που πολύ πιθανόν και αυτός να μην μου απαντούσε ξεκάθαρα), διότι υποσυνείδητα αισθάνθηκα λίγο θυμωμένη. Πώς, σκέφτηκα, τόσον καιρό δεν μου έκανε λόγο για πιθανή ενδομητρίωση ως αίτιο υπογονιμότητας ή αποβολών, και ξαφνικά ένας γιατρός από την πρώτη επίσκεψη μού το αναφέρει έστω και ως πιθανότητα. Για να μην είμαι άδικη , όμως, θα πω ότι ήδη μετά από τις 2 χημικές αποβολές μου είχε πει ότι είναι καλύτερο να πάω σε εξωσωματική , έστω κι αν βλέπω ότι μένω έγκυος, γιατί στενεύουν τα περιθώρια, ενώ σε μια πρότασή μου παλιότερα να κάνουμε υστεροσκόπηση μού είπε ότι στο "'ετσι" τ'ετοιες επεμβάσεις δεν προτείνει και ότι ούτως ή άλλως στην εξωσωματική , αν προχωρήσω, θα τα αναλάβουν αυτοί αυτά". Αρα μάλλον κι εκεί είμαι άδικη. Εν πάσει περιπτώσει, παροδικός είναι ο θυμός, θα τον επεξεργαστώ εσωτερικά και θα περάσει.
 Επίσης, ο λόγος που ΄ψάχνω τόσο πόλύ τα "πράγματα΄είναι γιατί πίστεψα ότι ίσωσ θα μπορούσα να προβλέψω σε ποιο κέντρο θα μπορούσα να έχω επιτυχία με την πρώτη προσπάθεια και να μην προχωρήσω για δεύτερη (τώρα καταλαβαίνω ότι είναι αδύνατον αυτό). Σας είχα γράψει στο πρώτο μήνυμα κάτι σχετικά με τις ηθικές παραμέτρους που κάθε άνθρωπος θέτει στον εαυτό του. Για μια γυναίκα που επί 20 χρόνια φρόντισε να αποφύγει ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, ίσως γιατί κατα βάθος πιστεύει πως ζωή υφίσταται από τη στιγμή της σύλληψης, η εξωσωματική θέτει άπειρα ηθικά διλήμματα γι αυτήν (για να  μην παρεξηγηθώ, επειδη μας διαβάζουν και άλλες γυναίκες, δεν κατακρίνω καμία γυναίκα που κάνει άμβλωση, σέβομαι την ελευθερία επιλογήε κάθε ανθρώπου, όπως επίσης και τη μοναδικότητα του προσώπου του, αλλά και τη διαφορετικότητα των περιστάσεων στη ζωή του , που τον ωθούν σε συγκεκριμένη επιλογή κάθε φορά). Β έβαια, η Ορθόδοξη Εκκλησία με το πνεύμα "οικονομίας¨' που τη διακρίνει πάντα, δε στέκεται-με ορισμένες προϋποθέσεις -αρνητική στην εξωσωματική, αλλά και πάλι για μια γυναίκα είναι λίγο δίκοπο μαχαίρι η γονιμοποίηση πολ΄λών ωαρίων με τη σχεδόν σίγουρη πιθανότητα κάποια από τα έμβρυα αυτά να χαθούν στο εργαστήριο ή κάποια από αυτά να παραμείνουν κατεψυγμένα  και αργότερα να καταστραφούν. 
 Έτσι , χτυπήσατε κέντρο  στην καρδιά μου, όταν αναφέρατε το "Θεός Βοηθός". Βέβαια, θα το ξέρετε κι εσείς, ο Θεός μερικές φορές είναι παρών κραυγάζοντας τη βοήθειά του και μερικές φορές είναι παρών σιωπώντας, αφήνοντάς μας να αποφασίσουμε εμείς. Σε μένα σε αυτή την περίπτωση σιωπεί. Αυτό , όμως, που έχω τώρα στο νου μου, είναι ότι συχνά σιωπεί για να ¨σπάσει¨τον εγωισμό , που νομίζουμε ότι δεν έχουμε.
  Δεν επιθυμώ κάποια απάντηση σε όλα αυτά. Το μόνο που θέλω από σας, έστω και αν συνομιλήσαμε διαδικτυακά, είναι τις καλύτερες ευχές σας για επιτυχία (με το τέλος του παρόντος γυναικολογικού κύκλου που τρέχει.,μπαίνω στη διαδικασία της εξωσωματικής) και μία προσευχή !!!
 
  Σας εύχομαι καλές γιορτές, καλά Χριστούγεννα σε σας και στην οικογένειά σας.
 
                                                                                Με ειλικρινέστατη εκτίμηση...
  1. Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2011
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 8
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Επίσης, τις  καλλιτερες ευχές  για τα  Χριστουγεννα   και το Νεο  Έτος  και βεβαια,  καλή  επιτυχία  στην  προσπάθεια   εξωσωματικής
Φιλικά
Π.Ζ
  1. Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 9
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
   Χαίρετε, κ. Ζησόπουλε. Καλή χρονιά. Εύχομαι το 2012 να σας φέρει ό,τι και όσα ποθείτε.
     Όπως έγραψα παραπάνω, επρόκειτο να μπω σε κύκλο εξωσωματικής. Τελικά μετατέθηκε για 1-2 κύκλους μετά και λόγω εορτών και εξαιτίας κάποιων οικογενειακών προβλημάτων. Στο μεταξύ συνεχίζω να κρατώ θερμοδιάγραμμα, πρώτη φορά στη ζωή μου που το έκανα, για να δω αν υφίσταται ωορρηξία.Σας είχα γράψει  παραπάνω 2 θερμοδιάγραμματα προς εκτίμηση, το δευτερο ήταν ημιτελές, να σας το ολοκληρώσω ,λοιπόν. Περίοδος μου ήρθε την 29η μέρα του κύκλου, ενώ για 3 περίπου μέρες πριν από την περίοδο η πρωινη θερμοκρασία προσεγγιζε το 37.
  Σε αυτόν το κύκλο συνέχισα να κρατώ θερμοδιάγραμμα, είναι το τρίτο και τελευταίο που θα κάνω.Είμαι σήμερα στην 24η μέρα του κύκλου. Όμως συμβαίνουν κάποια ακατανόητα πράγματα σε σχέση με τη θερμοκρασία που δεν μπορώ να τα εξηγήσω.
 Συγκεκριμένα τη 12η μέρα του κύκλου μου έπισκέφτηκα το γυναικολόγο της γειτονιάς μου, διότι θέλησα να ελέγξω με υπέρηχο την ωορρηξία. Και αυτό είναι κάτι που δεν το είχα ξανακάνει. Εντόπισε λοιπόν ωοθυλάκια με το κυριαρχο ωοθυλάκιο 18 mm και ενδομήτριο κοντά στο 1 εκατοστο, κάπου στο 9,8 αν θυμάμαι καλά. Προέβλεψε ωορρηξία σε 2 μέρες περίπου. Συνέχίσα να κρατάω θερμοκρασία, ενώ σήμερα πήρα στα χέρια μουτην εξέταση προγεστερόνης που σύστησε ο γιατρός να κάνω , τ(ην έκανα την 22η μέρα του κύκλου. )
Η προγεστερόνη ήταν 22 ng/ml  με το εργαστήριο να δίνει φυσιολογικές τιμές στην ωχρινική φάση 2-28.
Το ακατανόητο για μένα είναι το θερμοδιάγραμμα,σε συνδυασμό με την προγεστερόνη και τον υπέρηχο. Με έχει στενοχωρήσει πολύ και για αυτό σας το παραθέτω μέχρι σήμερα, έστω και ημιτελές.
1η μερα              36,7
2η μερα              36,6
3η μέρα               36.1
4η μέρα               36
5η μέρα               36
6η μερα              36 
7η μέρα                36,3
8η μέρα             36,2
9η μέρα            36,3
10η μέρα          36.35
11η μέρα          36,45
12η μέρα          36,3                          (υπέρηχος στο γυναικολόγο0
13η μέρα          36,4
14η μέρα           36,7
15η μέρα           36     (μέτρηση μετά από ξενύχτι και λίγες ώρες ύπνου)
16η μέρα          36,7
17η μέρα           36,75  (πολλά κιτρινα υγρά)
18η μέρα           36,85   (κίτρινα υγρά)
19η μέρα           36,6   (κίτρινα υγρά)
20η μέρα           36,5  
21η μέρα           δε μέτρησα
22η μέρα        36,4
23 μέρα        δε μέτρησα
24η μέρα        36,3
  Κάπου είχα διαβάσει πως υψηλή προγεστερόνη δείχνει καλής ποιότητας ωορρηξία. Πώς γίνεται με εντόπιση ωοθυλακίου και  με σχετικά καλή προγεστερόνη την 22η μέρα του κύκλου το θερμοδιάγραμμα να εχει τόσο χαμηλές θερμοκρασίες? Δε θα πρεπε η δευτερη φάση να ήταν υπερθερμική και να πέσει τόσο χαμηλά η θερμοκρασία μόνο 1-2 μέρες πριν απο την περίοδο? Η μέτρηση γίνεται από τη μασχάλη , αλλά στο πρώτο θερμοδιάγραμμα έκανα δοκιμαστικα για μέρες μέτρηση από τη μασχάλη και από το στόμα και τα αποτελέσματα ήταν περίπου τα ίδια με μικρή απόκλιση. Ετσι από τότε προτιμώ της μασχάλης το θερμόμετρο που μου είναι πιο βολικό.Α υτό το μήνα βέβαια κάποιεσ μετρήσεις έγιναν μετά από ξενύχτι και λίγες ΄ώρες ύπνο, αλλά και πάλι..... Τελικά πως γίνεται τα πάντα στους ελέγχους και στις εξετάσεις μου να βγαίνουν φυσιολογικά και τελικά τίποτα να μην πάει καλά? (ακόμη και η CA 125 που μου όρισαν από το κένρο εξωσωματικής να κάνω για πιθανη ενδομητρίωση βγήκε φυσιολογικότατη).Επίσης , να αναφέρω πως δεν μπόρεσα να "εντοπίσω "τραχηλική βλέννη. έτσι μου φάνηκε τουλάχιστον. Δεν ξέρω αν παίζουν ρόλο σε αυτό οι μύκητες που τον τελευταίο ενάμισχρόνο με ταλαιπώρησαν αρκετα και πλέον τους αντιμετωπίζω χωρίσ θεραπεία-αντιβιωση ή άλλοτε με κάποια υπόθετα βάκιλλων. Συνήθως πλέον έμφανίζονται με μικρή ανάπτυξη (το δείχνει η καλλιέργεια) και μετά υποχωρούν.
 Η δεύτερη ερώτηση μου είναι η εξής; μετά από την τελευταία απόξεση που έκανα, πλέον από τη 12η/13η μέρα του κύκλου έως και την περίοδο πονάω αρκετα με πόνους που μοιάζουν αυτούς της περιόδου. Οι πόνοι είναι σχεδόν καθημερινοί και ορισμένεσ φορές, όπως και αυτό το μήνα έντονοι σε σημειο να μην μπορω να κοιμηθώ τα  βράδια. Αντιμετωπίζονται χωρίσ παυσίπονο, αλλά είναι ενοχλητικοί. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό? Δεν είναι σίγουρα ψυχογενείς πάντως.
 Τέλος... το γεγονός 'οτι πλέον είμαι πολύ χαμηλά στα κιλ'ά μου (ύψος 1,54 και κιλά 46) θεωρείτε ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εξωσωματική? έχω χάσει πολλά κιλά , λόγω στενοχώριας , και δυστυχώς δεν μπορώ να τα βάλω, διότι δυσκολεύομαι να φάω , εκτός από το μεσημεριανό.
   Συγγνώμη και πάλι που σας κούρασα. Είμαι πραγματικά πολυ στενοχωρημένη και πιεσμένη.
   Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.
.
  1. Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2012
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 10
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Αγαπητη  Φίλη!
Ειπα,  να μην περιμένω την.... 21η  Ιονιου,  που ειναι  ειναι  η  μακρυτερη μερα  και προσπαθησα  να διαβασω  προσεκτικά το μακρυτερο   μύνημα    από τωρα,,
Αναγωριζω βεβαια, ΄οτι  το  προβλημα ειναι  σημαντικό... Ωστοσο  πρέπει να ξεκαθαρισουμε,  ότι  μια  ιστοσελιδα, στην οποια απαντά ενας  γιατρός  της  ΄΄επομενης γωνιας΄΄ (κατι τετοιο ειμαι  ουσιαστικά,  δηλ ενας μεσος  γιατρός, τιποτε  το σπεσιαλ !)  δεν  μπορει να  λυθουν  τοσο  πολύπλοκα  θεματα....
Εχουμε παντα κατα νουν,  ότι απαντουμε  μονον  με φοντο  την πληροφορηση  που  μας δινουν  κι  παοτέ την προσωπική εκτιμηση  της καταστασης, .. Μονον εκεινη των άλλων..
Μπορεί   να  δοθουν καποιες αδρες κατευθυνσεις  και  να  επισημανθει εδω  κι εκεί, αν κατι  εχει διαφυγει  της προσοχής,, .  Επισης,  ισως εχει καποια σημασια, να στηριχτει η επισκεπτρια  μας  και ψυχολογικά,  για να αντιμετωπισει  με  περισσότερη  υπομονη  τον χρονο  που  καμια  φορά απαιτειται..Δεν  μπορουμε να βαλουμε   όμως  κανεναν  ΄΄σε ταξη΄΄.Ουτε  την επισκεπτρια,  πολυ δε  λιγοτεο  τους γιατρούς της..
Μεσα σ΄ αυτό  πλαισιο  προσπαθουμε να λειτουργούμε  και στην προκειμένη περίπτωση  εχω απαντησει - ετσι  πιστευω  -  σε όλα τα πολυ βασικά,  που αφορουν το συγκεκριμενο  περιστατικό... Εμεινα με την εντυπωση,  ότι προς καποια λυση εχετε καταλήξει..
Δεν το θεωρω   εποικοδομητικο  ν΄αναλωθουμε  πάλι  σε μια καινουργια  συζήτηση,  ξαναρχιζοντας από την  εκτιμηση  θερμοδιαγραμματων και την αναλυση  'άλλων   πολυ πιο  συνθετων  προβληματισμών.. Φοβαμαι   ότι  ουτε χρησιμο ειναι  και  ουτε  μας παιρνει  ο χρονος..
Ευχομαι   καλη επιτυχία,  σε  καθε  πρσπαθεια  που  θα επιλεξτε.. 
Πολυ φιλικά
Π.Ζ
  1. Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 11
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
 
 
              Σας ευχαριστώ πολύ, γιατρέ....
  1. Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2012
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 12
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Π.Ζ
  1. Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2012
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 13
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
 
          Γεια σας και πάλι κ. Ζησόπουλε.
    Θα ειμαι σύντομη συτή τη φορά. Παρότι λήφθηκε η απόφαση για εξωσωματική και προμηθευτήκαμε τα φάρμακα , τελικά η απόφαση φαίνεται να ναυαγεί λόγω απροθυμίας του συζύγου.{εχει κουραστεί παρα πολύ ψυχολογικα από τα πήγαινε -ελα στους γιατρούς, ενώ οικονομικα προβλήματα μας θερίζουν , κάτι που τον επηρεαζει πολυ αρνητικα (και οι δύο δημοσιοι υπάλληλοι και κατακόρυφη μείωση μισθών περίπου στο 40%)}. Με δεδομένο οτι είναι απόλυτα θετικός στη φυσική σύλληψη, κάνω πλέον ότι μπορω σε αυτή την κατευθυνση στο λίγο χρόνο που ίσως μου απομένει( είμαι 42 χρονών).
      Μετά την παλίνδρομο κύηση πριν απο 1 χρόνο δεν ξαναέμεινα εγκυος. Και επειδή αμέσως μετα την απόξεση , ξαφνικά η περίοδος από τότε μειώθηκε πάρα πολύ σε ροή και μέρες  και, επίσης, απο τη 10η μέρα του κύκλου εχω πόνους, με τα νέα δεδομένα (οχι δυνατοτητα εξωσωματικής) απευθυνθηκα στο γυναικολογο μου να δουμε τι θα κανουμε. Συστησε υστεροσαλπιγγογραφια για τυχον συμφύσεις( η προηγούμενη πριν απο 2 χρόνια ειχε βγει καλη , διαβατοτητα στις σαλπιγγες κια μονον ενας μικρος πολυποδας που αφαιρεθηκε τοτε).
     Η νέα, πρόσφατη σαλπιγγογραφια, εδειξε διαβατες σάλπιγγες, αλλά στη μητρα δύο μικρα σκιαγραφικά ελλείμματα με ανωμαλη μορφολογία , το πρώτο στον ισθμό της μητρικής κοιλότητας εγγύς του έσω τραχηλικού στομίου και το δεύτερο στην δεξια παρυφή της μητρικής κοιλότητας , με διαγνωση :συμφύσεις ( με ερωτηματικο).
1) οι συμφύσεις αυτές μπορεί να εχουν επηρεάσει την ροή περιόδου και να προκαλούν τους πόνους;
2)Κατά πάσα πιθανότητα δημιουργήθηκαν από  απροσεξία στην απόξεση, στην παλίνδρομο; (μη καλό καθαρισμα; Τότε ,μετά την αποξεση ειχα σταγονες αιμα για 60-65 περίπου μερες και η περιοδος ήρθε μετα απο 75 μέρες) 
2)δύνανται να εμποδίζουν τη σύλληψη;
3)θα συστήνατε να αντιμετωπιστούν άμεσα; Αν ναι, τότε με "τυφλή ¨απόξεση ή με υστεροσκόπηση;
4) η υστεροσαλπιγγογραφία εχει τη δυνατότητα να ¨απαλύνει¨-καθαρίζει προσωρινά τις συμφύσεις, οπότε να περιμένω λίγο 1-2 κύκλους πριν προβώ στην αντιμετώπισή τους;
5)Τέλος για τον hpv: δευτερη κολποσκοπηση-βιοψία πρόσφατα εδειξε οτι δεν προχωρησε η αλλοιωση, ειναι παλι LG, αν και τα τεστ παπ σε αυτά τα 2 χρόνια συνεχίζουν να μην τον εντοπίζουν ούτε στο ελάχιστο και βγαίνουν απολύτως ¨καθαρά". Επιλέγω ακόμη να μην αντιμετωπίζω τον HPV επεμβατικά. Κατα τη γνώμη σας εχω περιθωρια κι άλλης αναβολής;
 
                                                    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
 
    
  1. Δευτέρα, 28 Μαΐου 2012
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 14
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
 
κ. Ζησόπουλε,
 σε συνεχεια του προηγούμενου μηνύματός μου , σας γράφω την ακριβή διαγνωση της υστεροσαλπιγγογραφίας, ώστε να εχετε καλύτερη θέαση του περιστατικού:
 
" Η ΜΗΤΡΙΚΗ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΜΕ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΣΕ ΗΠΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΗ.
 
  ΔΥΟ ΜΙΚΡΑ ΣΚΙΑΓΡΑΦΙΚΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΜΕ ΑΝΩΜΑΛΗ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΤΟΝ ΙΣΘΜΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑΣ ΕΓΓΥΣ ΤΟΥ ΤΟΥ ΕΣΩ ΤΡΑΧΗΛΙΚΟΥ ΣΤΟΜΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ΠΑΡΥΦΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑΣ. (ΣΥΜΦΥΣΕΙΣ;)
ΟΙ ΩΑΓΩΓΟΙ ΣΚΙΑΓΡΑΦΟΥΝΤΑΙ ΩΣ ΤΑ ΚΩΔΩΝΙΚΑ ΣΤΟΜΙΑ, ΠΟΛΥΕΛΙΚΤΟΙ, ΜΕ ΔΙΑΒΑΤΟΤΗΤΑ.
 
ΜΙΚΡΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΚΑΤΑΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΚΙΑΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΕΣΟΥ ΠΕΡΙΚΩΔΩΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗ ΛΗΨΗ"
  1. Δευτέρα, 28 Μαΐου 2012
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 15
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Αγαπητή Φίλη!
Διαβασα και τα δυο  μυνηματα  προσεκτικά,,
Οι πιθανές μικροσυμφυσεις  -  η  μια  στον ισθμό  κι άλλη  στην παρυφή  (γραφε= περιφέρεια)  της μητρικής κοιλοτητας,  δεν ειναι λογος  για χειρουργική παρέμβαση. (υστεροκσοπικη,  ή με   αποξεση)...
Εξ  άλλου αν το παμε ετσι,  θα έπρεπε  να κανουμε εκ νεου σαλπιγγιγραφία, για   να δουμε αν  η διορθωση  ήταν επαρκής και  καμια φορά  τα  πράγμα  ειναι....χειροτερα από πριν... Τρεχα-γυρευε δηλαδή...
Το ευρημα , έτσι  κι αλλοιως,  δεν εμποδιζει κατά την άποψη  μου  ούτε  σε μια τυχον εξωσωματική  την εμβρυομεταφορά.
Στο τέλος, ότι και να κάνουμε,  με  ή και χωρις  εξωσωματική,  το αποτέλεσμα -   εγκυμοσύνη  ή οχι -   σε τετοιες περιπτώσεις,  ειναι  πια αποκλειστικά  στο χέρι   του Θεού..
Φιλικά
Π.Ζ.
  1. Δευτέρα, 28 Μαΐου 2012
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 16
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
 
 
    Θα σας κουρασω ακόμη λίγο, κ.Ζησόπουλε.
Διάβασα την απάντησή σας. Δ ε σκέφτομαι, προς το παρόν, τουλάχιστον,να προχωρήσω σε κάποια επέμβαση. Δε με "παιρνεί" και ψυχολογικά.
  Οι νέες ερωτήσεις μου είναι οι έξής:
1. Οι συμφύσεις-σύμφυση στον ισθμό της μήτρας, αν κατάλαβα καλά κοντά στον τράχηλο ή στον τράχηλο, μπορεί να εμποδίζουν-ει την απρόσκοπτη διέλευση των σπερματοζωαρίων;
2. Μπορεί επίσης να εμποδίζει την ελεύθερη ροή του αίματος της περιόδου;
3. Αν όχι , τότε η απότομη αλλαγή στην ποσότητα αίματος της περιόδου αμέσως μετά την παλίνδρομο-απόξεση, έστω κι αν ο κύκλος είναι σταθερός,μπορεί να ερμηνευτεί ως προκλιμακτηριακό φαινόμενο που ξεκίνησε απότομα; Οι ορμονικές(3η μέρα του κύκλου)  είναι όλες κάλές, άναφέρω την FSH ενδεικτικά, περιπου 8, αλλά η οιστραδιόλη κινείται μεταξύ 75-85 τον τελευταίο χρόνο (δεν είχα κάνει ποτέ εξεταση οιστραδιολης πριν από την παλίνδρομο κύηση, οποτε δεν ξέρω σε τι επίπεδα κινούνταν πριν).
4. σε προκλιμακτηριακή περίοδο ή σε κλιμακτηριο μπορεί να επέρχεται ωορρηξία;
5.Για το θέμα των πόνων που μετά την παλίνδρομο-απόξεση εμφανίζονται απο τη 10η μέρα του κύκλου, δεν εχω παρει καμια συγκεκριμένη απάντηση απο κανέναν γιατρό, εκτός απο υποθέσεις του τύπου "ε, ποιος ξέρει, μπορεί να ειναι απο ενδομητριωση" και κλείνει το θεμα εκει.. Αλλά οι πόνοι εχουν σχέση και με την ποιοτητα ζωής, δεν ειναι ό,τι καλυτερο να πονας 20 μέρες το μήνα κατά διαστηματα στη διαρκεια της ημερας, αλλοτε λιγοτερο , αλλοτε περισσότερο. Εσείς τί εχετε να πείτε περι αυτών των πόνων;
 Συγγνώμη που σας κουράζω με 5 νέες ερωτησεις.
 Όλα είναι στο χέρι του Θεού, αλλά και κάπου αναφερεται " ΚΑΙ ΙΑΤΡΩ ΔΟΣ ΤΟΠΟΝ, ΚΑΙ ΓΑΡ ΑΥΤΟΝ ΕΚΤΙΣΕΝ ΚΥΡΙΟΣ , ΚΑΙ ΜΗ ΑΠΟΣΤΗΤΩ ΣΟΥ, ΚΑΙ ΓΑΡ ΑΥΤΟΥ ΧΡΕΙΑ" .(νομίζω στο ''ΣΟΦΙΑ ΣΕΙΡΑΧ'' ,Π. ΔΙΑΘΗΚΗ)
 Απλώς όλοι οι γιατροί δε φαινεται να εχουν την ιδια με σας ευαισθησία.
                        Και πάλι σας ευχαριστώ εκ των προτερων.
  1. Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2012
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 17
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Αγαπητή Φίλη!
Δες...
Να μην  ΄΄χαθούμε΄΄  με   απιθανα  spiral  σεναρίων,  που  με  καθε ερ,ωτηση ανοιγουν  καινούργιες απορίες. Χρειαστηκε να γεράσω  κυριολεκτικά  στην  ειδικότητα, για να  μαθω πόσο ασκοπη και και  ψυχοφθόρα ειναι η διατηρηση της συγκεκριμένης  τακτικής..
Οταν πιρν λιγο καιρό πηγα με προσφιλες μου  άτομο στον ογκολογο  που γνωρίζω από δεκαετίες, ξεκίνησα κι εγω με  αγωνιώδεις  ερωτησεις του τύπου :  ΄΄ αν γινει αυτό, τι θα συμβει, αν συμβει  το άλλο  τι θα κανουμε΄΄ και -  πολυ  σοφά  - με ΄΄εκοψε΄΄ και μου ειπε...
'' Ακουσε'':  Πληροφόρηση  μέχρι το επόμενο βήμα.
Πρόκειται για  την  καλίτερη  συμβουλή...

Ας κανουμε κι εδω έτσι...
Φιλικά
Π.Ζ
  1. Δευτέρα, 04 Ιουνίου 2012
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 18
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
 
       Γιατρε, γεια σας και πάλι.
        Θα είμαι πολύ σύντομη.
        Πορεύομαι στον τέταρτο μήνα κύησης (αυτόματη σύλληψη, όχι εξωσωματική).Με εξαίρεση αρκετά έντονη αιμορραγία και μετα καφέ υγρα που συνέβησαν στην αρχή της κύησης , η εγκυμοσύνη μου κατά τα άλλα είναι μέχρι στιγμής πολύ καλή, χωρίς ποτέ ζαλάδες, εμετούς, αναγούλες ή άλλες ενοχλήσεις. Οι υπέρηχοι στο γιατρό μέχρι στιγμής δείχνουν ότι όλα πάνε καλά και πραγματικά αισθάνομαι ευγνώμων για αυτο το δώρο Θεού στα 42,5 μου χρόνια.
       Πριν αρκετές εβδομάδες έκανα την αυχενική διαφάνεια και τώρα πλησιάζουν οι μέρες κατά τις οποίες δύναται να γίνει αμνιοπαρακέντηση.
      Θα ήθελα να σας παραθέσω σύντομα ορισμένα μόνο στοιχεία της αυχενικής (έγινε στις 12 εβδομάδες, ημερολογιακή και υπερηχογραφική ηλικία συμπίπτουν) για να έχω τη γνώμη σας για την    αμνιοπαρακέντηση.
            ΑΥΧΕΝΙΚΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ: 1,4 mm, αμνιακο υγρο φυσιολογικο, ομφάλιος λώρος 3 αγγεία, πλακούντας πρόσθιος, ρινικο οστο ορατο, όλα τα άλλα όργανα ορατα (δεν τα γραφω αναλυτικά),doppler φλεβώδη πόρου φυσιολογικο, παλινδρόμηση τριγλώχινας : δεν απεικονίζεται,
         PAPP -A:   6,198 IU/I   ισοδύναμο με 1,746 MoM
          Ελεύθερη β- hGG : 84,67 IU/I    ισοδύναμο με  1,649 MoM
                                     
                           Πιθανότητα για τρισωμια 21, 18+13
 
                ΠΡΟΫΠΑΡΧΟΥΣΑ ΣΤΑΤΙΣΤ. ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ       ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ
 
ΤΡΙΣΩΜΙΑ 21                    1 : 39                                                                                     1 : 778
ΤΡΙΣΩΜΙΑ 18                    1 : 90                                                                                     1 : 1809
ΤΡΙΣΩΜΙΑ 13                    1 : 285                                                                                   1 : 5699
 
     Θα ήθελα τη γνώμη σας για την αμνιοπαρακεντηση. Η ηλικία το επιβάλλει, οι αναπροσαρμοσμένες πιθανότητες τρισωμίας, ωστόσο, σε σχεση με την πιθανοτητα αποβολής από την αμνιοπαρακέντηση με φοβίζουν. Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω, στην περίπτωση που το εμβρυο είναι κοριτσάκι (μαλλον αυτό δειχνει ο υπέρηχος) αν  τα αποτελέσματα της αμνιοπαρακέντησης επηρεάζονται σχετικά από το DNA της μητέρας.(ελπίζω να καταλάβατε τι ρωτώ!)
      Τέλος, κάτι ασχετο με όλα τα παραπάνω αλλά σχετικό με την εγκυμοσύνη: οι ορμόνες της κύησης μπορούν να επιδεινώσουν μια τύπου CIN 1 προσβολή απο HPV που δεν εχω αντιμετωπισει με καμία επέμβαση(όπως μπορείτε να δείτε και στα προηγούμενα μηνυματα μου) ;
                                                      Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων, γιατρέ.     
 
 
     
           
            
 
 
  1. Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2012
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 19
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
 
Αγαπητή Φίλη! 
Πως είπα σε προηγούμενο μήνυμα; Στο χέρι του Θεού...!
Για την τυχόν επίδραση ορμονών εγκυμοσύνης στο  CIN..
Όχι, δεν υπάρχει  τέτοια  περίπτωση....
Για την ερώτηση σχετικά   με το DNA:
Προσπάθησα να καταλάβω... Μήπως εννοείς, ότι μπορεί να εμπλακεί γενετικό υλικό της γυναίκας οπότε όποτε το αποτέλεσμα   να βγεί φυσιολογικό και το τυχόν πρόβλημα του εμβρύου να μην φανεί;   Οχι.. Αυτό δεν θα συμβεί..
Για την αναγκαιότητα της αμνιοκέντησης:
Η αμνιοκέντηση βαρύνεται με ποσοστό αποβολής 1 προς 200! Καμία λοιπόν σύγκριση με το ΄΄ένα προς επτακόσια τόσο...΄΄
Φυσικά. Παρ΄ όλ ΄αυτό.  δεν μπορώ καν   να εχω άποψη για το αν πρέπει να ρισκάρεις την αμνιοκέντηση, αφ΄ενός μεν επειδή είμαι...άνδρας και την εγκυμοσύνη την γνωρίζω από βιβλία και εξετάσεις,   αφ΄ετέρου επειδή   όταν αποφασίσαμε με την γυναικά   μου  προ πολλών ετών   αμνιοκέντηση στο 3ο μας παιδί, δεν υπήρχαν αυχενικές   διαφάνειες   και ''διπλα-τριπλά τεστ΄'...Μόνον η ηλικιακή πρόγνωση μετρούσε,,
Από την εμπειρία μου όμως σε δεκάδες περιστατικά δικά μου - κι εκατοντάδες   αυτής τη σελίδας - γνωρίζω, ότι ''η Ελληνίς   μήτηρ'' απαιτεί   το 100% σωστής πρόβλεψης και εν τέλει αποφασίζει την αμνιοκέντηση, όσο καθησυχαστικές   και να είναι οι προγεννετικές εξετάσεις..
Έτσι προβλέπω να γίνει κι εδώ.
Και θα τα πας φυσικά κι εκεί καλά. Καλή επιτυχία..
Φιλικά
Π.Ζ
  1. Κυριακή, 04 Νοεμβρίου 2012
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 20
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
 
    Μετα από συνεχόμενα μηνυματα σε μια επικοινωνία μας που κράτησε καιρό, να μαι πάλι, κ.Ζησόπουλε.
 
      Είμαι στην 37η εβδομάδα κυησης πλέον, σε μια άψογη καθ ' όλα εγκυμοσύνη (μέχρι στιγμής τουλάχιστον), στην οποία δεν είχα κανένα πρόβλημα υγείας, καμία ενόχληση και κατά τη διάρκεια της οποίας δεν χρειάστηκε να αλλάξω τίποτα από την προ εγκυμοσύνης δραστηριότητά μου (με εξαίρεση την άσκηση στο γυμναστήριο φυσικά). Υπερηχογραφική και ημερολογιακή ηλικία κυησης από την αρχή της σύλληψης μέχρι τώρα συμπίπτουν απόλυτα. Δόξα τω Θεω, λοιπόν. Ενημερωτικά απλώς να σας αναφέρω , σε συνέχεια της προηγούμενης συνομιλίας, ότι επέλεξα να μην κάνω αμνιοπαρακέντηση (μάλλον τελικα διαφέρψ από τις άλλες ελληνίδες μητέρες, όπως αναφέρατε στο προηγούμενο μηνυμά σας). Αλλά δεν σας γράφω γι 'αυτό.άλλωστε  απόφαση δική μας(εμένα και του συζύγου μου), το ρίσκο δικό μας.
      Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής. Πρώτον αν σε μια τέτοια εγκυμοσύνη που δεν εχει κάποια παθολογική ένδειξη, μέχρι στιγμής αξίζει να προσπαθήσω για φυσιολογικό τοκετό ή αν λόγω της ηλικίας μου (43 χρονών) θα ήταν καλύτερο, κατά τη γνώμη σας , να προχωρήσω νωρίτερα κατευθείαν για καισαρική. Σε περίπτωση φυσιολογικού τοκετού μη προγραμματισμένου δε θα γίνει επισκληρίδιος λόγω υψηλής δόσης ενέσιμης  ηπαρίνης που παίρνω(με οδηγίες αιματολόγου). Δεν με απασχολούν οι πόνοι τοκετού , που θα είναι εντονοι, χωρίς επισκληρίδιο, απλώς αναρωτιέμαι για την ηλικία μου και τυχόν επιπλοκές.
   Δεύτερον, ο HPV (cin 2,τελευταια ιστολογική πριν απο 1 χρόνο περιπου), για τον οποίο δεν εχω κάνει καμία επέμβαση για την αντιμετώπισή του,  είναι ένδειξη για καισαρική; Υπάρχει κίνδυνος για το μωρό κατα τη διέλευσή του από τον τράχηλο; Φυσικά όλα τα τεστ παπ δεν εντόπισαν ποτε τον ιό, τον ανακαλύψαμε τυχαια σε προληπτικη ιστολογικη εξέταση, απο τη στιγμή , ομως , που το ξέρω , αναρωτιέμαι.
     Ο γιατρός μου σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα ήταν ενθαρρυντικός, αλλά εκτιμώ αφάνταστα και τη δική σας ιατρική γνώμη.
   Τελος, και κάτι ακόμα.. Η οπίσθια ινιακή θέση του μωρού είναι δυνατόν να λλάξει σε πρόσθια μέχρι το τέλος; Και αυτή η θέση μπορεί να δυσκολέψει πολύ τον τοκετό;
  
     Σας ευχαριστώ για άλλη μια φορά  για την υπομονή σας να διαβάζετε και να απαντάτε σε όλο αυτό το κατεβατό μηνυμάτων μου επί τόσους μήνες.
                                                                                Με εκτίμηση
  1. Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 21
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
 
 Μια διόρθωση στο προηγούμενο μήνυμα-ερώτηση, κ. Ζησόπουλε
.
 Και οι δύο ιστολογικές εξετάσεις που έκανα τα δύο τελευταία χρόνια(η τελευταία πριν από 10 μήνες περίπου) έδειξαν βλάβη HPV CIN 1 και όχι CIN 2, όπως κατά λάθος έγραψα στο προηγούμενο μήνυμά μου.
                                                                       Ευχαριστώ. 
 
  1. Σάββατο, 23 Μαρτίου 2013
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 22
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
        κ.Ζησόπουλε,
αυτή τη φορά δεν εχω ερωτήματα να σας θέσω......
Προς ενημέρωση μόνον... Η κόρη μου κοντεύει να γίνει 2 μηνών. Είναι ζωηρή αλλά και καλόβολη, καθόλου γκρινιάρα.  
Ακριβώς στις 40 εβδομάδες κύησης η ίδια η μικρή μου επέλεξε να γεννηθεί. Ξεκίνησαν οι ωδινες και γέννησα με φυσιολογικό τοκετό, χωρίς επισκληρίδιο. Ομολογουμένως υπέροχη εμπειρία.  
  Σας ευχαριστώ για όλες τις απαντήσεις σας τα δύο αυτά χρόνια.
 
                                                                                                  με εκτίμηση
 
  1. Τετάρτη, 29 Μαΐου 2013
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 23
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Τα συγχαρητηρια  μου  για την  μικρή ..
τα συγχαρητηρια  μου  και στον Θεο...
Φιλικά
Π.Ζ
  1. Τετάρτη, 29 Μαΐου 2013
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 24


There are no replies made for this post yet.
However, you are not allowed to reply to this post.